Kotimaa Politiikka

Google valmistautuu torjumaan Suomen vaaleihin kohdistuvat vaikutusyritykset

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Gregory Varnum.

Teknologiajätti Googlella on neljä tavoitetta ajettavanaan Suomen hallitusohjelmaan, kertoo Googlen yhteiskuntasuhteista vastaava Heidi Jern.

Huhtikuun alussa järjestettäviin eduskuntavaaleihin voi kohdistua kyberhyökkäyksiä ja muuta häirintää, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi viime viikolla.

Myös Googlella ollaan valmiina torjumaan vaikutusyrityksiä, sanoo Googlen Suomen yhteiskuntasuhteiden päällikkö Heidi Jern.

”Hybridivaikuttaminen on vaikeasti hallittava kokonaisuus. Kun keinot torjua kehittyvät, myös vaikuttamisen keinot kehittyvät”, Jern sanoo videopuhelussa Googlen Tukholman toimistosta.

Ennen vaaleja Google kokoaa erillisen turvallisuusryhmän turvaamaan vaaleja. Jernin mukaan yhtiö toimii näin maailmanlaajuisesti.

”Haluamme torjua väärää tietoa ja mahdollista disinformaatiota. Samalla haluamme tarjota pääsyn luotettavaan tietoon äänestyspäätösten tueksi sekä tukea ehdokkaita ja mediaa toimimaan turvallisesti netissä”, Jern luettelee Googlen vaalitoimintaa.

Keskeisessä asemassa on teknologia, joka tunnistaa väärää tietoa ja disinformaatiota erityisesti Googlen hakukoneessa ja YouTubessa, jotka ovat osa yhtiön tuotevalikoimaa.

”Helposti ajatellaan, että mahdollinen Suomeen kohdistuva väärä tieto olisi suomeksi”, Jern huomauttaa.

Algoritmi ei tunnista satiiria

Jernin mukaan Googlen erillinen turvallisuusuhkien ryhmä on opettanut algoritmia tunnistamaan verkosta sellaiset aihealueet, joihin liittyvää väärää tietoa saattaa levitä muita aihepiirejä useammin, joko vahingossa tai tahallisesti. Kun algoritmi löytää etsimänsä, se lähettää sisällön ihmisen tarkistettavaksi.

”Kone tunnistaa hyvin alastomuutta, mutta se ei esimerkiksi pysty ymmärtämään, mikä on satiiria ja mikä ei”, Jern perustelee.

Jernin mukaan Googlen turvallisuusuhkien ryhmä on hyvin tietoinen Venäjän roolista Suomen rajanaapurina. ”Suomessa on myös verraten merkittävä venäjänkielinen vähemmistö”, Jern huomauttaa.

Esimerkkinä etukäteen seurattavista aiheista Jern viittaa sotaharjoituksiin itärajan molemmin puolin. Aiheeseen liittyvää videota levitettiin viime vuoden lopulla.

”Videot Suomen puolustusvoimien harjoituksesta olivat vanhoja, mutta verkossa väitettiin, että videot ovat tuoreita ja Venäjän rajalta. Toinen esimerkki maailmalta on narratiivi, jossa kyseenalaistetaan vaaliviranomaisten puolueettomuus. Tällaista ei välttämättä ole suomeksi vaan muilla kielillä, mutta se voi vaikuttaa vähemmistöihin.”

Google haluaa paitsi ”turvata Suomen vaalit myös vaikuttaa tulevaan hallitusohjelmaan”. Samaa tekevät eri etujärjestöt. Ajankohta on juuri nyt, sillä eduskuntavaalit ovat huhtikuussa.

Google on ensimmäistä kertaa listannut tavoitteensa Suomen hallitusohjelmalle. Vaikutusvaltaisen teknologiajätin kohdalla lobbaaminen on erityisen silmiinpistävää, sillä yhtiö on kaivanut meistä kaiken tiedon esiin, kun olemme luulleet etsivämme tietoa Googlelta itseltään.

Googlen valikoidut hakutulokset

Mitä Google sitten haluaa Suomen lainsäädännöltä?

Näppäile sana, toinen ja kolmas Googlen hakukoneeseen. Paina enteriä.

”Mitkä ovat Googlen hallitusohjelmatavoitteet 2023?”

Vastauksia tulee tuhansia, mutta oikeaa osumaa ei löydy listasta. Googlen hakukone ei siis kerro Googlen omia tavoitteita. Tai oikeammin: Avoimeen dataan vannova Google ei laita omia tavoitteitaan verkkoon kaiken kansan tutkittavaksi.

Lobbari Heidi Jern tietää vastauksen. Hänen mukaansa on neljä olennaista kohtaa.

”Google on kansainvälinen yritys, ja kun vaaleja järjestetään eri maissa, mietimme, mitä ottaa huomioon ja miten käydä yhteiskunnassa vuoropuhelua”, Jern selittää.

Teknologiajätti korostaa myös luottamusta ja halukkuutta käyttää digitaalisia palveluja ja tekoälyä. Käytännössä Google ehdottaa tekoälyn käyttöä esimerkiksi vähäpäästöisen liikenteen suunnittelussa ja hoitojonojen purkamisessa. Teknologiajätti vaatii puolestaan, että tekoälyn käytölle ei pitäisi olla oikeudellisia esteitä.

Toisekseen Google painottaa digitaitojen koulutusta.

Kolmanneksi yhtiö korostaa digitaalisia kasvumahdollisuuksia pienissä ja keskisuurissa suomalaisyrityksissä. Kasvu auttaisi tietysti myös Googlea. Tässä Jernillä on mielessä konkreettinen veroehdotus ”harkittavaksi”.

”Italiassa ja Japanissa on käytössä verokannustin, mitä olemme mielenkiinnolla seuranneet. Siinä yritysten investoinnit ohjelmistoihin ja datan käsittelyyn voi ainakin osittain vähentää verotuksessa”, Jern sanoo.

Neljäs Googlen tavoitteista liittyy tietoverkkojen sääntelyyn EU-tasolla. Jern korostaa, että Suomen on pysyttävä aktiivisena tässä asiassa.

”Suomessa ei ole osaajapulaa eikä eturistiriitoja Googlen osakkeenomistajien kanssa”

Jernin mielestä Suomi on ”digitaalinen edelläkävijä”. Hänen mukaansa Suomella on hyvät edellytykset olla jatkossakin yksi maailman kehittyneimmistä yhteiskunnista.

”Se edellyttää jatkuvaa kehittymistä, ja yksi esimerkki tästä on osaaminen: En ole osallistunut yhteenkään alan keskusteluun, jossa osaajapulasta ei olisi puhuttu. Osaajilla Suomi pärjää myös jatkossa kansainvälisessä kilpailussa”, Jern sanoo.

”Googlella on usein samoja tavoitteita kuin Suomella. Suomi haluaa selkeää lainsäädäntöä EU-tasolla kuten Google. Yritysten intressissä on selkeä lainsäädäntö, mikä tuo mukanaan ennakoivuutta.”

EU on viime vuosina säätänyt lakeja Googlen kaltaisten jättiläisten suitsimiseksi ja digitaalisten markkinoiden sääntelemiseksi. Jernin mukaan Googlen ja EU:n suhde on ”rakentavasti keskusteleva”.

Jern korostaa, että Google luo ja tuo markkinoille jatkuvasti uutta teknologiaa ja palveluja.

”Siitä syntyy luonnollisesti tarve käydä keskustelua teknologian roolista yhteiskunnassa. Me toivomme, että Suomi jatkossakin suhtautuu myönteisesti innovaatioihin, digitalisaatioon ja avoimen internetin tuomiin mahdollisuuksiin.”

Jernin mukaan Googlen osakkeenomistajien ja Suomen edut eivät ole ristiriidassa keskenään. ” Ne eivät ole”, Jern painottaa, mutta aihe ei tunnu juuri innostavan häntä.

”Jos haluaa keskustella yhteiskuntasuhteiden merkityksestä yritykselle, keskustelua kävisi parhaiten pomon pomon pomo”, Jern sanoo.

Tällainen pomo voisi olla Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai, joka vieraili Suomessa kertaalleen vuonna 2019. Jernin mukaan Googlen toimitusjohtajan taannoinen vierailu osoitti, kuinka tärkeä markkina-alue Suomi on Googlelle. Yhtiöllä on suuri datakeskus Haminassa ja kaikkiaan kuusisataa työntekijää Suomessa.

”Pichai oli erityisen otettu siitä, miten tekoälyä hyödynnettiin Suomessa jo silloin”, Jern sanoo.

Kuka on Heidi Jern?
  • Googlen yhteiskuntasuhteiden päällikkö Suomen suuntaan, 38-vuotias.
  • Valtiotieteen maisteri Åbo Akademista.
  • Työskennellyt aiemmin Brysselissä EU-tasolla Carl Haglundin, Jyrki Kataisen, Olli Rehnin sekä Nils Torvaldsin avustajana.
  • Asuu perheineen Tukholmassa, kotoisin Vaasasta.

Lähde: HS

102 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Kuka pyysi Googlea valvomaan yhtään mitään ? Heidi Jern:n ” syntilistalta ” löytyy ainakin Katainen, joten kaikki EU myönteiset mielipiteet on sallittuja mutta onko kritiikki.

Anomaster

Saa kritisoida, sitä vaan ei näytetä yleisölle haussa.

Tiike

Eli saa tupista yksin kotona, kunhan on julkisuudessa umpisuvakki.

Anomaster

Näin on nykyään, mutta onneksi kaikki eivät tyydy jupisemaan yksikseen kotona. Hyvä askel eksyä mediaoiden yleisöpalstoille kommentoimaan. Se on parempi kuin ei mitään. Niitä lukevat monet, eli tulee näkyvyyttä, vaikka peukkuja ei tulisikaan. Hiljaisuus olisi huonoin vaihtoehto.

Kaverin Puolesta

Google valmistautuu vaikuttamaan suomen vaaleihin itselleen suostuisasti ja CIA:n ohjeiden mukaisesti.

ftr

Jotain tuon suuntaista, kyllä.
Alphabet/Google on viheliäinen 1984/Uljas Uusi Maailma aivopesun korporaatio.

Allu

Kuka on pyytänyt Googlea sekaantumaan Suomen vaaleihin? Itsekö ne on vaan sieltä USA:sta käsin päättäneet vaikuttaa vaaleihin, vai onko täältä joku taho pyytänyt, ehkä Niinistö?

GLGL

Juuri näin.
Amerikkalainen yhtiö ilmoittaa julkisesti, että he aikovat vaikuttaa Suomen vaaleihin. WTF (englanniksi)? Todella törkeää käytöstä yhtiöltä, jonka pitäisi olla ”kaikkien puolella”, tai paremminkin, olla poliittisesti täysin näkymätön.

Puolueeton

Google pyrkii Heidi Jernin mukaan estämään vaaleihin vaikuttamisen 🤔🥱😟

Tiike

Niinistö ei ainakaan tykkää pahaa, kunhan on oikeanlaista hybridivaikuttamista.

juha II

Onko YHÄ jollakulla HARHAKUVITELMIA siitä, että tulevat PELLE-VAALIT ovat REHELLISET ja kaikki ne, puolueet, jotka eivät ole ”KUOLLEITA kaloja” mitkä menevät GLOBALISTIEN PUTOUKSESTA alas. Saavat äänensä kuuluviin asiallisella tavalla muutoin kuin ”kusitolppana” ja marginaaliryhminä, jotka TÄSSÄ tapauksessa ole DIKTATOORISESSA asemassa, jolloin ne tungetaan VÄKISIN jok´ikisen kurkusta alas!!!

Google on yhtä kuin CCP ja ”kannuksensa” se onkin hankkinut Kiinasta, jossa ei ”DISINFORMAATIOTA” eli TOTUUTTA hyvällä katsota. YKn portugalilainen sosialisti pääsihteeri pitämässään TOTALITÄRISTISESSA puheessaan ilmoitti, että samaa kommunistista LUKSUSTA on myös tulossa jo UMPIMÄDÄNTYNEEN maailmanjärjestön taholta niin, että ”lusikka seisoo”! EU perustaa orwellilaisen ”TOTUUSMINISTERIÖN”, joka on ennemmän kuin huono vitsi, sillä jos lapiota sanoo lapioksi kun se onkin aivonsa veltostutrtaneiden mielestä pölyhuiska. SEURAAMUKSET tästä ”ajatusrikoksesta” ovat keveästi KESKITYSLEIRILUOKKAA, sillä olemmehan KOMMUNISMIN, IDIOTISMIN ja lopulta NARSISTI – PSYKOPAATTIEN hikoilevissa käsissä! Josta esimerkkinä ovat ”15 min kaupungit”, jossa ihmiset ”elävät” kuin hamsterit häkissään vailla VAPAUTTA kuin se ”RÄPPÄNÄ”, jota VIRTUAALITODELLISUUDEKSI sanotaan ja josta TEKNORAATIT intona meuhkaavat. Mutta kuitenkin ITSE eläen ”vapaana kuin taivaan lintu”! Ja kuten George Orwellin kirjassa ”ELÄINTEN VALLANKUMOUS” sanotaan: ”TOISET OVAT TASA-ARVOISEMPIA KUIN TOISET!!!”

Jäitä hattuun

Tuskinpa kovin moni asioita seurannut ihminen enää uskoo vaalijärjestelmämme rehellisyyteen.

Tämän ei pidä kuitenkaan antaa liiaksi masentaa, vaan tilanne tulee huomioida tosiasiana, jonka kanssa on nyt vaan pärjättävä.

Tilannetta voi verrata vaikkapa jääkiekkojoukkueeseen, joka pelin alettua huomaa että tuomarit ovat selkeästi puolueellisia vastustajan eduksi.

Ei siinäkään tilanteessa purnaaminen auta, vaan peli on pelattava loppuun niillä ehdoilla ja niissä olosuhteissa. Kiukuttelu tuottaisi vain lisää vaikeuksia – puhumattakaan pelin lopettamisesta kokonaan, sillä sehän tulkittaisiin luovuttamiseksi ja antaisi vastustajalle todella helpon voiton!

On siis taisteltava. Ja mikäli suinkin mahdollista, oma pelitaktiikka tulee räätälöidä sellaiseksi, että se on mahdollisimman vähän haavoittuva tämän tuomariston juonittelun edessä.

Juha

Suomaalaiset ovat niin syväpuhtaasti aivopestyt näillä mediapoolin hybriidikeskuksen tavistockin wefn eun naton cian psyop propagandalla, että ei vaaleja tarvitse manipuloida kun kommunistit (kok, kesk, rkp, vas, vih, sdp) saavat muutenkin yli 80 %a äänistä. Valeoppositio saa lähes 20 %a ja itsenäisyyttä ja vapautta kannattavat puolueet (vl, vkk, ske, sml) alle 1 %a äänistä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Juha
Jäitä hattuun

Tuohon tapaan se tulee tosiaan menemään.

Perustelut tälle ennusteelle löytyvät kirjoituksesi ensimmäisiltä riveiltä. Niinpä olisi epärealistista kuvitella mitään muuta.

Seuraava kysymys on sitten se, että kuinka kauan tilanne tulee jatkumaan tällaisena?

Pahoin pelkään, että hyvin kauan… Suurin osa suomalaisista on aivopesty, peloteltu tai etuja lupailemalla korruptoitu niin apaattisiksi ja avuttomiksi, että mitään mainittavampaa vastarintaa ei tulla normaalioloissa näkemään. (Normaalioloilla tarkoitan siis tätä viimeisten 5 tai 10 vuoden aikana vallinnutta yhteiskunnallista ilmapiiriä – joka lähtökohtaisesti on toki hyvinkin epänormaalia ja luonnotonta.)

Vasta joku todella iso kriisi voi saada nykypäivän suomalaiset havahtumaan horroksestaan ja ryhtymään toimiin oikeuksiensa puolustamiseksi. Kriisin pitää olla niin raju ja ”käsiin räjähtävä”, ettei virallinen propagandakoneisto pysty sitä mitenkään selittämään parhain päin – eikä myöskään kuittaamaan asiaa pelkällä vaikenemisella (kuten vaikkapa koronarokotteiden aiheuttamien kuolemantapausten kohdalla nyt menetellään).

Anomaster

Valitettavasti on niin, että pitää olla iso pläjäys kansan kasvoille, ennen kuin kansa tokenee. Asiaa auttaa kyllä, jos pitkin Eurooppaa alkaa tulla rajuja melakoita ja suvakkila kaadetaan. Toivoa on, mutta ainakin vielä se toivo tuntuu oljenkorrelta.

pekka

Google itse on Suomen vaaleihin kohdistuva vaikutusyritys! Eikä taida olla pelkkä yritys…

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by pekka
Ville Koskinen

Kyllä. Näyttää vahvasti tältä. Ja tästä Heidi Jernistä tulee tosi vahvat Milgram Experiment vibat. Tulee kuva tosi vaarallisesta ihmisestä yllä mainitun psykologisen kokeen mukaisesti. Eli. Kokeessa olleet ihmiset eivät omasta mielestään olleet mitenkään vastuussa omasta toiminnastaan. Toisin sanoen ihmisistä tuli vastuuntunnottomia. Tästä Heidi Jernistä tulee lisäksi kuva, yleensä lapsille tyypillinen (ie. regressiivinen mieli), täydellisesti oikeassa oleva kanta omasta itsestään. On muuten monelle nörtille ominaista, Nykykoulu saa paljon tälläisiä aikaan.

