Muu maailma Politiikka

Yhdysvaltain kongressin republikaanijäsen Thomas Massie: Kaikilla kongressin republikaaneilla on ”oma lapsenvahtinsa” Israelin etujärjestöstä

Yhdysvaltain kongressin republikaaniedustaja Thomas Massie Tucker Carlsonin haastattelussa 10.6.2024, Kuvat: Kuvakaappaus/Youtube.

Yhdysvaltain edustajainhuoneessa jokaisella kongressin republikaanijäsenellä on oma edustajansa Israelin lobbausjärjestö AIPAC:sta, joka kertoo heille, miten heidän tulee äänestää. Näin sanoo Thomas Massie, joka on itse edustajainhuoneen republikaani, Tucker Carlsonin haastattelussa.

Thomas Massie, libertaari ja kehitysavun vastustaja, on tehnyt itselleen mainetta yhtenä niistä harvoista amerikkalaisista poliitikoista, jotka kyseenalaistavat Yhdysvaltojen ehdottoman tuen Israelille.

Koska hän on äänestänyt jyrkästi Gazan sodan aikana, israelilainen lobbausjärjestö AIPAC käytti miljoonia hänen mustamaalaamiseensa ennen hänen kotiosavaltiossaan Kentuckyssa 21. toukokuuta pidettäviä esivaaleja. Vaalimainoksissa hänet kuvattiin Hamasin kannattajaksi.

Tästä huolimatta Massie onnistui voittamaan 76 prosentin äänisaaliilla, jota kuvataan sensaatioksi. ”Tutustu mieheen, joka nujersi AIPAC:in”, kertoo The Nation -lehti Massiesta.

Tucker Carlsonin haastattelussa Massie kertoo nyt, miltä näyttää edustajainhuoneen sisällä. Ja hänen sanomansa viittaa siihen, että Israelin etujärjestön ote kongressista saattaa itse asiassa olla jopa vahvempi kuin luulisi.

Massie kertoo esimerkiksi, että hänen puoluetoverinsa tulevat yleensä hänen luokseen ja valittavat, etteivät he itse ”voi” äänestää hänen tavoin, koska se aiheuttaisi heille niin paljon ongelmia.

”On republikaaneja, jotka tulevat luokseni ja sanovat: ”Se, mitä AIPAC tekee teille, ei ole oikein. Voin puhua AIPAC-henkilöni kanssa.” Muuten, kaikilla muilla paitsi minulla on AIPAC-henkilö.”

Kysyttäessä, mikä on ”AIPAC-henkilö”, Massie vastaa:

”Se on kuin lapsenvahti, AIPAC lapsenvahti, joka puhuu sinulle aina AIPAC:in puolesta. Hän asuu luultavasti äänestysalueellasi, mutta hän on tiukasti kiinni AIPAC:issa.”

Massie sanoo, ettei hän osaa arvioida, mikä on tilanne demokraattien kanssa.

”Mutta näin se toimii republikaanien puolella. Ja kun he tulevat Washingtoniin, heidän kanssaan lounastetaan. Heillä on matkapuhelinnumerosi, ja keskustelet heidän kanssaan.”

Tucker Carlson huudahtaa: ”Tuo on aivan mieletöntä” ja kysyy, miksei tämä ole yleisesti tiedossa. Massie vastaa:

”Se ei hyödytä ketään. Miksi he haluaisivat kertoa äänestäjilleen, että heillä on periaatteessa kaverijärjestelmä jonkun vieraan maan edustajan kanssa? Kongressiedustaja ei hyödy siitä, että ihmiset tietävät siitä. Joten he eivät kerro.”

AIPAC myös hyödyntää paljon lomamatkojen järjestämistä Israeliin.

”He maksavat kongressiedustajien ja heidän puolisoidensa matkat Israeliin. En ole ainoa republikaani, joka ei ole tehnyt AIPAC:n matkaa Israeliin, mutta olen luultavasti vain yksi kymmenistä, jotka eivät ole tehneet sitä. Muilla ei yksinkertaisesti ole ollut aikaa.”

Massie sanoo joutuneensa ensimmäisen kerran konfliktiin Israelin lobbauksen kanssa vuonna 2012, kun hän asettui ehdolle kongressiin kotiosavaltiossaan Kentuckyssa. Kun etujärjestö tajusi kampanjan loppuvaiheessa, että hän oli voittamassa, se lähestyi häntä ja pyysi häntä kirjoittamaan Israelia käsittelevän poliittisen kirjan eräänlaisena ”kotitehtävänä” testatakseen, voiko hänet ostaa. Kun hän kieltäytyi, he käyttivät muun muassa hallitsemiaan Kentuckyn evankelisia kirkkoja mustamaalaamaan häntä sikäläisen väestön edessä”, Massie kertoo ja antaa näkemyksen siitä, miten lobbaaminen käytännössä toimii.

Se, että hän ei ole koskaan ollut erityisen kriittinen Israelia kohtaan, vaan on vain periaatteesta vastustanut Yhdysvaltain apua vieraille valtioille, ei ole estänyt AIPAC:ia leimaamasta häntä ”vaaralliseksi antisemitistiksi”, Massie kertoo.

Hän kertoo, että hän kutsui vuosien ajan Israelin lobbaajia toimistoonsa selittämään kantaansa, mutta kielteiset kampanjat häntä vastaan jatkuivat. Nyt AIPAC on saanut porttikiellon hänen toimistoonsa, Massie sanoo.

AIPAC on luvannut käyttää marraskuussa pidettävien Yhdysvaltain vaalien alla miljardin dollarin verran rahaa vastustaakseen ehdokkaita, joita se pitää Israelin kannalta huonoina.

Tucker Carlson toteaa haastattelussa, että on ”täysin järjetöntä”, että Israelin etujärjestö voi käyttäytyä näin, ja sanoo, että AIPAC pitäisi rekisteröidä ulkomaiseksi agentiksi.

Vuonna 1962 Yhdysvaltain silloinen presidentti John F. Kennedy yritti pakottaa juutalaisen lobbausryhmän American Zionist Councilin rekisteröitymään ulkomaiseksi agentiksi, mutta pian sen jälkeen hänet murhattiin, ja koko asia kariutui.

Lähde: Fria Tider

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ley phung

On ollut jo pitkään asia näin, sehän näkyy siinä kenen intressit ovat aina etusijalla. Eikä rajoitu jenkkeihin, ovat EU kommission ja lähes jokaisen kansallisen eduskunnan ostaneet. Milloin on viimeksi tehty kansan etua ajavaa päätöstä Suomessa? Itse en muista.

Peter Kreisler

Niin, hyvän lobbauksen ja propagandan tuloksena Yhdysvallat tukee Israelin taikauskoista sotaa ja holokaustia Gazassa. Koko maailma tuntuu olevan näiden kipapäiden johdettavissa, etteivät vain leimautuisi antisemitisteiksi.