Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Irlanti pyrkii rajoittamaan ukrainalaispakolaisten etuuksia, sillä 30 prosenttia viimeaikaisista uusista tulijoista on peräisin muista EU:n jäsenvaltioista

Ukrainasta saapuvia pakolaisia Przemyślissa, Puolassa 2022. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 2.0) / Mirek Pruchnicki from Przemyśl, Sanok, Polska.

Vaatimukset tehdä Irlannin sosiaaliturvajärjestelmästä vähemmän houkutteleva muualla Euroopassa turvallisessa asemassa oleville Ukrainan kansalaisille ovat aiheuttaneet eripuraa hallituskoalition jäsenten keskuudessa.

Muissa Euroopan maissa asuvat ukrainalaiset muuttavat Irlantiin saadakseen enemmän sosiaalietuuksia, Irlannin ukrainalaisen verkoston jäsen on myöntänyt.

Viktoria Tymoshchuk työskentelee Irlannin ukrainalaisen verkoston toiminnan tukijana. Hän paljasti, että ihmiset, jotka ovat saattaneet lähteä Ukrainasta jo vuosia ennen Venäjän viime vuoden helmikuussa tapahtunutta hyökkäystä, muuttavat saarivaltioon sen jälkeen, kun maassa jo olevat pakolaiset ovat kertoneet heille, että he voivat hyötyä maasta taloudellisesti paremmin.

”On totta, että ukrainalaiset jakavat tietoa Irlannissa asumisesta. Olemme sanoneet, että Irlanti pitää meistä hyvää huolta”, Tymoshchuk sanoi Newstalkin radioaseman haastattelussa.

”Se on siis totta, että ihmiset tulevat EU-maista saadakseen täällä enemmän avustuksia ja asuntoja”, hän myönsi.

Myös muut Ukrainan kansalaiset, jotka asuvat maan alueilla, joihin Venäjän kanssa käytävä konflikti ei vaikuta, yrittävät onneaan ja käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja muuttavat ehdoitta länsimaihin, kuten Irlantiin.

”He kalastelevat mahdollisuuksia”, Tymoshchuk selitti. ”Emme voi syyttää heitä, koska nyt on sota ja kaikki ihmiset kalastelevat uusia mahdollisuuksia.”

Tämä paljastus aiheuttaa kitkaa Irlannin pakolaisyhteisössä, josta osa on sitä mieltä, että turvallisilta alueilta tulevien pitäisi ”periaatteessa mennä kotiin ja antaa tilaa niille, jotka tarvitsevat apua.”

Irlantiin saapuvilla ukrainalaispakolaisilla on oikeus sosiaalitukeen, jonka suuruus on 208 euroa viikossa, ja lisäksi tarvittaessa lapsilisään. Muita oikeuksia ovat muun muassa valtion tarjoama asunto ja ilmainen matkustaminen julkisilla liikennevälineillä.

Ukrainan kansalaisten sosiaaliturvaa koskeva kysymys otettiin esille Irlannin parlamentissa tällä viikolla sen jälkeen, kun tasa-arvoministeri Roderic O’Gorman esitti ehdotukset, joiden mukaan valtion rahoittamaa majoitusta koskeva aikaraja olisi 90 päivää.

Irlannin vihreän puolueen poliitikon esittämiä suunnitelmia vastustivat hänen koalitiokumppaninsa Fianna Fáil-puolueen ministerit, jotka ilmaisivat huolensa siitä, että etuuksien rajoittaminen rajoitetuksi ajaksi lisäisi painetta ministeri Darragh O’Brienin johtamaan asuntoministeriöön.

Jotkut Irlannin hallituksen jäsenet haluavat saattaa etuudet samalle tasolle kuin muissa EU:n jäsenvaltioissa tarjotut etuudet, jotta estettäisiin maahanmuuton lisääntyminen. Maahanmuuttajia saapuu nyt viikoittain keskimäärin noin 800.

Eräs korkea-arvoinen lähde väitti Irish Independent -sanomalehden mukaan, että jopa 30 prosenttia uusista tulijoista oli muista EU:n jäsenvaltioista muuttaneita Ukrainan kansalaisia.

Varapääministeri Micheál Martin myönsi hiljattain ongelman, että ”on joitakin todisteita toissijaisista siirroista eri puolilta Eurooppaa eikä suoraan Ukrainasta, ja tätä asiaa on nyt tutkittu uusien tulijoiden osalta tulevaisuudessa”.

Lähde: Irish Independent, Remix

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Villin lännen köysi /puu tuomiot olisi ehkä taas syytä ottaa käyttöön, koska tässä maailmassa ei enää rehelliset ihmiset pärjää.

John Quiman

Ihan sattumalta vihreistä alkoi nousta tuollaisia ehdotuksia, kun tulijat eivät olleetkaan enää pelkästään tummempia lemmikkejä.

Tuon mukaan 30 prosenttia on ukrainalaisia. Ilmeisesti 70 % on sitten tummempia lemmikkejä. Jostain syystä huomio kiinnitetään ukrainalaisiin, jotka ovat alle kolmannes.

Marko Kristian

Ukrainasta tulevat on mielestäni pakolaisia joita esimerkiksi Suomen pitää auttaa.
Mutta kyllä heti kun heitä alkoi tulemaan niin meni vähän maku koko hommata, kun heti median välityksellä oltiin vaatimassa että missä meidän rahat?
Jos on päässyt jostain pommitusten keskeltä turvaan, niin luulisi jonkinlaista kiitollisuutta osoittavan, eikä heti olla vaatimassa jotain.

