Kotimaa Politiikka

Essayah: Euroopan maiden on vahvistettava omaa strategista autonomiaansa

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuoron ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta pitänyt kansanedustaja Sari Essayah totesi, että Venäjän toimet Ukrainaa kohtaan ovat täysin tuomittavia.

– Kyseessä on räikeä itsenäisen valtion suvereniteetin ja kansainvälisen oikeuden loukkaus. Näin Venäjä on vakavasti horjuttanut paitsi Euroopan turvallisuusrakenteita niin myös haastanut sääntöpohjaisen järjestelmän globaalisti.

– Tilanne vaatii yhtenäisyyttä kaikilta sääntöpohjaisen järjestelmän puolustajilta, Essayah korosti.

Essayah´n mukaan kriisi on muistutus siitä, että Euroopan maiden on vahvistettava omaa strategista autonomiaansa.

– Emme voi olla näin riippuvaisia ulkopuolelta tulevasta energiasta, ratkaisevan tärkeistä teollisuuden ja digitalouden komponenteista, ruuasta puhumattakaan. EU:ssa ei voida tehdä enää osaoptimoivaa energia-, ilmasto- ja maatalouspolitiikkaa, jossa unohdetaan suhteuttaminen alueen sosiaalisten, kauppapoliittisten ja turvallisuuteen liittyvien tavoitteiden kanssa.

– Suomen on syytä olla se unilukkari, joka toistuvasti korostaa, että Euroopan maiden on pidettävä parempi huoli huoltovarmuudestaan ja yhteiskunnan eri sektorien kriisivalmiutta on testattava jo ennen kriisiä. Ja ennen muuta Suomen on itse päätöksissään toimittava tämän viisauden mukaan.

Essayah muistutti, että Ukrainaan kohdistuneet kyberhyökkäykset ja informaatiosodankäynti muistuttavat, että ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden raja on aikoja sitten menettänyt merkityksensä.

– EU:n kyberturvallisuuskeskus sijaitsee Suomessa. Suomen tuki Ukrainalle voisi olla esimerkiksi EU:n nopean toiminnan kyberturvallisuusryhmän työn tukemista. Näin autettaisiin siviiliyhteiskunnan kriittisen infran kuten tieto-, mobiili- ja sähköverkkojen pystyssä pysymistä kriisin keskellä.

17 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
IL Halaa diktaattoria

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f73c6a57-419a-49aa-8798-aef0cb9aa1cd

miettikää millä asenteella IL 

Suhtautuu liberaali diktatuurin hyvyyteen

Onko tämä IL media täysin menettänyt todellisuuden tajunsa 

Ääri politisoiduttuaan liberaali ääri viher vasemmalle

IL Halaa diktaattoria

siis IL Ei kritisoi
justin Trudeaun tyränniää yhdessäkään
aiheeseen liittyvissä Jutuissaan
päinvastoin
IL IHAILEE HÄNTÄ SUURENA liberaali DEMOKRATIAN LIPPULAIVANA
KUN HÄN SULKEE IHMISTEN PANKKI TILEJÄ YMM

IL Halaa diktaattoria

tällä IL runkkari
Esim Trumph vihaaja Jari Himasella on kiva asenne
Viikkoja kestänyt mielenilmaus koetteli paikallisia asukkaita, jotka valittivat muun muassa jatkuvasta mekkalasta ja kovaäänisestä musiikista. Lisäksi osan mielenosoittajista kerrotaan käyttäytyneen uhkaavasti ja jopa ahdistelleen paikallisia.
MUTTA EI SANAKAAN NIIDEN MIELENOSOITAJIEN AHDISTUKSESTA
Bravoo

Lieväasteinen

IL on siis vielä vasemmistolaisempi kuin The New York Times, joka arvosteli varovasti Trudeauta. Suomen valtavirtainen poliittinen maisema on joko vasen tai äärivasen.

John Quiman

Trudeau kuulemma lopetti hätätilan, mjolle kuulemma ei ole enää tarvetta.

Olisikohan yksi syistä siinä, että ihmiset alkoivat nostaa rahojaan pankeista ja pankit olivat siksi pulassa.
Varmasti asiaan vaikutti myös raskas arvostelu niin parlamentissa kuin kansankin keskuudessa.

Ei lopettanut siksi, että ei ole tarvetta, vaan siksi, että pelkäsi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Nato-TURVALLISUUS UHKA

Niin liittymällä Natoon vai

I'm only assking

Eiköhän se näkynyt jo syksyllä 2015, ettei Eurooppa kunnioita omia rajojaan. Jos EU ei niitä kunnioita itse, ei niitä kukaan muukaan kunnioita. Saksan ja Keski-Euroopan riippuvuus Venäjän energiasta on ollut tiedossa jo pitkään, eikä sillekään ole mitään tehty.

