Eurooppa Muu maailma Politiikka Talous

Yhdysvallat painostaa G7-maiden jäseniä käyttämään jäädytettyjä Venäjän varoja hyväkseen

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet L. Yellen lehdistötilaisuudessa Sala Sao Paulossa ennen G20-maiden valtiovarainministerien ja keskuspankkien pääjohtajien kokouksia. Kuva: Wikimedia Commons / Public domain / Embaixada dos EUA - Brasil / https://www.flickr.com/photos/36232856@N03/53556019501/

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Yellenin mukaan länsiliittolaiset etsivät ”toteuttamiskelpoisia” vaihtoehtoja varojen pakkolunastamiseksi.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset etsivät edelleen ”vankkaa” oikeudellista perustaa suunnitelmille takavarikoida Venäjän varoja ulkomailla, Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen sanoi Reutersille torstaina.

Yellen sanoi, että tällaiset toimet tarvitsisivat ehdottoman oikeusperustan, pian sen jälkeen kun hän oli osallistunut Brasiliassa pidettyyn G20-maiden valtiovarainministerien ja keskuspankkien pääjohtajien kokoukseen, jossa hän ei onnistunut saamaan aikaan sopimusta Kiovan tukemisesta Venäjän varoilla.

Hän totesi, että vaikka jotkin EU-maat suhtautuvat varojen takavarikointiin epäilevästi, on olemassa keinoja hyödyntää Venäjän keskuspankille kuuluvia 300 miljardia dollaria, kuten varojen käyttäminen lainojen vakuutena. Yellen mainitsi myös uuden ehdotuksen syndikoidun lainan liikkeeseenlaskusta, jota hän luonnehti ”mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi”.

”Tässä on monimutkaisia oikeudellisia kysymyksiä. Olemme yhtä mieltä siitä, että kaikella, mitä teemme, on oltava vankat kansainväliset oikeudelliset ja kotimaiset perusteet”, Yellen sanoi.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat vaatineet toimia näiden varojen suoranaiseksi takavarikoimiseksi, mutta EU on varoittanut tällaisten toimien oikeudellisista ja taloudellisista seurauksista.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kyseenalaisti keskiviikkona Sao Paulossa pidetyssä kokouksessa julkisesti Yellenin näkemyksen, jonka mukaan Venäjän rahastojen haltuunotto olisi laillista, mikä paljasti erimielisyyden G7-maiden välillä.

Le Maire väitti, että lännellä ei ole ”oikeusperustaa takavarikoida venäläisiä varoja nyt”, ja vaati vaatimattomampaa lähestymistapaa, jonka keskiössä ovat EU:n toimet takavarikoida Euroclear-selvityskeskuksessa säilytettävistä varoista saadut korot.

Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner sanoi samansuuntaisesti, että EU tutkii ”oikeudellisesti varmaa tapaa” käyttää jäädytetyistä Venäjän varoista saatuja tuloja.

Ranska ja Saksa ovat yhdessä Euroopan keskuspankin kanssa ilmaisseet suurimman huolensa siitä, että varojen takavarikointi voisi vaikuttaa kielteisesti rahoitusvakauteen ja heikentää luottamusta euron asemaan varantovaluuttana.

On myös väitetty, että näin jyrkkä toimenpide loisi ennakkotapauksen, joka saisi muut maat välttämään varantojensa pitämistä länsimaisissa valuutoissa siltä varalta, että niihin saatetaan jonain päivänä kohdistaa samanlaisia pakotteita.

Yellen myönsi, että on tärkeää olla vaarantamatta Euroclearin toimintaa, joka pitää hallussaan suurinta osaa Venäjän valtion varoista, mutta haastoi Le Mairen kehittämään G7-maiden johtajien toivomia kiertoteitä hyvissä ajoin ennen kesäkuussa Italiassa pidettävää huippukokousta.

Hän lisäsi, että G7-maiden jäsenet olivat kehottaneet henkilökuntaansa ”keksimään niin monta toteuttamiskelpoista vaihtoehtoa kuin mahdollista ja analysoimaan sekä niihin liittyvät hyödyt että kustannukset”.

Moskova varoitti, että se vastaisi samalla tavalla, jos länsi toteuttaisi uhkaukset Venäjän varojen takavarikoinnista. Valtiovarainministeri Anton Siluanov totesi tuoreessa haastattelussa, että länsivaltioilla itselläänkin on edelleen Venäjällä vastaavia varoja, jotka voisivat vaarantua, jos Venäjälle kuuluvia jäädytettyjä varoja käytettäisiin hyväksi.

Lähde: Reuters

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Pelin henki on se, että USA yrittää saada toiset sosialisoimaan Venäjän varat ja itse odottaa, miten käy. Jos hyvin käy, niin euro romahtaa ja varallisuus pakenee USA:aan; dollari vahvistuu ja dollarin ylivalta vahvistuu.
      – «Kokeillaanpa tätä temppua. Tee sinä ensin!»

Ilkka

Venäjä kansallisti länsimaiset firmat ilman mitään tunnontuskia, joten miksi meidän pitäisi aina hakea joku äärimmäisen laillinen keino takavarikoida heidän omaisuuttaan tai varoja ?

Marko Kristian

Se on oikeastaan ihan sama mitä mieltä on venäjästä.
Mutta miten voi olla laillista että takavarikoidaan yksityishenkilöiden omaisuus ja lahjoitetaan ne johkin korruptoituneeseen Ukrainaan?
Kuka enää mihkään ulkomaille uskaltaa sijoittaa sen jälkeen.
Ja kun tälle tielle lähdetään niin voisi myös takavarikoida kaikki israelilaisten omaisuus, heti oltaisiin monta kertaa rikkaampia..