Kotimaa Politiikka

Kansanedustaja Kärnä tahtoo Suomeen huumebisneksen

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii Suomelta täyskäännöstä ja kannabiksen laillistamista välittömästi. Kärnä esittää, että kannabistalous luodaan korvaamaan Venäjän kauppa. Verotulot olisi Kärnän mukaan kohdistettava asehankintoihin.

Kärnä on maa- ja metsätalousvaliokunnan vierailulla Kanadassa. – Kannabiksen laillistaminen on luonut Kanadalaiseen maatalouteen 150 000 kovan rahan työpaikkaa, 30 miljardin euron uuden toimialan ja yli 10 miljardin euron verotulot, sanoo Kärnä tiedotteessaan. – Suomalaisten poliitikkojen on nyt, kiistattomien tosiasioiden paljastuttua, päivitettävä kantansa kannabiksesta samalla rohkeudella kuin kanta on päivittynyt Venäjästä ja diktaattori Putinista Venäjän hirviöarmeijan raakalaismaisen hyökkäyksen käynnistyttyä Ukrainassa.

Kärnän mukaan Kanadan malliin siirtyminen mahdollistaisi hävittäjähankinnan kaksinkertaistamisen, valtavan tuhovoimaisen dronelaivaston rakentamisen sekä kertausharjoitusten määrän moninkertaistamisen.

Kärnä kehuu Kanadalaisen kannabiksen laatua, mutta uskoo suomalaisten alkutuottajien kuitenkin lopulta voittavan laatukisassa. – Koko kanadalaisen kannabiksen arvoketju aina alkutuotannosta jalostukseen on ollut vaikuttavaa nähdä. On toki selvää, että maailman puhtaimpien elintarvikkeiden maassa Suomessa tehtäisi ylivertaisesti maailman puhtainta kannabista. Suomalainen kannabis olisi loistava vientituote, sanoo Kärnä – On selvää, että laillistamisen vaikutusten selvittäminen on aloitettava heti. Suomen maaseudun lapsilla ei ole aikaa odottaa.

Kärnä otti voimakkaasti kantaa kannabiksen laillistamiseen myös marraskuussa 2020, kun sitä koskeva kansalaisaloite eteni eduskunnan käsittelyyn.

40 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kansalainen

Hyvä että edes joku tajuaa asian. Lääketeollisuus vaan hannaa vastaan niin paljon kun ihmisillä on paljon sairauksia mitä ei saa (kannabioideilla) parantaa. Sitä kun ei voi patentoida, luonnonlääke. Todistetusti tappaa mm.syöpäsoluja ja auttaa satoihin muihin sairauksiin.. Lääkekannabis sairaille Ja sit siihen päälle muu käyttö, niin suomi tehnyt historiansa viisaimpia päätöksiä tällä sektorilla. Isompi vaikutus kuin nokialla aikamaan

Ilkka Forsten

Voisiko Kärnä miettiä että viljelisimme öljyä, siitä saisi dieseliä ja bensiiniä jolla korvattaisiin Venäjän kauppa. Verotulot voisi kohdistaa oman kansan vähäosaisiin, joilla on hyvin vähän osaa siinä että kärnällä on palanut kansipahvi..

Kolmossivun tyttö

Vai vielä kannabista viljelemään. Eikö tämä kansa ole jo tarpeeksi velttoa, saamatonta ja henkisesti laiskaa. Ja miten kannabisviljelmillä taataan huoltovarmuus kriisin keskellä vai onko ajatus se, että pienessä pilvessä kriisi ja menetykset on helpompi kestää ja kannabis lievittää haavoittuneiden kipuja.

Ja miten kannabiksesta tulee tuottavaa näin pienellä väestöpohjalla. Onko tarkoitus, että koululaiset ostavat kannabista lapsilisillä, opiskelijat opintotuella, työssä käyvät palkalla, työttömät päivärahalla, maahanmuuttajat kotouttamistuilla ja kannabiksen viljelijät myyntituloilla. Kuten kaikki päihteet myös kannabis syö työ- ja toimintakykyä ja heikentää suorituskykyä. Tällöin myös negatiiviset kerrannaisvaikutukset kansantalouteen lisääntyvät poistuneina ostovoimana, verotuloina sekä lisääntyneinä terveydenhuollon ja päihdekuntoutuksen kuluina. Myös rikollisuus kasvaa, koska myös kannabiksen ympärillä pyörii omaisuusrikollisuutta ja sen käyttöä rahoitetaan varkauksilla.

Eiköhän rakentavampaa olisi satsata kotimaisten elintarvikkeiden ja biopolttoaineiden tuotantoon.

Olavi

Oma tarkoitukseni ei ollut kirjoittaa päihteidenkäytön puolesta, vaan mm. huoltovarmuudesta ja taloudesta.
Tästä kasvista saa esim. kangasta, köyttä, selluloosaa, paperia, ruokaa ( siemenet sisältävät hyvin kattavasti ravintoaineet, jotka ihminen tarvitsee ), polttoainetta, lämmitysbrikettejä, lääkettä
( moneen fyysiseenkin sairauteen ), betonin raaka-ainetta, vaneria, kaikkea, mitä ihminen elääkseen tarvitsee. Ehkä rakkauttakin, jos hipeiltä kysytään.

Kolmossivun tyttö

Niin, kyseessä on samaan cannabacae-heimoon kuuluvan kasvin kaksi jalostuksella aikaan saatua lajiketta. Tarkoitat näistä varmaan kansankielellä hamppua, jonka viljely on täysin laillista sillä ehdolla, ettei siitä jalosta huumetta. Itselläkin on ollut Body Shopin hamppu vartalonhoitotuotteita käytössä ja on tullut treenattua hamppuproteiininkin voimin.

Laillistaminen tarvittaisiin vain päihdekäyttöön jalostetun kannabiksen, eli kansankielellä ”kukan” viljelyyn. Eli näen tällä kyllä enemmän haittoja kuin hyötyjä. En kylläkään tuomitse päihdekannabiksen käyttöä esim. kroonisen ja vaikeahoitoisen kivun hoidossa, mutta sen valmistus ja myynti tähän tarkoitukseen pitäisi olla luvanvaraista ja kontrolloitua, etteivät tuotteet joudu rikollisille.

Olavi

Niin kauan kun hampun viljely päihdekäyttöön on laitonta, sallimme sen ympärillä olevan rikollisuuden. Siksi kannatan pienimuotoisen kotikasvatuksen ja käytön sallimista.

Mielikuva hampusta huumeena juontaa juurensa 30-luvun Amerikan öljy- ja metsäteollisuuden liiketoimiin. Näiden taloudellista etua palveli hampun maineen mustamaalaaminen. Sitä ennen ei kukaan ajatellut hamppua huumeena.
Hyvä, aiheeseen perehdyttävä kirja löytyy internetistä: Jack Herer, Keisarilla ei ole vaatteita.

Alkuperäinen syy miksi osallistuin tähän keskusteluun ei ole päihteen laillistaminen, vaan toive laajemmasta julkisesta hampun hyötyjen käsittelystä.
Elämme aikoja, jolloin huoltovarmuus ja omavaraisuus olisi syytä ottaa tärkeimpien puheenaiheiden joukkoon.
Näen itse hampun roolin tässä tärkeänä

Ilkka Forsten

Kärnä on poliitikko, ei siis aivoja.

Juukeli

Mitähän jos käytetään ne rahat ilmastotoimiin ku ei ole enää suomalaisilta paljon kiskottavaa

Näkökulma

Kasvaako suomessa muutkin huumekasvit kuin hamppu?

Känkkä

On totta, että Suomi voisi tehdä miljarditulot lääkekannabiksella. Puhumattakaan hampun muista mahdollisuuksista, joista lukijakollegat jo ovatkin maininneet. Kuitu- ja öljyhamppu ovat prosessoitavissa samoilla välineillä kuin viljat, joten ne voisivat tuoda merkittävää tulonlisää suomalaiseen maatalouteen, ilman valtavia investointeja. Energiahamppu voisi olla ratkaisu myös maatilakeskusten energiaomavaraisuuden parantamiseen.
Kärnä vaan ei ole se henkilö, jonka kasvoista olisi alalle hyötyä. Tiukan paikan tullen takki kääntyy varmasti ja asiantuntemus ei varmaan riitä sekään, kuten voimme tämänkin jutun sotakalustohankintojen hahmotelmasta päätellä.