Ville Koskinen

Ja tältä pohjalta kun edetään: Sä oot tyhmä ku sä et ajattele niinku mää = disinfoo

Kallu

Koska nykyään ei mihinkää tietoon, eikä mihinkään luotettavaksi luultuun tahoon voi enää luottaa, niin paljon on vääristelyä, piilovaikuttamista ja manipulointia, niin ainoaksi vaihtoehdoksi jää ajatella, ”minä itse tiedän paremmin.” YLE:n ja muun median, sekä poliitikkojen ja muiden vaikuttajien pitäisi nyt viimeistään ryhdistäytyä ja hankkia takaisin kansan luottamus, muuten ei pian hyvä heilu.

ike

Tuollaista se on aina ollut. Vanhemmiten sen vaan huomaa herkemmin.

poliisimestari Sisupastilli

Alaikäisten ryöstörikosten määrä kasvoi vuodessa 93 prosenttia – MTVuutiset.fi
”Poliisiylijohtaja: Ilman yhteiskunnan väliintuloa lapset kulkevat kohti ammattimaisia rikollisjengejä”
Mitenkäs tämä velkaantuva yhteiskunta kykenisi muka menemään ”väliin” tuollaiseen kun sen resurssit ei riitä enää esimerkiksi sairaanhoitoon ?

Vielä 80-luvun alussa Suomessa oli laillinen ja kustannustehokas keino puuttua alaikäisten rikollisuuteen: selkäsauna

Ilkka Forsten

Olipa tavoite miten hyvä tahansa, jotenkin tunnen epäluuloa sitä kohtaan että ulkopuolinen tekijä määrittelee suvaittavat asiat tai sanamuodot. Tämäkin kirjoitus voisi siis olla kiellettyjen listalla, koska epäilen kolmannen osapuolen puolueettomuutta

pertsa

Googlea johtavat nämä mainiot kipapäät ja kyseinen laitoson vaalien vaikuttajan nro 1 lisäksi laitos käyttää sähköenergiaa pienen kaupungin verran.

Ilkka Forsten

Niin, aika on ajanut ohi siitä kun koneet toimi käsiveivillä.

ike

Ajattele positiivisesti. Kissavideoita loputtomasti riippumatta vuorokaudenajasta.😂

Anomaster

Epäluuloa herättää sekin, että tuo puhuu Googlen toiveista suomalaisen politiikan suhteen. Googlenhan pitäisi olla täysin neutraali, eikä mikään kantaa ottava. Kyllä se kannanotto tulee näkymään algoritmeissa, kuten ennenkin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Allu

Joo, mutta ihminen ei ole koneiden mukana muuttunut miksikään siitä käsiveiviajasta, pikemminkin taantunut.

Anomaster

Aivan, ei teknologia tee ihmistä viisammaksi. Se tekee ihmisen vain tehokkaammaksi olemaan yhtä tyhmä kuin ennenkin. Ehkä aiempaa tyhmemmäksi ainakin viimeaikoina, kun ei ole valtavirralla mitään tajua todellisuudesta, on valtavasti ideologista huumaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Juke

Matut on tästä silmiinpistävä esimerkki. Sivistys ja kehitystaso on jostain 1600-luvulta, mutta pyörivät ostoskeskuksissa viimeistä muotia olevat vaatteet päällä, kädessä kaikista kallein KELA:n ostama iphone.

juu

Googlehan USA:ssakin räikeää vaalivaikuttamista teki, samoin kun some alustat ja perinteinen media.
Surkuhupaisaa että samat tahot on muka huolissaan vaalivaikuttamisesta..

Anomaster

He ovat huolissaan siitä, että väärät ehdokkaat ja niiden kannattajat voisivat vaikuttaa vaaleihin siten, että väärät ehdokkaat saisivat riittävästi äänestäjiä.

Jakke

Vai siellä oikein valmistaudutaan vaikuttamaan. Mitä suomen vaalit yleensä kuuluu jollekin googlelle, ohjelmistoyhtiölle?

Sipe

Näinpä, minä en tuollaisissa valevaaleissa äänestä. Onko muuten vaalikoppi edes turvallinen tila?Minkä värinen kynäkin siellä on, kynähän on selvästi peniksen vertauskuva.

Omat kynät mukaan!

Lyijykyniä oli ainakin meidän alueen äänestyskopissa🤦🏻‍♂️

Jäitä hattuun

Ei kannata jättää äänestämättä, sillä sehän ajaa juuri näiden vihervassariglobalistien asiaa!

Näiden tavoitteet vaalien suhteen voidaan tiivistää seuraavasti.

1. Tärkeintä on saada mahdollisimman monet äänestämään vihervasemmistoa ja muita globalismin asiaa ajavia puolueita. Näin saadaan oma äänisaalis mahdollisimman suureksi.

2. Toiseksi tärkeintä on saada lamautettua mahdollisimman iso osa vastustajista; siis niistä jotka eivät suostu missään tapauksessa tukemaan vihervasemmistoa ja globalismia. Näin saadaan vastustajien äänisaalis pysymään mahdollisimman pienenä.

Tätä voi verrata sodankäyntiin. Siinäkin on omien joukkojen suorituskyvyn maksimoimisen lisäksi tärkeää myös vastustajan suorituskyvyn heikentäminen. Niinpä sotapropagandalla pyritään lietsomaan epätoivoa ja turhautumista vastustajan riveissä, jotta mahdollisimman moni heistä antaisi periksi ja luopuisi taistelusta.

Sakke

Päläpäläpäläpälä, ei Pohjois-Koreassakaan kannata jättää taputtamatta vaikka kuinka mieli tekisi. Kun riittävän moni jättää äänestämättä, se herättää poliitikot harhoistaan ja tapahtuu väkisinkin muutos.

