Eurooppa Politiikka

Baltian maat jakavat neuvoja kansalle: “Näin teet vastarintaa, jos Venäjä hyökkää”

Kuva: Wikimedia Commons/Vitaly V. Kuzmin.

Mitä teet, jos maasi on miehitetty? Virossa, Latviassa ja Liettuassa ohjeistetaan jälleen, miten kansalaisten tulisi tehdä vastarintaa, jos naapurimaan joukot ylittävät rajan ja tulevat kylään kutsumatta. Seura-lehti tutustui Baltiassa jaettuihin kriisioppaisiin ja teki niistä yhteenvedon.

Baltian maat ovat jälleen kerran hälytystilassa. Naapurivaltio Valko-Venäjä on syksystä lähtien koetellut EU:n rajan kestävyyttä ja puskenut lisää siirtolaisia Latviaan, Liettuaan ja Puolaan.

Tulevina viikkoina jännitteet kiristyvät, kun Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukašenka aloittavat yhteiset sotaharjoitukset Baltian rajan tuntumassa.

Ukrainan ympärille kasatut venäläisjoukot ovat herättäneet hämmennystä, eikä länsimaisella logiikalla saa selvyyttä Kremlin todellisista aikeista.

Ei siis liene ihme, että viime viikkoina Latvia, Liettua ja Viro ovat taas kerran alkaneet muistuttaa kansalaisiaan miten toimitaan, jos heidän omaan maahansa kohdistetaan hyökkäyksiä tai häirintää.

Siksi koteihin on jaettu aiemmin painettuja oppaita sekä uusia esitteitä. Tietoiskuja esitetään myös televisiossa, sanomalehtien palstoilla ja kansallisten viranomaisten verkkosivuilla.

Viranomaiset haluavat antaa kansalaisille mahdollisimman kokonaisvaltaisen kuvan siitä, millaiseksi nykyaikainen konflikti voi kehittyä ja mitä siviileiltä edellytetään.

Mitä on tehtävä, jos Venäjä miehittää maan?

Viron, Latvian ja Liettuan nyt mainostamat toimintaohjeet laadittiin alkujaan muutama vuosi sitten sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin Ukrainassa vuonna 2014.

Liettuassa on käytössä peräti neljä erilaista puolustusministeriön vuosina 2014-2020 julkaisemaa ohjetta. Niitä jaetaan yleisesti kirjastoissa ja kouluissa sekä virastojen julkisissa tiloissa.

Latvia julkaisi vastaavan oppaan verkossa vuonna 2020 ja päivittää sitä tarvittaessa.

Digiyhteiskunta Viro luottaa mobiilisovelluksiin. Tärkein kanava on naisten vapaaehtoisen maanpuolustusjärjestön Naiskodukaitsen Ole valmis -sovellus.

Sieltä löytyy paljon turvallisuusohjeita erilaisiin arjen hätätilanteisiin, onnettomuuksiin, luonnonkatastrofeihin ja pandemioihin. Mukana on myös neuvoja selviytymiseen miehitysalueella.

Oikeus käydä vastarintaan

Suomessa viranomaiset ovat jatkuvasti korostaneet, että konflikteissa siviilien on pysyttävä erossa yhteenotoista.

Baltiassa sanotaan asiat suoraviivaisemmin. Ohjeissa korostetaan, että miehitetyn alueen kansalaisilla on laillinen oikeus tehdä vastarintaa haluamallaan tavalla, tukea vastarintaliikkeitä ja harjoittaa kansalaistottelemattomuutta.

Oppaiden mukaan miehittäjän puheisiin ei voi luottaa.

“Kaikki tiedot antautumisesta ja vastarinnan vähyydestä ovat valeuutisia”, latvialainen opas vakuuttaa.

Virolainen sovellus pohjustaa lukijaa raakaan todellisuuteen.

Miehitykseen liittyy yleensä kiihkeää propagandaa, maanpetokseen ja maanmiehiin kohdistuvaan väkivaltaan yllyttämistä, siviiliväestön laajamittaista sortoa ja rikollisuuden lisääntymistä.

