Kotimaa Politiikka Talous Uutiset

Jako talousoikeistoon ja -vasemmistoon on voimistunut – enemmistö suomalaisista on markkinatalousmyönteisiä

Kuva Pixabay.

63 prosenttia suomalaisista katsoo, että vapaa kilpailu markkinoilla on kansalaisen ja kuluttajan etu, sillä se tehostaa toimintaa ja laskee hintoja, käy ilmi EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Suomalaisten suhtautuminen markkinatalouteen on muuttunut myönteisemmäksi 13 vuoden aikana, kun asiaa tarkastellaan viidellä eri markkinatalousväittämällä. Samalla väestön jakautuminen talousoikeistoon ja -vasemmistoon on vahvistunut: oikeistopuolueiden äänestäjät ovat aiempaa markkinatalousmyönteisempiä ja vasemmistopuolueiden puolestaan erottuvat aiempaa selvemmin varautuneilla asenteillaan markkinatalouteen.

EVA selvitti suomalaisten markkinatalousnäkemysten kehittymistä yli ajan Arvo- ja asennetutkimuksessaan viidellä markkinataloutta koskevalla väittämällä, joista laskettiin summamuuttujat.

Suurimman harppauksen asenteissa ovat ottaneet perussuomalaisten kannattajat, joiden suhtautuminen markkinatalouteen on muuttunut nihkeästä selvän myönteiseksi. Myös keskustaa äänestävien asennoituminen on muuttunut markkinahenkisemmäksi. Perinteistä talousoikeistoa edustavat kokoomuksen kannattajat siirtyivät entistä rohkeammin oikealle 2010-luvulla, mutta 2020-luvulla muutos on pysähtynyt.

Puoluekentän vasemmalla puoliskolla suhtautumismuutokset ovat olleet vähäisempiä. Pääministeripuolue SDP:n äänestäjien suhtautuminen markkinatalouteen ei ole muuttunut; se on säilynyt varovaisen markkinaskeptisenä. Vihreiden äänestäjät ovat viimeisen kolmentoista vuoden aikana liukuneet hieman vasemmalle.

Vasemmistoliiton kannattajat sen sijaan ovat nykyisen hallituskauden aikana siirtyneet reippaasti vasemmalle, kohti markkinatalouteen torjuvasti suhtautuvaa ajattelutapaa.

”Äänestäjien voimistunut jakautuminen oikeisto- ja vasemmistoblokkeihin Marinin hallituksen aikana näkyy etenkin perussuomalaisten ja keskustan äänestäjien isona asenneharppauksena oikealle. Tämän asennemuutoksen seurauksena suomalaisten keskimääräiset näkemykset ovat kokonaisuudessaan liukuneet kohti oikeistolaisempia asenteita”, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Tulokset perustuvat 2 088 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 19.–31.10.2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Summamuuttujan viisi markkinatalousväittämää:

”Markkinavoimat ohjaavat liikaa suomalaisen yhteiskunnan toimintaa”

”Vapaa kilpailu markkinoilla on kansalaisen ja kuluttajan etu, sillä se tehostaa toimintaa ja laskee hintoja”

”Markkinatalous toimii Suomessa nykyisin hyvin kaikkien kansalaisten parhaaksi”

”Vapaa markkinatalous on tullut nykymuodossaan tiensä päähän ja siitä on aika luopua”

”Vaikka kapitalistinen markkinatalous on epävakaa, on se kuitenkin käytännössä ainoa mahdollinen talousjärjestelmä”

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Pohjoismainen hyvinvointi-markkinatalous sellaisena kun se 1970-1980-luvuilla VEILÄ tunnettiin on ”PUITETALOUTTA” eli SEKATALOUS jossa valtio puuttuu jossain määtin vapaseen markkinatalouteen eli KAPITALISMIIN. Säännellen lakien ja säännösten avulla markkinoiden toimintaa ja taas tukemalla markkinoilla toimivia toimijoita varsinkin HUOLTOVARMUUDEN kannalta sekä sosiialisella yhteikunnallisesti tärkeitä kansallisia sektoreita. Puhdasta KAPITALISIA ei ollut edes YHDYSVALLOISSA eikä liioin KOMMUNISMIN osalta NEUVOSTOLIITOSSA. Sekataloudessa myös VALTIO saattoi omistaa yrityksiä ja liikkeitä, mikä taas oli liki kommunismia äärikapitalistien mielestä niin häiritsevästi, että tuskin saivat öitään nukuttua. Eikä kyse ollut PERIAATTEESTA vaan suoranaisesta hampaan kiskomisesta, jossa markkinatalouden sikaariaan pössäyttelevät ”airueet” kiusasivat itseäään ”kassakoneen kilinällä”, jonka SAISI aikaan se kun VALTION YRITYS putoaisi liiturairahousuisten ahmattien syliin! En saa sille mitään, että mieleen jotenkin tulevat väistämättä ”KOKKAREET” ja ulkomaille joko SÖSSITYT tai TYHMÄSTI myydyt PILKKAHINNALLA olevat ”kruununjalokivet”, jonka jälkeen ministereiden tunnelmat ovat olleet katossa kuten siiten suomalaisten ”uudet” laskutkin ”investoinnin” jälkeen! Ja on enemmän kuin totta se, että ”välistä on vedetty” kylmästi, sillä kysehän on RIISTOKAPITALISMISTA, jossa vain ”KÖYHÄT MENEVÄT KYYKKYYN”!!!