Markku

Näin on, poliitikkojen pahin pelko on ettei kukaan äänestä heitä.

Jogi

Mutta lampaat menee vanhasta tottumukseta äänestämään, vaikka tietävät, ettei sillä ole mitään merkitystä.

Kimi

EU:iin liitymisen jälkeen vaalit suomessa on olleet pelkkää tyhjää viihdettä koska 96% päätöksenteosta tapahtuu Brysselissä. Kunnalisvaaleilla on vielä vähäinen merkitys, mutta globalisaation myötä taloudellinen liikkumatila on vähentynyt, joten niidenkin merkitys on samassa suhteessa vähentynyt.

Kainuunkonkari

Vaikka 200 kansanedustajaa äänestäisivät itseään ja kukaan muu ei, heillä on laillinen oikeus tuottaa maahamme ulkomaisia joukkoja rankaisemaan uppiniskaisia.

Karvaranne

Kooklessakin hommissa vihervasemmistoaatteisia vajakki-globalisti matupatjoja. P ersettä menty antamaan marakateille.

Anomaster

Siellä on kaikkea sitä, mitä Musk on paljastanut Twitterissä olleen. Sama Facebookissa.

Jussiboy

Onhan siellä pilvin pimein myös äärioikeiston propagandaa. Ei teillä ole mitään valittamista. Sille taas ei voi mitään, jos sellainen ei viehätä muutakuin niihin aatteisiin hurahtaneita.

Anomaster

Näköjään et tiedä mitään siitä, mitä Twitterin touhuista Musk on paljastanut. Vastauksessasi ei ole mitään järkeä.

Jussiboy

Minä en ole twitterissä. En ole kokenut sitä miksikään sellaiseksi mediaksi, jossa olisi mitään relevanttia tietoa. Siellähän voi kirjoittaa mitä sylki suuhun tuo. Minä pärjään ihan hyvin ilman sitä.

Anomaster

Miksi sitten kommentoit tuomalla esiin, että onhan siellä myös… Kysehän ei ollut sen sisällöstä lainkaan. Ja toiseksi, jos kerran et sitä edes käytä, kuinka voit tietää, mitä siellä voi kirjoittaa ja mitä siellä on?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Jussiboy

Niihin twitterviesteihin törmää jatkuvasti vaikka itse ei olekaan kirjautunut sinne. Sehän on sitä avointa tiedottamista. Samoin kuin youtubessa on myös uutislähetyksiä laidasta laitaan. Siellä myös kaikki saavat äänensä kuuluviin. Vaan mistä oli twitterissä kysymys? Eikös musk kritisoinut Twitterin algoritmia, jonka avulla viestejä analysoitiin.

H-P Heikelä

Mikä saa tietämättömän ihmisen kommentoimaan noin itsevarmasti?
Retorinen kysymys.
Näemmekö sellaisten ihmisten koskaan nöyrtyvän, pyytäen anteeksi ja pysyvän jatkossa hiljaa kun osaamisen eli oppimisen taso on osoitettu?
Retorinen kysymys.

Aiheesta keskustellaan nyt niin, että kaikki jo tietävät tosiasiat. Vain tosiuskovaiset eivät kykene avaamaan mieltään todellisuudelle silloinkaan kun se on päivänselvä.

https://youtu.be/cfE1uHD1AeI

Jussiboy

Eihän sitten pitäisi olla mitään valittamista, jos kaikki jo tietävä tosiasiat, ja joista keskustellaan avoimesti ja jatkuvasti.

Juke

Kertokaa minullekkin mikä on se tosiasia?

Anomaster

Et siis todellakaan tiedä mitään siitä, mitä kaikkea Twitteristä on käynyt ilmi. Turha kertoakaan, koska jos itseäsi asia kiinnostaa, löytyy paljon tietoa netistä. Mutta ei tietenkään löydä, jos suvakkisielu ei uskalla kohdata todellisuutta.

Jäitä hattuun

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että globalismia vastustavien kansallismielisten puolueiden vaalityötä ryhdytään vaikeuttamaan.

Hakukoneet siis viritetään niin, että kansallismielisten sanoma on mahdollisimman vaikeasti löydettävissä – ja vastaavasti globalistien (sdp, vihr, kok ym.) sanoma osuu silmiin todella helposti.

Tämähän on vasemmistoglobalismia itsekin edustavalle Googlelle jo tuttua toimintaa:

– Jos esim. vuonna 2019 kirjoitit hakukenttään ”Donald Trump”, Googlen algoritmi huolehti siitä että eniten näkyvyyttä saivat ne artikkelit, joissa suhtaudutaan Trumpiin hyvin kriittisesti ja pyritään antamaan hänestä mahdollisimman epäedullinen kuva.

– Vastaavasti jos noihin aikoihin kirjoitit hakukenttään ”Jussi Halla-aho”, hakutulosten kärkisijoilla näkyi pelkästään Halla-ahoon kriittisesti suhtautuvaa materiaalia. Hakija joutui rullaamaan sivua alaspäin pitkän matkaa, ennen kuin vastaan alkoi tulla ensimmäisiäkään neutraaliin sävyyn laadittuja tekstejä. (Nyttemmin tilanne saattaa olla jo hieman muuttunut, kun Halla-aho itsekin siirtyi globalistien leiriin.)

Tällainen toiminta perustuu havaintoon ihmisten käyttäytymisestä hakutilanteessa: yleensähän tutustutaan vain niihin luettelon ensimmäisiin riveihin, eikä edes vilkaistakaan pidemmälle. Niinpä sillä on todella suuri merkitys, millaista sisältöä juuri nämä ensimmäiset hakutulokset tarjoavat.

Jussiboy

Et usko itsekään tuohon väittämääsi. Nytkin, jos hakee mitä tahansa ”kansallismielistä” minipuoluetta, niin hakutuloksista ne näkyvät ensimmäisenä

Anomaster

Ne ovat vielä niin pieniä tekijöitä, että ei niiden tähden olla vaivauduttu.