Opettele omien sotilasjoukkojen pukeutuminen

Oppaat ilmaisevat huolensa siitä, että Venäjä käyttää tunnuksettomia erikoisjoukkoja tai jopa palkkasotureita ulkomaanoperaatioissaan.

Maastoasujen epämääräisyydellä on tarkoitus hämätä kohdealueella olevia ihmisiä. Naamioituneet ”vihreät miehet” valtasivat alueen hallintorakennukset Krimin valtauksen aikana ennen kuin Ukrainan viranomaiset edes ehtivät tajuta, että maahan on hyökätty.

Liettualaisissa oppaissa opetetaan erottamaan omien puolustusvoimien univormut muista ja ilmoittamaan epämääräisistä sotilasvarusteista välittömästi hätäkeskukseen.

Ei käsiä taskuihin, lapset pidettävä poissa

Latvian ohjeissa todetaan erityisesti, että miehittäjän järjestämiin kansanäänestyksiin tai vaaleihin ei pidä osallistua.

Muissa ohjeissa varoitetaan myös yhteistyöstä vihollisen kanssa ja toimimisesta vihollisen propagandan välineenä.

“Älä tottele tunkeutujien ja heidän kanssaan yhteistyössä olevien henkilöiden käskyjä. Älä osallistu heidän järjestämiin kokouksiin, joukkokokoontumisiin tai muihin tapahtumiin, äläkä anna heille mitään tietoja”, Liettuan opas luettelee.

Kaikkia kehotetaan kuitenkin turvautumaan itsesuojeluvaistoon vihollisen asejoukkojen läsnäollessa.

“Kun puhut sotilaiden kanssa, älä laita käsiäsi taskuihin tai haasta riitaa väittelemällä.”

“Miehitysvallan sotilaat voivat olla väsyneitä, hermostuneita ja liipaisinherkkiä, joten esimerkiksi lapsia ei saa päästää juoksentelemaan heidän läheisyyteensä.”

“Jos sotilaat majoittuvat kotonasi, lähde perheesi kanssa heti pois sieltä.”

Vakoile ja sabotoi vihollista

Liettualaiset oppaat keskittyvät huomattavasti enemmän itse suoraan toimintaan.

Niissä esitellään panssarivaunuja infografiikkana ja kuvina sekä eri vihollisarmeijoille tyypillisiä aseita. Näin kansalaiset voivat kerätä oman maansa viranomaisille hyödyllistä tietoa maahan saapuneiden sotilaiden määrästä.

Liettuan ohjeissa annetaan käytännön neuvoja sotilasajoneuvojen tuhoamisesta ja vihollista pilkkaavien tai kiihottavien graffitien maalaamisesta.

Verkkoasiantuntijoita kehotetaan myös tekemään itse kyberhyökkäyksiä miehitysvallan sivustoja ja järjestelmiä vastaan.

Viro ja Liettua kehottavat kansalaisiaan tiedottamaan välittömästi maailmalle miehitetyn alueen epäoikeudenmukaisuuksista ja miehittäjien tekemistä julmuuksista.

“Jos voit toimia turvallisesti, ota video vihollisjoukkojen aggressiivisista toimista ja lähetä se käytettävissä olevien kanavien kautta kansainvälisille tiedotusvälineille (CNN, BBC jne.)”, Liettuan opas neuvoo.

Oppaan mukaan tietoa sotilaiden käyttäytymisestä on levitettävä myös hyökkäävän maan omille kansalaisille sähköpostitse ja sosiaalisen median välityksellä, jotta he saavat oikeaa informaatiota päättäjiensä toimista.

Suorat yhteydet ulkomaisiin tuttaviin ja sukulaisiin ovat tässä yhteydessä hyvä kanava.

Varaudu sähkö- ja vesikatkoksiin

Viranomaiset varoittavat, että poikkeusoloissa monet infrapalveluista, kuten sähkön ja lämmön jakelu, voivat häiriintyä vakavasti. Hyökkääjät iskevät myös niihin etukäteen aiheuttaakseen kaaoksen.

