Kotimaa Kulttuuri

Arkkipiispa Tapio Luoman kanta sukupuolineutraaliin avioliittoon on muuttunut

Helsingin tuomiokirkko. Kuva: Pixabay (CC0-lisenssi)

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi vuonna 2018 valittu Tapio Luoma kertoo kannattavansa nykyisin sukupuolineutraalia avioliittoa. Hän myös toivoo, että kirkossa sallittaisiin saman sukupuolisten parien vihkiminen niille papeille, jotka sen haluavat tehdä. Arkkipiispaksi valinnan aikaan Luoma suhtautui vielä melko kielteisesti homoavioliittoihin.

Arkkipiispa yrittää perustella muuttunutta kantaansa sillä, että monet homoseksuaalit kokevat kirkollisen vihkimisen tärkeäksi. Lisäksi Luoman mukaan olisi tärkeää, että kirkko kulkisi yhteiskunnan kanssa samaan suuntaan. Vielä elokuussa 2022 julkaistussa Eeva-lehden jutussa Luoma empi voisiko hän itse vihkiä vihkiä samaa sukupuolta olevaa paria, mutta marraskuussa 2022 ilmestyneessä YLE:n artikkelissa hän kokee myös itse voivansa vihkiä homoavioliittoon, mikäli kirkossa niin päätetään.

Ollessaan arkkipiispaehdokkaana Luoma oli Kirkko ja Kaupunki -lehden vaalikoneessa osittain erimieltä samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä. Tuolloin esitetyt teologiset perustelut homoavioliitolle eivät vakuuttaneet häntä.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa arkkipiispa toimii piispain kokouksen, kirkolliskokouksen ja kirkkohallituksen puheenjohtajana. Lisäksi arkkipiispa vastaa kirkon ekumeenisista ja ulkomaisista suhteista sekä edustaa kirkkoa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suomen evankelis-luterilainen kirkon arkkipiispa ei kuitenkaan ole muiden piispojen esimies eikä hänellä ole toimivaltaa toisten piispojen hiippakuntien alueella.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on maamme suurin uskonnollinen yhteisö, johon kuuluu noin neljä miljoonaa ihmistä. Kirkko pyrkii vaikuttamaan yhteiskunnassa, joten kirkon kannasta sukupuolineutraaliin avioliittoon on käyty vuosia kiivasta yhteiskunnallista keskustelua. Sen jälkeen kun sukupuolineutraaliavioliittolaki hyväksyttiin vuonna 2014 myös paine kirkkoa kohtaan homoavioliittoihin vihkimiseksi on kasvanut.

Sukupuolineutraali avioliitto onkin ollut viimevuosina kirkolliskokousten kestoaihe ja myös piispain kokousta on yritetty painostaa kannanottoihin sukupuolineutraalin avioliiton puolesta. Jää nähtäväksi vaikuttaako molempien kokousten puheenjohtajana toimivan arkkipiispan kannanmuutos kirkon kantaan. Toistaiseksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ollut kokonaisuutena perinteisen avioliittokäsityksen kannalla ja sen muuttamiseen tarvittaisiin kolmen neljäsosan määräenemmistö kirkolliskokouksessa.

Lähteet:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/samaa-sukupuolta-olevien-vihkiminen-avioliittoon-jakaa-arkkipiispaehdokkaita?fbclid=IwAR2GBWhfLK-afwlGr3hGKPOwgr9Z1COe7aAQ0NnB-qPWWIBnk_gGhjcYipw#7d78b0b0

https://evl.fi/tietoa-kirkosta

https://yle.fi/aihe/a/20-10003650

https://www.eeva.fi/jutut/arkkipiispa-tapio-luoma

https://www.arkkipiispa.fi/arkkipiispan-virka/arkkipiispan-tehtavat/

 

56 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jukka

Luoman ulostulo todisti, että tein oikein, kun erosin kirkosta vuosi sitten!

Kainuunkonkari

Ei kai joku nyt tosissaan usko, että Raamatulla pitäisi olla jotain sijaa kirkkopolitiikassa? Jo on aikoihin eletty. Voi Jeesus Kristus kun tietäisit minkä bisneksen olet meille luonut sanoi entinen Paavikin aikoinaan.(Leo X)

Kartsa

Arkkisiippa on lähtenyt kulkemaan laveaa tietä, mutta se tie vie kulkijansa h–vettiin.

Jussiboy

Ei vaan taivaaan iloihin. Autuaita ovat vanhurskaat, jotka suvaitsevat kaikenlaisia ihmisiä

Iku

Ei tuollainen petturi ja oman uskontonsa lokaaja pääse ikinä taivaaseen, turha toivo.

murre riepunen

Piispalle antoisa aihe, homostelijoiden puolustajana, sekä muutoinkin ko. asia vuoksi vinksahtaneiden esille nostajana, muutoin tahtovat unohtumaan, ellei seuraa kotimaisia viihdeohjelmia.

pah ja pah

Äh! Joku ”sukupuolineutraali avioliitto” alkaa olemaan vanhanaikaista ja selvästi jo niin last season juttu että oikein hävettää. Vain kalkkikset jaksaa vouhkata enää moisesta.Tulkaamme nykyajalle ja ruvetkaamme joukolla vaatimaan kirkolta vihkimispalveluita ym. siunaustilaisuuksia mm. lajineutraaleille avioliitoille.
Ennakkoluulot pois sillä veikkaanpahan vaan että mm. moni yksinäinen maatilan isäntä olisi taatusti innoissaan jos voisi viedä oman salarakkaana vuosia toimineen mansikkinsa navetan perukoilta reilusti vihille. kts. ”siunattu hulluus lehmä sängyssä”

erkki liikennemerkki

Todellisen sukupuolineutraalisuuden toteutuminen vaatisi keinosiemennyksen lobbausta tärkeimmäksi lisääntymisrituaaliksi.
Useimmat maailman maat eivät varmaankaan suostuisi moiseen.

John Quiman

Siinähä yrittäisivät sitten laittaa keinosiementämällä miehen raskaaksi, kun väittävät, että mieskin voi tulla raskaaksi. Mistähän aukosta se tapahtuu ja mitähän siitä sitten tulee tuloksena?

Kata

No siinä yhdessä instassa oli että erivärisiä vauvanukkeja asetetaan miesoletetulle peräpuolelta aika ylös ja sitten ”synnytys”…voi olla mukana muutakin mutta näin voi käydä perinteisessä syntymässäkin… 🙂
Mitähän vielä on tulossa….jaa niin seuraavaksi ehkä voi putkauttaa lemmikin maailmaan..en ihmettelisi enää mitään.

Jussiboy

Nyt Quiman lukee ajan ilmiöitä kuin piru raamattua. Kaikkea sinä uskotkin, tarkoitushakoisesti kylläkin.

jep

Seteliselkärankainen kaveri.

John Quiman

Muistaakseni noita kutsuttiin leipäpapeiksi, noita, jotka nauttivat virasta, mutta eivät uskoneet edustamaansa asiaan.

60-luvulta lähtien on sellaisia tullut kasvavissa määrin ja heidän uskontonsa oli enemmänkin Marxin teokset kuin kristinuskon kirjoitukset.

Hyvänä esimerkkinä oli Terho Pursiainen, joka kirjoitti omasta mielestään kristinuskon korjaavan teoksen ”Uusin testamentti”.

Piikkilampaat

En tajua miten jotkut vielä kuuluu kirkoon ja maksavat kirkkoveroa.

Kata

Juu ei nykykirkkoon kannata kuulua sillä se on kaukana siitä kristillisyydestä mihin minutkin lapsena kasvatettiin.
Minusta se oli hyvä asia silloin ja sellaisia Jouluja kaipaan yhä vaikka olenkin eronnut kirkosta muutaman hiippasen takia…akinen-mäskölä.

Kunpa yletyisenkin voisi irtisanoa mutta ei,pakkoavioliitto se on….en ole antanut suostumusta ja silti…

otto suni

Erosin kirkosta perheeni kanssa silloin kun kirkko hyväksyi Natura 2000-ohjelman yhetydessä luovuttaa kirkon omistamia maita Naturaan. Jos kirkko ei pysty suojelemaan omia maa-alueitaan, niin miten se pystyisi suojelemaan seurakuntalaisiaan?

Kata

Niinpä!Kohta varmaan meilläkin on draggiquiiiin tanssimassa kirkossa ,paljaan peppunsa esittelyssä…
Niin etovaa!

Jussiboy

Älä omias puhu, meidän kirkko ovat kaikki tervetulleita mutta ei siellä ruveta kuvaamallasi tavalla tanssimaan. Luulin mummoa älykkäämmäksi mutta luulin vissiin väärin. Älä kaatiasi revi. Kaati tarkoittaa täällä Lapualla essua eli esiliinaa.

Kata

😀 Katsoppas vaikka muutamaa instan kirkkopläjäystä joissa lapsetkin on puettu ”aatteen” mukaan ja elkeet myös ihan ihanat.
Ameriikassa mutta kohta meilläkin,niin on aina ollut ja niin on aina oleva.

Otas nyt jussaboipaappa ne iltalääkkeet ja koisiin kello on jo paljon.
Voi lapualaaset olivat ennen tolkun väkeä….

Jussiboy

Niin ne ovat nytkin ja justihin otin lääkkeet. Nyt järkin pelaa hyvin etten lähde kaikkiin teidän hullutuksiin mukaan. Ette te saa mitään aikaan kunhan puhutte suunne lämpimiksi. Mutta sananvapaus teillekin kuuluu kunhan se pysyy tolkullisena. Onko katamummalla jo villasukat jalassa, ettei vaan yöllä tule vilu.

Kata

No arvelinkin että lääkkeillä pelataan että pää toimii mutta näyttää olevan väärät lääkkeet!
Hilipatipippan sirkat soittaa salolla ja pikkuiset peikot piilossa pysyy kirkkaalla päivävalolla…
Jotan pötkötä päiväkin! 😀

Pekka is pest

”Älä omias puhu, meidän kirkko ovat kaikki tervetulleita”

??? Kommunisti tuossa puhuu ”meidän kirkosta”. WTF? Mikähän kirkko mahtaa olla kyseessä? Vihreän veisuun kirkko? Myöhempien aikojen kommunistien kirkko? ILMU-kirkko?

Jussiboy

Ei kun vireän veisuun kirkko, sielu lepää siionin virsiä veisatessa. Kamalaa on elämä, jos näkee kommunisteja ja sateenkaari-ihmisiä sekä homoja joka paikassa ja joka nurkan takana.

John Quiman

Jos kristinuskon näkökulmasta asiaa katsotaan, ovat syntiset aina olleet tervetulleita kirkkoon, mutta eivät ole olleet tervetulleita asettamaan ehtoja kristinuskolle. eikä kirkko ole taipunut heidän mukaansa.

No, nyt se on teidän kirkko, ei se enää ole se kirkko, joka se oli ja edelleen väittää olevansa.

Jussiboy

Miten niin? Meidän kirkko puutteistaan huolimatta toteuttaa kristinuskon perimmäistä tarkoitustaan, eikä ala lokeroimaan ihmisiä ja näin sulkemaan joitain ryhmiä ulos. Ihmisarvon kunnioittaminen on kristillisyyden ydintä. Joskus tuntuu, että siellä teidän laidalla ihmisillä on vain instrumentaalinen arvo. Minä olen körttiläinen ja hienointa tuossa liikkeessä on se, että siellä otetaan vastaan kaikki ihmiset syntineen ja he ovat tervetulleita. Sen näkee hyvin jokavuotisilla herättäjuhlilla, joilla minäkin käyn ja olen käynyt joka vuosi. Elämä on paljon inspiroivampaa ja helpompaa, kun ei joka kulman takana näe mörköjä.

Kata

😀 trolli mikä trolli.Körttiläiset eivät hyväksy sinua ellei sulla ole jakaus keskellä päätä ja perinteinen asu(ainakin naiselle) mutta silti nykyään aika avarakatseisia mutta ei silti ihan kaikkea jussaboi…Ehkä luterilaista kirkkoa jo lähennytään ja mitä se merkitsee…?Niin tätä samaa kuin tämä Luoma nykyään pulisee.

Körttiläisissä on monia jotka eivät koskaan avaa Raamattua eli….???

Jussiboy

Tuohan on hyvin helppo keino lytätä mielipide, sanoa sen olevan trolli.. onko katamummo niin vanha jo, että on jäänyt menneisiin aikoihin. Tule katsomaan herättäjäjuhlille niin montaa körttipukua ja jakausta keskellä päätä et näet. Joku mummon ikäisen osanottajan voi siellä nähdä tuollaisessa ulkoasussa. Ja vaikka kuuluukin kirkkoon, niin ei kaikkea tarvitse allekirjoittaa mitä kirkko instituutiona tekee. Kyllä kirkkoon ovat kaikki tervetulleita, oli sitten homo, transu tai sateenkaariperhe. Katamummokin sen ensimmäisen kiven heittää.

Kata

😄🙈🙋‍♀️💥

John Quiman

Minähän juuri kirjoitin, että syntiset ovat aina olleet tervetulleita kirkkoon. Taidat puhua sen verran yksiksesi, että kommenttisi eivät liity siihen, mihin olet vastaavinasi.

Viimeksi muokattu 10 kuukautta sitten by John Quiman
Peter Kreisler

Eli ihan tavanomaista poliittista toimintaa, ennen valintaa mielipiteet äänestäjiä miellyttämään ja valinnan jälkeen sponsorin eli valtion mielipiteen mukaan. Tosin hieman outoa on se, että luterilaisuus perustuu raamatun teksteihin, joita pidetään Jumalan sanomana. Nyt kuitenkin tämä Jumalan kanta asiaan on ohitettu ja otettu oma kanta asiaan.
En ota tässä kantaa uskontoon tai henkilöiden seksuaalisuuteen, mutta ihmettelen luterilaisen kirkon ja seksuaalivähemmistöjen epäloogisuutta siinä, että luterilaiset ohittavat uskonsa perusteoksen sanoman ja vähemmistöseksuaalit haluavat yleensäkin kirkollisen vihkimisen.

John Quiman

Kuulemma kirkon pitää kulkea yhteiskunnan kanssa samaan suuntaan.

Jos on jokin usko, jonka sanotaan olevan se kantava voima kirkolle, ei sitä uskoa voi taivutella miten milloinkin yhteiskunnan sen hetkisten poliittisten tai muiden aatteiden mukaan. Silloinhan pitäisi pyrkiä pitämään yhteiskunta uskon raameissa, eikä antaa yhteiskunnan kulkea harhaan uskon näkökulmasta katsoen.

Voisi tunnustaa, että ei kannata kristinuskoa sellaisena kuin se on, vaan haluaa muokata sitä joksikin muuksi, siis muuttaa jumalansa sanan omasta mielestä mukavammiksi.

Sitten olisi edes rehellinen. Nythän se on edustamansa uskon petturi, nilkki.

Siinä ei ole hyvä paimen johtamassa lampaita turvallisille teille, vaan siinä on typerä paimenta leikkivä tollo, joka juoksee lammaslaumansa perässä vaikka rotkosta alas.

Viimeksi muokattu 10 kuukautta sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Homoseksuaalit kokevat kirkollisen vihkimisen ” tärkeäksi ” vain siitä syystä, että nuijimalla homous ikään kuin jokaisen normaaliksi olotilaksi, ehdollistetaan myöskin kirkon mahdollisuus olla eri mieltä. Tämä on vaan yksi askel kohti sitä että mikä tahansa pitää katsoa suvaittavaksi. Kohta joku taluttaa koiransa alttarille, ja selittää miten he jakavat saman uskon, joten olisi täysin käsittämätöntä ellei vihkimistä suoriteta.

Kata

Tai kuten yhdessä dokkarissa eräs naisoletettu oli rakastunut mökkinsä ikkunoihin ja halusi avioitua tai toinen oletettu Eiffelin torniin ja sitten vain käytävää pitkin vihittäviksi…siinä sitä onkin alttarille raahaamista. 😀

Sodoman ja Gomorran tiellä ollaan ja kohta ei pakomatkalla kannata taakseen vilkuilla tai käy kuten Lootin vaimolle….

Ilkka Forsten

Niin, saatamme muuttua suolapähkinöiksi mikäli oikein muistan.. Vai oliko ne suolakeksejä. Hmmmm. vai perunalastuja..?

Kata

😀

Jussiboy

Äläkä nyt höpöttäkö. Nuo ovat niin vanhoja ja typeriä ”argumentteja”.

T. Apuli

Meitä ei olisi olemassakaan jos esivanhempamme olisivat heilutelleet enemmän sateenkaarilippuja ja vähemmän aittojen ovia.

Kata

😀 No sie kai sitte muutut perunalastuksi…? 😀 Onko tarpeeksi uutta argumenttia?

Jussiboy

Perunalastuthan on joskus hyvää välipalaa, samoin suolapähkinät. Teidän kirjoitukset on huumoria vaikkakin huonoa sellaista.

Ilkka Forsten

Pistä paremmaksi. Kukaan ei kiellä avaamasta sanallista arkkua. Tämä maailma on jo tarpeeksi typerä ilman tosikoitakin, joten otamme kiitollisuudella vastaan kaikki esitykset.

Kata

Välipalana..no liikaa suolaa nautit eli verisuonet on heikossa hapessa aivoissa…käy lenkillä ja vähennä suolaa ja kääntäen verrannollista tuo huono huumori mutta trölli se on huonokin trölli.
Uskon että teikäläisten kokouksissa nauretaan aina sellaista mikä ei normi-ihmistä naurata ikinä.
Se ero meissä on.

Jussiboy

Millekkähän me nauramme? Korkeitaan tuollaisille muka puhdasuskoisille ja ensimmäisen kiven heittäjille mutta hyväntahtoisesti, ei otsa kurtussa.

Kata

🤣😄Ihan varmaan oi puhdasotsaiset rohveetat!🙏

värisuora

Lisääntymisparisuhteiden erityismerkityksen pystyy toki teoriassa kieltämään mutta ei käytännössä.

Piikkilampaat

Olet trollaaja.

Jussiboy

Tämä vaatii jonkinlaisia perusteluja. En minäkään sano sinua trolliksi vaikka kommenttisi ei ruokaan mitään tähän keskusteluun.

Jukka

Nyky-yhteiskunta on pelkkiä oikeuksia täynnä. Miksei, sitten ole oikeutta mennä naimisiin vaikka sian kanssa, jos se tärkein päällä maan.

Jukka

Saakohan tulevaisuudessa haudata kirkon hautausmaalle vierekkäin koira ja ihminen? Vielä ei saa!

Kirkossa asuu p--kele

Mitens transujen liitot?

Ilkka Forsten

Hiinä ja hiinä, mutta toki suvaitaan..

John Quiman

Mahtuu samaan näytelmään.

Ilmari

He ovat joko miehiä tai naisia joten siihen ei tarvitse erikseen ottaa kantaa

Jukka

Se oliskin mielenkiintoinen hääkaava. Pappi kysyy:”Tahdotko Pekka, eiku Pirjo ottaa tämän Liisan, eiku Lassen puolisoksi ja rakastaa häntä kaikissa mahdollisissa sukupuolissa siltä ja väliltä?”

Rea Listi

Ei tuollaisiin virkoihin pitäisi valita sellaista henkilöä, jolla ei ole periaatteita/uskonnolista vakaumusta. Hakekoot vaikka tuuliviireiksi tai takinkääntäjiksi…

Ilkka Forsten

Siis poliitikoksi.

Tosi on!

Raamatun mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Muut liitot voivat olla vaikka homosteluliitoja, muttei avioliittoja.

Kansalaisen verkkokauppa