Et kai sitten tiedä tai halua tietää mitään hakukoneiden poliittisista kieroiluista.

Jussiboy

Tästä ns. poliittisesta kieroilusta on kirjoitettu vaikka kuinka paljon. Ei kukaan ole sen olemassaolosta tietämätön, jos vain lukee monipuolisesti eri medioita. Algoritmien ydintä ei mikään yritys paljasta, ei edes musk sitä tee. Hän voi kyllä sanoa, että kieroilua on olemassa mutta se on vain hänen väitteensä.

Sensuroimaton Totuus

Slava google!

Juke

Slava Fetisov oli kyllä hyvä puolustuspään pelaaja.

Anomaster

”haluamme tarjota pääsyn luotettavaan tietoon”

Kuka päättää, mikä on luotettavaa tietoa ja millä perusteilla?

Tuohan on jo nähty, että sensuroidaan ja poistetaan luotettavaa tietoa, joka ei sovi agendalle, mutta ei poisteta valheita, jotka sopivat agnedalle.

Kauniita puheita osaa kuka vaan, mutta rehellisyyteen eivät kaikki pysty.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Jussiboy

Anna esimerkki luotettavan tiedon poistamisesta. En minäkään usko, että esim. Google olisi täysin pyyteettömästi matkassa mutta se että se poistaisi tarkistettua ja luotettavaa tietoa, siihen en usko. Ei algoritmeja ole pyyteettömästi viritetty, ei kiinalaisten, amerikkalaisten tai venäläisten hakukoneissa.

Anomaster

Taidat elää melkoisessa umpiossa, kun et tuostakaan tiedä mitään. Vetoat uskomiseen, vaan eihän uskomisella ole mitään tekemistä tosiasioiden kanssa. Mutta kun ei ole halua tietää, ei sitten tiedä, vaan uskoo.

Jussiboy

Elät täysin uskon varassa. Minähän nimenomaan kirjoitin, että en usko, että ne olisivat mitään hyväntekijöitä.

Anomaster

Elät uskon varassa sen suhteen, että kuvittelet, että sieltä ei ole poistettu ”tarkistettua ja luotettavaa tietoa”. Kuvitelmasi on uskon varassa, koska se ei ole totta.

Jussiboy

Onko sinulla salattua tietoa poistoista? Voisitko kertoa täälläkin sen muuten tuo kirjoittamasi on vain väite ilman todisteita ja pelkkä luulo. Eli sinäkin elät pelkän uskon varassa. Etkä tarkista lukemaasi käyttämällä kirjainyhdistelmää stigma.

Jussiboy

Selvennän vielä tuota STIGMA kirjainyhdistelmää:
Terve kriittisyys on aina hyvästä. Lisäksi kannattaa katsoa, mistä tieto tulee, eli mikä on tiedon lähde. Kuka ja millä taustalla väitetään jotain.
Netissä levitetään ihan tarkoituksellisesti virheellistä tietoa, suosittelisin STIGMA-sääntöä huuhaan tunnistamiseksi.
Jokainen kirjain tarkoittaa tiettyä kriteeriä. Mitä useampi kuuden kirjaimen kriteeristä täyttyy, sitä todennäköisempää on, että väite on perusteeton.
Avataanpa yleistä STIGMA-sääntöä hieman tarkemmin:
(S)alaliitto: Terveys- tai muun väitteen ohessa on maininta (teollisuuden) salaliitosta = 1 piste.
(T)utkimus: Väitettä ei perustella tutkimuksilla tai ei ainakaan ihmistutkimuksilla = 1 piste.
(I)hme: Väitteeseen liittyy mullistavia ja ihmeellisiä tuloksia = 1 piste.
(G)uru: Väittäjä on julistautunut guruksi tai väitteen yhteydessä mainitaan guru tai asiantuntija = 1 piste.
(M)yynti: Väittäjällä on aiheeseen taloudellinen intressi = 1 piste.
(A)siantuntemus: Väittäjällä ei ole aiheeseen liittyvää koulutusta = 1 piste.
Jos epäilet lukemaasi ja kuulemaasi ja saat yhden pisteen, väitettä kannattaa tarkastella erityisen kriittisesti. Kaksi pistettä tarkoittaa suurta riskiä, että väite on virheellinen. Mikäli pisteitä kertyy lisää, väite on todennäköisesti huuhaata. Ja kannattaa lukea myös vaihtoehtoisia lähteitä tai tutustua suoraan alkuperäiseen lähteeseen.

Anomaster

Leiki vaan opettajaa, joka kuvittelee, että eri mieltä olevat eivät osaa arvioida tiedon luotettavuutta, mutta huomaapa malka omassa silmässäsi, kun arvioit tietoa uskomustesi perusteella.

Tuloksista näkee, että ei ole kovin hyvässä jamassa tuo tiedon arviointi Jussiboylla. Tietämättömyys on tietysti onnellisempi olotila ja uskomus, että tietää oikeita asioita, oikealla tavalla, pelkästään lisää sitä onnen tilaa.

Esityksesi heikkous on siinä, että kuinka määrittelet nuo ”määrittelemäsi” asiat. Käsityksesi kuljettavat sinua harhaan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Kristiina

Ei kait kukaan ole niin idiootti että enää käyttää Googlea? Sehän on sensuroinut kaikkia poliittisesti ”epäkorrekteja” lähteitä jo vuosia, jos ei kokonaan piilota niin ainakin hautaa, vaikka haet suoraan sivuston nimellä, jonnekin neljännelle hakusivulle, ja kaikki mitä teet sen kanssa on saatavilla myöhemmin oikeille kysyjille, kuten mainostajille, ja kaiken tyyppisille Isoveljille. DuckDuckGo ei ole sekään enään täysin luotettava, näköjään ovat alkaneet harrastamaan hiukka sensuuria siinäkin yhtiössä (tosin ainakin väittää että sinua ei seurata), joten hyvä hakukone on tällä hetkellä hiukka hakusessa. Olen saanut muutaman suosituksen Yandexista.