“On todennäköistä, että vesi katkaistaan tai putket jäätyvät talvipakkasilla. Täytä vedellä kaikki astiat, myös kylpyamme, kun vielä voit”, neuvoo liettualainen opas.

“Kaupat eivät ehkä ole toiminnassa tai ne on tuhottu. Jopa elintarvikkeita ja muita tavaroita voi löytyä tuhoutuneen kaupan tiloista. Varo kuitenkin räjähtämättömiä tai tarkoituksella jätettyjä räjähteitä, kun etsit elintarvikkeita tällaisista paikoista.”

Viron sovelluksessa neuvotaan, että miehitetyllä alueella on turvallisinta kulkea maanteillä, joilla on kova ja ehjä päällyste. Paikoissa, joihin on vaikea sijoittaa miinoja huomaamatta.

Oppaat antavat selviytymisohjeita evakkomatkalle:

“Valitse yösijaksi avoin alue tyhjän rakennuksen sijasta, jossa on ollut taisteluita (ne voivat olla miinoitettuja). Jos kaduilla on ruumiita, älä koske niihin.”

Liity naapuriyhteisöihin

Kun yhteiskuntajärjestys romahtaa, on selviytyminen helpompaa ryhmissä.

“Etsi kohtalotovereita. Ystävien ja sukulaisten kanssa pystyt paremmin puolustautumaan ryöstäjiä vastaan”, liettualainen opas neuvoo.

“Tee yhteistyötä muiden yhteisön jäsenten kanssa ja tue kansalaisaloitteita”, virolainen sovellus neuvoo.

Liettuan ohjeissa käsitellään sitä, miten omakotitalojen kellarit ja omakotitalot voidaan muuttaa itsenäisiksi väestönsuojiksi pinoamalla hiekkasäkkejä ikkunoiden eteen.

Yksi ovi tai ikkuna on jätettävä hätäuloskäynniksi siltä varalta, että katto sortuisi.

Ohjeissa suositellaan seinille kestäviä, tilavia hyllyjä, joita voi käyttää myös penkkeinä ja kerrossänkyinä. Ulostestialle on varattava suojapaikan huone tai nurkkaus.

Virolaisia kehotetaan varaamaan työkaluja majoitussuojiin.

“Käytä mahdollisuuksien mukaan jauhesammutinta, lapiota ja sorkkarautaa, jos rakennus sortuu.”

Ideologiaakaan ei unohdeta.

“Kansalaisvastarinnan peruskeinojen ja -periaatteiden tunteminen tekee meistä vahvoja, ja niiden käyttäminen voittaa hyökkääjän”, liettualainen opas vakuuttaa.

Ole valmis -sovellus muistuttaa, miten tärkeää virolaisille on tuntea historiansa.

Selviytyäkseen miehityksestä on tärkeää tuntea vapaustaistelun ja itsenäisyyden saavuttamisen aikaiset kokemukset ja tarvittaessa hyödyntää niitä.

Miehitys on muistissa

Suomalaisille siviileille annetut ohjeet toimia vihollisen miehittämällä alueella tuntuvat kaukaisilta. Mutta monien sukupolvien baltialaisilla on henkilökohtaisia muistoja miehityksen arjesta ja aktiivisen ja passiivisen vastarinnan keinoista.

1950-luvulla Baltiassa oli Metsäveljet-ryhmiä, jotka olivat aseistautuneet neuvostomiehitystä vastaan. Yksittäisiä vastarintaliikkeitä oli 1980-luvulle asti.

Baltian itsenäisyystaistelussa 1990-luvun alussa ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin ja tiesulkujen rakentamiseen henkensä uhalla. Vilnassa tammikuussa 1990 neuvostotankit ajoivat televisiotornille kokoontuneiden mielenosoittajien päälle. Neljätoista liettualaista sai surmansa ja sadat loukkaantuivat, mutta ihmismuuri esti sotilaita valtaamasta rakennuksia.

 

Lähde: Seura

15 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lieväasteinen

“Älä tottele tunkeutujien ja heidän kanssaan yhteistyössä olevien henkilöiden käskyjä. Älä osallistu heidän järjestämiin kokouksiin, joukkokokoontumisiin tai muihin tapahtumiin, äläkä anna heille mitään tietoja”

“Etsi kohtalotovereita. Ystävien ja sukulaisten kanssa pystyt paremmin puolustautumaan ryöstäjiä vastaan”

Nuo ohjeet pätevät jossain Kontulassa, Itiksessä tai Varissuolla.

”Varaudu sähkö- ja vesikatkoksiin”

”…monet infrapalveluista, kuten sähkön ja lämmön jakelu, voivat häiriintyä vakavasti.”

“On todennäköistä, että vesi katkaistaan tai putket jäätyvät talvipakkasilla. Täytä vedellä kaikki astiat, myös kylpyamme, kun vielä voit”

“Kaupat eivät ehkä ole toiminnassa tai ne on tuhottu. Jopa elintarvikkeita ja muita tavaroita voi löytyä tuhoutuneen kaupan tiloista.”

Nämä taas pätevät vihersiirtymään.

ike

Kun tuossa valtamediassa on aika paljon syötetty ajatusta että suomi voisi olla venäjän jonkinlainen seuraavan laajentumisen kohde. Täytyy nyt sanoa että en todellakaan kannata venäjän toimia noilla uutisissa olleilla rajoilla.No palataan nyt tosiasioihin. Nyt yksi asia. Venäläisistä 99,99 prosenttia katsoo suomalaiset ystävälliseksi kansaksi, he eivät voisi tuollaista kuvitella. Ehkä jokinen piikki menee tiedotusvölineille. No big deal. Parinkymmenen vuoden jälkeen ovat aivan muita.

John Quiman

Suomi saattaa hyvinkin olla Venäjän laajentumispyrkimyksen kohde. Siitä olisi Venäjälle etua, etenkin geopoliittista etua. Ei näillä näkymin, mutta kuka tietää tulevaisuudesta tai siitä mitä suunnitelmia Kremlin lipaston laatikoihin kätketty. Aina tehdään suunnitelmia siltä varalta, että tulisi jokin tilanne tai tarve.

Isoisäni, joka kävi sotia Suomen puolesta jo varsin nuoresta lähtien eli Venäjän vallan aikaan ja osasi venäjää. Hän sanoi, että ei venäläisissä ole mitään vikaa, vika on niiden hallinnossa. Siksipä tavallisten venäläisten aatokset eivät ole ratkaiseva asia, vaan ratkaisevaa on Venäjän hallinnon imperialistinen ajatus, joka ajasta aikaan on voimakkaampi ja heikompi. Ehkä kaikki riippuu vain tilaisuudesta.

Kansoja voi manipuloida mihin vaan ja historiallisia perusteita voi aina keksiä makunsa mukaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
ike

Taas olet ytimessä. Ei venäjällä juurikaan koskaan ole välitetty ihmisistä, ainoastaan politiikasta. Kuinka moni suiomessa tietää että ihmisillä siperiassa ei ole sähköä tai kaasua talvella. Siperiasta kuitenkin tulee koko venäjän rikkaus, nuo mainitut asiat. Eipä ole juurikaan nähty dokumentteja siperiassa paleltuvista vanhoista ihmisistä jotka yrittävät elää talven yli ja kasvattaa kesällä hiukan kasviksia ja säilöä niitä seuraavan talven varalle. No voihan sitä ajatella niin että aika hyviä säilöntävinkkejä sieltä tulee, koska samaan suuntaan ollan menossa.

John Quiman

Voisitkin keräillä säilöntään vinkkejä ja lisäksi ajatuksia siitä, miten hyvin vähällä selviää, kun kielitaitosi riittää noihin tutustumiseen 🙂

juha II

Venäjä nokittaa koronan sarjassa: Turhat pelot!!!

Venäjä EI tee hevonkukkua Baltian mailla, koska niiden tuoma etu sille on mitätön verrattuna itäisimmän euroopan kiristyneeseen kansainväliseen asemaan, joka tietää sotaa. Jota NATO ja Bidenin demokraatti-kommunisti-globalistit niin kipeästi tarvitsevat muassaan George Soros ynnä muut ”kunniattomat paskiaiset”.

Toisalta ymmärrän baltian maiden pelot sen historian kannalta hyvin, mikä merkitsee pelon ylittävän kylmän järjen ajatella tilannetta kansainvälisessä mittakaavassa. Pienet maat eivät ole tärkeitä kuin itselleen, mutta ne ovat tekosyitä suurvalloille aloittaa sota, joka on vain pelkkä itsetarkoitus. Ja kun teurastusta on kestänyt 5-vuotta. Sen jälkeen vannotaan ikuista rauhaa kunnes sukupolvet ovat vaihtuneet ja unohtaneet sen, mitä todella sota merkitsee.

Muutoinkaan pelkoporno ei ole sovelias tapa valmistaa maata mahdolliseen selkkaukseen vaan kylmän asiallinen tiedotus aivan kuten sotilaillekin on asioista kerrottava, jolla ei luoda turhaa ja vahingollista pakokauhua kuten koronan kohdalla tehdään.

Ilkka Forsten

Suomen hallituksen ohjeet samalla tavalla esitettynä. Pukeudu hijabiin, opettele koraanin suurat ulkoa, ainakin pari kappaletta. Huuda allahu akbar ja kumarra Mekkaan päin. Anna kaikkki mitä ikinä omistat hyökkääjälle, älä käytä rasistisia ilmaisuja, myönnä että islam on oikea uskonto.

kasimir

Bataclanin iskussa Pariisissa v 2015 terroristit kyselivät konsertissa ihmisiltä Islamin 5:ttä pilaria ja/tai koraanin jakeita osoittaessaan samalla AK-47:lla. Useampi konserttikävijä selvisi (muistaakseni oli ihan ei-muslimejakin) hengissä kun osasi vastaukset eli meni muslimista. Eli tuosta todella voi olla hyötyä vielä joskus Suomessakin.

John Quiman

Tavja H ja kumppanit ovat jo valmistautuneet: ostivat pitkän punaisen maton tervetuliaisryhmälle.

murre riepunen

Meillä valmistautuminen sujuu leppoisasti, kaikille halukkaille jaetaan valkoinen liina, ikäänkuin varmuuden vuoksi.

loikkamiina

”Suomessa viranomaiset ovat jatkuvasti korostaneet, että konflikteissa siviilien on pysyttävä erossa yhteenotoista.”

Voisi kuvitella että reserviläisten syvissä riveissä tuollaista fraasiohjetta ei tultaisi noudattamaan.

Tuumailija

Samaan aikaan reserviläisten harjoitteluun tarkoitettua asekantaa yritetään poistaa/kieltää, hankkimiselle/uusimiselle laitetaan tahallaan mielivaltaisia esteitä.
Samoin kansalaisilta kerätään aseita pois milloin milläkin lain kiristyksellä tahi laittomilla takavarikoilla.

Mielelläni pysyn erossa konfliktista jonka kyvytön hallitus on aikaansaanut, en kuitenkaan ole luopumassa omasta ja osittain maan itsemääräämisoikeudesta vapaaehtoisesti jos vastaan kävelee ulkomainen sotilashenkilö.

ike

Niin, suomen hallituksen toiminta on aivan toisenlaista kuin esimerkiksi sveitsissä. Sveitsissä (korjatkaa jos olen väärässä) on hyvä jos ihmisillä on aseita kotona. Ne luetaan osaksi sveitsin sodanaikaista puolustuskykyä. Olisiko jotakin opittavaa. No ainakaan virallisesti sveitsi ei suurta roolia näytellyt toisessa maailmansodassa. Ainakin kykeni luovimaan hyvin.Käsitykseni johtuu kai aika kapeasta historian näkemuksestäni.

Ilkka Forsten

Niin on Tanskassakin. Aseet vaatekaapissa ja tilaisuus käyttää kun joku hölmöilee.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
eetee

Suomessa rasvataan perseet ja kannetaan laukut hotelliin. Ainakin kun allahuäkbäärit tulevat rajan yli.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa