Muu maailma Politiikka

Israelin Netanjahu vannoo voittoa Iranin iskujen jälkeen, pelko laajemmasta konfliktista kasvaa

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Iranin korkein uskonnollinen johtaja ajatollah Ali Khamenei. Kuvat: Kuva: Wikimedia Commons.

Iranin korkeimmat komentajat varoittivat Israelia sunnuntaina, että maa kohtaa suuremman hyökkäyksen, jos se ryhtyy vastatoimiin yön yli tehtyihin lennokki- ja ohjusiskuihin, ja lisäsivät, että Washingtonille on ilmoitettu, ettei se saa tukea liittolaisensa sotilaallisia toimia.

”Vastauksemme on paljon suurempi kuin tämäniltainen sotatoimi, jos Israel tekee vastatoimia Irania vastaan”, sanoi asevoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Mohammad Bagheri valtion televisiossa ja lisäsi, että Teheran varoitti Washingtonia siitä, että Israelin vastatoimien tukeminen johtaisi siihen, että Yhdysvaltain tukikohdat joutuisivat hyökkäyksen kohteeksi.

Islamilaisen vallankumouskaartin eliittijoukkojen komentaja Hossein Salami varoitti myös, että Teheran ryhtyy vastatoimiin, jos Israel hyökkää sen etuja, virkamiehiä tai kansalaisia vastaan.

Israel ilmoitti vähäisistä vahingoista ja avasi ilmatilansa uudelleen Iranin käynnistettyä ennennäkemättömän suoran hyökkäyksen Israelin alueelle, ja Yhdysvallat ilmoitti keskustelevansa diplomaattisesta vastauksesta suurvaltojen kanssa sunnuntaina.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vannoi maansa saavuttavan voiton sen jälkeen, kun armeija kertoi ampuneensa alas lähes kaikki Iranin laukaisemat yli 300 lennokkia ja ohjusta Lähi-idän konfliktin kiihtyessä jyrkästi.

Teheranin myöhään lauantaina tekemät hyökkäykset, jotka käynnistyivät sen jälkeen, kun Israelin epäiltiin tehneen 1. huhtikuuta ilmaiskun sen Damaskoksen suurlähetystöön ja tappaneen islamilaisen vallankumouskaartin eliittijoukkojen upseereita, nostivat laajemman alueellisen konfliktin uhkaa.

Iran oli turvautunut valtakirjoihinsa eri puolilla aluetta hyökätäkseen israelilaisiin ja yhdysvaltalaisiin kohteisiin osoittaakseen tukensa palestiinalaiselle Hamas-taisteluryhmälle Gazan sodassa Israelia vastaan, joka ei näytä laantuvan lukuisista sovitteluyrityksistä huolimatta.
”Me pysäytimme, me torjuimme, yhdessä me voitamme”, Netanjahu kirjoitti X:ssä.

Israelin armeija kertoi, että asevoimat olivat ampuneet alas yli 99 prosenttia iranilaisista lennokeista ja ohjuksista ja keskustelivat jatkotoimista.
Israelin Channel 12 -televisio siteerasi nimeltä mainitsematonta israelilaisviranomaista, joka sanoi, että hyökkäykseen tulisi ”merkittävä vastaus”.

Sota Gazassa, johon Israel tunkeutui Iranin tukeman Hamasin hyökkäyksen jälkeen 7. lokakuuta, on lisännyt jännitteitä alueella, levinnyt Libanonin ja Syyrian vastaisille rintamille ja saanut aikaan pitkän kantaman tulitusta Israelin kohteisiin niinkin kaukaa kuin Jemenistä ja Irakista.

”Ponnistus kohti eskalaatiota”

Iranin voimakkain liittolainen alueella, libanonilainen shiialaisryhmä Hizbollah – joka on käynyt tulitaistelua Israelin kanssa Gazan sodan alusta lähtien – ilmoitti varhain sunnuntaina ampuneensa raketteja israelilaiseen tukikohtaan.

Jemenin Iraniin liittoutunut huthi-ryhmä, joka on hyökännyt laivaväyliä vastaan Punaisella merellä ja sen ympäristössä osoittaakseen solidaarisuutta Hamasille, ilmoitti brittiläinen meriturvayhtiö Ambrey lausunnossaan, että myös Jemenin Iraniin liittoutunut huthiryhmä laukaisi lennokkeja Israelia vastaan.

Nämä yhteenotot uhkaavat nyt muuttua suoraksi avoimeksi konfliktiksi, jossa Iran ja sen alueelliset liittolaiset asettuvat Israelia ja sen tärkeintä tukijaa Yhdysvaltoja vastaan. Alueellinen mahti Egypti kehotti ”äärimmäiseen maltillisuuteen”.

Israelin johtava sotilastiedottaja, kontra-amiraali Daniel Hagari, kutsui Iranin toimia ”hyvin vakaviksi” ja kertoi televisioidussa tiedotustilaisuudessa, että ne ”sysäävät aluetta kohti eskaloitumista”.

Iran laukaisi Israeliin kymmeniä maasta maahan -ohjuksia, mukaan lukien yli 10 risteilyohjusta, ja useimmat niistä pysäytettiin Israelin rajojen ulkopuolella, Hagari sanoi.

Iranin salvosaalis aiheutti kevyitä vahinkoja yhdelle Israelin sotilaslaitokselle, hän sanoi.

Israelin armeija sanoi, ettei se kehota asukkaita valmistautumaan suojaan, ja tarkisti aiempaa hälytystä ilmeisenä merkkinä uhan loppumisesta.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu

Iran oli vannonut kostoa Israelin iskuista suurlähetystöönsä, jossa kuoli seitsemän vallankumouskaartin upseeria, mukaan lukien kaksi korkea-arvoista komentajaa. Teheran sanoi iskunsa olevan rangaistus ”Israelin rikoksista”. Israel ei ole vahvistanut eikä kiistänyt vastuuta konsulaatti-iskusta.

”Jos Israelin hallinto tekee uuden virheen, Iranin vastaus on huomattavasti ankarampi”, Iranin YK-edustusto sanoi ja varoitti Yhdysvaltoja ”pysymään kaukana”. Se sanoi kuitenkin myös, että Iran ”katsoo asian nyt päättyneeksi”.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka puhui puhelimitse Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa, sanoi kutsuvansa sunnuntaiksi koolle seitsemän suuren talousryhmän johtajat koordinoimaan diplomaattista vastausta Iranin röyhkeäksi kutsuttuun hyökkäykseen.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanoi, että Yhdysvallat ei tavoittele konfliktia Iranin kanssa, mutta ei epäröisi toimia Yhdysvaltain joukkojen suojelemiseksi ja Israelin puolustuksen tukemiseksi.

YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä kokoontua sunnuntaina klo 16.00 ET (20.00 GMT) sen jälkeen, kun Israel pyysi sitä tuomitsemaan Iranin hyökkäyksen ja nimeämään vallankumouskaartin terroristijärjestöksi.

Iranin Fars-uutistoimisto siteerasi lähdettä, jonka mukaan Teheran tarkkaili tiiviisti Jordaniaa, josta saattaa tulla seuraava kohde, jos se ryhtyy toimiin Israelin tukemiseksi.

Israel ja Libanon ilmoittivat sulkevansa ilmatilansa lauantai-iltana. Israel avasi ilmatilansa uudelleen sunnuntaina kello 04.30 GMT, kertoi maan lentokenttäviranomainen. Jordania, joka sijaitsee Iranin ja Israelin välissä, oli valmistellut ilmapuolustusta pysäyttääkseen kaikki sen aluetta loukkaavat lennokit tai ohjukset, kaksi alueellista turvallisuuslähdettä sanoi.

Jordania kertoi sunnuntaina, että se pysäytti lentäviä esineitä, jotka tunkeutuivat sen ilmatilaan lauantai-iltana.

Useiden jordanialaisten kaupunkien asukkaat kertoivat kuulleensa voimakasta lentotoimintaa.

Syyria, Iranin liittolainen, sanoi asettavansa pääkaupunkia ja suuria tukikohtia ympäröivät ilmatorjuntajärjestelmänsä korkeaan valmiustilaan, kertoivat sikäläiset armeijalähteet.

Euroopan unioni, Britannia, Japani, Tšekki, Tanska, Ranska, Meksiko, Alankomaat ja Norja tuomitsivat Iranin hyökkäyksen.

Lähde: Reuters

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Henkilökohtaisesti ei haittaisi yhtään jos pommittelevat toisiaan niin paljon kun haluavat.
Mutta pahaa pelkään että toi on nyt se palloefekti joka käynnistää sen kolmannen maailmansodan.