Eurooppa Muu maailma Politiikka

Puolan sisäministeri: Latvia, Liettua ja Puola ovat valmiita sulkemaan rajan Valko-Venäjän kanssa

Kuvituskuva. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 2.0) / Piotr Włodarczyk from London, UK.

Tällaisella toimenpiteellä Valko-Venäjä jäisi täysin eristyksiin Euroopasta.

”Puola, Latvia ja Liettua voivat yhdessä päättää sulkea rajansa Valko-Venäjän kanssa, jos Valko-Venäjän rajalla tapahtuu vakavia välikohtauksia, joissa Wagner-ryhmä on osallisena”, paljasti Puolan sisäministeri Mariusz Kamiński torstaina.

Puolan ministeri ei sulkenut pois sitä, että ”jos maat pitävät tätä oikeana reaktiona, se johtaa Valko-Venäjän täydelliseen eristämiseen”.

Puola päätti 19. heinäkuuta siirtää sotilasyksiköitä itään sen jälkeen, kun Wagnerin palkkasotilaat alkoivat kouluttaa Valko-Venäjän erikoisjoukkoja muutaman kilometrin päässä sen rajasta. Kaksi päivää myöhemmin Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti Puolaa alueellisista pyrkimyksistä entisen Neuvostoliiton alueella ja sanoi, että mikä tahansa hyökkäys Valko-Venäjää vastaan katsottaisiin hyökkäykseksi Venäjää vastaan.

Prigozhinin palkkasotilaiden epäonnistuneen Moskovan-marssin jälkeen, jonka tarkoituksena oli kaataa puolustusministeri Sergei Shoigu ja esikuntapäällikkö Valeri Gerasimov, Wagner-ryhmä sai Valko-Venäjän hallitsijan Aleksandr Lukašenkon neuvotteleman mahdollisuuden siirtyä Valko-Venäjälle. Ainakin useita tuhansia palkkasotilaita suorittaa aluepuolustuskoulutusta tietyille armeijan yksiköille Valko-Venäjällä.

Putinin kanssa käydyssä keskustelussa Lukašenko väitetysti ”vitsaili”, että Prigozhinin väki stressaa häntä puhumalla ”matkoista Varsovaan ja Rzeszówiin”. Puola, joka kiistää Valko-Venäjän aluepyrkimykset, on ollut tärkeä turvapaikka Lukašenkon vastustajille. Varsovasta on tullut yksi Kiovan kiihkeimmistä tukijoista Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022.

Puolan ja Valko-Venäjän välistä maantieliikennettä on rajoitettu helmikuusta lähtien maiden välisten suhteiden kiristymisen vuoksi. Puola syytti Valko-Venäjää myös siitä, että se on keinotekoisesti provosoinut siirtolaiskriisiä rajalla työntämällä Lähi-idästä ja Afrikasta tulleita ihmisiä rajan yli. Valko-Venäjä on toistuvasti kiistänyt tämän.

Lähde: Remix

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Venäjä on niin vainoharhainen valtio että täytyy toimia kuin Halla-aho on todennut. Ei pidä katsoa mitä Venäjä sanoo, täytyy katsoa mitä se tekee. En luottaisi mihinkään Venäjän kanssa tehtyihin sopimuksiin. Olisikohan parempi jättää koko maa omiin oloihinsa, toki täytyy osoittaa sen laajentumispyrkimyksille ehdoton stoppi. Sellainen röyhkeys syntyy vain melkoisesta alemmuuskompleksista. Eräs tuttava (tehnyt pari, kolmekymmentä vuotta siellä kauppaa. suomalaisen firman edustajana. Asunut sekä Moskovassa että Pietarissa) totesi että kun vähän raaputtaa niin ei enää sivistystä löydy. Kaikki pintakiiltoa.

ilkka

Valtio joka ei ole koskaan ollut millään mittarilla demokratia, ei toimi demokratian ehdoilla. Putin on kaiken lisäksi sen ajan kasvatti jolloin koko valtion organisaatiot pyrkivät luomaan tilanteen ettei kukaan luota toisiinsa edes sisäisesti. Hajota ja hallitse menttaliteetti istuu syvällä. Putin haikailee jotain suurvenäläistä imperiumia tajuamatta ettei länsimaat tule koskaan alistumaan sille pyrkimykselle, eikä lopputulema ole hyvä venäläisillekään. Suljettu valtio näivettyy aivan kuten edeltäjänsä Neuvostoliitto.

Nyt putin hakee liittolaisia Afrikan valtioista, jolloin yhtenä taka-ajatuksena on luoda sille maailmankolkalle lisää länsivihaa, mikä sitten rantautuu pakolaisten muodossa eurooppaan. Temppu on helppo toteuttaa kun kohteen älykkyys-osamäärä on alhainen ja koulutus olematonta. Samaa temppua käyttää islamilaiset tahot. Tuodaan islam selittämään valkoisten ” syyllisyys ” ahdinkoon, kerrotaan että valkoiset pyrkivät estämään alueen kehitystä ja kiihotetaan ryhmiä kapinaan. Tämä kaikki pitäisi myöskin tajuta länsimaissa, ja katkaista kaikki avustukset. Jos niitä jatketaan, ja samalla pidetään ovet auki eurooppaan on tulijat entistä varmemmin vihamielisiä ja haluttomia integroitumaan.

John Quiman

Putin onkin sanonut, että ei länsimainen demokratia sovi Venäjälle, joten he toteuttavat ”ohjattua demokratiaa”.

Putin elää kuvitelmassa, että suuruus on pinta-alaa, eikä ilmeisesti koskaan tajunnut, että suuruus on taloutta. Siksipä hän ei koskaan ryhtynyt kehittämään Venäjän taloutta ja koulutusta sekä sananvapautta nauttivaa demokratiaa, joilla olisi noussut talous ja sieltä olisi löytynyt suuruus.

Hän elää sen sijaan kuvitelmassa, että pitää valloittaa ja alistaa naapureita Venäjän suuruuden palauttamiseksi. Kansa, kansan hyvinvointi eikä kansan tahtokaan merkitse hänelle mitään. Kansa on hänelle kulutustavaraa.

Jos Venäjä olisi valinnut imperialistisen ajatuksen sijaan talouden kehittämisen ja kansalaisten vapauden, olisi se jo melko hyvässä jamassa oleva ystävällinen valtio, joka on kokolailla kehittynyt ja elintasokin olisi jo aika hyvällä mallilla. Ei pelättäisi olemattomia, ei oltaisi ikäviä naapureille, eikä kuviteltaisi venäläisyyden olevan jotain ihanteellista hyvää ja suurta muihin verrattuna.

Mutta toisin kävi. Kansa elää tietämättömyydessä diktaturian propagandan huumaamana ja pelkää ulkoista vihollista, jota ei ole olemassa paitsi propagandan tarinoissa. Maa käy sotaa ja kuihtuu silmissä, eikä kansallakaan ole muuta kuin kärsimystä tulevaisuudessa. On siellä rikkaitakin, mutta niitä on vähän ja pääosa kansasta elelee selviytymisen rajamailla. Taitavat isot kaupungit ja muu maa olla aika erilaisia maailmoja. Aivan kuten NL:n aikoihin oli eliitti ja muut.

Eräs amerikkalainen senaattorii totesi vuosia sitten, että ”Venäjä on mafiajohtoinen bensa-asema, joka teeskentelee olevansa valtio”. Mielestäni tuo on aika osuva kuvaus, valitettavasti.

ilkka

Sammeko taas lukea putkosuuttimesta kuinka NATO on nyt hyökkäämässä itään ja vastatoimet ovat hyväksyttäviä, sillä pyhä venäläisyys on uhattuna, ja slaavilaisuus vainon kohteena.

John Quiman

Eiköhän putkosuutimet pysy uskollisena Putinin Venäjän asiamiehenä ja kirjoita vanhaan tuttuun tapaan juuri tuolla tavalla.

Uusimmat uutiset