Ilkka Forsten

Minä olen niin idiootti että käytän Googlea, aiemmin käytin Fb:n alustaa, mutta se vasta sensuuripesä onkin. Kun lyhenne AH toi kuukauden bannit, siis lyhenne mikä olisi voinut tarkoittaa mitä tahansa sanaa tai nimeä jossa yhdistyy kyseiset kirjaimet, tuli minulla mitta täyteen. Nyt tietysti sanotaan, missä kontekstissa käytit lyhennettä se ratkaisi asian. Ehkä, mutta käytin sitä toistaessani uutista jossa sana kirjoitettiin ilman lyhennettä. Lyhenteen käyttö oli siis pahempi rikos kuin nimen kirjoittaminen suoraan.

Matti Hämäläinen

DuckDuck taidettiin liittää samaan p–kaan vähän aikaa sitten. Google leiriin. Itse käytän selaimena Bravea, Elkää missää nimessä Chromea. Hakukoneena startpage, Bravessa voi itse valita listasta hakukoneensa. Laittakaa Googlee ”Happy asian asian women. Sitten sama startpage koneella. Silläkin voi hakea kun laittaa hakukenttään googlella. Verrataa kuvia. EI erikoista. Kirjoittakaa ”happy white woman” kummallakin hakukoneelle. Onko agendaa?

Juke

Sama se on mitä käyttää, pääasia on korvien välissä. Tietysti kannataa hakea asioita eri lähteistä, että saa paremman kokonaiskuvan. Jörn Donner vainaakin sanoi, että käy aina kahdella tai kolmella lääkärillä, että diagnoosi tulee oikein.

Lammaskansa

Työskennellyt aiemmin Brysselissä EU-tasolla Carl Haglundin, Jyrki Kataisen, Olli Rehnin sekä Nils Torvaldsin avustajana. Täysin Weffin kouluttama mielipidevaikuttaja.Onko Suomessa ”Kansanvalistus- ja propagandaministeriötä”? Ai ei vai. No, kohta on.

Anomaster

Google ja Facebook hoitavat propagandaministeriön sensuuriosastoa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Bling Bling

Paremmin Google ajaisi Suomen ja suomalaisten etua kuin nykyinen vihervasemmisto. Jos näistä kahdesta pitäisi valita – onneksi ei kuitenkaan pidä – valitsisin Googlen.

Juke

Google pitää äänestää suomen seuraavaksi pääministeriksi. Alkaisiko se ehdokkaaksi jos keräisi nimiä?

seant

Korona rokotus on hyvä esimerkki, siitä kuinka vaikea on määritellä mikä on väärä tieto, sillä jälkikäteen katsottuna, esim.kaikki rokotuksen alkaessa oleva tieto on osoittautunut vääräksi Googlessa ja youtubessa eli esim. alkaen rokote estää taudin jne. Myös ilmastonmuutokseen liittyviä asioita joita monet tutkijat ovat julkaiseet, ovat Googlen taholta todettu vääräksi, vaikka on faktaa., mutta ei ei ole hyväksytyn ilmastonmuutoksen mukaista.

Juha

Yleensä väärän tiedon ja propakandan pystyy tunnistamaan siitä, että voiko asiasta avoimesti keskustella. Tämä litmus testi paljastaa armottomasti valheen.

Toinen tapa tunnistaa propaganda on miten psykologisen aivopesun kohtedksi joutunut käyttäytyy. Usein nämä valheet ovat tunteisiin vetoavia.. ja aiheesta keskustelu pillastuttaa nämä tunnevammaiset nollasta sataan alta aikayksikön.

Hyvin usein keskustelu lähtee lapasesta, kun aivopesty huomaa totuuden sotivan hänen omimaa valhetta vastaan. Tällöin aivopesty karkaa aiheesta ja turvautuu erilaisiin ala-arvoisiin kikka kolmosiin esim hyökkäämällä keskustelukumppanin kimppuun. No nämä ovat merkkejä psyykkeen heikkoudesta kun ei pysty asialliseen keskusteluun. Luusereita siis.. ja niitähän riittää tässäkin keskustelukerhossa.

Ilkka Forsten

Nimeä joku, mutta ***vi****…***** ulli, jos nimeät minut, psyykentilani ei salli *****tin ****skan **mista…Kele..

Juha

”No nämä ovat merkkejä psyykkeen heikkoudesta kun ei pysty asialliseen keskusteluun”

Piikkilampaat

Sehän se on kun joku alkaa kirjoittamaan ryssän ihannuudesta, niin kaikki joka pikkuisenkin kokeilee totuutta kertoa mitä nuo ryssän lähettiläät on, on varma itkurovio käynnissä putinisteilla. Tuosta menosta mitä putinistit pitää on totuus kaiukana, kaikki he ovat aivopestyjä.

Juha

Heh. Putin sulla on housuissasi. Suomi on ollut puolueeton ennen Putinia mutta tämä taitaa ylittää ymmärryksesi.

Anomaster

Puolueeton nimellisesti, tosiasiassa alistunut Kremlin edessä. Puolueetomuus ei kohenna turvallisuutta, se heikentää sitä. Siksipä on typerää olla puolueeton. Sitähän yritettiin olla ennen Talvisotaakin ja oli Kremlin kanssa hyökkäämättömyyssopimus, jolla venäläiset pyyhkivät takapuolta, kun halusivat miehittää Suomen.

Piikkilampaat

Vai ollut puolueeton, kiljua olet vetänyt niin että et näköjään ole ollut päivääkään selvillä oikesta maailmasta.

