Kotimaa Kulttuuri Maahanmuutto Politiikka

Banderollin poisto mielenosoituksessa johtui väärinymmärryksestä

Kuopion tori ja kauppahalli. Kuva: Wikipedia/Käyttäjä:Paju (CC BY-SA 3.0)

Poliisi valvoi lauantaina 22.10.2022 ukrainalaisten järjestämää mielenosoitusta Kuopion torilla. Mielenilmauksen aikana paikalla ollut poliisipartio otti vastaan venäläisen naisen ilmoituksen, että yksi mielenilmauksen banderolleista on vihapuhetta.

Poliisi pyrki ratkaisemaan tilanteen pyytämällä mielenilmauksen järjestäjän paikalle keskustelemaan banderollista. Keskustelun alussa tuli ilmi, että tapahtuman järjestäjä puhui vain ukrainaa. Poliisilla ei ollut tilanteessa omaa tulkkia, ja siksi valituksen tehnyt venäläisnainen tulkkasi poliisin puheita mielenosoituksen järjestäjälle.

Poliisin viesti mielenosoituksen järjestäjälle oli, että voiko mielenosoitusta jatkaa ilman kyseistä banderollia. Poliisi ei määrännyt banderollia poistettavaksi, mutta sovinnollisuutta edistävästi tiedusteli sen mahdollista poistamista, ellei se ole mielenilmaukselle välttämätön. Kesken keskustelun mielenosoituksen järjestäjä poistui ja meni poistamaan keskustelun kohteena ollutta banderollia.

Valitettavan väärinymmärryksen ja käännösvirheen vuoksi tapahtuman järjestäjä tulkitsi, että poliisi määräsi banderollin poistettavaksi. Poliisi pahoittelee tapahtunutta ja kiinnittää jatkossa huomiota, että vastaavissa tapauksissa käytetään aina virallisia tulkkeja.

Poliisi

45 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
eetee

Ilmankos ei mistään löydy parempikulttuuristen vihapuhetta suomalaisia kohtaan kun luovat tulkit tulkkaavat Taposelle silkkaa kivapuhetta.

Ilmari

Vaikkei löytyisi yhteistä kieltä, on täysin käsittämätöntä, että ilmoituksen tehnyttä käytettiin tulkkina.

Peter Kreisler

Ihan normimeininkiä Suomen poliisilta ja viranomaisilta, antaa todenmukaisen kuvan viranomaisten pätevyydestä ja kyvystä hahmottaa asioita.

Tuumailija

Kuka onkaan tehnyt ilmoituksen posliinille mielenosoituksesta, se kun pitää suomeksi ihan kirjallisena vääntää eikä jewgle kääntäjä kyllä siinä onnistu.
Kuitenkaan järjestäjissä ei sitten olekaan suomen kieltä osaavaa henkilöä?

Tuoksahtaa taas tanskan maalle vahvasti.

Eka Kettunen

Siis poliisi pyytää jatkamaan ilman banderollia ja se ei tarkoita sitä, että banderolli pitää poistaa. Jep ja jep.

Tätä samaa logiikkaa on hoitajien rokotuspakko, joka ei siis ole kuulemma pakko, mutta jos mielit töitä tehdä, niin on pakko ottaa rokotus.

Nimittäin näin on

Ottakaa tuo Alfa pois täältä Uutisvirrasta, on niin härskiä puolueellista propagandaa että oksettaa. Erilaisia mielipiteitä asioista saa olla, ja pitääkin, mutta Alfa pyrkii täyttämään koko Uuutisviraan omilla valheillaan. Uutisviraankaan ei kannata aliarvioida lukioitaan, ne voi loppua. Lopetin jo SU:n seuraamisen koska siellä ei saa enää edes kommentoida.

Kata

Minkä hiton takia pitää olla kenenkään tai minkään sortin mielenosoitusta jossa ei voi kirjoittaa banderolleja suomeksi?Pyytäköön siihen tulkkia!On suomalaisella kotimaassaan oikeus nähdä mitä kirjoitetaan!
Ja se puhavihe…missä ne kaikki määritelmät ovat?Mikä oli tuo lause?Eli tänne tullaan sotaa keskenään käyvistä maista pitämään miekkareita toisiaan vastaan?Mita vattua?

Suomi jo asuttaa ja ruokkii ja vaatettaa heidät ymym…ja vielä pitää sietää tällaista?(Mutta jälleen kerran tuli mieleen ne rajoituksia vastaa seisoneet vanhukset joita maijaan raahattiin…vattu sentään!)

Koska on tarpeeksi????

