Kotimaa Uutiset

Joulutunnelma ei vaadi alkoholia

Kuva: pixabay

Ensi- ja turvakotien liitto:

Suurin osa suomalaisten kuluttamasta alkoholista juodaan kotona. Myös vauva- ja pikkulapsiperheiden vanhemmat käyttävät alkoholia ja sen käyttö on yhä arkisempaa monissa tilanteissa. Juhlajuoman voi korvata alkoholittomalla vaihtoehdolla, jota koko perhe voi yhdessä nauttia.

Joulutunnelman rakentamiseksi vauvaperheen joulupöytään ei tarvita alkoholijuomia. Hyvä tunnelma jouluna syntyy levollisesta mielestä, yhdessäolosta ja juhlasta arjen keskellä. Pikkulapsiperheet ovat elämänvaiheessa, jossa luodaan oman perheen jouluperinteitä omaksi ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

− Hyvä ruoka ja juoma ovat olennainen osa joulun viettoa. Juhlavia juomia löytyy nykyään paljon alkoholittomina. Juhlan tuntua voi luoda kattauksella, kauniilla laseilla ja koristelemalla juoma marjoilla, hedelmillä ja tähtianiksilla. Esimerkiksi viinilasista voi hyvin juoda vaikkapa kuplavettä sitruunaviipaleella ja rosmariinin oksalla koristeltuna ja juhlava tunnelma on taattu, muistuttaa koordinaattori Outi Mehto Marttaliitosta.

Lapsiperheen joulupöydässä voi huoletta valita kaikille maistuvia herkkuja, valita omalle kukkarolle sopivia ruokia ja keskittyä ja siihen, että jokainen pöydän ympärillä viihtyy. Juhlatunnelman luomisessa tärkeintä on yhdessä oleminen ja kokemuksen yhteinen jakaminen. Jouluun usein liittyy tunnelatausta ja herkkyyttä, jonka vahvistaminen alkoholilla ei aina ole viisasta.

Pienikin alkoholimäärä vaikuttaa

Vauvaperheen vanhempien alkoholinkäytössä on paljon riskejä, jotka on hyvä tunnistaa. Vauva aistii jo pienimmänkin muutoksen vanhemman käytöksessä. Kovempi ääni, epävarmemmat liikkeet ja muuttunut tuoksu hämmentää pientäkin vauvaa. Vanhemman kyky vastata vauvan tarpeisin ja olla vauvalle läsnä voi heikentyä jo pienen alkoholimäärän jälkeen.

Vauvaperheissä huonosti nukutut yöt ovat usein tuttuja. Alkoholi rentouttaa, mutta myös heikentää unen laatua eikä käy unilääkkeen korvikkeesta, jos elimistö on stressitilassa ja rauhoittuminen on vaikeaa. Pitkän raittiusjakson eli esimerkiksi odotusajan jälkeen juodulla alkoholilla voi olla arvaamattomat vaikutukset ja pienestäkin määrästä voi humaltua yllättävästi. Juhlatunnelman ja iloisen leijumisen lisäksi alkoholi voi vahvistaa kielteisiä tunteita. Pienikin määrä alkoholia voi vahvistaa alakuloisia ajatuksia ja lisätä ahdistuksen tunteita. Joskus eri tilanteissa voi olla vaikea olla ilman alkoholia ja silloin kannattaa pysähtyä.

− Alkoholiongelma muodostuu pikkuhiljaa ja siitä on usein todella vaikeaa puhua. Usein käy niin, että ongelman huomaa läheinen ennemmin kuin henkilö itse, asiantuntija Maria Hohenthal Ensi- ja turvakotien liitosta muistuttaa.

Ristiriitoja voi aiheuttaa vanhempien erilainen suhtautuminen juomiseen. Usein vauvan isän alkoholinkäyttöä pidetään sallitumpana ja luvallisempana. Jos vauva-arki on jo muutenkin raskasta, kotona olevan vanhemman rooli voi muuttua toisen alkoholinkäytön myötä vielä raskaammaksi. Työnjaosta ja vauvan hoitamisesta voi helposti tulla riitaa.

Yksin ei kannata jäädä miettimään vaan tukea alkoholinkäytön vähentämiseen löytyy. Vauvaperhe ja päihteet -chatissä voit keskustella nimettömästi omasta ja puolison alkoholinkäytöstä. Chat on avoinna arkisin klo 14-18 ja vastaamassa on ovat jäsenyhdistystemme lapsilähtöisen päihdetyön ammattilaiset.

Chat löytyy: www.vauvaperhe.fi

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Suosittelen laadukasta valkoviiniä. Koskenkorvan nimellä mutta alkoholittomana versiona joka on suunnattu niille, mitkä ei pidä humaltumisesta, mutta ovat aidosti rakastuneita sen makuun. Sekaan voi sitten glögimäisen tunnelman aikaansaamiseksi pudotella vaikka rusinoita ja mantelilastuja.

Lisää hyviä jouluun liittyviä vinkkejä sekä reseptejä löydät sivuiltani, kaatokannissa @ moraalikrapula. netti

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Harmi ettei osoite toiminut.😅 Sinulla on vuosien varrella ollut hyviä vinkkejä muissa linkeissä 😄 Hyvää valkeata Joulua sinulle. Toivoo: Valkoinen Hetero.

Ilkka Forsten

Kuin myös, Joulu on sentään vielä edes teoriassa valkoinen, mutta ei kannata hätääntyä. Suunnilleen 2040 se on jo melko mustanpuhuva, enkä nyt tarkoita lumetonta aattoa.

Tuumailija

Oikeastaan mikään tunnelma ei vaadi alkoholia. Alkoholilla tunnelman ”nostaminen” on merkki siitä että tilanne on joko ahdistava tai niin huono että sitä ei selvinpäin kestä.

Ei ole ensimmäistäkään puolustettavaa syytä miksi lasten läsnäollessa pitäisi näyttää huonoa esimerkkiä ja opettaa heille että oma käytös ja alkoholin nauttiminen olisi jotenkin ”normaalia”. Kun se ”nauttiminen” pysyisikin siinä sivistyneellä tasolla, se ei tarkoita kossupullollista ”snapseja”, litran tonkkaa punaviiniä ja sitä että vanhempi/vanhemmat ovat jo puolilta päivin silmät nurin päin päässä.
Ei ole sellaista asiaa mitä ei voisi alkoholilla pilata ja pahentaa.

Toivon mahdollisimman monelle lapselle raitista ja lämmintä joulua sekä uutta vuotta.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa