Kulttuuri Muu maailma

Eliittiyliopistojen opiskelijat eivät osaa lukea kirjoja

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay /CC0.

Yhdysvaltain eliittiyliopistoissa on yleistymässä suuntaus, jonka mukaan opiskelijat eivät enää osaa lukea kirjoja, kertoo The Atlantic. Koulut yrittävät nyt sopeutua uusiin vaatimuksiin työskentelemällä enemmän lyhyempien tekstien ja otteiden parissa.

Columbian yliopiston professori Nicholas Dames on opettanut klassista kirjallisuutta vuodesta 1998 lähtien ja huomannut viime vuosina, että alan opiskelijat eivät pärjää varsinaisessa lukemisessa.

Eräs opiskelija kertoi Damesille, ettei hänen ollut koskaan opiskeluaikanaan tarvinnut lukea kokonaista kirjaa – vain otteita ja lyhyitä tekstejä.

Joidenkin Yhdysvaltojen arvostetuimpien koulujen opettajat raportoivat samanlaisista kokemuksista.

Georgetownin yliopiston englannin laitoksen johtaja Daniel Shore sanoo, että hänen oppilaidensa on vaikea keskittyä edes 14-rivisen sonetin lukemiseen.

Tutkijoiden mukaan nuorten lukutaidottomuus johtuu älypuhelinten käytöstä, sillä ne häiritsevät ja heikentävät kykyä keskittyä pidempään.

Tutkimukset ja opettajien kokemukset osoittavat, että lukemista eivät välttele vain oppilaat, vaan myös kouluissa käytetään yhä useammin lyhyempiä tekstejä ja otteita kokonaisten kirjojen sijasta.

Koulutuksen asiantuntijoiden mukaan tämä on seurausta siitä, että korkea-asteen oppilaitokset keskittyvät standardoituihin kokeisiin, joissa palkitaan nopeasta luetun ymmärtämisestä ja tiedon poimimisesta pidempien tekstien syvällisen analysoinnin sijaan.

Tämä suuntaus uhkaa vaikuttaa paitsi opiskelijoiden akateemiseen edistymiseen myös heidän empaattisiin ja kriittisiin taitoihinsa, jotka kirjallisuudentutkija Maryanne Wolfin mukaan edellyttävät pitkää ja syvällistä lukemista.

Lähde: The Atlantic

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Henri Hirn

nykyään yhteiskuntaa kehitetään tyhminpien ja heikoinpien eduksi.se kyllä tyhmentää yjteiskuntaa ja hidastaa kehitystä yms

John Quiman

Koulutus tyhmistyy koska opettajat vähentävät vaatimuksia oppilaiden kyvyttömyyden vuoksi. Pitäisi paremminkin pitää vaatimuksista kiinni ja tyytyä siihen, että kaikki eivät selviä.

70-luvulla vitsailin Palmen politiikasta, joka vähensi tohtoriksi väittelemisen vaatimuksia Ruotsissa. Tykkäsin, että Palmen logiikka on, että jos on liian vähän tohtoreita, vähennetään vaatimuksia ja simsalabim, heti on enemmän tohtoreita.

Suomessakin EU:iin liittymisen jälkeen vähennettiin maisteriksi valmistumisen vaatimuksia. Tämä johtui siitä, että suomalaisilla oli korkeammat vaatimukset kuin muilla EU-mailla ja tämä olisi kuulemma ollut epäoikeudenmukaista. Oikeutta siis haettiin tyhmentämisestä. Ei voisi sanoa, että se oli suomalaisille hyvä ratkaisu. Ulkomaisten maisteria vastaavalta olisi pitänyt Suomessa vaatia lisäopintoja. mikäli halusivat töihin, eikä heikentää suomalaista osaamista.

Viimeksi muokattu 14 päivää sitten by John Quiman
Ilkka Manttari

Aika moni asia alkaa asettumaan uomiinsa tämän artikkelin myötä. Luuletteko että monen nykyisen vihervasemmiston poliitikon omasta päästä kaikki nykyiset heidän ajamansa typeryydet ovat peräisin, kyllä ne ovat pääosin tuontitavaraa. Omat korkeakoulumme taitavat sijoittua aika samoille viivoille yhdysvaltalaisten kanssa, ainakin kun katsoo nykyisten nuorten vihervasemmiston poliitikkojen ulostuloja. Toki nuorissakin on valopilkkuja mutta asettuvat kyllä vähän toiseen poliittiseen päähän.