Eurooppa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka Talous

YK:n Maailman ruokaohjelman pääjohtaja David Beasley: Jos emme maksa, seurauksena on nälänhätä ja massamuuttoliike

Kuva: Flickr.

YK:n Maailman ruokaohjelma ilmoittaa nälänhädän uhasta Afrikassa ja Lähi-idässä, kun Ukrainan sota vaikeuttaa toimituksia.

 

Maailman suurimman humanitaarisen järjestön johtaja on antanut vakavan varoituksen Euroopan johtajille: “Maksakaa nyt enemmän, jotta maailmanlaajuinen nälänhätä voidaan torjua, tai kärsikää myöhemmin siirtolaiskriisistä”.

Venäjän sota Ukrainassa on koetellut kansainvälisiä elintarvikemarkkinoita, mikä on pahentanut jo ennestään vakavaa maailmanlaajuista nälänhätää heikentämällä tarjontaa ja paisuttamalla hintoja. Maailman ruokaohjelman pääjohtajan David Beasleyn mukaan tämä uhkaa ajautua maailman köyhimmillä ja nälänhädän runtelemilla alueilla poliittiseen kaaokseen ja luoda ennennäkemättömän siirtolaiskriisin.

Politicon haastattelussa Beasley varoitti, että Euroopan on lahjoitettava pikaisesti lisää rahoitusta, tai se joutuu kärsimään seurauksista.

”Meiltä puuttuu miljardeja”, hän sanoi. ”Jos emme tänä vuonna pysty tarjoamaan muutamaa miljardia dollaria lisää, seurauksena on nälänhätä, epävakaus ja massamuuttoliike.”

Beasleyn kannanotto herättää keskustelua, kun EU:n hallitukset laativat suunnitelmia sodan aiheuttaman elintarvikekriisin ratkaisemiseksi, ja ehdotuksen odotetaan valmistuvan jo keskiviikkona.

Venäjä ja Ukraina ovat maailman suurimpia viljan tuottajia ja viejiä. Sodan aiheuttamat häiriöt vaikuttavat suoraan Lähi-idän ja Afrikan maihin, jotka ovat riippuvaisia näistä toimituksista.

Puolet Afrikan vehnän tuonnista tulee Ukrainasta ja Venäjältä, jotka ovat myös merkittäviä lannoitteiden viejiä. Ukrainan vienti on pysähtynyt, ja sen kyky viljellä ruokaa tänä vuonna on erittäin heikoissa kantimissa. Beasleyn mukaan kriittinen kohta tulee syksyllä, jolloin sodan aiheuttamien häiriöiden vaikutukset tuntuvat todennäköisesti täysimääräisesti.

”Jos kuvittelette, että meillä vallitsee nyt maanpäällinen helvetti, niin valmistautukaa tulevaan”, Beasley varoitti. ”Jos laiminlyömme Pohjois-Afrikan, Pohjois-Afrikka tulee Eurooppaan. Jos laiminlyömme Lähi-idän, Lähi-itä tulee Eurooppaan.”

“Taloudelliset olosuhteet näissä osissa maailmaa ovat nyt huonommat kuin arabikevättä edeltävänä aikana. Eivätkä vain Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden väestöt joudu kärsimään”, hän huomautti.

Maailman ruokaohjelma ruokkii jo nyt miljoonia ihmisiä etelämpänä Sahelin maissa, kuten Nigerissä ja Burkina Fasossa. Näillä alueilla ongelmat pahenevat, jos elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat pysyvät korkeina.

”Olen varoittanut teollisuusmaita jo useiden vuosien ajan, että Sahel tulee romahtamaan, jos emme ole varovaisia”, hän sanoi.

Beasley on kiireellisellä varainhankintamatkalla Brysselissä, jossa hän keskusteli tiistaina kahden EU-komissaarin kanssa. Jos elintarvikekriisi riistäytyy käsistä ja maailma joutuu kriittiseen huoltopulaan, rikas länsi ei säästy poliittisilta levottomuuksilta.

”Mitä luulette tapahtuvan Pariisissa, Chicagossa ja Brysselissä, kun ruokaa ei ole tarpeeksi?” hän kysyi puhuessaan Belgian kuninkaallisen taidemuseon loisteliaassa ympäristössä, jossa EU järjesti tällä viikolla suuren humanitaarisen konferenssin. ”On helppo istua norsunluutornissa korkean hevosen selässä, kun ei itse joudu näkemään nälkää.”

Ukrainan sota pahentaa nälänhätää

Maailman ruokaohjelmalla on 8 miljardin dollarin vaje, jota Beasley kutsui ”täydelliseksi myrskyksi”. Se koostuu COVID-inflaatiosta, ilmastohäiriöistä ja ratkaisemattomista sodista. Jemenin konfliktin vuoksi 13 miljoonaa ihmistä on riippuvaisia YK:n järjestön ruokahuollosta. Ukrainan sota uhkaa pahentaa nälänhätää dramaattisesti.

Vuonna 2021 Ukraina oli määrällisesti suurin yksittäinen elintarvikelähde Maailman ruokaohjelmassa, sillä se toimitti 9 prosenttia sen kaikista elintarvikehankinnoista. Beasley sanoi kuitenkin, että sen riippuvuus Ukrainasta ei ole välitön ongelma, joka liittyy toimituksiin, vaan laajempaan kustannusinflaatioon. Business Insiderin tietojen mukaan vehnän maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet 19 prosenttia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Jos Maailman ruokaohjelma ei saa pian lisää rahaa, se voi joutua leikkaamaan ruoka-annoksia Jemenin, Tšadin ja Nigerin kaltaisissa maissa. Tavoitteena on myös ruokkia kolme miljoonaa nälkäistä ihmistä Ukrainassa tai sen ympäristössä, joita virasto auttaa humanitaaristen reittien kautta.

Maailman ruokaohjelma (WFP) sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2020. Sen toiminta on riippuvainen hallituksilta tai yksityisiltä lahjoittajilta saatavista lahjoituksista, jotka kohdentavat varat tiettyihin tarkoituksiin.

Saksa on sen toiseksi suurin yksittäinen lahjoittaja Yhdysvaltojen jälkeen, ja Euroopan komissio on kolmantena noin 500 miljoonalla dollarilla. Kaikki EU-maat yksittäin eivät kuitenkaan osallistu taakanjakoon tasapuolisesti : Ranska lahjoitti vähemmän kuin puolet siitä, mitä Venäjä antoi vuonna 2020.

Lahjoitusten lisääminen ei ole pelkästään EU:n vastuulla, mutta vuodesta 2017 lähtien tehtävää hoitanut Beasley on oppinut olemaan taitava sen suhteen, mihin oviin kannattaa koputtaa.

Jutta Urpilainen: “Unioni on ylpeä siitä, että se voi tukea järjestöä”

65-vuotias amerikkalainen Beasley on Etelä-Carolinan republikaanien entinen kuvernööri, joka esittää näkemyksensä etelävaltiolaiseen tapaan. Hän on tottunut käymään julkisia taisteluita rikkaiden ja vaikutusvaltaisten kanssa argumentoidessaan asiansa puolesta.

Viime vuonna hän joutui Twitterissä riitaan Tesla-pomo Elon Muskin kanssa, joka lupasi lahjoittaa, jos Beasley kertoisi yksityiskohtaisesti, miten hän lopettaisi nälänhädän maailmassa. ”Hän on antanut minulle paljon palautetta, mutta minulla ei ole käytettävissäni varoja”, Beasley sanoi.

Nyt Beasley haluaa, että maailman rikkaimmat ihmiset, kuten Amazonin perustaja Jeff Bezos, auttavat Maailman ruokaohjelmaa (WFP) tässä kriisissä. Hänen mukaansa on ”häpeä ihmiskunnalle”, että ”kerjäämme muutaman miljardin dollarin lahjoituksia”, kun maapallolla virtaa triljoonien dollarien edestä rikkauksia, ja teknologiajohtajat kasvattivat henkilökohtaista varallisuuttaan pandemian aikana.

”Tarvitsen heidän taloudellista apuaan vain lyhytaikaisesti. Tätä minä pyydän heiltä”, Beasley vakuuttelee.

Hänellä on toiveita siitä, että hänen matkansa Brysseliin voisi tuottaa tulosta. Humanitaarisesta avusta vastaava EU:n komissaari Janez Lenarčič twiittasi Beasleyn tavattuaan tiistaina, että EU ”tekee osansa”.

Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen kirjoitti, että unioni on ”ylpeä” siitä, että se voi tukea järjestöä. Eräs EU:n virkamies sanoi, että osa EU:n humanitaarisista varoista ohjataan kriisin vuoksi uudelleen ruokahuollon puutteen torjuntaan.

Yksityiskohdista ei kuitenkaan ole vielä ilmoitettu, eikä mikään ole varmaa. Kun EU:n johtajat punnitsevat, miten nälänhätään puututaan, Beasleyn varoitus on selvä: ”Maksatte siitä satakertaisesti, jos ette tee mitään.”

 

Lähde: Politico

41 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jukka

Afrikkaan on lapettu rahaa vuosikymmeniä ja aina vain porukka käsi ojossa. Kannettu vesi ei kaivossa pysy!!!

Jomi

Eikö ne oligarkit, jotka Ukrainaa on vuosikymmeniä ryöstänyt voisi pistää miljardeja takaisin.

Meri Kreikan

Afrikan nälänhätä on suurelta osin länsimaiden aiheuttamaa. Kun lähdetään siitä tosiasiasta, kuinka julmalta se kuulostaakin, kaikkia ei voida pelastaa.

Rudi

Tähän asti sieltä tulevat ovat olleet pääosin hyväkuntoisia hyvinsyöneitä nuoria miehiä, eli sieltä lähtee hyväosaisimmat, nälkää näkeviä tulijoita ei ole kuvista silmiin osunut. Eurooppa kykenee kyllä halutessaan valvomaan etelärajansa oli Afrikassa nälkä tai ei, mutta eihän se halua koska on heikko. Ehkä se haluukkuus nousee viimeistään siinä vaiheessa kun eurooppalaisilla oma vatsa murisee, eihän tämä nykyinen yltäkylläisyys täälläkään mikään luonnonlaki ole.

luke

Kannattaa katsoa ohjelma joka tuli TV:stä muutama päivä sitten Nopel palkittu Suurten satojen mies kehitti viljelylajikkeita ja satojen nostoa lannoitteilla sanoi kuitenkin että saadaan ihmiskunnalle muutama vuosikymmen lisäaikaa saastuttamalla sivussa maaperä ja pohjavesivarannot kun ruuantuotanto ei tule pysymään ihmiskunnan kasvun perässä jos siihen ei puututa loppu tulee jokatapauksessa kehitysapu joka ei pyri väestönkasvun torppaamiseen on vaan tuhoavaa ihmiskunnalle.

ylikessu

täytyy muistaa että näillä tulijoilla on 3 jalkaa ! Se keskimmäinen jalka antaa kummasti ponnistusvoimaa ja se jalka ei juo vaan sylkee

Eka Kettunen

Kehitysapu Afrikkaan pitäisi lopettaa välittömästi. Afrikka on rikas maanosa joka pystyy hyvin helposti ruokkimaan väestönsä. Satojakin saa vuoden aikana enemmän kuin yhden, on aurinkoa, vettä ja viljavia maita. Afrikkalaiset ottakoon lopultakin vastuun aktiivisesti omasta ruoantuotannostaan ja omien elinolojen kohottamisesta, näin on muuallakin maailmassa toimittu.

Kelloa ei voi kääntää taakseppäin

Jos Afrikkaan ei olisi viety ulkomaan-apua -70 luvulta lähtien niin emme olisi tässä tilanteessa.

Apu Afrikkaan pitäisi lopettaa jolloin niiden olisi itse tehtävä työtä ruokansa ja elintasonta eteen. Ja jos nyt nälänhätä tappaisi kasan ihmisiä… niin se vain vahvistaisi luonnon kierokulkua. Ainoat asiat mitä sinne voisi vielä on lapiot, kuokat, vasarat ja sahat. Nauloista ne tekis kuitenkin pommeja joten on parempi että ne ostaa ne itse. Silloin ne menevät oikeaan tarkoitukseen.

lapioilla ne voisivat kaivaa niitä kaivojaan jotta saavat vettä. Ja kuokilla sitten viljellä. Ei se nyt niin ihmeelistä ole.

Muuten, kukaan ei ole vielä tutkinut että voiko afrikkalainen olla masentunut. Euroopassa ja muualla maailmassa ihminen itse asettaa tavoitteita ja kun niihin ei pääse, ihmiset masentuvat. Mutta että kun esim. Afrikassa elintaso ja elämän tavoitteiden rima on todella alhaalla, niin voivako ne masentua? Kuka ties joku joskus tekee tutkimuksen tästä.

Lieväasteinen

Masentumiseen pitää olla aivot ja jonkinlainen ÄO. Mutta länsimaissa he kyllä masentuvat rakenteellisesta rasismista ja valkoisesta ylivallasta. Vasuritutkijat ovat kuulemma tutkineet asiaa ja paljon. Nuo vasuritutkimusten ”laadusta” ei tarvitse mainita erikseen. Tutkittavalle sanotaan, että hän kokee jotain ikävää, koska pahat valkoiset rasistit… ja ”tutkimuksen” tulos on ihan selvä ja 100 %.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
juha II

Aitoa kiristystä, joka on lisäksi täysin valheellista!

Uskokaa huviksenne. Vaikka me ruokkisimme heidän kupunsa täyteen! He tulevat tänne silti ja täydellä vatsalla!!!

ike

Ja jaksaisivat lisääntyä enemmän.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=ohGa1DcA6BI

Mutta me saamme osamme myös ruokapulasta(Joe kertoo innoissaan) joten …ai niin oma kansa ensin ajattelu on vahingollista!Vattujen kevät!

Lentokoneen hätätilassa autat ensin itsellesi happinaamarin,sitten lapsellesi…Näin on näreet!

Fuckin' abdullah

Juuri näin.

Tyhjällä vatsalla on ikävä kulkea. Ja käytännössä, jos on koko ajan nälkä, niin kulkeminen on joko erittäin vaivalloista tai mahdotonta. Voimat eivät vain riitä kulkemiseen.

Porukka jää pääasiassa niille sijoilleen, kun ruoka loppuu.

Ruupo Kustaa

Politiikkojen hommia – niin ainakin itse mainostavat- on ongelmien ratkaiseminen. Mutta tuntuvat meikäläiset politiikot enempi saavan ongelmia aikaan kun niiden ratkaisuja. Eivät siis pysty ratkaisemaan itsensä aikaan saamia ongelmia niin se on jo jonkunlainen ennätys. Hakeutusivat sellaisiin hommiin missä eivät pystyisi pilaamaan, pahimmillaan, miljoonien ihmisten elämää. Taas on ko tapaukseen ratkaisuna lisää rahaa. Ja se raha takuulla häviäsi ihan johonkin muualle kuin maailman ruokaohjelmaan

Lieväasteinen

Näin S-ryhmästä palkitaan poliitikkoja ja päättäjiä: Rahaa jopa 4700 e/kk ja suuria alennuksia ruoasta ja alkoholista (myös perheenjäsenille):

https://www.talouselama.fi/uutiset/nain-s-ryhmasta-palkitaan-poliitikkoja-ja-paattajia-rahaa-jopa-4700-e-kk-ja-suuria-alennuksia-ruoasta-ja-alkoholista/e49cef55-9edc-4bfe-bb4d-883bf0572667

Jos tuo ei ole korruptio, niin mikä se on? Ja montako tällaista ”palkintopaikkaa” (S-ryhmän lisäksi) on Suomen keskivertopoliitikolla/-päättäjällä?

Tuumailija

Samaa syöpää ovat eräät yksityiset terveyspalvelut, jotka ovat kytkyttyneet tähän korruptio S-ryhmään, eli tarjotaan vielä terveydenhoitokin ilmaiseksi.
Siinä missä h-asemayrittäjän rakennuslupa torpataan, tarjotaan sitä s-ketjulle puoleen hintaan, näin saadaan piiritettyä kaupungit s-verkostolla edulisesti, korruptiolla ei tietenkään ole osuutta moiseen.

Sitä ihmettelen, kuinka hyvin monikin kansallismielinen käyttää s-ryhmän palveluita ja uskoo sen valheeseen että ”asiakasosakkaat” omistavat kauppaketjun, kantavat ansaitsemansa tulot niille joiden toimintaa eivät hyväksy.
Miten s- ryhmä ”laski” ruoan hintaa? Se laittoi 450 ihmistä kilometritehtaalle, teki epäedullisemmat kontrahdit kuljetusliikkeiden kanssa ja muilutti pienketjut K-ketjulle rasitteeksi. Toki k-ketju saatiin taas näyttämään roistolta, kun se joutui sulkemaan kannattamattomia liikkeitä.

