Kotimaa Politiikka

Ehdotus lausunnolla: Vaali- ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä halutaan parantaa

Kuva: Wikimedia Commons.

Oikeusministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esitysluonnoksesta, jonka tarkoituksena on lisätä vaali- ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä, kerrotaan Oikeusministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

Vaali- ja puoluerahoituksen ilmoittamista koskevia säännöksiä ja käytäntöjä halutaan kehittää siten, että jatkossa ilmoitukset antaisivat oikean kuvan mahdollisia sidonnaisuuksia aiheuttavasta ulkopuolisesta rahoituksesta. Tavoitteena on lisäksi vahvistaa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) oikeutta valvoa ehdokkaiden vaalirahoitusilmoituksia ja saada tätä varten tietoja kolmansilta osapuolilta. Muutoksia ehdotetaan neljään eri lakiin (vaalirahoituslaki, puoluelaki, vaalilaki ja kansalaisaloitelaki).

Vaalirahoitus- ja puoluelakeihin ehdotetaan useita muutoksia. Muun muassa kampanja-aika määriteltäisiin laissa, lainoja käsiteltäisiin vaalituen tavoin ja kampanjatilin perustamista suositeltaisiin. Lisäksi lakia selkeytettäisiin siten, että myös kampanjan kulut ylittävä vaalirahoitus tulisi ilmoittaa ja Valtiontalouden tarkastusvirastolle lisättäisiin mahdollisuus saada vertailutietoja kampanjaan tukea antaneilta sekä kampanjaan palveluita ja tuotteita toimittaneilta.

Vaalilain muutoksella pakollinen jäsenäänestys poistettaisiin.

Kansalaisaloitelain muutoksella eurooppalaisen kansalaisaloitteen ikäraja laskettaisiin 16 vuoteen.

Vaali- ja puoluelainsäädännön kehittäminen on osa kansallista demokratiaohjelmaa, joka kokoaa yhteen hallitusohjelman lukuisat kansalaisyhteiskuntaa ja osallisuutta edistävät toimet.

Esitys pohjautuu parlamentaarisen vaalityöryhmän tekemiin ehdotuksiin ja linjauksiin. Esitys on nyt lausuntokierroksella ja siihen voi jättää lausunnon 15.8.2022 mennessä Lausuntopalvelu.fi:ssä.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Elina Siljamäki, p. 0295 150 248, etunimi.sukunimi@gov.fi

Parlamentaarinen vaalityöryhmä
Parlamentaarisen vaalityöryhmän mietintö 9.2.2022

Hallituksen esitys laeiksi ehdokkaan vaalirahoituksesta annetun lain, vaalilain, puoluelain ja kansalaisaloitelain muuttamisesta

Oikeusministeriö

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

16 vuotiaiden kansalais-aloite.

Halutaan, eiku vaaditaan et noin niinku ilmastohätätila niinku on aika iso juttu. Sitte niinku olis tarve et saatas keppanaa Lidlistä kun täytetään 12 v. Tää niinku lisäis tasa-arvoa, ja ihmisoikeudet ei ois retuperällä. Ex tiijä et nykynuariso ei dokaa enää nii paljo ku edelliset. Hasaa olis saatava ostaa, ainaski lääkinnälliseen tarpeeseen, tai sit ois niinku hyvä jos metaaki vois ostaa kartsalta. Mopoautojen viritysaste on ainaski saatava korkeemmalle, niinku silleen et ehtii skoudea pakoon. Sit on ainaski saatava niinku laki et faijan on annettava viikkorahan sijasta päivärahaa, ja sitä onki tultava paljo ku Canada Gooset maksaa fyrkkaa ja aina ei kerkee kössii sitä vastaantulijalta niinku. Niinku sanottu, ni ongelmii on niinku aika rutosti. Sit ois hyvä jos tehtäs laki et muita ku vihreit ei saa äänestellä, niil on ihmisoikeusjutut, tai mitä ne ny on, hyvin hanskassa. Munki paras frendi on sudanilaine somali, me sanotaan sitä tyyppii nimellä cool, on roadman ja kaikkee. Niinku aina, ni rasistit lämäsee sitä yhtenää lättyyn mutta sit ei niinku huomaa, kun cool:n väritys on niinku aika lähellä mustelmaa. Ihan viime viikolki joku natsi hakkas sen yliopiston pihalla, ja se ei ollu muuta ku vaan osottanut keskaril niit natsei niinku ja sit tuli lättyy.. Tätä me ei nyt vaan niinku haluta. Peace se on niinku nykyään silleen et tosettamista, eiku toisuttamista, eiku tossuttamista, tai siis sitä mikä niinku erottelee rotuja tai silleen, ei sais suvaita. Sit noi jakamattomat ihmisoikeudet, ni niit ei sais jakaa, silleen et jako niinku ei jakaannu tai oikeestaan ei mee jako kohalleen silloin ku jaetaan.. Tää kohta kantsii jättää huomioimatta, niinku me pudottii kärryiltä vaik ollaanki Espoon lukion priimuksii. Cool on kans sitä samaa, siis yx nero, se tiätää miten käännetää joku gubbe ilman et skoudet tulee häntään kii. Et täs tää nyt olis, niinku valmiina ja jos niinku on kysyttävää, ni postatkaa meikän iphoneen kyssärit. Mä vastaan ku kerkeen.. Se on moro.

Kata

😀 Pakko se on nauraa taas vaikka asia onkin vakava ja just näin…kyllä lättähatut oli ihan siistei vielä…
Meki oltiin kartsalla niin duffelitakki piti olla auki vaikka pakkasta olis ollu -30C…ja salaa poltettiin tupakkia…kotiin mennessä kyllä takki kiinni..joskus jäi kiinni tupakan hajusta ja tottakai kaverit ne poltti..niin kauan meni selitys kunnes ”sippiaski” tippu taskusta…oltiin todella pahiksia.
Voi aikoja noita…ja nyt ovat asfaltin papanoita.

John Quiman

Me pureskelimme kuusenhavujen neulasia suussa. Kuulemma lähti röökin hajut sillä. En tiedä lähtikö, mutta ei käynyt käry.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Kata

Voi hitsi tuota ei tiietty! 😀

Ilkka Forsten

Tervaleijona pastillit oli meidän suosikkeja, kunnes tuli vastaan kysymys, miksi pitää yhtenään haista tervaleijonapastillille. Sitä seurasi kysymys, ja miksi vaatteet haisee niin voimakkaasti tupakalle ?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
John Quiman

Vatteet haisevat tupakalle, koska missä oli, siellä jotkut isot pojat poltteli tupakkaa.

Ilkka Forsten

Minua isompaa ei siinä sakissa silloin ollut, ja syyllisyys tuli toteen näytetyksi.

John Quiman

No, käry kävi, mutta varmaan röökikin kärysi edelleen.

John Quiman

Ovatko keksineet uusia kikkoja pimittämisiin, kun uskaltavat vihdoin esitellä jotain uutta läpinäkyvyyttä parantavaa?

ike

Ovat.

otto suni

Ovat keksineet, tarkastelkaa ”svenska talande bättre folk” rahoitusta, sitä Henrikson on jo onnistunut peittelemään!

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa