Muu maailma Politiikka Uutiset

YK haluaa monikansalliset joukot Haitiin

Kuvituskuva, PIxabay, CC0.

Yhdistyneitten Kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres vetoaa kansainväliseen yhteisöön monikansallisen sotilasjoukon lähettämiseksi Haitiin. Karibian valtio kärsii yhteiskuntaa uhkaavasta jengiväkivallasta. Pyyntö ulkomaisten joukkojen saamisesta rauhoittamaan Haiti, on tullut Haitin pääministeri Ariel Henryltä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pääsihteeri Guterres kirjoittaa YK:n turvallisuusneuvostolle näin:

”Vetoan yhä uudestaan (YK:n) jäsenvaltioihin kansainvälisen sotilasjoukon lähettämiseksi (Haitiin)”.

Entinen haitilainen poliisi Jimmy Chérizier, joka nykyään on maan mahtavimpia jengijohtajia, on sanonut rikollisjengien taistelevan Haitiin lähetettäviä ulkomaisia sotilaita vastaan.

Suomen hallituksen kanta Haitiin lähettävistä joukoista ei tätä kirjoitettaessa ole selvillä. Jos Suomi osallistuisi sotilasoperaatioon Haitin rauhoittamiseksi, kyseeseen voisivat tulla YK:n joukot, mahdollisesti Naton lipun alla toimivat sotilaat tai Euroopan Unionin taistelujoukot.

Lähde SVT

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Paavo Allasjärvi

Haitilla on huomattavan suuret kulta,kupari ja hopeavarannot.Maasta löytyy myös maakaasua, platinametalleja ja kalkkikiveä. Näitä varoja himoavat useat kansainväliset toimijat. Tässä operaatiossa ei tälläkään kertaa ole kyse humanitääristä tavoitteista vaan siitä kuka pääsee hyödyntämään maan luonnonvaroja.

John Quiman

Jaa, miksi eivät ole aiemmin pyrkineet sinne?

John Quiman

Haiti on viimemmäksi ollut Ranskan siirtomaa. Itsenäistyi 1804, joten oli aika aikainen siinä lajissa. Ollut koko ajan varsin epävakaa. Oli rauhallisempi ja talouskin koheni, kun Yhdysvallat miehitti sen 1915 – 1934, osin estääksen saksalaisvaikutuksen maassa. Yhdysvaltain lähettyä, alkoi epävakaus uudestaan. Siellä on mulattien eliitti, joka ilmeisesti kohtelee muita huonosti. Tämä varmaan on epävakauksien pohjalla. Nyt hallitsevat rikollisjengit ovat tietysti käyttäneet hyväkseen tilaisuutta, kun valtio poliiseineen on heikko.

Auttaako tuota mikään ulkopuolinen voima, jää nähtäväksi. Ehkä neutraali YK:n joukko voisi tasoittaa tilannetta, mutta siitä tulee ikuinen valvottava, ellei korruptiota ja elittin törkeää suhtautumista muuhun väestöön saada korjatuksi.

Sieltä on moni yrittänyt paeta sekasortoa Dominikaanisen tasavallan puolelle, koska Dominikaanisessa tasavallassa on järjestys ja huommattavasti parempi elintaso. Mutta heidät pysäytetään rajalle tai jos pääsivät jotenkin läpi, heidät palautetaan Haitiin. Dominikaanisessa tasavallassa katsotaan, että niistä tulee vain ongelmia.

Aikoinaan, kun amerikkalaiset lähtivät eli miehitys päättyi, päättivät Dominikaanisen tasavalla johtajat, että maassa olevista haitilaisista tulee päästä eroon. Niinpä niitä surmattiin parissa päivässä pari-kolmekymmentä tuhatta. Vaikuttaa ilmeiseltä, että Dominikaanisessa ei kaivata haitilaisia.

Marko Kristian

Ympäri maailmaa toisten valtioiden asioihin sekaantumisesta ei seuraa mitään hyvää.
Jos haitilaiset ei saa omaa maataan toimimaan ja omia kansalaisiaan kuriin, niin tappakoon toisiaan niin kauan kun on yksi jäljellä.

Toni Lajos

Jengien rikollisuus kukoistaa meitä lähempänäkin, mutta puhuminen siitä tallaantuu natsilippujen, rasismin rönsyilevään kukintaan, Ylellä suorastaan ilakoidaan kyseisten aiheiden ympärillä, siinä jää Haiti pimentoon, pidetään näppimme erossa kyseisistä kahinoista.

Ilkka Manttari

Tuo ulkomaisiin konflikteihin osallistuminen on loputon suo, myös taloudellisesti.Olisiko parempi vain lopettaa kaikki yhteistyö ja suunnitella kunnon aita kunnes maa- tai karjatalous alkaa kiinnostaa. Ei ne tappelijatkaan ilman ruokaa pärjää.Harva se patruunoita syö vaikka valtaa olisikin.

ilkka

Kun olemme jo nyt Ukrainan apuna, ja se uhka on paljon suurempi mikä sitä kautta pyrkii levittäytymään, niin sanoisin että menköön Portugalilaiset Haitin avuksi, Guterreshan on portugalilainen kommunisti. Pieni sotaharjoitus ei tee paha stalinistillle joka kuitenkin haaveilee ruskeasta euroopasta. Älkää vaan missään tapauksessa puhuko mitään Pekka Haavistolle, hän hakee kaikki orvoksi jääneet gansterit suomeen äiteineen.. Tästä meillä onkin jo kokemusta Al Holin tapausten myötä.

John Quiman

Haiti on maatalousvaltainen maa edelleen. Kaipa ne siellä maalla elävät tuotannollaan. Rikollisuus on varmaan keskittynyt kaupunkeihin. Yksi merkittävä rikollisten ansaintakeino on huumeiden salakuljetus. Etelä-Amerikasta kuskataan huumeita Haitin kautta Yhdysvaltoihin.

Uusimmat uutiset