Kotimaa Politiikka

Halla-aho: Voimapolitiikan ja etupiirijakojen ajat ovat palanneet: ”Julistukset eivät muuta tosiasioita”

Kylmän sodan päättyessä laaja kysymys Suomen strategisista ratkaisuista jäi käsittelemättä, osittain siksi, että kysymyksen oletettiin olevan vanhentunut. Olihan voimapolitiikan ja etupiirien aika lopullisesti ohi.

Nyt ne ajat ovat kuitenkin palanneet. Me voimme julistaa, että voimapolitiikalle ja etupiiriajattelulle ei ole sijaa tämän päivän maailmassa, mutta nämä julistukset eivät muuta tosiasioita. Keskustelua joudutaan nyt käymään melko vaikeissa olosuhteissa.

Puolustusliitossa ollaan tai ollaan olematta

Liittoutumattomuus on kysymys, jossa ei voida saavuttaa kompromissia. Suomi ei voi liittyä puolustusliittoon puoliksi. Se on joko kokonaan sisällä tai kokonaan ulkona. Jotta jompikumpi ratkaisu voidaan tehdä, jonkun on muutettava mieltään. Sellainen keskustelu, jossa kumpikin osapuoli tyytyy omasta poterostaan käsin jyrisemään kyllä- tai ei-kantaansa, ei saa toista osapuolta muuttamaan mielipidettään. Vielä vähemmän se, että vastapuolen perustelujen sijaan arvioidaan vastapuolen motiiveja ja syytetään eri mieltä olevia maanpettureiksi ja vieraan vallan agenteiksi. Tällaisilla syytöksillä saa epäilemättä taputuksia niiltä, jotka jo ovat samaa mieltä, mutta eri mieltä olevien päätä niillä ei käännetä.

Samoista tosiasioista voidaan perustellusti ja oikeutetusti tehdä kaksi täysin päinvastaista johtopäätöstä, joiden kummankin takana on huoli maamme turvallisuudesta. Kaikki perustelut eivät ole yhtä hyviä, mutta niiden meriittejä ei päästä arvioimaan, jos keskitytään perustelujen esittäjän motiiveihin.

Suomen ei ole irrallaan tapahtumista

Monet ajattelevat, että olemme turvassa, kun pysyttelemme konfliktien ja liittoutumien ulkopuolella. Tässä ajattelussa on se heikkous, että se olettaa muiden maiden – lähinnä siis Venäjän – ainoastaan reagoivan siihen, mitä me teemme. Muilla mailla on kuitenkin omat motiivinsa ja suunnitelmansa, ja me voimme joutua osaksi jonkun toisen suunnitelmaa täysin riippumatta siitä, mitä teemme tai olemme tekemättä. Vuosi 1939 opetti Suomelle ja monelle muulle maalle, että kiistojen ulkopuolelle jääminen ei aina onnistu omalla, yksipuolisella ilmoituksella.

Liittoutuminenkaan ei irrota meitä Venäjä-suhteista

Toisaalta monet muut ajattelevat, että liittoutuminen olisi jonkinlainen lopullinen ratkaisu maamme geopoliittiseen dilemmaan, ja että se vapauttaisi meidät tarpeesta ylläpitää kahdenvälisiä suhteita itänaapuriimme. Pohditaan historiaa. Venäjän federaation suoria edeltäjiä ovat Neuvostoliitto, Venäjän imperiumi, Venäjän tsaarikunta, Moskovan ruhtinaskunta, Novgorod ja Kiovan ruhtinaskunta. Venäjä on ollut naapurimme yli tuhat vuotta. Tänä aikana monet liittokunnat ja sopimusjärjestelyt ovat tulleet ja menneet, mutta Venäjä on pysynyt naapurinamme. Tältä pohjalta on turvallista ennustaa, että Venäjä pysyy myös hamaan tulevaisuuteen naapurinamme, oleellisesti muuttumattomana, omine intresseineen ja erityispiirteineen. Voidaan myös ennustaa, että nykyisetkin liittokunnat tulevat ja menevät eivätkä siten tarjoa lopullisia ratkaisuja Suomellekaan.

Riippuvuussuhteita on vältettävä

Suomen on tultava toimeen oman pysyvän ympäristönsä kanssa. Meidän on oltava luomatta Suomeen sellaisia väestöön tai omaisuuteen liittyviä intressejä, jotka tarjoavat jollekulle syyn tai verukkeen kohdistaa meihin voimatoimia tai uhata niillä. Meidän on oltava luomatta sellaisia, esimerkiksi energiaan liittyviä riippuvuussuhteita, jotka altistavat meidät kiristykselle ja painostukselle. Meidän on pidettävä sotilaallinen puolustuskykymme sellaisella tasolla, että voimatoimiin ryhtymisestä maksettava hinta on potentiaaliselle hyökkääjälle aina liian korkea, eikä meidän pidä osallistua sellaisiin hyvääkään tarkoittaviin kansainvälisiin sopimuksiin, jotka nakertavat tätä kykyä.

Nämä, arvoisa puhemies, ovat asioita, joista Suomen tulee huolehtia riippumatta siitä, osallistummeko kollektiivisiin turvallisuusjärjestelyihin, jotka – kuten sanottua – tulevat ja menevät.

Suomella on pysyviä intressejä, sanoi presidentti Paasikivi. Tähän voidaan lisätä, että on myös muita maita, joilla maantieteestään johtuen on samanlaisia pysyviä intressejä kuin meillä. On meidän omien strategisten etujemme mukaista suhtautua ymmärryksellä näihin maihin.

19 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

Anteeksi nyt että vähän muutan aihetta. (Oli juuri ajankohtaista). On kuitenkin vähintäinkin raivostuttavaa että kun lähetän tekstiviestin puhelimella se tekee sata korjausta oikeinkirjoitusasuun josta ei mitään ymmärrä. (Heräsin aiheesen kun havaitsin että en ole ainoa). Aina joutuu ainakin kirjoittamaan neljä tai viisi kertaa että saa menemään edes yhden sanan niin kuin sen on kirjoittanut ja sitä mitä tarkoittaa. Meidän kielioppi kun ei taivu siihen mikä se on jossakin intiassa tai kiinassa. Ostan monasti puhelimen jonkin muun asian takia, kuten esim. kameran, mutta kun tuota tekstiviestien ”korjaustoimintoa” ei vaan saa kytkettyä pois vaikka yrittäisi kytkeä kaikki oletukset pois. Joten maahantuojat, hoitakaa että tuo typeryys on hoidettu pois. Saattaisin vielä ostaa puhelimen jossa on hyvä kamera mutta se ei puuttuisi siihen mitä kirjoitan.

Suojelija

Mielestäni kaikkien ulkomaalaisten kannattaisi nyt lähteä pois Suomesta koska on olemassa vaara että täälläkin alkaa kohta sota ja ulkomaalaisilla olisi kotimaa jossain muualla minne voisivat mennä turvaan. Me suomalaiset pärjäämme kyllä.

John Quiman

Levittää huhua, että kohta tulee sota ja sossutuet lakkaavat, että parasta olisi edes säästää matkalippua varten rahaa.

Kake

USA:han se sitä etupiiriään on koittanut laajentaa, nyt tuli viimeinkin se kaivattu stoppi. Kukaan muu kuin Venäjä tai Kiina ei siihen pystyisikään.

ike

Voisi sitä tietenkin kysyä että missä maassa, noista mainituistasi, haluaisit elää. Kyllä se kaikesta huolimatta USA:ta pukkaa, kaikissa muissa maissa on vielä enemmän rajoitettu sananvapaus. Kiinasta en tiedä mutta esim. venäjällä on sairaanhoito todella kallista ja laadusta ei nykyisin ole takeita. Kaikki tietää että rahalla saa. Tuo on ihmisille joilla aikoinaan oli hyvä, ilmainen terveydenhoito melkoinen shokki. Ihmisiä on todellakin heitteillä.

I'm only assking

Etupiiriajattelu palasi kylläkin jo v 1999 Puolan, Tsekin ja Unkarin liittyessä natoon. Mikä oli uhka, jolta nämä maat halusivat suojautua. Tuskin mikään maa liittyy puolustusliittoon ihan vain liittymisen ilosta.

Puolueeton

Ennen kaikkea pitäisi selvittää voiko puolustusliittoon luottaa. Tähän oleelliseen asiaan Halla-aho ei osannut ottaa kantaa. Nyt puolustusliitto ilmeisesti voitaisiin tehdä vain Naton tai Venäjän kanssa. Pitäisi ilman tunteita pohtia kumpi olisi hyödyllisempi. Suomi tarvitsee välttämättä energiaa, sekin tulisi ottaa huomioon, mistä sitä saa varmasti ja ilman ongelmia.
Tätä ajattelua olisi tarvittu 1940, kun mentiin liittoon Saksan kanssa ja loppujen lopuksi itsenäisyytemme jäikin omien puolustusvoimien kykyjen ja Venäjän päätöksien varaan. Tali-Ihantalan taistelut olivat ratkaisevia ja niiden seurauksena Venäjä suostui rauhaan. Itsenäisyys säilyi liitosta huolimatta tai siitä johtuen (kuka luulee tietävänsä), mutta lopputulos liitosta oli katastrofaalinen. 50000 nuorta kaatui sodassa, tuli sotakorvauksia ja lisää alueluovutuksia. Tämä aiheutti hallituksen ja ajattelun vaihdoksen ja kumma kyllä sotavelat oli maksettu 1972.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Pekka Viherä
MITÄ EROA LOPPUTULOKSEEN

Mitä Eroa on EU lla ja Puutinilla
Lopputuloksen kannalta ei yhtään mitään 

Puutin vie itsenäisen valtion itsenäisyyden sotimalla.