Kristiina

Kannattaa ainakin yrittää hakea niitä varsinaisia tutkimuspapereita, jos osaat englantia edes siedettävästi ja vaikket tiedä tieteestä kovin paljon (minulla on jonkunasteinen koulutus, mutta en kyllä pysty arvioimaan useimpien tutkimuksien tasoa tai sitä näyttävätkö johtopäätökset valideilta) niin lukemalla abstrakti- ja yhteenveto-osuuden saa ainakin vähän paremman käsityksen kuin lukemalla todennäköisesti aiheesen täysin perehtymättämän lehtimiehen hätäisesti väsäämän jutun siitä. Jälkimmäinen hyvin paljon todennäköisemmin puhuu enemmän asian vierestä kuin itse asiasta, ja on mahdollisesti ymmärtänyt täysin väärin sen mitä jossain tutkimuksessa itse asiassa sanotaan.

Jonni

Googleko se nykyään määrää ketä saa äänestää?Hahaha, vieläkö joku luulee, että edelleen eletään demokratiassa ja kansalla on ylin päätäntävalta maan asioihin?

Ilkka Forsten

Venäjällä ei saa käyttää nettiä olenkaan, ja silti jotkut uskovat että asiat on paremmin kuin meillä. Sama koskee Pohjois-Koreaa.

Tapiola

Koska netin käyttö on kielletty Venäjällä? Onko sulla jotain esittää enemmän? Se on ehkä estetty länteen ja ulkomaille kansalta sodan vuoksi, mutta onhan siellä netti. Vai koska se esto on tullut?

ike

Käyttävät omaa hakukonetta, samoin FB-kaltaista sovellusta. Arvatkkaa onko mitään sensuuria.

Juke

Miten ne venäläiset sitten voi kybervaikuttaa mihinkää jos ne ei käytä edes nettiä?

Jussiboy

Missä niin luki, että google pyrkisi määräämään, ketä saa äänestää?. Ei missään. Perustelemattomia heittoja vain.

Anomaster

Google ei suoranaoisesti tietenkään määrää, ketä saa äänestää, mutta se on mm. Facebookin kanssa estelemässä tiettyjen poliitikkojen esille tulemista. Fb jopa sulkee tilejä poliitikoilta, jotka eivät ole Jussiboyn linjoilla. Ei sinun vuoksesi, mutta samanmielisiä.

Jussiboy

Onko fb sulkenut sinimustie, vapauspuolueen, totuuspuolueen tai minkään muunkaan puolueen ehdokkaiden tilejä?

Tane

Eihän ne nyt sitä suoraan sano, mutta antavat ymmärtää ketä ainakaan ei pidä äänestää. Se on juuri sitä hybridivaikuttamista.

stetsonlogi

Suomen tulevissa vaaleissa on paljon pelissä. Ne ovat tärkeät vaalit juurikin Afrikalle, Lähi-idälle (joka saisi olla paljon paljon kauempana) sekä Kaakois-Aasialle. Suomen vaaleilla päätetään melkoisen joukon tulevaisuudesta sekä KELAn kantokyvystä

Piikkilampaat

Eikä tuo guuggeli sonta puutu mitenkään valtamedian valehteluun mikä räjähtää isommaksi mitä lähemmäksi vaalit tulee.

Aadolffi

”Haluamme torjua väärää tietoa ja mahdollista disinformaatiota.”

SITTEN pitäs ihan ekaksi lähteä siitä faktasta, että sukupuolia on vain kaksi, uros ja naaras, mies ja nainen. Jos joku ei vielä älyä kumpaa on, niin kurkkaa vaikka peilillä omaan jalkoväliin.. Ja nuo yllä olevassa kuvassa olevat googlen logon omosteluvärit pitäisi myös poistaa. Tuohan jos mikä on vaikuttamista, aivopesua ja vihervasemmiston ideologian mainostamista ja edistämistä. Ei ihmekään, että lapset ja nuoriso voi huonosti.

Anomaster

Sain kerran Fbookilta bannia pari kolme päivää, kun kehtasin kirjoittaa yhdessä kommentissa, että sukupuolia on vain kaksi.

Jakke

Kaksihan niitä on, kaikki sen tietää, mutta sitä ei saa sanoa julkisesti. Stasi kyttää ja pitää kortistoa, Ohisalokin voi närkästyä ja mennä Mannerheimintielle istumaan.

Ilkka Forsten

Alusta ei tunnista sarkasmia.. 🙄

anon

Keijo Kaarisade kirjoitti näennäisesti valtavirtatyyliin, mutta jos lukija pystyi ajattelemaan, niin huomasi Keijon pilkkaavan virallista totuutta. Keijo taisi saada läpi kirjoituksiaan valtamediaankin.
Googlen algoritmiä ja ihmisiä voinee ”keijottaa”. Parhaassa tapauksessa algoritmi ei erota pilailua aidon wokettaja-mokuttajan tuotoksista ja varmuuden vuoksi piilottaa myös wokettajan tuotokset näkymättömiin.

Anomaster

Tuossa on ideaa 🙂

Jussiboy

Minä en ole saanut. Mutta minä kirjoitinkin, että biologisia sukupuolia on kaksi mutta joidenkin harvojen sukupuoli on epämääräinen. Eikä tullut mitään bannia.

Anomaster

Riippuu vähän siitäkin, että missä keskustelussa jotain sanoo. Jos keskustelussa on joku, joka saa vakavan allergisen kohtauksen sanomastasi, hän ilmiantaa viestisi. Jos on useampia, sitten voi tulla monta ilmiantoa ja niihin ilmiantohin Fb reagoi paljon helpommin. Saatta myös johtua ajankohdasta eli miten herkkänä Fb piti juuri silloin sellaisen mainitsemista. Sitä kuitenkin tapahtuu. Joskus ei oikein keksi miksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Nationalisti

Eli toisin sanoen tarkoitus on sensuroida niitä keskusteluita, joissa tuodaan esille nykyjärjestelmän epäkohtia ja vaaditaan muutosta päivän politiikkaan.
Tämä kaikki tietysti ”demokratian” nimissä.