Aina välillä ja lähes joka aamu kun herää niin kyllä sitä miettii mitä vattua tällekin maalle on tapahtunut ja keiden suuri ansio se onkaan?

Ja sitten näkee otsikon…surseenpeti hulluus on hullumpaa joka päivä.

https://www.suomenuutiset.fi/vihreiden-vaatimuksesta-tamponiautomaatti-miesten-vessaan-stuttgartissa-menstruoivien-henkiloiden-ihmisoikeuksista-huolehdittava/?fbclid=IwAR08sAo_FkUcgs2fFUopt-0vxG8C2fClOcR6xJ985wQ1St_ksWqlR-W17hU

ike

Vilkaisin tuon linkkisi (kun tapana on) Kyllä maailma on sekaisin.

Kata

Näin on ja tarkoituksella.

Eka Kettunen

Katsoin linkin, ei tässä enää tiedä itkeäkö vai nauraa.

Ilkka Forsten

Mä en saa happea…

John Quiman

Nauru pidentää ikää, joten itku ilmeisesti lyhentää ikää.

Jos et kestä tätä enää, itke.

Jos pokka kestää odotella, että meneekö hulluus ohi, naura.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Jukka

Meidän maa on skitso lakineen ja pykälineen. Naapuri tappaa, tuhoaa, raiskaa, pommittaa, häpäsee, tekee ihmisyyttä rikkovia rikoksia ja meillä pohditaan vakavasti jonkun banderollin tekstiä.
Jos banderollissa oli jotain vihapuheeseen liittyvää ja valtionjohtommekin on todennut Venäjän tekevän ihmisoikeusrikkomuksia, niin onko banderollin teksti vihapuhetta. Voi pyhä yksinkertaisuus. Ja poliisi vielä alenee pohtimaan sanoja.

Jukka

Viestini odottaa hyväksyntää. Oliko sana skitso liikaa?

Pesunkestävä keeneri

No voihan N. iger (valtio)! Ainakin P-sana (basa) ja J-sana (jootalainen) ovat tällä palstalla huonoja, kiellettyjä sanoja.

Kata

Varmaankin!S-K–itso vois toimia.

John Quiman

Laittoivatko vastaavasti kondomiautomaatin naisten vessaan?

Kata

😀 Joo hitto hyvä pointti!Tottakai laitetaan vessassahan voi olla ovuloivia miehiä joten varovaisuus tarpeen!

juu

No ”Venäjä on terroristivaltio” voipi pitää paikkaansa?
Mutta saisiko samaa sanoa Irakista, Syyriasta, Iranista, Somaliasta tai jopa Israelista ja USA:sta?
Luulenpa että Israelista sanottuna se ainakin johtaisi jopa syytteeseen antisemitismistä?

Kolmossivun tyttö

Suomalaista naiiviutta käyttää juuri plakaatista valittanutta naista tulkkina. Tottakai hän tulkkasi sen poistettavaksi. Toisaalta huonosti varustettu mielenosoitus, jos yhden plakaatin poistamista pitää anteeksipyydellä, kuten suurempaa vahinkoa. Sinänsä olen kyllä sitä mieltä, että Suomessa pitäisi sallia vain mielenosoitukset, joiden sanoma on ymmärrettävissä. Entä, jos plakaateissa ja puheissa loukataan syvästi jotain toista maata ja tämä tieto päätyy median ja silminnäkijäkertomusten myötä tuon maan tietoon. Taikka kehotetaan matokirjoituksella ja jollain tuikiharvinaisella arabian murteella katkaisemaan suomalaisten kaula? Suomalaiset eivät tuota ymmärrä, mutta samaa murretta puhuvat maahanmuuttajat Suomessa ja muualla maailmassa. Toki meillä on sanan ja kokoontumisen vapaus, mutta näitä vapauksia ei saisi käyttää yhteisen kansankotimme vahingoksi.

ike

Tullaan taas tähän sananvapauteen. Ei ole muuta mahdollisuutta kuin antaa ihmisten kirjoittaa ja sanoa mitä haluavat. Ei tuo poliisin toiminta kylläkään kestä edes alkeellista tarkastelua. Noista tulkeistakin tulee suomessakin aika suuret kustannukset. Jos ei osaa suomen kieltä niin ei sitä jostakin afrikan perukoilta ja alueelta jossa kyseistä kieltä osaa jokunen heimo, tarvitse tulla vaatimaan tulkkia. Tulkkaus ja kääntäminen on myös valan vaatimaa toimintaa ja jokainen pystymetsästä revitty ihminen ei ole niihin palkkioihin oikeutettu, paitsi kai nykyhallituksen mielestä.

Ilkka Forsten

Mutta muista nyt, ” Suomessa ei suomalaisten tarvitse saada suomenkielistä palvelua ” se olisi toiseuttamista, mutta se ei ole että somalinkieltä, svahilia + kaikki arabian murteet on oltava tarjolla maitokaupassakin. Sen lisäksi merenrantaan on laitettava ( ainakin Helsingissä ) kaikilla maailman kielillä varoitus että veteen voi hukkua. Moniko tässä maailmassa ei asiaa tiedä ilman kylttiä, ja ne jotka ei osaa lukea, ei siitä kyltistä mitään ymmärrä, mutta kyltti on oltava koska muuten syntyy etnistä profilointia joka tukee valkoista ylivaltaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Jukka

Kuulepa Ilkka!Suomi on vastuussa meren rannan kyltin tekstistäkin, koska olemme vastuussa tulijoista. Olemmehan kutsuneet kaikkien maailmojen kansat tervettulleeksi lihapatojemme ääreen.

Ilkka Forsten

Olemme vastuussa myöskin muuttohanhista, sillä ainakin Lahdessa kaupunkilaisille laitettiin kyltti vesijärven puistoon jossa sanotaan, ettei saa häiritä pesiviä lintuja. Onneksi ne 5000 joka paikkaan pask****vaa kääkätintä ei häiritse ketään, vaan maksavat kunnallisverotkin lahteen. Sama koskee vesijärven satama-aluetta, siellä on miljoonan lokin yhdyskunta joka kesä, ja pas****aa joka paikassa, mutta herkkä lintukanta ja biodiversiteetti kärsisi jos niitä vähän häädettäisiin sanoo paikalliset vihreät. Niin pieni ja hauras vähemmistöksi koettu lintuparvi siis määrittää sen mitä ihmiset saa tehdä..

Sen voi varmuudella kuitenkin sanoa että muuttohanhi on älykkäämpi kuin muuttosomali, sillä vihreiden ehdotuksen mukaan myöskin viljapelloille pitäisi laittaa kylttejä joissa lukee hanhille tarkoitettuna viesti, ” tältä pellolta ei saa syödä viljaa.” Ne siis oppivat kunnioittamaan lakia ihan lukemalla, kun löyhät kaveriporukat Espoossa ei tajua edes tikkukirjaimilla ilmaistuja kieltoja. Jou jou jou dindu nuffin..

Tuumailija

Eräässä puheenvuorossa Hoskonen juuri mainitsi näistä asioista, luonnonvara-/ympäristökeskus on pikkuisen aliarvioinut mutulla kaikenlaisia kantoja esim. susia, valkojaskahanhia yms. todellisuudessa kun näitä on raakasti enemmän kuin suojeltava määrä.

Jone

Tuo Kuopion kauppahallihan on ihan moskeijan näköinen. Liekkö sattumaa, vai onko sitä viimeaikoina remontoitu EU-asuun?

ike

😂

Ilkka Forsten

Avaa kalakukko ja näen savolaisten aivot..

Kata

😀

Piikkilampaat

Mielenositus oieus vain Suomalaisille.
Täällä ei ole mitään oikeutta maapallon peräaukoista tulevien hillua ja huudella mielenosoituksissa omille maalleen, menkööt omalle tantereelleen osoittamaan mieltään.

Hh1488

ryssät ja kaikki muut matut v..tuun suomesta,menkööt omiin maihinsa valittamaan.suomi kuuluu vaan ja ainoastaan aidoille suomalaisille,muut painukoot h..vettiin

Aikamies

Ei pysty PS määrittelemään aitoa suomalaista. Pystytkö sinä?

Ilkka Forsten

No miten määritellään aito Syyrialainen ? Siten että hän puhuu Ghanalaisittain, on syntynyt Afganistanissa, avioitunut Irakissa, eronnut Iranissa, lähtenyt sotaa pakoon Sierra -Leonesta ja kertoo kotimaakseen Uzbekistanin josta ei ole milloinkaan poistunut, kunnes päätyi suomeen heiluttamaan PKK:n lippua ja vaatimaan kurdeille itsenäisyyttä.

Ilkka Forsten

Minä pystyn määrittelemään, se on jopa helppoa. Tanaka punakka ja hanakka. Osaa ulkomaan kieliä kuten englantia ja tietää että jos kirjoittaa nimen Kapernaum se lausutaan Betlehem.

ike

No tuossa on aika hyvin selvitetty mistä on kyse. https://www.youtube.com/watch?v=leZzmJyyi1I

Mikä tasa-arvo?

Ai jaa… Jos Ukrainalaisilta kysytään että ”voisiko sen poistaa” nii suomalaisille sanotaan ”nyt ne liput pois”. Ja kun suomalaiset kysyy että miksi, niin porukka vangitaan putkaan ja haastetaan räjille.

Tämä on rasismia sanon minä. Poliisi vielä nöyrtyy ja pyytelee anteeksi ukainalaisilta. Mutta ei ole edes myötvaikuttanut suomalisten järjestysmies-korttien takaisinsaamiseen, vaikka oikeudenkäynnin jälkeen ne lainmukaan perusteetta peruuttikin.

Eetu

Taas täysin kusipäis-suomalaista vieraille polvistumista ja nöyristymistä. Jos pidät Suomessa (mistä helvetin syystä, muuten) mielenosoitusta, pidä sitten huoli, että sinulla on valmiina oikeaksi todistetut käännökset plakaatiesi kielestä. Tai sitten plakaatit saavat olla vain suomeksi ja/tai ruotsiksi.
Ei ole poliisin asia ruveta tulkitsemaan vieraita kieliä. Riittää aivan hyvin, että Suomen koululaitos on ottanut asiakseen opettaa kaikkia kummallisia äidinkieliä maahantunkeutujille ollenkaan ymmärtämättä, että tämä haittaa, jarruttaa ja jopa estää tulijoiden integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Niinpä sitten yhdessä luokassa voi olla 28 eri äidinkielen opetusta. (Turku, Varissuo)

Puhu Suomessa suomea, sillä Suomen sossuhan sinut ja koko klaanisi elättääkin.

Ilkka Forsten

Kerron tässä tarinan oikeasta elämästä, ajalta ennen kumiveneneilijöiden muuttoa suomeen. Muuan Helsingissä toiminut liike myi pienoiskivääreitä, joiden merkki oli Armi Jäger. ( Italiaksi metsästäjän aseet.) Poliisi päätti suuressa viisaudessaan kyseen-alaistaa niiden myyntiluvan koska nimi kertoi niiden olevan ” armeija jääkäri ” merkkisiä. Siis sotilas-aseita. Kun kauppias sanoi ettei tulkinta ole oikea, ja kertoi mitä nimi tarkoittaa suomeksi, kuului vastaus, ” No ei meidän nyt jokaista maailman kieltä tarvitse osata.” Totta, ja kun eivät osaa, niin miksi lähteä suomentamaan sellaista mitä ei ymmärrä alkuunkaan. Jos ei osaa jotain kieltä, ei pidä muotoilla sanojakaan itselle sopivaan kuosiin.

Jukka

Eetu puhuu asiaa. Tänne tulkoot eläköön meidän ehtojen ja lakien mukaan. Mutta kun kaikille tulijoille on taattu yltiöpäinen oikeus kaikkeen maholliseen. Koulujen pitää järjestää uskonnonopetusta jos millaista. Kaikilla on tulkkioikeus miljoonalle kielelle. Jos ei ole, turpaan tulee, että tukka lähtee kielineen turvan juurestakin. Ja kaikilla tulijoilla on tietysti oikeus omaan kieleensä, uskontoonsa. Koulut kipuilevat, kun raha ei riitä omallekaan porukalle. Tulijoiden oikeuksien takaaminen maksaa muuten maltaita. Ne ovat kuule kalliita oikeuksia/oikeuksiensa saaja.

John Quiman

Turvapaikkasysteemiä hyväksi käyttäneet oikeauskoiset myös heikentävät koulun tasoa. Sillä on paljon merkitystä.

M.. ..ton Nillittäjä

Polpo taas vauhdissa. Taposkoja näköjään Kuopiossakin…🤦🏻‍♂️

otto suni

Polpo osoittaa jälleen olevansa poliittinen poliisi ja Taponen on peruskauraa tässä joukossa joka pelkää kansallismielisiä suomalaisia, mutta polvistuu BLM-miekkarissa Stadissa!

Ilkka Forsten

Mietin juuri tuomitaanko taposta esimerkiksi taposta, koska yksi rikos tuomittaisiin silloin kahteen kertaan ?

Tuumailija

Voi aikoja, voi taposia.

Tuumailija

Kuopion seudulla kuitenkin asustelee aika paljon venäläisiä ja suurin osa ukrainalaisista puhuu venäjää toisena kielenä.
On kyllä kummallista ettei poliisilla ollut tulkkia mukana mahdollisten tapahtumien eteen tullessa, mutta se onkin tätä uutta normaalia joka ei suosi ennakointia saati oman pään käyttöä (esimiehiltä), kyseessä kuitenkin oli vieraskielisten mielenilmaus.