Eu sen jäsenvaltioiden itsenäisyyden 
hivuttamalla kierolla diplomatialla ja kiristämällä.

Eu n Nato kiima + Kuten suomen kokoomuksen Eu n liittovaltio Nato Kiima
 Ukraina hysteria toimii sen toteutuksen välineenä ja on yksi sen näytelmän osa
 
jolla EU maiden itsenäisyys tuhotaan pöllitään lopullisesti ilman sotaa 

kieroilemalla kusettamalla kapinetti korruption diplomatian, ja kiristämisen keinoin
 750 miljardin velka paketeilla
huom maksavien eurooppalaisten Eu Maiden tuki rahoin 

sen toteutumisen jälkeen esim suomen asioista päättää yksistään 
 Eu Ja Nato

Mutta sehän on juuri 
suomen Tällä hetkellä suuriman puoleen Kokoomuksen tavoite

 Ja sen kätyreiden  

Eli suomen liberaali viher vasemmistolaisen – valtamedia propagandistien
 Aktivisti journalistien 

 Märkä **todella isänmaallinen** uni 

juu

Halla-aho on fiksu tyyppi, älykäs mies, mutta miten ihmeessä persut on muuttunut puolueeksi jotka ostaa kaiken mitä valtamdia myy?
Persujen nyt ainakin luulisi jo kokemuksesta tietävän, että se valtamedia puhuu pelkkää p….a.

Juha

Persut on kokoomuksen apupuolue..

PS Halaa VASEMMISTOA

PS MEDIAN SENSUURI ON NYKYÄÄN SÄÄLITÄVÄÄ
HALLITUS KIIMAISEN TULEVAISUUDEN PETTUREIDEN
 PS ÄÄNESTÄJÄ JUUDAKSIEN  TOIMINTAA

Irmeli

Hyvä puhe Halla-Aholta, kuuntelin sen jo suorana. Hyvä myöskin että koko eduskunta on tässä tärkeessä ja vaikeessa asiassa yhtä mieltä.

Pissipää

Hallis vanhana sivarina ei varmaan voi käsittää, ettei vanhat etupiirijaot ole koskaan lakanneetkaan. Hänen puheensa viime aikoina ovat vaikuttaneet siltä, että pissi on noussut päähän, päästyään ulkovaliokunnan pj:ksi. Niin älyttömän idealistisia ja varomattomia päähänpistoja hän tuo julki kuin jokin marionetti-nukke. Hänen aiemmat rauhalliset ja harkitut mielipiteensä ovat kuin toisesta maailmasta, verraten näihin uusiin pölkkypäätelmiin. Näin se vain voi pissi nousta päähän kellä vain.

Kata

Otappa iltalääkkeet ja mee pötkölleen,se voi helepottaa tuota marionettimieltäsi.
Halla-aho ja sinun päätelmäsi…eri maailmasta.Sori siitä.

Irmeli

Se ero on sulla ja Halla-Aholla, että vaan toinen teistä pissipää…

Juha

Isäntämaasopimus mahdollistaisi naton joukkojen läpinarssin Suomen yli ja sotimisen Suomen maaperällä. Suomihan on sopimiksessa luvannut olla Naton sotatantereena mahdollisen sodan syttyessä. Nyt jo baltian maita miehitetäänm Onko Suomi seuraavana? Parempihan se on sotia täällä kun ameriikassa voi mennä paikat hajalle.

Kata

Hieno puhe!Ja kaikki olivat hiljaa…aika metkaa.

Ilkka Forsten

Oliko Eva Biaudet myöskin hiljaa ? Jos oli, se on historiallinen ilmiö. Hän nimittäin nalkuttaa AINA kun Halla-aholla on jotain sanottavaa. Hän muuten vaati äänestyksen siitäkin voidaanko halla-aholle antaa Niikon tyhjäksi jättämä vakanssi. Perusteluna tarpeelle äänestää, oli kuulemma biaudet:n henkilökohtainen kauna vuosien takaa, kun jussi oli sanonut että suvakit eivät tajua mitään raiskauksesta ellei heitä itseään raiskata.

Ei kuulemma saanut anteeksipyyntöä tästä vakavasta uhkauksesta, joka ei ollut uhkaus vaan toteamus mikä kaiken lisäksi pitää paikkansa. Halla-ahon ei pidä koskaan pyytää mitään anteeksi biaudet:n vaatimuksesta, sillä se ei muuta yhtään mitään, mutta lisää vaan vettä suvakkien myllyyn, eli luo tilanteen jossa on yhtämittaa hyväksytettävä mielipiteet heidän kauttaan.

Kata

Oli se hiljaa jos siis oli paikalla… 😀 Jottain kuiskuteltavaa oli kuseninalla Antille,en tiiä oliko samasta suunnasta asiaa mutta supisi kivasti.Muut oli kirkkokansaa.