Eurooppa Muu maailma

Wagner-ryhmä vahvistaa Prigozhinin kuoleman

Wagner-ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin kuoli 23.8.2023 lento-onnettomuudessa. Kuva: Flickr / (CC BY-NC-ND 2.0) / Prachatai.

Toinen Wagner-ryhmän kone muutti kurssia ja laskeutui takaisin Moskovaan.

Wagner-ryhmän johtajat kertoivat lyhyessä tiedotteessaan, että Jevgeni Prigozhin ja hänen varamiehensä Dmitri Utkin olivat Embraer RA-02795 -lentokoneessa, joka syöksyi maahan keskiviikkona Tverin alueella. Heidän ruumiinsa tunnistettiin pian sen jälkeen.

Kone nousi Seremetjevosta kello 5.54 Moskovan aikaa ja oli matkalla Pulkovoon, mutta se katosi tutkasta 26 minuuttia nousun jälkeen.

Liittovaltion ilmailuviranomainen on asettanut erityiskomission tutkimaan onnettomuuden olosuhteita ja syitä. Myös FSB on aloittanut tutkinnan.

Kone lensi Moskovan ja Pietarin välisellä reitillä, ja siinä oli seitsemän matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä.

Kuvamateriaalia koneen palavasta hylystä uskottiin julkaistun sosiaalisessa mediassa.

Komissio alkoi kerätä tietoja miehistön koulutuksesta, lentokoneen teknisestä kunnosta, lentoreitin meteorologisesta tilanteesta, lennonjohtopalvelujen toiminnasta ja maaradiolaitteista.

War Gonzo -lehden päätoimittaja Semjon Pegov toimitti videomateriaalia onnettomuuspaikalta.

Toinen Wagner-ryhmän kone, rekisteritunnus RA-02748, oli myös ilmassa onnettomuushetkellä. Se muutti sitten kurssia ja laskeutui Moskovaan.

Kesäkuussa tapahtuneen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Prigozhinin olinpaikasta oli harvoin tarkkaa tietoa, ja hänen lähipiirinsä mukaan hän matkusti usein eri peitenimillä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt surunvalittelunsa Prigozhinin perheelle ja omaisille. Maailman valtamedioissa on myös väitetty Putinin järjestäneen Prigozhinin salamurhan.

Lähde: Remix, BBC

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

1)
      It­se ha­lu­an pa­laut­taa mie­leen Bi­de­nin en­teel­li­set sa­nat NordSt­re­amis­ta: «meil­lä on kyl­lä kei­not lo­pet­taa se»
– ja niin­hän se lop­pui­kin.

2)
      USA:ssa kier­tää sit­keä hu­hu, et­tä Pri­go­zhin hy­väk­syi CIA:n tar­jouk­sen hyö­kä­tä Mos­ko­vaan ja hin­ta oli jo­tain yh­den ja nel­jän mil­jar­din dol­la­rin vä­lil­lä. Sit­ten hän pet­ti lu­pauk­sen­sa ja kään­tyi mat­kal­ta ta­kai­sin.
– CIA:lle syn­tyi vel­vol­li­suus kos­taa ol­lak­seen us­kot­ta­va.

3)
      Hel­sin­gin vie­rai­lul­la Bi­den lau­sui: Pri­go­zhin’in on va­rot­ta­va hen­ken­sä puo­les­ta ja kat­sot­ta­va mi­tä suu­hun­sa lait­taa.
      Mik­si Bi­den va­roit­ti Pri­go­zhin’ia ja mik­si juu­ri Hel­sin­gis­sä? Mis­tä oli kes­kus­tel­tu Sut­ki Sa­len kans­sa? Oli­ko pu­heis­sa mu­ka­na Suo­men «hy­vät suh­teet» suo­men­su­kui­siin hei­moi­hin ja jat­ku­va «yh­tey­den­pi­to» nii­hin.
– Mik­si Mos­ko­va on voi­mak­kaas­ti ra­joit­ta­nut vä­hem­mis­tö­ryh­mien toi­min­taa? Sik­si­kö, et­tä ne ovat avai­na­se­mas­sa län­nen ha­jo­ta ja hal­lit­se toi­min­taa, jos­sa val­ti­oi­den kan­sa­lai­set aje­taan toi­nen tois­taan vas­taan (ja sit­ten myy­dään va­li­koi­dus­ti asei­ta kai­kil­le ryh­mil­le). Esi­merk­ki­nä ol­koon vaik­ka USA:n de­mok­raa­tit vas­taan re­pub­li­kaa­nit, val­koi­set vas­taan kaik­ki muut jne.

4)
      Tä­mä kom­ment­ti­alus­ta heit­tää ros­ka­pos­tauk­siin, jos lai­tan link­ke­jä.

Ilkka

Pidän hyvin luonnollisena sitä jos Biden varoitti vierailunsa aikana Prigozhia ” onnettomuuuden ” mahdollisuudesta. Mehän olemme nähneet kuinka käy niille joita putin lakkaa pitämästä ystävänään.

Moskova rajoittaa kaikkien toimintaa tällä hetkellä. Ei siinä mitään erityistä vähemmistöihin kohdistuvaa aspektia ole. Satutko muistamaan että se Tsetseenijohtaja joka myöskin ” palveli putinia ” joutui lähtemään muistaakseni Saudi- Arabiaan hoitoa saamaan kun tuli myrkytysoireita. Järjestikö biden senkin ?

USA:sa kiertää aina joku huhu, se on otollinen maaperä mille tahansa salaliittoteorialle. Venäläiseen menttaliteettiin puolestaan kuuluu pyrkimys saattaa kansa toinen toisiaan vastaan, siksi se ei ole koskaan demokratia ollutkaan. Venäläiset ovat äärimmäisen pitkälle flegmaattinen kansa, he halveksivat demokratiaa vaikka vietäisiin jo aamulla petturuudesta syytettynä odottamaan lähtölaukausta.

Mistä jenkit tietävät jostain sopimuksista CIA:n ja Prigozhin välillä, eihän sellaisella turvallisuuspalvelulla ole mitään merkitystä jos tiedot vuotavat jokaisen korviin. Se että putin esittää surunvalittelut, on samaa sarjaa kuin AH:n suruvalittelu Rommelin hautajaisissa. Ensin raivataan ei toivottu pois listalta, ja sitten kyynelehditään julkisesti miten hirveä menetys koettiin.

Mutta on tässä maailmassa sentään jotain hyvääkin. Kai Mykkänen ( KOK ) kertoi että bensiinin pumppuhintoihin ei tule korotusta, hinta voi jopa laskea ensi vuonna. Siitä kiitollisena ostin toisen harrasteauton. Buick Electran vanhalla kunnon 6.6 litraisella V8 koneella. Kyllä nyt kelpaa kiusata ilmastohätätilaan juuttuneita piiperöitä, Kahden harrasteauton moottoreiden yhteistilavuus on nyt 14.1 litraa. Tukehdu Ohisalo häkään.. Katso taivaalle ja näe reikä otsonikerroksessa, ja älä hengitä ulospäin ettei tule hiilidioksidia.

John Quiman

Tuota Prigozhinia olisi yksi sun toinen voinut ”varoittaa” onnettomuudesta. Ja onhan sitä jo lukuisa määrä porukkaa ”varoitellutkin”. Prigozhin totesi itsekin, että on odotettavissa, että valtion virkamiehet järjestävät hänen kuolemansa. Siihen ei tarvinnut ennustajan lahjoja kovinkaan mainittavasti.

Ilkka

Kuka yllättyi tästä uutisesta ? Putin esitti surunvalittelun koska ei pystynyt pudottamaan molempia koneita. Miettikääpä kuinka suuri mahdollisuus ” onnettomuuteen ” on, jos siinä kuolee henkilö joka on ollut viimeaikoina putinin sanomisia vastaan.

John Quiman

Vieläpä konemallilla, joka on kuuluisa luotettavuudestaan. Viimeisen 20 vuoden aikana on raportoitu yksi onnettomuus ja sekin oli lentäjien virheistä. Se putosi siipi poikenneena ja peräosa riekaleina, joten ei se ihan vähästä tippunut. Yhdellä videolla näin siinä jonkin verran liekkejä, kun se oli putoamassa. Ilman muuta joku avusti koneen hajoamista jonkinlaisella räjähtävällä ratkaisulla.

Putinin suruvalittelut ovat kuin mafioson suruvalittelut naiselle, jonka aviomiehen hän määräsi poistettavaksi väestökirjanpidosta.

Marko Kristian

Näistä nyt ei tiedä vaikka ois itse lavastanut kuolemansa?
Tai jos tapettiin niin kuka sen räjäytti? Suomen media kyllä heti tietää että oli Putin.

n/a

J-talaisista ei kyllä ikinä tiedä, niin kieroa jengiä. Pari maailmansotaa jo aiheuttanut, kolmatta yrittävät, mut jengi näkee ainoana pahiksena Putin.

Ilkka

Sitä ensimmäistä he eivät aiheuttaneet, mutta vaikuttivat kyllä lopputulokseen niin että toinen maailmansota sai käyttövoimaa edellisestä. Eihän Saksa ollut häviämässä ensimmäistä maailmansotaa, päin vastoin se oli niin hyvässä hantissa että jos juutinraumalaiset eivät olisi masinoineet ongelmia rintaman taakse, olisi sodan lopputulos ollut toisenlainen. Samaan rytäkkään kun sattui vielä bolsevikien kannatuksen nousu Venäjällä, ja yleinen sotaväsymys, niin itärintama oli jo kypsä lopettamaan karkelot. Ei länsipuolellakaan oltu enää intoa puhisten mukana. Jos saksan rintaman takaista elämää ei olisi systemaattisesti alettu demoralisoimaan, ei olisi maailmanhistoriaa kirjoitettu sitten kuin sen nyt historiasta tunnemme. Ei olisi ollut tarvetta saada Itävaltalaista selittämään asioita, joten tietyssä mielessä juutinraumalaisten touhut iskivät heidän omille näpeilleen. Ilman sitä episodia ei olisi ollut korpraalillakaan mitään jakoa nousta maata hallitsemaan.

Peter Kreisler

Tuossa tilanteessa oman kuoleman lavastaminen olisi varmaan aika hyvä ja toimiva hämäys, sillä länsimaissa yleinen mielipide tukee teoriaa, että Putin on eliminoinnin taustalla ja siten katoaminen helpottuisi. Sitä paitsi onhan oman kuoleman lavastaneita ollut aikaisemminkin, erityisesti kun tilanne käy tukalaksi.

John Quiman

Olisiko uhrannut omaa porukkaansa lavastukseen?

Prigozhinilla on toki laaja verkosto myös hallinnon sisällä ja on saattanut saada ennakkoon tiedon, että kone ammutaan alas. Hänellä on kuulemma myös useampia Prigozhin-kopiota, kaksoisolentoja, joilla on sama nimi. Joku niistä olisi voinut olla koneessa ja itse Prigozshin olisi voinut mennä muita reittejä pitkin pois Venäjältä.

Luulisin kyllä, että oli itse siinä koneessa ja päätyi kukkaruukkuun tuhkana.

John Quiman

Putin on melko suurella todennäköisyydellä tiputuksen takana. Ehkä ainoa, jolla on vahva motiivi ja tarvittavat resurssit. Eipä tuo ole tietenkään todistettu sillä, mutta uskottavimmin Putin on määrännyt tuon ”onnettomuuden” tapahtuvaksi.

Kun kone putoaa siipi poikki ja peräpää epäkunnossa, ei ole juuri muita selityksiä kuin räjähdys, joko pommi sisällä tai ohjus räjähti vieressä (niillä on tapana räjähtää vieressä).