Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Junnila: Asevelvollisuus ahvenanmaalaisille

Eduskunnassa keskusteltiin tänään Pohjolan päivänä luonnollisesti pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuudesta. Pitämässään puheenvuorossa perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila vaati asevelvollisuutta myös ahvenanmaalaisille.

– Ahvenanmaan demilitarisaatiota valvoo Venäjän federaatio, jonka hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut suomalaisten maanpuolustustahtoa. Ahvenanmaalla ei ole asevelvollisuutta ja vapaaehtoisten määrä Uudenmaan prikaatissa on edelleen vähäinen, Junnila muistuttaa.

Ahvenanmaan demilitarisaatiosta on sovittu vuoden 1922 sopimuksella, jonka lisäksi asiasta on erikseen sovittu vuonna 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Molemmat sopimukset kieltävät Suomea rakentamasta alueelle mitään kiinteitä puolustuslaitteita, sotilaslentokenttiä tai muita sotilaallisiin tarkoituksiin suunniteltuja laitteita.

– Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa ei ole enää perusteita ahvenanmaalaisten erivapaudelle. Venäjän toiminta ja Ahvenanmaan strateginen asema on vahva syy ulottaa asevelvollisuus koskettamaan ahvenanmaalaisia samoin kuin muitakin Suomen kansalaisia, vaatii Junnila.

13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Osa ahvenanmaalaisista on jo pitkään käynyt suorittamassa asevelvollisuuden vapaaehtoisena Dragsvikissa. En tiedä kuinka suuri osa, mutta ei varmaan olisi heille suurikaan askel asevelvollisuuden suorittamiseen.

Ahvenanmaa on strategisesti tärkeällä paikalla, joten sen hallinta on merkittävässä asemassa. Sinne pitäisi ilman muuta rakentaa pysyvät puolustukseen tarvittavat rakenteet ja siellä pitäisi olla koko ajan valmius toivottamaan viholliset tervemenneiksi.

Kolmossivun tyttö

Samalla voisi poistaa veroparasiittistatuksenkin ym. muut erityisoikeudet. Suomeen kun kuulutaan, niin vaatimuksena suomen kielen osaaminen ja ymmärtäminen, jotka toteutuvat teoriassa, mutta ei käytännössä. Nimimerkillä ”omakohtainen kokemus”.

Tässä kurinpalautuksessa lienee se riski, että se vahvistaa Ahvenanmaan ikiaikaisia itsenäisyyspyrkimyksiä. Sitten Venäjä miehittää koko Ahvenmaa ja meillä on hiukan isompi Airiston helmi tai Kotasaari redux ihan kupeessa.

Juha

Jospa ensin kaikki transut ja muu lbgt väki ja maahanmuuttajat kävisivät armeijan.

ike

Vihervasemmisto on aina kertonut että on oikein kun saastuttaja maksaa. Eikö ole aivan yhtä oikein että jos nauttii Suomen armeijan suojaa osallistuu myös sen toimintaan.

John Quiman

Saattaa olla, että affenanmaalaiset itsekin ymmärtävät olla huolissaan maakuntansa kohtalosta nykymaailmassa. Eivät taatusti halua Venäjän armeijaa saartensa miehittäjiksi.

Asevelvollisuuden ja armeijan läsnäolon puute affenanmaalla oli venäläisten tahtoa, ei suomalaisten, eikä affenanmaalaisten ehdotus.

Suomen laivasto kyllä käy siellä aika ajoin ja saarten nopean miehittämisen kykyä pidetään Suomen armeijassa yllä. On vaan turhan hidasta, jos tulee venäläisten ”sotaharjoitus” ja sitten vahingossa miehittävä Affenanmaan. Kyllä tuon ymmärtävät affenanmaalaiset itsekin.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Olen asehullu, olen aina ollut ja tulen olemaan. Lapsuudenaikainen tuttavani joka on erään lahkon edustaja, käytetään nyt siitä lahkosta vaikka nimitystä helluntailaiset, joka sattuu kuin ihmeen kaupalla kohdalleen, johti siihen ettei henkilö voinut mennä vakaumuksensa takia armeijaan. Hän ei millään voinut ottaa asetta käteen, eikä mieltää saavansa oppia kuinka sitä käytetään. Mutta aina kun hän kävi meillä, hän halusi ensimmäisenä käpälöidä aseita ja oli töpinöissään kun mahdollisuus tuli.. Outoa, mutta en silloin vielä sanonut mitään.

Sittemmin meni aikaa ja olin tulossa ampumaradalta kotiin, kun päätin poiketa kaveria moikkaamassa. Puhe meni tietenkin siihen mistä olen tulossa, ja sanoin että aseet on tuossa auton takakontissa, haluatko kokeilla näppituntumaa, niin ei.. Ei voinut, jos naapuri näkee ja uskonveljet kuulee, siitä tulee sanomista seurakunnassa.. Ahaa..

Sitten hän poikkesi meillä, ja taas se totunnainen aseintoilu iski. Näytä sitä, näytä tätä, annas kun kokeilen sitä, voiko tuotakin käpälöidä jne.. Silloin en enää malttanut olla kysymättä miten tosissaan hän on uskonsa kanssa, sillä tuollainen epärehellisyys alkoi ärsyttämään. Hän kertoi ettei saa tehdä syntiä, jaaha, mutta eikö se ole syntiä kun teet vastoin vakaumustasi kaiken aikaa, ja että tuollainen käytös on tyypillistä teille, ja olette kuitenkin vaatimassa kaikille samat oikeudet mutta ette halua velvotteita. Muut siis sotimaan ja kuolemaan että voitte elää uskonveljienne kanssa vapaassa maassa, sitäkö se uskonne edustaa ? On kuulemma eri asia ottaa ase käteen ja pyrkiä vahingoittamaan toista, kuin olla kiinnostunut aseista. Niin on, mutta siitä huolimatta et vastannut kysymykseeni, miksi minun pitäisi kuolla puolestasi ja sotia sinulle uskonvapaus, jos sinä et tekisi mitään minun puolestani, ja miksi et voinut ottaa sitä asetta käteen omalla pihallasi ? Niin no, herra sanoo ettei tule tehdä syntiä, ja on oltava lähimmäisen rakkautta sekä kyky empatiaan. Mukava kuulla, mutta eihän sinulla ole mitään empatiaa, muut saavat kuolla tai kärsiä ja sinä hurskastelet kädet taskussa, toivoen että elämä hymyilisi. Ja jos niin käy, et kiitä tuloksesta puolestasi sotineita vaan jotain mihin lahkonne syvä kumarrus kohdistuu.

Turha kai sanoa mutta emme ole sen jälkeen jutelleet, enkä minä poikkea heillä vaikka apua huutaisivat. Joku sisälläni sanoo ettei silloin ole tarvetta ylettömään empatiaan vaikka olenkin tarvittaessa empaattinen.

Ilkka Forsten

Ei kai kukaan vakavissaan usko että jos konflikti eskaloituisi koskemaan myöskin Suomea, saisi joku ikivanha artikla tai sopimus pysyä voimassa, ja Ahvenanmaa vapaana vyöhykkeenä ? Tiesittekö muuten, että saksan laivaston ylpeys Tirpiz käväisi toisen maailmansodan päivinä ahvenanmaan vesialueella, eikä kukaan nostanut parkua tapahtumasta.

Juha

Ei kai kukaan vakavissaan usko, että mahdollinen konflikti ei liittyisi globalistipolitiikkaan jota Suomessa harjoitetaan yhä agressiivisemmin. Globalistien intressissä on sytyttää konflikti maamme itärajalle ja näin tulee tapahtumaan. Silloin kaikki innokkaat globalismin puolustajat päåsevät kyllä rintamalle.

John Quiman

Painajaisensa kullakin. Millä perusteella on sellainen intressi? Venäjän propagandaan toki kuuluu sellainen tarina.

Ei tule konfliktia ennen kuin Venäjä alkaa sellaista luomaan. Ehkä alkaakin, kunhan on Ukraina-tapaus ensin käyty läpi. Ilmeistä, että tulee niin paljon menetyksiä Venäjän armeijalle, että kestää vuosikymmenen toipua siitä. Suomen tulee varautua jo nyt siihen, mitä saattaa tulla kymmenen vuoden päästä. Oman puolustuksen rakentaminen ja vahvistaminen ei ole konfliktin luomista, vaan konfliktin estämistä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Zardex

Yrittääkö tämä idiootti muodostaa suomeen separatistista ristiriitaa?

Lieväasteinen

Olisiko ”Ahvenanmaan kansantasavalta” parempi vaihtoehto?

juha II

Rantaruotsalaisista on jo aivan tarpeeksi vaivaa Suomen armeijalle kuten Talvisota sen osoitti. Leijonanosa ruottalaisista pakeni ”Uumajan lohkolle” ja ne, jotka vaivautuivat ”paikalle”. Olivat kelvottomia pelkureita ja juuri äärimmäiset väsyneet ja rasittuneet suomalaiset joukot, jotka olivat vedetyt vaihtoon lepäämään. Täytyi herättää ja ajaa ylös paikkaamaan rantaruotsalaisten jättämää rintamanosaa.

Jos NATO, sitten palkka-armeija!

Tuumailija

Vastaavasti kaukopartoissa oli paljonkin ruotsalaisia/suomenruotsalaisia jatkososdassa, myös rintamavastuun hoitivat siinä missä suomalaisetkin.

Mutta tänä päivänä affenanmaalaisten velvoitteenpakoisuus on aika käsittämätöntä, heille sentään maksetaankin yli 2000€/kk per nuppi tax free tukiaisia, on maksettu jo vuosikymmenet.
Ei tuolla kauheasti ole vokkejakaan ollut, ohjaavat läpikulkuna suomen puolelle.
Asevelvollisuuden suorittaminen on vapaaehtoista vaan ei pakollista. Ne ketkä lähtevät suorittamaan, tekevät sen dragsvikissa tai vaasassa joissa on ruotsinkieliset varuskunnat.