Muu maailma Uutiset

Amerikkalainen MAPS-järjestö: bilehuume ekstaasilla parantavia vaikutuksia

Pixabay

Psykedeelisten huumeiden parantavia vaikutuksia tutkivan amerikkalaisen MAPS-järjestön mukaan viihdekäyttöön tarkoitettu huume ekstaasi, voi parantaa traumaperäisen stressihäiriö PTSD:n, mikäli hoitoon yhdistetään keskusteluterapia.

”Tutkimuksemme on uraauurtavaa,” kertoo MAPS-järjestön tutkimuspäällikkö Berra Yazar-Klosinski.

PTSD:n aiheuttaa poikkeuksellisen uhkaavan tai katastrofaalisen tapahtuman kokeminen, ja sen oireisiin kuuluvat muun muassa ahdistuneisuus sekä takaumat eli ns. ”flashbackit.”

Tutkimuksessa ekstaasin vaikuttava aine MDMA yhdistettynä keskusteluterapiaan auttoi 70% tutkimukseen osallistuneista PTSD-potilaista. Sokeripillerin ja keskusteluterapiaa saaneesta verrokkiryhmästä vain 30% hyötyi hoidosta.

Tutkimukseen osallistui 91 ihmistä.

Tutkijoiden mukaan MDMA vaimentaa pelontunteita ja tekee vaikeista asioista puhumisen helpommaksi.  Aivot reagoivat hoitoon tavalla, joka katkaisee toistuvien takaumien kokemisen.

Yhdysvaltain viranomaisten uskotaan voivan hyväksyä hoito käyttöön jo ensi vuonna.

Suomessa ekstaasin ja sen vaikuttava aine MDMA on luokiteltu erittäin vaaralliseksi huumeeksi. Ekstaasi on Euroopassa yhdistetty useisiin kuolemantapauksiin. Haittoihin kuuluvat esimerkiksi jatkuvaan tanssimiseen liittyvä nestehukka ja kehon ylikuumeneminen. MDMA voi toistuvasti käytettynä vaurioittaan aivoja sekä johtaa muistin ja oppimiskyvyn heikentymiseen. Kuten moni päihde, ekstaasi alentaa harkintakykyä ja sekä kykyä arvioida tekojen seurauksia.

Lähde SVT

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
HarryHörhö

Ainahan huumeilla on parantavia vaikutuksia kun kysytään huumehörhöiltä.

Hh1488

Moni nykyinen huume oli alunperin lääke. Moni lääke nykyäänkin on ns samaa tavaraa kun moni huume. Että ei ne nyt niin ihmeellisiä aineita ole, ero on vaan sillä mihin niitä käyttää

Nome

Näin sitä keksitään perusteita huumeidenkäytön laillistamiseksi. Tämä itselleenvalehtelu kuuluu varmaan siihen puolustettavaan ”yhteiseen länsimaiseen arvopohjaan,”jossa huumeita käyttävä, sukupolensa moneen kertaan vaihtanut homo on esimerkillinen mallikansalainen ja lasten esikuva.

Piikkilampaat

Katsotaampa vain niin huumemyönteiset hallituksen piripäät alkaa kohta vaatimaan tuotakin vapautettavaksi jokaisen käyttöön Suomessa.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Ton täytyy olla Putinin juoni. Varmaan länsimaiden rappion lisäämiseksi . Ai ei vai? On se putte kiero.😄

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Ai niin , mutta määhän oonkin puttenisti.

Timppis

Varo ettei vielä iske sotapsykoosi kaupanpäälle😉