Eurooppa Muu maailma Politiikka

Yhdysvallat ja Ukraina keskustelevat eskalaation vaarasta, kun uudet aseet laajentavat Kiovan toiminta-aluetta

USS Coronado, Independence-mallin rannikkotaistelualus, laukaisee Harpoon Block 1C -meritorjuntaohjuksen. Kuva: Flickr.

Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tarjotessa Ukrainalle yhä kehittyneempiä aseita Washington on keskustellut Kiovan kanssa eskalaation vaarasta, jos se iskee syvälle Venäjän puolelle, kertoivat Yhdysvaltain virkamiehet ja diplomaattiviranomaiset Reutersille.

 

Kulissien takana käytävissä keskusteluissa, jotka ovat erittäin arkaluonteisia ja joista ei ole aiemmin raportoitu, ei aseteta selkeitä maantieteellisiä rajoituksia Ukrainan joukoille toimitettujen aseiden käytölle. Keskusteluissa on kuitenkin pyritty pääsemään yhteisymmärrykseen eskalaatioriskistä, kolme Yhdysvaltain virkamiestä ja diplomaattilähdettä kertoivat.

”Olemme huolissamme eskaloitumisesta, mutta emme silti halua asettaa maantieteellisiä rajoituksia tai sitoa heidän käsiään liikaa niillä aseilla, joita annamme heille”, sanoi yksi kolmesta yhdysvaltalaisesta virkamiehestä, joka halusi pysyä nimettömänä.

Presidentti Joe Bidenin hallinto ja Yhdysvaltain liittolaiset ovat olleet yhä halukkaampia antamaan Ukrainalle pidemmän kantaman aseita, kuten M777-haupitseja. Kiova taistelee Venäjän hyökkäysjoukkoja vastaan menestyksekkäämmin kuin amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset olivat ennustaneet. Pentagonin viime viikolla tekemä ilmoitus, jonka mukaan Tanska toimittaa Ukrainalle Harpoon-meritorjuntaohjuksia, laajentaisi entisestään Kiovan vaikutusmahdollisuuksia.

Yhdysvaltalaiset virkamiehet alun perin ennustivat, että Venäjän paljon suurempi armeija valtaisi Ukrainan. Viime aikoina he ovat kuitenkin toivoneet, että Ukrainan joukot voisivat voittaa sodan, ja he haluavat aseistaa niitä sitä varten.

Yhdysvallat toimittaa aseita ja tiedustelutietoja Ukrainalle

Yhdysvaltain virkamiesten mukaan Bidenin hallinto harkitsee jopa toimittavansa Kiovalle M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) -rakettijärjestelmän, jonka kantama voi olla ammuksista riippuen satoja kilometrejä.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on kuitenkin myös varoittanut kasvavista riskeistä, erityisesti kun otetaan huomioon Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmeisten tavoitteiden ja hänen armeijansa suorituskyvyn välinen epäsuhta. Tulevien kuukausien aikana sota voi muuttua ”arvaamattomammaksi ja mahdollisesti uhkaavammaksi”, kertoi kansallisen tiedustelupalvelun johtaja Avril Haines senaatin kuulemistilaisuudessa tässä kuussa.

Yhdysvallat ei lähtökohtaisesti taistele suoraan Venäjän joukkoja vastaan, mutta Pentagonin komentajat ovat jatkuvasti yhteydessä Ukrainan johtajiin. He ovat toimittaneet kriittisiä tiedustelutietoja, joiden avulla Ukraina on voinut kohdistaa hyökkäyksensä venäläisjoukkoihin maalla ja merellä, Yhdysvaltain virkamiehet ovat sanoneet.

Toinen Yhdysvaltain nimettömänä pysytellyt virkamies sanoi, että Washingtonilla ja Kiovalla on yhteinen ”yhteisymmärrys” tiettyjen länsimaisten asejärjestelmien käytöstä.

”Tähän mennessä olemme olleet samalla linjalla raja-arvojen suhteen”, virkamies sanoi.

Ukrainan puolustusministeriö ei kommentoinut asiaa pyydettäessä.

Lavrov: “Vakava askel kohti eskalaatiota”

Torstaina Venäjän ulkoministeriön verkkosivuilla julkaistujen huomautusten mukaan Venäjän ulkoministeriön ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti länttä. Hän sanoi, että aseiden toimittaminen Ukrainalle, joilla voidaan iskeä Venäjän alueelle, olisi ”vakava askel kohti eskalaatiota, jota ei voida hyväksyä”.

Venäjä on hyökännyt Ukrainan pääkaupunkiin ja kohteisiin kaukana taistelujen etulinjasta. Ukraina ei kuitenkaan ole vastannut iskuilla venäläiseen suurkaupunkiin tai tehnyt iskuja syvälle Venäjän maaperälle, mukaan lukien sotilaskohteisiin, kuten asevalmistajiin tai tavarantoimituskeskuksiin kaukana rajalta.

Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti syyttäneet Ukrainan armeijaa rajat ylittävistä hyökkäyksistä, muun muassa Belgorodin kaupungissa sijaitsevaan polttoainevarastoon. Venäjä perusteli hyökkäystään Ukrainaan osittain sillä, että Ukraina oli uhka Venäjälle. Tämän näkemyksen Kiova ja länsi torjuvat.

Erään diplomaattilähteen mukaan tämä oli selkeä osoitus siitä, että Kiova ymmärsi rajat ylittävien toimien arkaluonteisuuden, ja Ukraina kieltäytyi vahvistamasta osallisuutta näihin väitettyihin välikohtauksiin. Myöskään Yhdysvallat ei ole kommentoinut asiaa.

Yhdysvaltain herkkyys tuli julkisuuteen huhtikuussa, kun Pentagon viittasi Yhdysvaltain tiedustelupalvelun varoituksiin Venäjän ja Nato-liiton välisen sotilaallisen eskalaation riskistä, jos Yhdysvallat siirtäisi hävittäjiä Ukrainaan.

Demokraattien edustaja Jason Crow vieraili Ukrainassa viime kuussa ja keskusteli Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiyn kanssa. Hän ei ollut huolissaan eskalaatioriskistä tai siitä, että Ukraina käyttäisi etelään toimitettuja aseita.

Kolmen kuukauden konfliktin jälkeen Venäjä on keskittänyt kampanjansa etelään epäonnistuneen Kiovan valtaamisyrityksen jälkeen.

”Meidän on toistettava, kuten kaikissa tapauksissa, että näitä aseita on käytettävä vastuullisesti”, sanoi Crow. Hän on armeijan veteraani ja työskentelee kongressin asevoimien komiteassa ja edustajainhuoneen tiedustelukomiteassa.

”Olen vähemmän huolissani eskalaatiokysymyksestä kuin sen asian varmistamisesta, että ukrainalaiset voivat voittaa nyt ja työntää Venäjän joukot takaisin.”

Kun aseet kovenevat niin riskit kasvavat

Ensimmäinen Yhdysvaltain virkamies sanoi, että Ukrainalla on paljon kohteita, joihin se voi iskeä Ukrainan sisällä, ja se oli tavoite hankkia pidemmän kantomatkan aseita läntisiltä liittolaisilta.

Yhdysvaltain entinen Nato-lähettiläs ja eläkkeellä oleva armeijan kenraaliluutnantti Douglas Lute oli samaa mieltä siitä, että Ukrainalla on tarpeeksi venäläisiä kohteita Ukrainan sisällä huolehdittavaksi.

Hän myönsi kuitenkin, että jos Ukraina iskee syvälle Venäjän rajojen sisäpuolelle, on vaarana eskaloituminen ja poliittinen jakautuminen Naton sisällä.

”Se synnyttäisi eripuraa aiheuttavan keskustelun liittouman sisällä. Eikä liittouma tietenkään halua sitä. Eikä halua Ukraina”, Lute sanoi Reutersille.

Yksi jäljellä oleva kysymys on, voisiko Ukraina muuttaa strategiaansa, jos sota kääntyisi huonompaan suuntaan, ja käyttää ehkä Yhdysvaltain toimittamia aseita tavalla, jota ei alun perin ollut tarkoitus käyttää.

”Voi olla skenaarioita, joissa ukrainalaiset joutuvat niin ahtaalle, että heidän on pakko eskaloida tilannetta entisestään, mutta sellaista emme ole vielä havainneet”, toinen yhdysvaltalaisvirkamies sanoi.

 

Lähde: Reuters

20 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Venäläisen näkemyksen mukaan on täysin hyväksyttävää, että Venäjä miehittää osia Ukrainasta ja pommittelee kohteita pitkin Ukrainaa, mutta jos Ukraina iskee Venäjän puolelle millään lailla, on se kauheaa ja rikollista.

Ilkka Forsten

Johan putinilla meni kaalisoppa väärään kurkkuun kun Ukrainan helikopterit käväisivät tuikkaamassa öljyvaraston tuleen rajan itäpuolella. Se oli kuulemma vastuuton teko, jossa olisi voinut kuolla viattomia siviileitä, ja sotarikoshan sellainen on jos siviilit asetetaan vaaraan vastaiskulla. Hoh hoijaa, jotenkin tämän maailman sekkopäisyys alkaa väsyttämään.

