Eurooppa Muu maailma Politiikka

Kaksi Wagner-ryhmän leiriä lähellä Puolan rajaa

Wagner-ryhmän jäsenet kouluttavat valkovenäläisiä joukkoja 20.7.2023. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 3.0) / https://www.youtube.com/@beltavideo.

Venäläiset palkkasoturit ovat leiriytyneet kivenheiton päähän Puolasta.

Valko-Venäjällä nykyisin oleskelevan Wagnerin palkkasotilasryhmän kaksi koulutusleiriä on havaittu Puolan rajan läheisyydessä.

ISW:n sosiaalisessa mediassa julkaiseman kartan mukaan toinen Wagner-ryhmän leireistä Valko-Venäjällä sijaitsee Brestin lähellä ja toinen Grodnon ympäristössä. Molemmat ovat noin 20-30 kilometrin päässä Puolan rajasta. Wagner-ryhmä kouluttaa näillä leireillä valkovenäläisiä sotilaita.

Valko-Venäjällä nykyisin oleskelevan Wagnerin palkkasotilasryhmän kaksi koulutusleiriä on havaittu Puolan rajan läheisyydessä.

ISW:n sosiaalisessa mediassa julkaiseman kartan mukaan toinen Wagner-ryhmän leireistä Valko-Venäjällä sijaitsee Brestin lähellä ja toinen Grodnon ympäristössä. Molemmat ovat noin 20-30 kilometrin päässä Puolan rajasta. Wagner-ryhmä kouluttaa näillä leireillä valkovenäläisiä sotilaita.

Sotainstituutin analyytikko George Barros arvioi YouTubessa julkaistussa materiaalissa, että Valko-Venäjälle lähetetyillä Wagnerin palkkasotureilla ei ole ”keinoja, joilla he voisivat tehdä vakavan hyökkäyksen Puolaa tai Ukrainaa vastaan”.

Wagnerin pääleirissä Tselin kylässä lähellä Asipovitšia Keski-Valko-Venäjällä Britannian tiedustelupalvelu havaitsi noin 300 telttaa ja 200 ajoneuvoa. Raportin mukaan suurin osa näkyvistä ajoneuvoista on kuorma-autoja ja pikkubusseja. Panssaroitujen taisteluajoneuvojen määrä on pieni.

”On edelleen epäselvää, mitä Wagner-ryhmän Ukrainassa käyttämälle raskaalle kalustolle tapahtui; on hyvin mahdollista, että se pakotettiin palauttamaan Venäjän armeijalle”, luki puolustusministeriön lausunnossa.

”Wagner-ryhmän kyky hankkia raskasta kalustoa ja tukivälineitä, kuten lentokoneita, on avainasemassa sen tulevan taistelutehokkuuden kannalta”, se lisäsi.

Lähde: Remix

Lue lisää aiheesta:

Yhdysvaltain suurlähettiläs: Jos Wagner-ryhmä hyökkää Puolaan, se katsotaan Venäjän hyökkäykseksi

Puolan sisäministeri: Latvia, Liettua ja Puola ovat valmiita sulkemaan rajan Valko-Venäjän kanssa

Uutisraportit: ”Yhdysvaltain tiedustelupalveluille tiedotettiin 24 tuntia ennen Venäjän kapinaa”

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

Mikä on sotilasliiton tarkoitus?
Kyllä se nyt vaan on uhata potentiaalista vihollista.
Nato ei ole mikään rauhanliitto vaan sotilasliitto.

Marko Kristian

Siitä huolimatta että inhoan venäjää, niin miten se on eri asia että jotain wagner joukkoja on puolan rajan lähellä, verrataan nyt vaikka nato joukkoihin joita on jatkuvasti venäjän ja v-venäjän rajoilla.
Kyllä meille aina selitetään että nato ei uhkaa ketään, kyllä uhkaa kysykää vaikka serbiasta.

ilkka

Ero on siinä että Wagnerin porukka kouluttaa Valko-Venäjän armeijaa provosoimaan Puolaa. mutta NATO ei kouluta ketään provosoimaan valko-venäjää. Serbien mielipidettä ei kannata kysyä, he ovat AINA samaa mieltä kuin Venäläiset. Ovat kuulemma veljeskansaa. Bosnian sodan aikoihin se nähtiin. Venäjä kiihotti serbejä luomaan suur-serbiaa ja tuki avoimesti tätä hanketta.

