Muu maailma Politiikka

Uutisraportit: ”Yhdysvaltain tiedustelupalveluille tiedotettiin 24 tuntia ennen Venäjän kapinaa”

Jevgeni Prigožinin ja Wagner-joukkojen sotilaallinen kapina Donin Rostovissa 24. kesäkuuta 2023. Kuva: Wikimedia Commons / CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) / Fargoh.

Tiedusteluviranomaiset pitivät yksityiskohtaisia tiedotustilaisuuksia Valkoisessa talossa, Pentagonissa ja Capitol Hillillä Venäjän mahdollisista levottomuuksista vuorokausi ennen kuin Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin aloitti lopulta epäonnistuneen marssin Moskovaan, kaksi sanomalehteä on väittänyt.

Washington Post ja New York Times olivat kaksi lähdettä, jotka esittivät saman väitteen, joka perustuu pelkoon siitä, että Yhdysvaltojen suuri ydinaseistettu kilpailija voisi vajota kaaokseen.

Tiedustelupalvelut alkoivat ensimmäisen kerran seurata viitteitä siitä, että Prigozhin ja hänen kapinallinen Wagner-palkkasotilasjoukkonsa aikoivat siirtyä Venäjän sotilasjohtoa vastaan kesäkuun puolivälissä, Washington Post esitti.

Samaan aikaan New York Times väitti, että Washington DC:n väitteet ennakkotiedoista olivat sekä vankkoja että hälyttäviä viikon puoliväliin mennessä, mikä johti tiedotustilaisuuksien vilkkauteen Bidenin hallinnon korkeimmalla tasolla.

Kun Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset saivat selville tietoja, joiden mukaan Prigozhin valmisteli sotilaallisia toimia, lehti kertoi että heidän huolensa kasvoi kaaoksesta maassa, jolla on voimakas ydinasearsenaali.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut uskovat, että Vladimir Putinille ilmoitettiin henkilökohtaisesti, että Prigozhin, joka oli aikoinaan läheinen liittolainen, suunnitteli kapinaansa ainakin päivää ennen sen tapahtumista, Washington Post kertoi.

Tiedot osoittavat, että Yhdysvallat oli tietoinen Venäjällä lähestyvistä tapahtumista, samaan tapaan kuin tiedustelupalvelut olivat varoittaneet vuoden 2021 lopulla, että Venäjän johtaja suunnitteli joukkojensa lähettämistä Ukrainaan.

Lähde Breitbart

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa