Muu maailma Politiikka

Israel myöntää, että se ei ehkä pysty tuhoamaan Hamasia Yhdysvaltojen tuen vähäisyyden vuoksi

Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).

Israel ei ehkä pysty tuhoamaan Hamasia, vaikka Gazaan kohdistuneet intensiiviset taistelut ovat jatkuneet viisi kuukautta, tiedustelujohtajat ovat myöntäneet. Gazan invaasion päätavoite on kohtaamassa epäonnistumista, kun kansainvälinen tuki kääntyy Israelia vastaan, lähteet varoittivat.

Israel uskoo purkaneensa Hamasin pääkomentorakenteen Keski- ja Pohjois-Gazassa, mutta sissivastarinnan soluja on edelleen jäljellä.

Korkea-arvoiset virkamiehet kertoivat The Telegraphille, että alkuperäisistä 24 Hamasin pataljoonasta neljä on edelleen täysin koskemattomina paettuaan turvaan Rafahiin, jonne Israel valmistautuu hyökkäämään.

Mutta Israel uskoo, että sen löytäminen ja tuhoaminen saattaa olla liian myöhäistä, koska Yhdysvallat on ”kääntänyt Israelille selkänsä”.

Yhdysvallat salli tällä viikolla YK:n päätöslauselman läpimenon, jossa vaaditaan välitöntä tulitaukoa. Salliminen tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli kuukausien ajan tukenut Israelin oikeutta ”puolustautua.” Maailmalla kasvava paine Israelia vastaan pakottaa myös vahvan juutalaislobbyn kanssa kärsivän Yhdysvallat heristelemään sormeaan.

”Jos olisit kysynyt minulta tämän kuukausi sitten, olisin ehdottomasti sanonut kyllä [voimme eliminoida Hamasin], koska tuolloin amerikkalaiset tukivat Israelia,” eräs israelilainen tiedustelulähde sanoi. He sanoivat, että tämä arvio on nyt muuttunut.

Hamas keskittyy selviytymään kesään saakka, he varoittivat, jolloin Yhdysvaltain vaalikampanja alkaa ja tuki Israelille todennäköisesti heikkenee entisestään.

”Paine Israelia kohtaan kasvaa jonkinlaisen sopimuksen saavuttamiseksi, mikä tarkoittaa, että Hamas saattaa selviytyä. Sekä Hamas että iranilaiset pelaavat tällä,” lähde sanoi.

Israel on tappanut talven aikana jopa kymmeniä tuhansia palestiinalaissiviilejä massapommituksissaan.

Lähde: Yahoo

Lue lisää aiheesta:

Netanjahu uhmaa Yhdysvaltoja: Menemme Rafahiin