Kolumnit

Hakkerit: Koodatkaa Venäjää vastaan infobotteja

Kuva: Wikimedia Commons. File:Masque de Guy Fawkes arboré par V.svg. Lisenssi: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

 

Kybersotaa voi käydä monella tavalla. Tähän mennessä Anonymous-hakkeriryhmä on murtautunut Kremlin tietokantoihin ja estänyt useita Venäjän federaation sivustoja toimimasta. On kuitenkin vielä eräs mahdollinen tapa käyttää tietoteknistä osaamista hyödyksi Ukrainan pelastamisessa: infobotit.

 

Infobotti levittäisi venäläisille internet-sivustoille tai muutoin Venäjän sisälle oikeaa tietoa Ukrainan sodasta – mieluiten venäjän kielellä. Tehokasta materiaalia voisivat olla esimerkiksi venäläisten sotavankien video-, kuva- ja tekstimuotoiset pyynnöt, että heidän äitinsä hakisivat heidät pois Ukrainasta. Ukraina sallii tämän, ja maan sisäministeriö on perustanut Telegram-kanavan Ищи своих (Ishi svoih, suom. ”Etsi omasi”): https://t.me/rf200_now

Myös tarkkaan valikoidut, oikeaa tietoa sisältävät venäjänkieliset uutiset sekä venäläisten tekemät (mieluiten venäjänkieliset) Putin-vastaiset TikTok-videot ovat mahdollisia esimerkkejä materiaaleista, joita infobotit voisivat levittää Venäjän sisälle. Myös kuvamateriaali Venäjän armeijan raakuuksista Ukrainassa olisi suotavaa tuoda julki sielläkin maailmankolkassa.

Eduskunnassa on keskusteltu mahdollisista menetelmistä ulottaa oikean tiedon levitys Venäjän rajojen sisäpuolelle. Lentolehtiset ja manuaalinen internet-viestintä ovat tähän mennessä esitetyistä keinoista harvojen realististen joukossa. Infobotti olisi huomattavasti tehokkaampi.

Tiedon puute on Venäjällä ehkä jopa suurin syy, miksi Putinia ei saada pois vallasta. Moni äiti sai vasta Ukrainan Telegram-kanavan kautta tietää, että hänen lapsensa on lähetetty Ukrainaan sotimaan. Varusmiehet myös ovat usein luulleet lähtevänsä vain harjoituksiin, kun heidät on lähetetty sotaan.

13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kaitsu
Töpöhäntä

Tämä on tosi hyvä juttu.

Ilkka Forsten

Putin väittää silmät kirkkaina ettei Ukrainassa ole yhtään asevelvollista. Siellä on kuulemma vain ammattisotilaita. Jos näin on, täytyy sanoa että heikoissa kantimissa on venäjän armeija. Tunarointeja tunarointien perään, milloin loppuu polttoaine, milloin ammukset, ruokakin on vähissä jne jne…

John Quiman

Ja vangituksi tulleet ovat nuoria kloppeja, jotka kertovat, että heidät huijattiin Ukrainaan.

Tomppa

Tässä on toisenlainen näkymys siitä, miksi Putin hyökkäsi Ukrainaan.Onko Anonymous globalistien puolella?
https://rumble.com/vx343f-worldwide-putin-calls-out-satanic-scumbags.html

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Hohhoijaa, tuliko tästäkin sivustosta valtamedian alasivusto?

istina

Mielestäni Kansalaisen linja Ukrainan sodasta on ollut oikea.

Nimetön

Pikemminkin äärimmäisen valikoiva ja lyhytkestoinen ”linja”. Kapeampaa perspektiiviä löytyy ehkä ainoastaan Pohjois-Koreasta. Neuvostoliitonkin pravdat ja myöskin nykyisestä USA:sta joka on rankattu maailman yksipuolisimpiin ovat olleet informatiivisempia.

https://thepalmierireport.com/report-us-media-ranked-most-bias-in-the-world/

Se, että tässä vielä värvätään ja kannustetaan trolliuteen ja vääristäen Guy Fawkes brändiä sun muuta osoitta jotain synkkää ja sakeata.

Tietoisesti tai ei, tämä on kuitenkin käytännössä aika kätyrimedia oligarkeille ja imperialistisen pelin osapuolelle. Samaa linjaa ja agendaa kuin ”The Big 6” kansainvälisesti dominoivat mediajätit.

Sentään jotkut kommentoijat jaksavat tuoda jotain tasapainottavaa.

Jippo

Minun mielestäni venäläiset saisivat pysyä omassa maassaan, samoin ukrainalaiset. Venäläisille ei ole mitää oikeutta hyökätä Ukrainaan. Ihmettelen suuresti että nationalistien keskuudessa löytyy hölmöjä PutkosBeckmaneja jotka puolustavat Putinin toimia.

sirja

onhan yhdysvalloillakin oikeus hyokata mihin vain jos siella piilotellaan kultaa, eika kukaan usan kansalaisia murhaa heidan rajoillaan kuten ukraina on 8 vuoden aikana tappanut 16 000 venalaista siviilia.
kasksinaismoralismi kukoistaa ontoissa tapuleissa.

Piikkilampaat

Mahorkka soi ja haisee.
Usa sitä ja nato tätä, siinä aina teidän putinistien vastaus kun ryssä hyökkää jonnekkin.
Ryssä on tappanut jo minimissään 12.000 siviiliä ukrainassa, mikään ei oikeuta tuohon, ei mikään, ei poista ulina jostain usasta tai natosta, syypää on diktaattori putin.
Lue sinä ryssäjulkaisuja kuten vaikka mvee romaniryssä putkosen ulostusta.

ex-persu

Persujen kanava tuntuu olevan.

Nuoruus ja naivius

No ei välttämättä mutta tuo Samuel ei ole vissiin käynyt vielä edes armeijaa. Ja lienee elänyt muutenkin kuplassa että ymmärtäisi maailman menoa. Mutta nykynuorten tapaan se yllyttää toisia tekemään vaikka mitä, eikä tee itse mitään. On tyypilinen nurkantakaa huutelija. Sopisi hyvin NATO-kenraaliksi. Pakenee paikalta tiukan paikan tullen.

Joo, minulle Venäjä on naapurivaltio jonka kanssa käydään kauppaa. Miksi meirdän pitäisi ottaa siihen kantaa jos joku toinen valtio on ärsyttänyt Venäjää niin että on saatu konfliksi aikaiseksi? Eihän se meille kuulu. Pidetään me hyvät välin naapuriin.