Eurooppa Kotimaa Talous Talous Uutiset

Kahvin hinta nousee yhä

Kuvituskuva. CC0.

Maailman suurimmat kahvin tuottajat ovat Brasilia, Kolumbia, Vietnam ja Indonesia. Nämä neljä maata tuottavat 70% maailman kahvista, kaikki lajikkeet huomioon otettuna.

Suomen ja Ruotsin yleisin kahvilajike on arabica.

Raakakahvin hinta on noussut vuoden aikana 40%, ja tämä vaikuttaa myös kuluttajahintoihin. Pelkästään kesäkuussa 2024, suodatinkahvin hinta nousi 7,9% Ruotsissa.

Syyt hintojen nousuun ovat samat kuin aiemmin: kuivuus, satoja tuhoava halla, ja muuttuva ympäristö ylipäänsä. Alavien maitten kahvinviljelijät joutuvat joko siirtymään ylemmäs, viileämmille seuduille viljelemään kahvia tai viljelemään kahvin sijasta jotain muuta.

Kahvin hinnan uskotaan nousevan edelleen, ja viljelyn muuttuvan. Ylämailla kahvin viljely yleistyy, mutta alueitten viljelijät joutuvat opettelemaan kahvin kasvatuksen salat, mikä merkitsee huonompia satoja, ja siis kalliimpaa kahvia.

Vuoteen 2050 mennessä kahville parhaat viljelymaat tulevat olemaan Yhdysvaltain etelävaltioissa, Kiinassa sekä Argentiinassa. Erityisesti arabica- kahvin viljelyalueet tulevat vaihtumaan.

Kahvinviljelylle otollisten maitten ilmastonmuutos tuleen vähentämään kahville sopivaa peltoalaa ainakin 50%, varovaisten arvioitten mukaan. Tulevaisuudessa kahvin hinta tulee väistämättä nousemaan entistä korkeammaksi.

Lähde SVT

Tilaa
Ilmoita
3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Turha ennustella ilmastonmuutosta vuosikymmeniä eteenpäin. Ns. ilmastotieteilijät ovat ennustelleet ilmaston kehitystä sitten 50-luvun, eivätkä ole olleet koskaan oikeassa.

https://www.youtube.com/watch?v=E1e5HAZo4iw

Marko Kristian

Kyllähän kaiken toiseltapuolen maailmaa tuotavan tuotteen hinta nousee, jo ihan senkin takia kun ”vihreä siirtymä” nostaa kuljetusten hintaa.
Suomessa ei taideta paljon kahvia tuottaa, ja jos tuotettaisiin niin maksaisi varmaan 100 euroa paketti.

Ruoste Iskee

Selvä ”ilmastonmuutos” ei nähtävää, ei kuultavaa. Yksi ainoa lause joka pajast, ainona hintojen nostajana on satu nimeltä, ilmastomuutos.

Uusimmat uutiset