Känkkä

Sellainen lisäys vielä, että kiertoviljelyä toteutettaessa hampun viljely parantaa maaperän laatua, joka osaltaan vähentää kalliiden lannoitteiden käytön tarvetta. Laskisi siis merkittävästi viljelykuluja, mutta edellyttää myös maanviljelijöiltä ajattelutavan muutosta, joka kyllä tapahtuu väistämättä ajan kanssa.

Olavi

Tuohon kun vielä lisätään se, että hamppu puhdistaa maata raskasmetalleista, eikä kasvaakseen tarvitse torjunta-aineita, ei voi kuin ihmetellä, miksi viljely ei ole laajamittaisempaa.
”Vettä myllyyn”: hamppu on c3-luokan eli jatkuvan yhteyttämisen kasvi. Se sitoo itseensä hiilidioksidia niin paljon, että esim. siemenistään jalostettu polttoaine on lähes hiilineutraalia.

Ilkka Forsten

Hampusta saa myöskin tukevan köyden jossa on silmukka ja kolmetoista kierrosta siinä silmukan yläpuolella. Silmukkaan voi aina sovittaa pienen ” kärnän ” jälkeen muuan päättäjän, eikä suomi menettäisi mitään.

Olavi

Ne joilla on todellinen valta, nimenomaan toivovat, että kansa kohdistaa kiukkunsa poliittisen ”teatterin” edustajiin.

Olavi

On olemassa myös öljyhamppu sekä kuituhamppu, jotka ovat jo vuosia olleet laillisessa viljelyssä Suomessa. Yksi hehtaari öljyhamppua tuottaa henkilöauton vuoden dieselit ( öljyriippuvuus Venäjästä ). Kuituhamppu kasvaa kesässä 2-4m korkeaksi. Jokainen ymmärtää, että sato on valtava. Käyttökohteita mm. selluloosa, lämmitysbriketit, betonin ainesosa. Näitä asioita tulemme vääjäämättä tarvitsemaan omavaraisuuden säilyttämiseksi. Huumehamppu on eri asia, kuin Finola ( Kuopion yliopistossa jalostettu päihteetön lajike ).

Tuumailija

Eikö se ollut juuri tuo hamppulaji, jonka polisi niitti nurin ja keltainen lehdistö repi siitä otsikoita mennä vuosina, kaikki olivat gauhistuneita ja pöyristyneitä siitä kuka oli antanut luvan moiselle viljelylle (viranomaiset itse tutkimus ja jalostustarkoitukseen).
Asiantuntija/tutkija mainitsi, että saa vetää vaikka koko pellollisen piippuun tätä lajia ,eikä saa kuin mahtavan päänsäryn, koska siinä on thc pitoisuus lähes 0 ja tarkoitettu vain hyötykäyttöön kuiduksi.

Olavi

Näinhän se oli.
Taustalla on ”iso raha”, joka lehdistöäkin pääosin hallitsee (rohkenen väittää, että myös paljolti viranomaisia ).

Meille hamppu monipuolisten ja verrattomien ominaisuuksiensa johdosta on suuri mahdollisuus parempaan ja tasa-arvoisempaan maailmaan, mutta ”isorahalle” se on uhka, koska laajamittainen käyttöönotto aiheuttaisi lähes kaikkien teollisuusalojen mullistuksen ja sitä kautta kenties omistamisen uudelleenjaon.

Vai kaikki pois

Kumpi on pahempi? Raaka viina vaiko kannabis? Kumpi johtaa tilastojen mukaan useammin väkivaltaan liikaa nautittuna? Kumpi on terveydelle haitallisempi?

juu

Toihan on erittäin älytön ajattelumalli, vaikka pointin ymmärränkin.
Samalla logiikalla voidaan laillistaa mitä vain koska joku muu asia on tilastojen mukaan pahempi.

juu

Ja semmosen vielä vois lisätä on semmosia ”puoltuttuja” pilvinpimein jotka polttelee päivittäin, mutta yksikään ei pelkästään käytä kannabista, vaan vetää kaiken millä jollain keinolla päänsä sekasin saa.

A-P

Toisin sanoen he vetävät päänsä sekaisin siitä riippumatta. Aina löytyy kaikkea liimasta, lasolista cräckkiin sekä viinaan.

Ilkka Forsten

Khatti. älä unohda khattia..

Nimetön

WHO:n mukaan sitä pitää verrata kahviin. Kullostaa siltä että sinun standardeilla voisi loogisesti kieltää kofeiini ja nikotiini ja tietenkin ensimmäisenä vahingollisin huume alkoholi.

Ilkka Forsten

WHO vertaa sitä kahviin vain siksi että puikulapäät suosii khatin jauhamista. Pitkän käytön jälkeen se altistaa impulsiiviselle käytökselle ja aistiharhoihin. Tietääkseni kukaan ei ole juhlamokkakupillisen jälkeen huutanut allahu akbar ja huitonut fileerausveitsen kanssa kadulla. Minun puolestani nikotiinin ja alkoholin voi kieltää, en käytä niistä kumpaakaan, mutta tiedän kokemuksesta miten niiden(kin) käyttö sotkee ihmisen elämän ja terveyden.

Suomen lain mukaan khatti on huume, mutta kommunistisessa pas***avaltiossa poliitikot ovat muuttaneet käsitteitä niin, että kyseinen mutusteltava on sama kuin kahvin juonti. Puikulapäiltä ei saa kieltää mitään, mutta kahvikilon hintaa saa muuttaa vaikka mielin määrin, ja jos ei muuta keksitä perusteeksi niin haittaverotus, koska kahvinviljely tuhoaa ilmastoa mutta khatin viljely ei. Ei varmaan se Afgaanien ooppiumikaan ole haitallista ne kun ei käytä kahvia.

Olavi

Kukaan, jolla on tarve saada pää sekaisin, ei käytä pelkkää kannabista, mikä on ymmärrettävää, koska siitä ei mene varsinaisesti sekaisin.
Itse tunnen/tiedän lukuisia tutkijoita ja luovien alojen henkilöitä, jotka nimenomaan käyttävät pelkkää kannabista.

Kata

Miten se sitten ”varsinaisesti” vaikuttaa eli miksi siis polttaa sitä…huvikseenko?Epäilen että kyllä sillä pään saa pilveen tuskin muuten kauppa kävisi ympäri maailman.

Olavi

Sanovat, että se mm. vähentää stressiä ja lisää luovuutta, jotka mielestäni ovat ihan ymmärrettäviä syitä käyttämiselle. En ole koskaan nähnyt kannabiksen käyttötilanteessa henkilön menevän jotenkin sekaisin, johon ehkä viittaat ”pää pilveen” -ilmaisulla.

Tuumailija

Se tapahtuu vasta sitten kun sitä vetää samaan tahtiin kuin tupakkia ja vuosia.
Olen empiirisesti tutustunut tahtomattani näihin ”pilven” veikkoihin ,harmittomia pössypäitä jotka hymyilevät staattisesti kuin jakoavaimet. Jälkivaikutukset kyllä näkyivät heissä, enimmäkseen käytöksessä. Ei niitä rivakimpia työmiehiä, jos koskaan ovat mihinkään työkaluun koskeneetkaan.
Ainoa luovuus minkä havaitsin tämän tuovan esille käyttäjissä oli taivaanrannan maalaus ja makaroonimainen ryhti kertoi stressittömyydestä.

Kuopiossa kulki aikoinaan vitsi; Mitä yhteistä Issulla (muuttamaton henkilön lempinimi) ja Hanna Partasella on? Kummaltakin voi ostaa hyvee kukkoo.

Ilkka Forsten

Vähentää stressiä ja lisää luovuutta joka sitten myöhemmin johtaa aina vaan vahvempien aineiden käyttöön, että stressitasot laskee ja luovuus pysyy lapasessa.. Höpö höpö… Se ei tuota muuta kuin rikollisuutta. Sitäkö tässä vielä tarvitaan lisää ?

Olavi

Rikollisuutta ylläpitää lähinnä se, että kannabis on laitonta. Samaisesta syystä kynnys siirtyä vahvempiin on matala.
Tarve siirtyä vahvempiin ei johdu kannabiksen riittämättömyydestä luovuuden apurina, vaan tarpeesta saada pää sekaisin ja silloin ei luovuus ole ollut käyttömotiivina alunperinkään.

Kannabiksen tulo lailliseksi lienee vääjäämätöntä viimeistään silloin, kun vanhempi ikäpolvi on poistunut päätöksenteosta.

Tärkeämpää kuin tämä laillisuuskeskustelu, olisi tuoda julkiseen käsittelyyn hampun laajat mahdollisuudet talouden, huoltovarmuuden ja omavaraisuuden suhteen.

Kata

Sehän se onkin jännää että stressi pitää jollain keinolla ”siirtää” pois elämästä vaikka ei se stressin syy siinä häviä.Yhtä pösilöä kuin juopottelu stressin takia.
Lisää luovuutta..aha…just jetsulleen ja sillälailla.

Ihmisillä ei siis ole staminaa kestää paineita…mutta pettymysten sietäminen onkin kasvatuksessa hukassa sen näkee jo wokeilusta.
Melkoisia paineita ja murheita on tullut kestettyä ilman pössyttelyjä tai lipittelyä.

Ilkka Forsten

Minä olen koko talven ” luonut ” lunta henkilökohtaisesti, enkä ole tarvinut kannabista mutta lumilinko olisi ollut mukava laite.

Olavi

Onneksi nuoriso on kuitenkin ymmärtänyt viinan kirot ja siirtynyt paljolti juuri kannabikseen, joka on varsin mieto päihde.
Sen laittomuudessa on isona ongelmana kiinnijäämisestä seuraava H-merkintä viranomaisrekisteriin, mikä voi tulevaisuudessa olla este työllistymiselle joillakin aloilla, vaikka kyseistä päihdettä ei enää käyttäisi.

juu

Kaippa sitä on erilaisia kokemuksia tostakin.
Omat kokemukset oli kuitenkin junnuna sitä että jotkut kaverit poltteli jatkuvasti, sitte kun ei ollukaan niin eivät pystyneet tekemään mitään edes kaupassa käymää. Onhan se tietyssä pisteessä sama alkoholin kanssa.
Mutta liian ruusunen kuva kannabiksesta annetaan nykyään.

juu

Onhan toi yksi perustelu.
mutta samalla tavalla voidaan perustella sitä että siellä jossain teidän piireissä viini on todella hyvä asia, samalla voidaan sanoa ettei se viini olekaan hyvä asia ”huonoissa piireissä”
No lopetan tähän.

Nationalisti

Päihteillä parempi kansanterveys ja elinolot…Kärnä, jumalauta sä olet tyhmä jätkä.
Kärnä on todella vastenmielinen tapaus ja erittäin vahingollinen tyyppi suomalaisten näkökulmasta.

juu

Kärnän suusta en ole kuullut vielä koskaan yhtään järkevää lausetta.
Mutta ne jotka on kannabiksen laillistamisen puolella.
Tarkoitan lähinnä käyttäjiä. Se laillistaminen tarkoittaisi että se olisi ensinnäkin paljon miedompaa, ja toisekseen kalliimpaa kun katukaupassa.
Joten katukauppahan itse asiassa saattaisi vain lisääntyä kun käyttäjät lisääntyy.

Kainuunkonkari

Kaikki perusteet, joilla kieltolakia on minulle perusteltu, ovat osoittautuneet vääriksi. Kieltolain lakkauttaminen Poliisihallituksen kanssa vapauttaisi resursseja eleettömään asialliseen poliisitoimintaan. Pakkokeinoja, joita perustellaan vääristellyllä tieteellä rapauttavat lainvalvojien ja kansalaisten keskinäistä luottamusta. Etkö usko tieteeseen? E=MC2, eli saat piikin per…seen!

Vastuutonta politiikkaa

Hoitais kepu nyt ensin ne 300milj tuet maataloudelle ennen kuin koko ala on ajettu alas. Viime viikolla luvattuja tukia ei ole voitu vieläkään jakaa kun EUn mallioppilas odottaa lupaa EUlta.

juu

Niin tarkoitat suomalaisten veronmaksajien rahoja, jotka pyöritellään EU:n kautta ja matkalle häviää 9/10 osaa..