S-myymälöissä ei ole omistajaa tai esimiestä, siellä on palveluvastaava, K-ketjun kaupoissa on omistaja/kauppias ottamassa reklamaation vastaan ts. k-ketju on yrittäjälähtöinen. Yrittäjät ovat franchaising periaatteella raapimassa leipäänsä ja tuottamassa palveluita. Toki ei sekään aivan puhdas pulmunen ole, mutta lähempänä tavallista kansaa yrittäjän kautta kuin kasvottomia omistajia norsunluutornissa.

Nämä ”edut” on yksi syy siihen raivoisaan tunkuun s-ryhmän johtokuntiin ihan kaupunginvaltuutetun tasolta lähtien, edut jotka lampaat maksavat olettamuksessaan.

murre riepunen

Johtaja Beasleyn mölinät täyttää kiristyksen ( ainakin yrityksen )kriteerit, pyydetään ukko kylään ja Sukevalle viljelyn saloihin tutustumaan. Siellä savolaisessa perinnemaisemassa ukon päänuppi tuulettuu siinä määrin, että lähtee loputkin sahajuhot jolloin voidaan lukita pöpilään, sinne niin kaltaistensa joukkoon.

Era

Miksei ne anna sinne lapioita ja siemeniä? Ai niin, ei ole työhaluja. Rahaa kun jakaa tulee antajalle hyvä omatunto, se on kuin ripillä kävisi.

Sannama Riini

Olisikohan nyt hyvä tunnustaa faktat ja todeta, että keenereitä ja muita kehitysmaalaisia on vain liikaa, jos eivät pysty omista maista ruokaa tuolle porukalle hankkimaan..

Rudi

Se vaan on tilastollinen fakta että pian maailmassa ei kyetä enää tuottamaan tarpeeksi ruokaa nykyistä vauhtia kasvavalle väestölle. Liikakansoitus on tabu josta maailman johtajat eivät ole kykeneviä tai halukkaita vakavasti keskustelemaan, vaikka samaan aikaan lisätty viljelyala tuhoaa niitä hiilinieluja. Siinäpä pyörittelevät sitten varsinaista rubikinkuutiota. Suurvalloilla on toki keinot ratkaista ongelma mutta taitaa sekin olla nykyihmiselle liian karua settiä.

Lieväasteinen

Maailman johtajat haluavat jostain syystä hävittää muuten vähälukuiset ja sukupuuttoon kuolevat valkoiset eivätkä niitä, jotka sikiävät eniten. Eivätkö valkoiset muuten tuota eniten ruokaa (USA, Kanada, EU, Venäjä, Ukraina ym.) ja ruoki koko muuta sakkia? Mikäli valkoiset poistetaan pelistä kuten Zimbabwessa ja Etelä-Afrikassa, joissa tuloksena on miltei nälänhätä, ketkä sitten ruokkivat noita saamattomia? Aasialaisetko? He hädin tuskin pystyvät ruokkimaan itseään.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
Risto

Opetettaisiin nämä afrikkalaiset viljelemään maatansa ja lopetetaan kaikki avustukset. Tottuneet saamaan kaikki ilmaiseksi kun tarpeeksi ruikuttavat. Kyllä nälkä ajaa toimimaan vaikka aluksi tuntuu pahalta.

Rudi

Ne vuosikymmeniä jaetut avustukset ovat tuhonneet Afrikan. Jokainen sinne suunnattu kehityssuunnitelma on vienyt Afrikkaa yhä syvemmälle suohon kun samaan aikaan on annettu avustuksina suuremmat tulot kuin mitä parhaimmillaankaan pystyisivät omalla työllään saavuttamaan.

Runtiti-pou

Muuttoliikkeestä selviää laittamalla rajat kiinni turhilta tulijoilta

luke

Ei se kansainvaellus niin helppo juttu ole yleensä pääsee vain osa varakkaammista ja hyväkuntoisimmista eikä jalkapatikalla nälkäisenä ja janoisena pitkälle liikuta jokainen voi koittaa liikkua jo päivän patikointi erämaassa juomatta ja syömättä kyllä väsy tulee saati sitten tuo potenssiin ei onnistu.

Arto

Nämähän osaa sen siementä vakiona homman.nyt vaan jonkun pitäis opettaa mitä siementä ja mihin vakoon. Ei vissiin älykkyys riitä.

wondering

Mielenkiintoinen ajatus että ruokkimalla vähenee ruokittavat

Ilkka Forsten

Kertoisiko joku miksi se kriisi on kaiken aikaa kynnyksellä vaikka sinne on viety jo kymmenet vuodet miljardi toisensa perään ? Viisaampi voisi ajatella että jättämällä lahjoitukset pois, vähenisi autettavien tarvekin. Tämä tosin edellyttää sitä ettei myöskään EU:n portit ole leveillään, eikä refugees welcome kylttejä kantavat saa lupaa ohjailla pakolaisvirtoja mielensä mukaan.

Jukka

Kriisin tynkää on aina tarjolla, kun rahaa kinutaan! Kankkulan kaivo on pohjaton.

Tuumailija

Kriisistä, hirssistä ja maissista on ollut niin kova ylituotanto, että sitä on alettu kelkkomaan jollain tekosyyllä afrikkaan, kun omat nurkat on täynnä ja maailmanmarkkinahinta pohjalukemissa.
Kohtuullisen hyvinvoivat afrikaanot ovat tämän vuoksi lopettaneet sen vähänkin oman yrittämisen ja odottavat seuraavaa ruokaerää kuin linnunpojat suu ammollaan. Kun vatsa on täynnä ja muutama kriisikakko taskussa, on hyvä lähteä hakemaan heille kuuluvia etuisuuksia euroopasta, samalla levittäen kriisinjyviä matkan varrelle.

TJL

Elikkä afrikkalaisille lisää ruokaa, jotta voisivat lisääntyä enemmän.

lappis

Pitäisikö pikkuhiljaa afrikaanojen opetella itse viljelemään ruokansa eikä odottaa että länsi tuo sen heille oven eteen. Vuosikymmeniä jatkunut hyvesignalointi afrikan suuntaan on tehnyt paikallisista ihmisistä patalaiskoja eikä osata muuta kuin pistää penskoja maailmalle. Ikiliikkuja on näemmä keksitty.

juu

Se että pystyisivät itse tekemään jotain elämänsä parantamiseksi, vaatisi edes vähän älykkyyttä.
Jos siellä vaikka muutama perustaa jonkun pellon jossa jotain viljellään, niin hetken päästä siellä on joku klaanisota siitä kuka ne pellot saa, ja kohta ne pellot on tuhottu eikä kukaan saa yhtään mitään.
Korkeasaaren apinatalossa on älyllisempää elämää.

Jukka

Pentti Linkola on paras vihreä ikinä. Hänen oppien mukaan luonto korjaa pois liikaväestönsä.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=8zqScRa_Ypw

En ees viitti lukea…Ghanan pressa kertoo että ois jo aika pärjätä ite ja toisaalta….syntyvyydensäännöstelyä afriikan poitsut ja tyttöset myös!
No mutta ko ei viitti….spontaanisuus häviäää jooooooo…sanoo meputu.

Beasley…kiva uhkailla vai???Senhän osaatte!

Kata

Ai näkyy olevan myös ihastuttava ”aina suomalaisia ajatteleva” uttajurpilainen…yäk.Yksi turhakkeiden turhimmista.Melkoisella massilla avustettuna.Samaa kaartia kuin tutti.Varsinaisia kiipijöitä.Jotain pitkin.

juu

Just eilen kattelin näitä ”koodareita” kun ne ei osaa kulkea edes liiketunnistimilla varustetuista ovista. Pysähtyy niin pitkäks aikaa että ovet menee kiinni, sitte aletaan hakkaa sitä ovea ja huudetaan open open.

PEKKA RÄSÄNEN

Nylkyttäisivät vähemmän …tana.

murre riepunen

Kunnianhimoinen tavoite suomella pelastaa ilmasto, on meinaan hätätila, siihen panostamme ensin satoja miljoonia vuosittain seuraavat 50 vuotta, jonka jälkeen mikäli velkaa meille myönnetään pelastamme afrikan moniosaajat nälän kourista, sekin kirjattu hallitusohjelmaan isoilla kirjaimilla.

juu

Joku vois joskus selittää miten rahan lappaminen maailman rikkaimmalle promilelle pelastaa ilmaston? ilmaston joka on miljardeja vuosia muuttunut paljon ennen ihmistäkin.

Ilkka Forsten

Auttamisrahastoon voisi siis laittaa euron / vuosi, niin miljardissa vuodessa olisi ylensyöneitä koko afrikallinen.