Peter Kreisler

Eiköhän se totuus ukrainalaisten todellisesta kansanluonteesta kohta selviä näille ”pakolaisten” auttajille, eli hyväuskoisille hölmöille.

John Quiman

Vai ”todellisesta kansanluonteesta”?

John Quiman

Niille oli luvattu rahaa, mutta rahojen toimituksessa töpeksittiin ja se aiheutti pahoja viivästyksiä. Itsekin vastaavassa tilanteessa, kun lapsilla nälkä kurnii mahassa, kyselisit, että missä ne luvatut avustukset ovat.

Marko Kristian

Tuota noin kun ulkomaalaiset tulee Suomeen kyselee että ”missä meidän rahat?” niin ainoa oikea vastaus on että katsokaa taskustanne, nämä on suomalaisten rahoja jonka ovat suomalaiset veronmaksajat keränneet.

Marko Kristian

Eikä niillä mikään nälkä kurninut mahassa, ne oli juuri tullut suomeen ja niillä oli täysihoito neljällä aterialla päivässä.
Se on aika paljon enemmän mitä moni suomalainen saa.

John Quiman

Lehdissä oli tuosta juttua, että oli luvattu rahaa jokin määrä, mutta se viipyi ja viipyi, koska viranomaiset töpeksivät. Kyllä luvattuja voi kysellä. On muitakin tarpeita kuin ruoka. Hyvin ovat ukrainalaiset olleet ja niillä on myös työhaluja.

Marko Kristian

Mihin yksikään oikea pakolainen tarvitsee rahaa, jos saa kaiken tarvitsemansa ilmaiseksi?
Minä olen käynyt Suomen pisimmässä leipäjonossa aina sillontällön.
Siellä on kaksi röyhkeää ryhmää, venäläiset ja ukrainalaiset.
Mistähän se mahtaa johtua? Voisiko olla siitä että ovat ihan samaa ex-neuvostoliiton porukkaa. Ei se että kartalle vedetään jotkin rajat muuta ihmisiä.

John Quiman

Totta kai neuvostoelämä on vaikuttanut suuresti kaikkiin NL:n asukkaisiin, köyhimmistä eliittiin. Jos ajattelet NL:n aikoja, jolloin kaikkea jonotettiin, jopa niin, että kun jossain oli jono, mentiin jonon perälle, koska sieltä sai jotain, vaikka ei olisi tiennyt mitä jonottivat. Jos jotain sai, voi sen sitten vaihtaa johonkin mitä itse tarvitsee, jos ei juuri sitä tarvitse. Aika oli synkät ajat ja se jättää jälkensä, eikä siitä noin vain kasveta johonkin muuhun ajatustapaan.

En tässä arvostelisi ukrainalaisia, jotka ovat olleet jo neuvostoaikana sitä fiksumpaa porukkaa NL:ssa. Pitää käsittää, että ottaa paljon aikaa kasvaa toisenlaiseen elämään. Ukraina on koko ajan ollut kokolailla Venäjän alistama ja kun halusivat siitä pois, ryhtyi Venäjä miehittämään alueita ja lopulta pyrki miehittämään Ukrainan hyökkäämällä. No se miehitys ei onnistunut kuin osittain, mutta sota kuitenkin on aiheuttanut tuhoa Ukrainassa kaikkialla. Jos Ukraina pääsee tavoitteeseensa lähestyä länttä vapaasti, alkaa se kulttuurikin siellä muuttua, mutta se ottaa pitkän ajan. Helpompaa muuttua, jos ei ole vain köyhyyttä ja mahdollisuuksien puutetta. Kurjuudessa ihmiset ovat oppineet taistelemaan ja se sitten näkyy jonotuskulttuurissakin. Pitkä matka on kuljettavana heillä, mutta vielä pitempi venäläisillä, koska heidän pitää päästä eroon imperialistisesta kansanluonteestaan myös.

Eivät saa ilmaiseksi kaikkea tarvitsemaansa, vaan ruoan ja jonkinlaisen asunnon. Ei pidä unohtaa, että ovat pyytäneet luvattuja rahoja, eivät itse keksineet, että pitää saada rahaa. Vallan suuri osa ukrainalaisista tekee töitä ja haluaa tehdä työtä.

Tunsin 70-luvulla puolalaisia, jotka olivat päässeet kommunistisesta Puolasta käymään Ruotsissa. Heillä oli kova kiire tehdä paljon työtä, jotta saisivat rahaa. Kotimaan olosuhteista johtuen oli ymmärrettävää, että heille oli raha keskeistä. Ihan tavallisia ihmisiä olivat kaikin tavoin, mutta heidän kotimaansa epätoivoinen tila näkyi heidän käytöksessään. Ajan kanssa ne, jotka jäivät, rauhoittuivat ja elivät lopulta aikalailla kuin muutkin ihmiset Ruotsissa.

On aika elämää ymmärtämätöntä olettaa, että he noin vain muuttuisivat silmäräpäyksessä tavallisen länsimaisen tavalla ajattelevaksi ja toimivaksi. Kyllä kotimaan kurjuus vaivaa pitkään. Pitää ymmärtää, että itse olisi vastaavissa olosuhteissa samassa tilanteessa.

ilkka Manttari

Koko turvapaikkajärjestelmästä on tullut vain suuri kauppaliike johon ihmiset tulevat etsimään parasta tarjousta, tietenkin sillä erolla että kun se löytyy niin kohteen omistaja (valtio) myös maksaa ostoksen ja sitoutuu vuosikymmeniksi vielä osamaksuihin. Ei minkään maan talous kestä tuollaista.