Runtiti-pou

Mikä ihmeen neitijärjestö tuo Nato muuten on? Ukrainaa ovat aseistaneet Virot ja Puolat, Virokin 6 kertaa enemmän kuin Saksa. Kannattaakko liittyä järjestöön, joka pelkää hysteerisenä konflikteja Venäjän kanssa? Järjestö olisi tarpeen, jos se laittaisi Venäjän kuriin. Kukin maa on itse aseistellut Ukrainaa halujensa mukaan. Nato on oäättänyt, että ei halua ”kärjistää” konfliktia ja siksi ei toimita panssareita eikä koneita eikä tehoaseita.
Jenkitkin vain mamoilee ja harkitsee ja sitten taas Pentagon tyssää kaiken. Ja tosiasiassa nimenomaan Venäjän tässä on syytä pelätä eskaloitumisia. Siitähän ei ole juuri mihinkään ja ydinpelotekin varmasti ryypätty ja Lännellä on vastaisku-uhka.
Näyttää siltä, että USA ja VEnäjä ovat yhdessä suunnitellöeet Ukrainan tuhoamisen ja silpomisen, koska Ukrainasta ei haluta uutta ja vahvaa ja nationalistista maata ja koska sodan avulla pikemminkin sysötään maailmaa kaaokseen ja taloudet nurin. Ukraina ei saa voittaa sotaa, koska se parempi väki maailmassa ja muiden yläpuolelle itsensä asemoinut jengi (Israel) vihaa ukrainalaisia ja haluaa tappaa heitä

Jokke

Näin se USA ja nato, suomi mukaanluettuna, pikkuhiljaa ajautuu kuin ajopuu sodan osapuoleksi. Jatkakaa samaan malliin niin loppuu se ilmastovouhotuskin.

Ilkka Forsten

Mutta sekö ei ole vakavan eskalaation paikka herra Lavrov, kun te puhutte ydinaseiden käytöstä, vai eikö ne yllä omia rajojanne pidemmälle ?

juu

Venäjä hyökkäsi, mutta ei Ukraina ja sen pelle presidentti nassepataljoonansa kanssa ole myöskään sellaisia pyhimyksiä kuin täällä annetaan ymmärtää.
Hehän ovat halunneet ja alkuun jopa vaatineet että sota leviäisi maailmansodaksi.
On naurettavaa kuinka täällä taputetaan että taistelevat länsimaisten demokratian ja arvojen puolesta. Demokratia on samaa tasoa venäjän kanssa, ja arvoihin kuuluu esimerkiksi korruptio, mafiat ja prostituutio(ihmiskauppa).
Arvostelu ei koskenut tavallisia ukrainalaisia vaan sen johtoa.

ville vallaton

Sodan laajeneminen on seurausta USA:n aseista ja haupitsien lähettäminen vain lisää ukrainalaisten tappioita. Kyseinen haupitsi edustaa Korean sodan ja Vietnamin sodan aikaista tekniikkaa! Zelensky ja hänen näyttelijäkaverinsa taistelevat mielellään vimeiseen ukrainalaiseen!

Ilkka Forsten

Minkä sodan aikaista teknologiaa edustaa venäläisten T-62 ?

Jallu

Kyseinen haupitsi M777 on ollut käytössä vuodesta 2005 alkaen ja Yhdysvalloissa vuodesta 2006 alkaen. Ei se nyt niin kovin vanhanaikainen ole, jos se on aktiivikäytössä USA:n maavoimilla. Pitää myös muistaa vanha totuus, että ei ole väliä millä se ammus toimitetaan kunhan se toimitetaan perille haluttuun kohteeseen.

Ilkka Forsten

On olemassa vanha sanonta. ” sillä ei ole väliä millä luoti saatetaan matkaan, se osaa kyllä hoitaa oman asiansa. ”

ville vallaton

Kyseinen malli ei ole varustettu omalla hydraylisella siirtojärjestelmällä nopeaa aseman vaihtoa varten, joten on myös helppo maali vastaiskuun. T-55 ja vaunut malliin T-72 asti ovat perustaltaan 50-luvulta, mutta omasuojausta kehiteltynä voidaan käyttää hyvin avomaastossa, myös syvässä lumihangessa!

Ilkka Forsten

Hyökkäysvaunujen omasuojaus on tätä nykyä ihan turha tekele. Ne suunniteltiin aikana kun oletettiin että joku yrittää läpäistä kylkipanssarit tavallisella onteloammuksella. Nyt kun ohjukset, kuten Maverick on vallannut taistelukentän, on yhdentekevää liikutaanko reaktiivipanssarien kanssa vai ilman. Ja ettei unohtuisi, sen idean eräänlaisesta reaktiivipanssarista kehitti SAKSALAISET jo toisen maailmansodan aikana. He asensivat panssarivaunujen normaalien panssarilevyjen päälle toiset levyt jättäen väliin muutaman sentin ilmaraon, joka tarkoitti sitä ettei onteloammuksen tarjoama pistoliekki enää mennytkään läpi varsinaisesta panssaroinnista.