Jaksuhali

Miksi? Sitähän pitää vahvistaa vasta sitten kun muut eivät kunnioita sinun rajojasi. Eikä minusta näytä siltä että naapurimme, ja yleensäkkin euroopassa, maat eivät kunnioittaisi muiden rajoja.

On eritoten muutama maa joka saa aina sodat syttymään. Iso-Britania ja Ranska ovat aina pommittamassa ja tuhoamassa niitä maita jotka haluavat irtaantua muiden käskyvallasta, sillä niillä on VETO-oikeus. USA nyt aina sotii siellä missä niiden sotilaat ovat koska ne haluavat aina ko. maan luonnnrikkaudet ilmaiseksi. Ja petro-dollarin maailmanvaltaa ei saa uhata mikään.

Sitten on islamistit… Ne kuvittelevat jollain tasolla että niillä olisi oikeus muodostaa oma maailmanlaajuinen kalifaatti. Siksi tuntuu oudolta että Essayhkin oli niitä Suomeen päästämässä.

Mutta muuten menee ihan kivasti. Vielä kun saisi luterilaiselta seurakunnalta verotusoikeuden pois.

Kata

Tuo viimeinen toive on todella helppo.Netissä hoituu!

Ilkka Forsten

Suurempaa huolta kantaisin YLE:n verotusoikeudesta. Ei hiippakuntaan ole pakko kuulua, mutta vaikka et omistaisi edes TV vastaanotinta, olet velvollinen maksamaan Kauniit ja Rohkeat osa 8050 tai jotain muuta kökköä.

Kata

Tai sitten Emmerdale on nyt hassu kun ne ottaa aina sisääntullessa maskin pois ja ovat enimmäkseen ulkona ja huutelevat 10m päästä joko vihaavansa tai rakastavansa mutta lähelle ei mennä…ei sitä nauramatta kato. 😀
Toki näistä ei kai tarvi maksaa…?Mutta yletyiset….

Ilkka Forsten

En ole mikään TV tarjonnan suurkuluttaja millään tavalla, mutta maksan kyllä mielelläni maksullisille kanaville sillä niiden kautta tulee edes joskus järjellistä ohjelmaa. On sielläkin kökköä ja kuraa, rehellisyyden nimissä pakko myöntää, mutta niitä kanavia voi vältellä ja jättää ostamatta.

Fixit!

Olen sitä mieltä, että kansamme tyhmistäminen hömpällä tv:n kautta alkoi jo 80 -luvulla, jolloin telkasta tulvi mitä idioottimaisimpia nk. ohjelmia ja nykyisin se on jo valtavirtaa, ihan joka kanavalta yötä päivää tyrkytetään hömppää, erityisesti nuorille, jotka jo ovatkin osoittaneet, mitä vaikutusta hömpällä on saatu aikaan…

Fixit!

On muuten erikoinen sattuma, että Trumpin aikana ei ollut mitään tällaisia kriisejä Euroopassa? Ei USA silloin sytyttänyt yhtäkään uutta sotaa, mutta heti kun tuli ameriikan sossut valtaan josif bideenin johdolla, alkoi myllerrys ja vaikerrus. Onko tämä sattumaa vai tarkoin suunniteltua katastrofeihin marssitusta.
Onko taas Suomi ja pienet kansat niitä uhrattavia, suurvaltojen ikuisessa etupiirikisailuissa? Miksei Suomi voisi palata rauhan aikaan Paasikiven linjalle, ilman sekaantumista suurvaltojen eturistiriitoihin, hyötyen rauhallisista naapuruussuhteista ja kaupankäynnistä, koko kansamme eduksi? Onko itsemurhapolitiikka nyt niin ihkua, että kaikki sitä jauhaa ja haluaa sekaantua joka hemmetin revohkaan ympäri maapalloa? Onko se meidän oma etumme vai kenen? Ainakin ruåttalaiset on taas valmiina uhraamaan suomalaiset.

Sähkö tulee pistorasiasta

Mut kun Trump on pahapahapaha ja myös rassisti. Sitä en osaa selittää ja tarkentaa miksi näin on mutta kun Trump nyt vain on paha ja huono ja.. KAIKKEA SITÄ. Hesarikin näin kertoi monta vuotta daa

Kata

Mean tweets…maailman pahin asia!
Nyt on heikot johtajat länsimaissa joita klaussit ja georget kurmoottaa miten haluaa ja näin kävi nyt.Jotkut siinä sivussa valtaa haluavat…meilläKIN!
Kyllä vladi sen huomasi….

John Quiman

New Yorkin syyttäjä on sitä mieltä, että suurin syy syytteille ja Trumpin saamiselle tuomiolle on se, että Trump on paha.