Eurooppa Politiikka Talous

EU-johtajat sopivat 50 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle Unkarin pääministeri Orbánin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Brysselissä

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay / (CC0) / Dusan Cvetanovic.

EU:n jäsenvaltioiden johtajat sopivat torstaina uudesta 50 miljardin euron rahoitustukipaketista Ukrainalle, joka jaetaan EU:n talousarviosta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ilmoitti sopimuksesta Brysselissä pidetyn Euroopan johtajien kokouksen jälkeen, jota varjostivat suurelta osin maanviljelijöiden joukkomielenosoitukset EU:n toimielinten edustalla.

”Meillä on sopimus”, Michel ilmoitti X:ssä paljon aikaisemmin kuin kukaan odotti torstaiaamuna. ”Kaikki 27 johtajaa sopivat 50 miljardin euron lisätukipaketista Ukrainalle EU:n talousarvion puitteissa”, hän lisäsi.

Se iloitsi läpimurrosta neuvotteluissa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa, joka oli ainoa neuvoston jäsen, joka käytti veto-oikeutta toimenpiteeseen edellisessä huippukokouksessa joulukuussa.

Unkarin johtaja oli vastustanut sitä, että Kiovalle annettaisiin EU:n talousarviosta vapaat kädet -periaatteella rahoitusta, ja hän oli vaatinut, että monivuotiseen rahoituspakettiin olisi sisällytettävä suojatoimia.

Orbánin rauhoittamiseksi tehtyjen myönnytysten yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, mutta Remix Newsin uutisen mukaan rahoituksen vuosittainen tarkistaminen oli Budapestin hyväksynnän keskeinen edellytys.

EU:n johtajat, kuten Puolan pääministeri Donald Tusk, olivat ilmaisseet kasvavan turhautumisensa Unkarin kantaan ja syyttivät Orbánia siitä, että hän kiristää unionia lunnaiden avulla.

”Meillä on yksimielisyysjärjestelmä, jolla tehdään suuria päätöksiä täällä Brysselissä, mutta se perustuu siihen, että kaikki toimivat hyvässä uskossa ja ovat valmiita tekemään kompromisseja”, sanoi Irlannin johtaja Leo Varadkar, joka väitti olevansa ”hyvin turhautunut” Orbániin. ”Luulen, että kaikki muutkin hallitusten päämiehet ovat”, hän lisäsi.

”Mielestäni Unkarin pääministeri käyttää yksimielisyysperiaatetta väärin, ja meidän pitäisi puolustaa sitä”, väitti Liettuan presidentti Gitanas Nausèda.

Unkari kuitenkin vakuutti, ettei se estä ketään muuta maata lähettämästä varoja, jos se niin haluaa, ja vaati, että kahdenväliset sopimukset ovat parempi vaihtoehto kuin se, että lähetetään lisää rahaa keskitetylle Euroopan unionille, joka valvoo sen jakamista.

Se viittasi myös siihen, että itse asiassa Euroopan unioni yritti pitää Budapestia panttivankina, mistä ovat osoituksena äskettäin julkisuuteen vuotaneet suunnitelmat keskeyttää kaikki rahoitus Unkarille, ellei Orbán tee kompromissia kannastaan tässä huippukokouksessa.

Lopulta sopimukseen päästiin nopeasti Orbánin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin, Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin sekä Ranskan, Saksan ja Italian johtajien suljettujen ovien takana pidettyjen kokousten jälkeen.

Sopimuksesta huolimatta Euroopan komission Unkarille pidättämät varat jäädytetään edelleen”, kertoo Reutersin siteeraama EU-diplomaatti.

Nyt katseet kiinnittyvät Washington D.C.:hen, jotta nähdään, seuraavatko Yhdysvaltain lainsäätäjät esimerkkiä sen jälkeen, kun viimeisin Kiovalle tarkoitettu rahoitustukipaketti jäi kongressissa vaille ratkaisua.

Lähde: Remix

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

En ymmärrä miksi pitää antaa satoja miljardeja veronmaksajien rahaa maahan joka ei ole EU:n jäsen, joka on yksi maailman korruptoituneimpia maita, ja jossa sodankin takia niitä rahoja ei pysty kukaan seuraamaan minne ne päätyy?
Ja nyt tällä perustellaan siitä yksimielisyyspäätöksestä luopumista, kannatusta on näköjään Suomessakin sillä.
Mutta sehän tarkoittaa sitä että Suomen mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa on sen jälkeen nolla.
Ne voi vaikka esimerkkinä tehdä jonkun ”paketin” että Suomen pitää maksaa sata miljardia jonnekin, me emme voi siitä kieltäytyä.
Ne voi päättää että meidän pitää ottaa 10 miljoonaa maahanmuuttajaa, me emme voi siitä kieltäytyä. p.s. EU oli jo vuosikymmen sitten laskenut että Suomeen mahtuu 60 miljoonaa maahanmuuttajaa.

Kääpä

Se että suomi lähettää puhdasta rahaa ukrainaan tai mikä maa tahansa, on täyttä mielisairautta, Maata pitää auttaa monella muulla tavalla, ei rahaa antamalla.

Peter Kreisler

Mafialle kelpaa vain raha tai jokin vaikeasti jäljitettävä ja helposti realisoitava tuote.
Sitä paitsi, jos Ukrainaan lähetettäisiin avuksi pitkin Eurooppaa lorvivat nuoret ukrainalaiset liikemiehet sotilaiksi, saataisiin samalla punnittua kansan puolustustahto.