PST ohjukset ei enää muutenkaan pyri tarjoamaan osumaa kylkiin. Ne tulee sisään vaunun katosta, jossa on aina heikoin kohta takapanssarin lisäksi. Siinä ei ehdi aamenta sanomaan kun noutaja kolkuttaa olkapäälle. Jenkit kokivat Irakin sodassa aavistuksen nolon kolauksen, kun saman joukkueen Bradley rynnäkköpanssari, sattui ampumaan vahingossa Abramsin moottoritilan takalevyyn osuman konetykillään. Läpi meni kuin pahvilaatikosta ja kulku hyytyi tienposkeen. Tuhoamattomaksi nimetty tankki jäi siis monta kertaa tehottomamman pikkuveljensä kolhaisusta odottamaan sulattoon pääsyä.

Ilkka Forsten

A-10 rynnäkkökoneen 30 mm GAU 8 Avenger konetykki, on lähtökohdiltaan sama kuin Gatling konekivääri vuodelta 1863, ja hyvin pelittää.

Ilkka Forsten

Tykit on yleensä melko vanhaa tekniikkaa, niitä oli jo Napoleonin sodissa ja paljon ennen sitäkin. Nyt niitä ei tosin enää latata suupuolesta, eikä ruutina ole mustaruuti joka on sääli, sillä sen räjähdysaineen, ( luitte oikein, mustaruuti on räjähdysaine, ei paloaine kuten savuton ruuti ) tuottama savu on jotain mihin vihreiden käsityskyky ei riittäisi, mutta silti todettaisiin ettei ukranaissa käytetyt kanuunat ole ilmastolle haitallisia. Katalysaattorilla varustetut pikkuhyrrät, kuten Ford Fiesta ( 3 sylinteriä ja litroja tasan 1 ) on maailman tuho suuren saastepäästönsä takia. Emma Kari, oletko kuulolla. AJAN KOKO KESÄN 7.5 litraisella V8 versiolla. Ahdistaako kuuntelen….? Minua ei ahdista, koska en välitä pilkun vertaa siitä mihin tämä maailma hukkuu sadan vuoden kuluttua, sillä se yhteiskunta, sikäli kun te yhä olette puolueena olemassa, on joka tapauksessa menetetty tapaus.

Horace Smith

Mustaruutiin verrattuna nykyaikaiset nitroselluloosaruudit tuottavat paljon kovemman paineen, sekä niiden palonopeutta voidaan kontrolloida paljon tarkemmin, kuin mustaruudin. Mustaruuti on tosiaan räjähdysaine, mutta nitroruudin energiasisältö on paljon suurempi.

juu

Nii kun mietitään mitä länsi ja jopa Suomen media kirjoitti Ukrainasta vielä viime vuoden puolella, siellä oli Suomen mediankin mielestä natseja ihan parlamenttia ja pataljoonia myöten, jotka olivat jopa Suomen kielletyn ”natsijärjestön” kanssa tekemisissä, nyt kielletään että mitään natseja edes olisi, vaan ne on sankareita kaikki.

Sama kuin sulla ois kaksi mätänevää perunaa, toinen mätänee nopeemmin niin sitten rupeat kehumaan sitä toista että se on maailman paras peruna. Ja se mätä maailman paras peruna on tällä hetkellä Ukraina.
Kaikki sympatia sinne tavallisille ukrainalaisille edelleen.

Vesa Mustonen

Suomen media nyt on ”natsip..kaa” suoltanut iät ajat – sieltä osittain tuo propaganda on venäläiseen ”totuuteen” siirtynytkin. Äärioikeistolaiset ryhmät ovat monissa Euroopan maissa vieläpä Kremlin rahoittamia ja tukemia. Sopivan tilaisuuden tullen niitä sitten käytetään syyksi oman etupiirin laajentamiseen denatsifikaation nimissä. Läntinen media saa siis hieman mennä itseensäkin, pitäessään yllä natsihoaxia.

Lieväasteinen

Myös äärivasemmistolaiset ryhmät kaikenlaisine keloapinoineen ovat länsimaissa Kremlin rahoittamia ja tukemia. Jotkut niistä jopa kannattavat Putinia avoimesti.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
Juha

Alkaa itärintama murtua ja moraali laskea, kertoo WaPo, joten syytä olisi nopeasti keksiä jotain, jottei tappiot olisi niin valtaisat..

https://www.washingtonpost.com/world/2022/05/26/ukraine-frontline-russia-military-severodonetsk/

Ilkka Forsten

Totta. Venäläisten moraali on ollut kolme kuukautta kateissa.