MARKKINATALOUTEEN kuuluu oleellisena osana VAPAA kilpailu ja pkk-yritysten sekä ”nyrkkipajojen” esteetön toiminta. Etteivät MONOPOLISTISET KANSAINVÄLISET SUURYRITYKSET tietoisesti SIELUNSA suurelle RAHAL;LE myyneiden GLOBALISTI-poliitikkojen eli (”omiemme”) kanssa TIETOISESTI ja MÄÄRÄTIETOISESTI tuhoa, syrjäytä ja MURHAA pieniä toimijoita pois. Ajamalla ne KONKURSSIIN tahallisesti TEURASTAMALLA ne kuin ”joulu siat” päämääränä mahdollistaa YLIKANSALLISTEN RIISTOKAPITALISTIEN vallata MONOPOLIASEMASSA koko markkinat eliminoimalla ”kilpailijat”. Joiden OSUUS kokonaismarkkinoista on kuitenkin MARGINAALINEN verrattuna ”jättiläisten” vastaaviin. Eikä TÄSSÄKÄÄN ole kyse vain MORAALISTA tai HENKEVYYKSISTÄ vaan KULUTTAJAT kärsivät KOHTISUORAAN MARKKINA TOTALITÄRISMISTA niin HINNAN, VALINNANVARAN kuin LAADUN suhteen. Sekä tavalla, että KULUTTAJASTA tulee ylikansallisen MONOPOLIASEMASSA olevan liikeyrityksen TORPPARI!!!

Enne jopa Yhdysvalloissa ja tietenkin Suomessa oli liike- ja yritystoimintaa sääteleviä lakeja ja määräyksiä, joilla pyrittiin TIETOISESTI ja MÄÄRÄTIETOISESTI estämään yritysmaailmassa se, että jokin liiketoimintaa harjoittava toimija pyrkii ”hiissaamaan” ITSELLEN markkinolla MONOPOLIASEMAN, joka VÄÄRISTÄÄ kilpailua ja on VAHINGOLLISTA seuraamuksineen KULUTTAJILLE! Yhdysvallissa pilkottiin 1930-luvulla eräs öljy-yhtiö, jonka katsottiin kasvaneen ja näin vallanneen kohtuuttoman suuren osuuden markkinoista juuri sen vuoksi ettei se saavuta MONOPOLIA öljymarkkinoilla!

Hema

Uskomatonta, – myös minusta – miten johdateltuja, vihjailevia ja oletuksiin perustuvia kysymyksiä ko. laitos esittää.

  1. Varmasti ohjaavat, mutta vain koska ne eivät edusta VAPAITA markkinoita. Tästä saisi lähes väitöskirjan, mikäli totuudella olisi kysyntää. Poliitikot ostetaan myös vääristyneen markkinatalouden yksityistetyillä voitoilla, jolloin saamme lisää vääristynyttä markkinataloutta. Kaikkea tätä voidaan kutsua VOIMAKSI.
  2. Mielestäni ainoa lähes tosi väittämä. Kunpa markkinat vain olisivat aidosti vapaat.
  3. Markkinatalous ei ole koskaan edes yrittänyt toimia KAIKKIEN kansalaisten parhaaksi. Siksi se on VAPAASSA muodossaan paras vaihtoehto. Kiteytettynä; Eniten voittoa jää sille joka hyödyntää resurssejaan tehokkaimmin.
  4. …ja siirtyä käyttämään mitä? Ehkä hyvesignalointia. Kun ihminen oikein säteilee hyvettä ja välittämistä ja mediaseksikkäitä lausahduksia, saattaa siinä jo vatsakin täyttyä. Eihän sitä tiedä jos ei kokeile, vai? —- Toki säännöstelty, vääristetty, futuuriarvoon ja monopolirahaan perustuva korporaatio”kapitalismi”, on tiensä päässä. Euro ja dollari ovat enää uskon varassa. Tähän ovat syynä loputon ahneus, megalomania ja vallasta juopuminen. Uskon, että hyvä niin. Silti seuraukset voivat äityä ikäviksi.
  5. Uskomatonta ”läpändeeraa”. ”Vaikka kapitalistinen markkinatalous on epävakaa,…” olethan siis samaa mieltä? Annan ymmärtää että jokin muu talousmuoto ei niinkään ole epävakaa. Ehkä tarkoititte orjataloutta? Simolla on sukat – itsetehdyt tietenkin -, ja Markulla on lapaset. Simo haluaa lapaset ja Markku sukat. He sopivat vaihdosta, ja ovat tyytyväisiä. Tadaa, on syntynyt markkinataloutta. Mikäli äskeisessä esimerkissä ei esiintynyt Sanna, joka riistäen Simolta toisen sukan ja Markulta toisen lapasen, vaatii vielä että ennekuin Simo ja Markku voivat vaihtaa, on heidän maksettava ”Sanna on ihQ, ja antaa meidän elää kivasti”-lisenssistä jotta heidän vaihtojaan voidaan ”seurata” ja ”säännöstellä”, niin esimerkkimme edusti sitä VAPAATA markkinataloutta. Mikäli esimerkissämme on tämä mystinen, ja selvästi paremmin tietävä Sanna pakotteineen, talousesimerkkimme EI EDUSTA sitä vapaata muotoa.

Se on toistaiseksi ainakin ainoa mahdollinen, ja sen säätelemisestä luopuminen on myös mahdollista. Sen VAPAUTTAMINEN ikäänkuin.
Katsokaamme mahdollisuuksiamme uudelleen, kun A.O.Cortes lunastaa lupauksensa ja ”keksii teknologiaa mitää kukaan ei ole vielä keksinyt”.

Betonisaappaat

Loput 37% on vihervasemmistoa eli matupatjaa.

Ilkka Forsten

Yllättikö että vihreät ovat ” liukuneet ” vasemmalle, ja yllättääkö se että varisverkoston aftifantit ovat yhä enemmän kommunisteja. Jos joku yllättyi, se en ollut minä.

Ville Niinistö, ollessaan vielä vihreiden puheenjohtaja, sanoi että puolueen on mentävä enemmän vasemmalle, joka ei edes silloin enää yllättänyt, koska he ovat koko ajan olleet vasemmistoa. Sen sijaan yllätti että heitä äänestäneet hyvätuloiset luulivat aluksi puolueen olevan oikeistolainen, mutta kun niinistö julisti tarpovansa lähemmäs kommunismia katosi äänestäjäkuntaa, ja nyt lähtee lisää. Ei se Teslalla ajeleva juppi halua laulaa internationaalia vaikka muuten leikkiikin maailmanpelastajaa.

Juha

Sitten kun hopeamarkka on käypää valuuttaa Suomessa niin täällä on silloin vapaa markkinatalous. Keskuspankin monopoliraha on fake- feikki- leikki- rahaa, joka tuhoutuu pian inflaation tulipätsissä kun johdannaismarkkinat, nämä talouden joukkotuhoaseet räjäyttävät pankit olemattomiin.

Jartsa

Saahan sitä katsoa tai uskoa mihin tahansa, vaikka raamattuun ja Jumalaan, mutta ei täällä suomessa mikään markkinatalous ja kilpailu toimi, huomaahan sen siitä, kuinka kallista elämä täällä on.

Puolueeton

Johdattelevia kysymyksiä. Pienessä maassa ei voi olla kovin vapaata kilpailua, joten sitä edustava kysymys antaa harhakuvan. Markkinatalous on talousjärjestelmä, jossa teorian mukaan hinnanmuodostus eli hyödykkeiden hintojen määräytyminen on vapaan kysynnän ja tarjonnan säätelemä. Eihän sellaista ole Suomen liki totalitaristisessa valtiossa. (Poliitikot sanelevat tarkalleen, miten toimitaan. Esimerkiksi maanviljeliä ei voi vapaasti myydä tilansa tuotteita.)
Olisi voinut kysyä, onko kannattavaa myydä suomalaista omaisuutta, palveluja ja tuotantoa ulkomaisille sijoittajille?