Eurooppa Kotimaa Muu maailma Talous Talous Uutiset

Kahvin hinta nousee

Kuvituskuva. Pixabay, CC0.

Indonesian rankkasateet ovat tuhonneet osan maan kahvisadosta. Toistuvan El Nino -sääilmiön tuoma kuivuus voi tuhota Indonesian kahvisatoa entisestään. Indonesia on maailman neljänneksi suurin kahvintuottaja.

Indonesian kahvituotannon povataan jäävän pienimmäksi yli vuosikymmeneen.

Kahvia tuotetaan muun muassa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, mutta kutistunut tarjonta nostaa kahvin hintaa koko maailmassa. Indonesian sateet ovat osasyynä kahvin hinnan 40% nousuun kuluvana vuonna. Heinäkuussa 2023 kahvin hinta oli ennätyskorkea.

Suomalaiset juovat kahvia noin 10 kg henkeä kohti vuodessa.

Lähde SVT

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Volatiliteetti on oikea sana kuvaamaan hyödykkeiden hintoja tällaisina sota-aikoina. Korkea volatiliteetti tarkoittaa, että [kahvin] hinnan vaihtelut ovat suuria; yhtenä hetkenä saavutetaan huippu ja toisena romahdetaan pohjalle.
      Suurten pörssispekulaattoreiden keskuudessa on myös normaali käytäntö, että juuri ennen kuin ollaan myymässä [kahviin] sidottua termiiniä, ostetaan valtalehdistöltä uutisointi, että hinta on nyt rajussa nousussa ja hölmöt ostaa.
      Kuluttajan kannalta diversifiteetti on paras vastakeinoelintarvikkeiden hintojen vuoristorataan. Se tarkoittaa että juo sekä kahvia että teetä keskenään vaihtelevassa määrin sen mukaan mikä on halpaa.
      Omavaraisuus turvaa elintarvikkeiden saannin silloinkin, kun tuontitavaraa sallitaan käytettävän vain herrojen pöydässä. Eihän sitä silti tarvitse kaikkea itse viljellä: ostaa tutulta maanviljelijältä kerralla koko talven perunat, jos vain sähköstä riippumatonta! säilytystilaa on käytettävissä.

Peter Kreisler

Juuri näin onkin, mutta kun tämän kertoo keskivertokansalaiselle, hän sanoo sen olevan salaliittoteoria sillä niin hänet on opetettu sanomaan näistä asioista.

Uusimmat uutiset