Muu maailma Politiikka

Israelin parlamentti hyväksyi lain maata ”vahingoittavien” ulkomaisten tv-asemien kieltämisestä

Israelin viestintäministeri Shlomo Karhi ja Al Jazeera-uutistoimitus. Kuvat: Kuva: Wikimedia Commons / Flickr / CC BY-NC-ND 2.0 DEED / Nicola Biasiolli.

Lainsäädäntöä käytetään välittömästi Al Jazeeran kieltämiseksi maassa.

Israelin parlamentti on hyväksynyt uuden lainsäädännön, joka mahdollistaa ulkomaisten televisioasemien kieltämisen tietyissä olosuhteissa.

Lainsäädännön toisen ja kolmannen lopullisen käsittelyn mukaan, jos pääministeri on vakuuttunut siitä, että ulkomainen televisiokanava on haitallinen maalle, viestintäministeriö voi ryhtyä toimiin sitä vastaan saatuaan vähintään turvallisuuslausunnon ja hallituksen enemmistön hyväksynnän.

Tällöin viestintäministeri voi muun muassa antaa määräyksen sulkea kanavan toimistot Israelissa, takavarikoida lähetyslaitteet, estää kanavaa lähettämästä raporttejaan, poistaa kanavan kaapeli- ja satelliittiyhtiöiltä ja estää sen verkkosivuston ja mediasivustot.

”Olemme ottaneet käyttöön tehokkaan ja nopean keinon ryhtyä toimiin niitä vastaan, jotka käyttävät lehdistönvapautta vahingoittaakseen Israelin turvallisuutta”, todetaan viestintäministeri Shlomo Karhin lausunnossa.

”Al Jazeera on vahingoittanut Israelin turvallisuutta, osallistunut aktiivisesti lokakuun 7. päivän verilöylyyn ja yllyttänyt IDF:n (Israelin puolustusvoimat) sotilaita vastaan. On aika poistaa ”Hamasin haukka” maastamme. Al Jazeeran terrorikanava ei enää lähetä lähetyksiä Israelista”, Benjamin Netanjahu kirjoitti sosiaalisessa mediassa lain hyväksymisen jälkeen.

”Uuden lain mukaisesti haluan toimia välittömästi kanavan toiminnan lopettamiseksi. Olen tyytyväinen viestintäministeri Shlomo Karhin esittämään lakiin, joka hyväksyttiin koalitiopuolueiden tuella”, hän lisäsi.

Yhdysvallat kutsui toimenpidettä huolestuttavaksi, ja Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre ilmaisi hallituksen olevan huolissaan toimenpiteestä.

”Uskomme lehdistönvapauteen ja pidämme sitä erittäin tärkeänä”, Jean-Pierre sanoi ja korosti, että Yhdysvaltojen kanta tässä asiassa on sama kaikille tiedotusvälineille.

Lähde: Magyar Hirlap