Peter Kreisler

Siis Nato ei kouluta tai myötävaikuta mihinkään provosointiin, mitä ihmettä?
Yleisesti kaikki sotien ja konfliktien osapuolet käyttävät provosointia sodan ja propagandan välineenä.

ilkka

Sanoin ettei NATO kouluta ketään provosoimaan Valko-Venäjää. On muuten syytä tehdä pesäero kahden käsitteen välille. USA ja NATO ei ole sama asia siinä mielessä että jokainen konflikti mihin USA sekaantuu, ei ole NATO:n sota. USA käy sotiaan ja myötävaikuttaa niissä, suorittaa provokaatioita siinä kuin toisetkin, mutta ei NATO.

Venäjä sen sijaan pyrkii tällä hetkellä provosoimaan jokaista natomaata, etenkin itäeuroopan puolella. Putin kääntää asioita näyttämään siltä että länsi on hyökkäämässä itään milloin Ukrainan, milloin Puolan kautta. Kohta kuullaan sekin että Viro, Latvia ja Liettua yrittää sotilasoperaatioita itäänpäin. Jokainen tietää ettei sitä ole tapahtumassa eikä tapahdu, eikä sitävastoin venäjäkään uskalla hyökätä puolaan. Se on tehty jo selväksi mihin silloin tulee kätensä lyöneeksi. Jotain putinin pitää nyt yrittää sepittää kansalleen kun sota ukrainassa meni nutulleen, ja tulee menemään vielä lisää.

Peter Kreisler

U.S.A. ja Nato ovat hyvinkin lähellä toisiaan, tämä nykyinen ns. ”pakka sekaisin” tilanne tekee analysoimisesta todella vaikeaa kun sotilaalliset ja taloudelliset asiat kytkeytyvät toisiinsa. Oman lisänsä antaa EU ja Kiinan rooli U.S:A:n yritysten suurena omistajana, jolloin sen rooli Venäjän ja U.S.A:n sodan estäjänä on taloudellisella pohjalla. U.S.A puolestaan kokee EU:n taloudellisena kilpailijana ja koska EU:lla ei ole raaka-ainevaroja, sitä yritetään pitää erossa Venäjästä kilpailukyvyn rajoittamiseksi. EU puolestaan on toisinto Saksan kolmannesta valtakunnasta ja se hamuilee Venäjän raaka-aine varoja, tosin ottaakseen ne ilmaiseksi, muutenkin EU:n kulku on kuin toisen maailmansodan toisinto taloussotana.
Eli, kuten Henry Kissinger sanoi ”On vaarallista olla Yhdysvaltain vihollinen ja kohtalokasta olla sen ystävä”, voisikohan tämän sanoa monien muidenkin suurten maiden ja valtioliittojen osalta?
Sanon näin, sillä en ns. ”fanita” mitään sodan osapuolta, vaan näen kaikki ns. ”pahiksina”.

John Quiman

Ei Nato ole uhka Venäjälle ja Putin tietää sen. Putinin vouhkaaminen Natosta uhkana on pelkkää propagandaa, joka on tarkoitettu venäläisille, jotta luotasiin mielikuva ulkoisesta uhasta ja Putinin tärkeydestä sen torjumisessa.

Silti Nato-maiden rajoilla ovat Venäjän tukikohdat liki tyhjiä, koska niistä on väki siirretty Ukrainaan. Putin ei ole lainkaan huolissaan, eikä ollut silloinkaan, kun Natolla oli suuret sotaharjoitukset Norjan pohjoisosissa, siis lähellä erityisen merkittäviä Venäjän sotilastukikohtia. Venäjä ei palauttanut niihin porukkaa, vaan antoi niiden olla aika tyhjinä Naton suurista harjoituksista huolimatta.

Serbit vaikuttivat itse siihen ratkaisevasti, että heitä alettiin laittaa kuriin.

Marko Kristian

Tottakai nyky sateenkaari nato on uhka.
Hävetkää jos osaatte.

Peter Kreisler

Nato on ottanut alkuperäisen tehtävänsä lisäksi myös poliittisen agendan, jota se edistää, riippumatta siitä olisiko kyseessä texasilainen äijä agenda tai San franciscon hippien sateenkaari agenda, on Nato astunut yli omien rajojensa. Tämä tekee Natosta arvaamattoman ja poliitikkojen talutusnuorassa olevan instituution. Ehkä tuo T-kirjain Naton nimessä tarkoittaakin nykyisin transua.

Marko Kristian

Kyllä ihmiset on tyhmiä.
Tottakai nato on uhka kaikille maille jotka ei suostu tähän sateenkaarip-skaan.

Uusimmat uutiset