Kotimaa Politiikka

KD:n esitys maatalouden kriisipaketista: ”Hallituksen tehtävä pikaisesti ratkaisuja maatalouden pelastamiseksi”

Kuva: Roine Piirainen

Kristillisdemokraatit esittävät tänään julkistamassaan laajassa kriisipaketissa kymmeniä toimia maatalouden elinvoiman, ruokaturvan ja energiahuoltovarmuuden tukemiseksi. Puolue vetoaa Marinin hallitukseen, jotta se tekisi välittömästi toimenpiteitä maatalouden akuutin kustannuskriisin helpottamiseksi sekä maatalouden ja energiahuollon omavaraisuuden pitkäjänteiseksi kehittämiseksi.

Tämän hetken tilanne on erittäin vakava. Energian hinta on moninkertaistunut. Lannoitteita saa huonosti ja hinnat huitelevat pilviä. Eläinten rehu on vähissä. Pankit eivät jousta tilojen rahoituksessa. Pellot uhkaavat jäädä viljelemättä. Joka päivä kahdesta kolmeen tilaa pistää ovet säppiin. Tämä kaikki tilanteessa, jossa sota Euroopassa on käynnistänyt globaalin ruokakriisin. Pohjois-Afrikassa säännöstellään leipää, Keski-Euroopassa kaupat rajoittavat ostomääriä. Ruuan hinta nousee kaikkialla, kuvaa puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Kotimaisen ruuantuotannon tulevaisuus on Suomelle elämän ja kuoleman kysymys, siksi sen pelastamiseksi on löydettävä keinot. Maatalousyrittäjät ansaitsevat paitsi kunnianpalautuksen, myös oikeudenmukaisen hinnan tekemästään työstä, painottaa puolueen 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östman, joka on eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen.

EU-vaikuttaminen on maatalouspolitiikan toimivuuden ytimessä. Päätöksiä odotetaan hallituksen lisäksi siis komissiolta. Tukijärjestelmä on monimutkainen, eikä aikaa uusien maksatusjärjestelmien rakentamiseen ole. Siksi on hyödynnettävä olemassa olevia järjestelmiä. Nyt olisi tärkeää, että komissio antaa jäsenmaille valtuuksia tukea maataloustuotantoa nopeasti ja mahdollisimman kevyellä menettelyllä, Essayah korostaa.

Kaupan valta-asema elintarvikemarkkinoilla on räikeä epäkohta, johon on pakko pystyä puuttumaan. Olemme menneet markkinaehtoisuudessa liian pitkälle, jos kauppa voi vuodesta toiseen kääriä voitot, mutta viljelijällä ei ole varaa tuottaa ruokaa. Elintarvikemarkkinoille tarvitaan kustannusindeksi, johon sopimukset sidotaan. Millään muulla alalla tällainen halpuuttaminen ei olisi mahdollista, Östman sanoo.

Kristillisdemokraatit esittää energiaveronpalautusten maksamista tiloille kolminkertaisina. On tärkeää, että toimet kohdistetaan niihin tiloihin, joilla oikeasti on tuotantoa ja jotka ovat kärsineet kustannuskriisistä eniten. Energiaveron palautus korotettuna on juuri tällainen tuki. KD:n kriisipaketissa todetaan, että riippuvuus venäläisestä energiasta on saatava poikki.

Energiaomavaraisuutemme vahvistaminen on huoltovarmuuskysymys. Akuuttina toimena polttoaineveroa on alennettava ja jakeluvelvoitteesta tingittävä. Turve on ainoa kotimainen varapolttoaineemme. Vielä jäljellä olevista turvetuottajista on tehtävä riittävän pitkillä sopimuksilla valtion sopimustuottajia, Riippuvuutta fossiilisista voidaan vähentää korvaamalla venäläinen tuontidiesel mahdollisimman suurelta osin kotimaisella Nesteen MyDieselillä, joka kaiken lisäksi laskisi myös päästöjä, Essayah toteaa.

Pankkisäätely ei saa kaataa maatiloja. Pankit ovat lähteneet huonosti tukemaan viljelijöitä esimerkiksi lainojen lyhennysvapailla ja muihin järjestelyihin, vedoten EU:n pankkisääntelyyn ja pankeille asetettuihin vaatimuksiin.

Ei voi olla niin, että EU-säännöt markkinasääntömme aiheuttavat sen, että huomenna ei ole leipää pöydässä.

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
murre riepunen

Vihreät ovat osoitelleet juuri maanviljelijöitä ilmaston suurimpana pilaajana, ovat vaatineet lähes koko toiminnan lopettamista, jotta maailma pelastuu, noh, tähän hulluuteen taisi tulla toppi. Suomen voimavarat eivät yksin riitä pelastamaan kaikkea, oma kansa on jäänyt viime vuosina taka-alalle, huoltovarmuudestakin ollaan mukamas huolissaan, rajatkin voidaan nyt sulkea tosta vaan vaikka kokonaan, intoili Mikkonen…kas..kas 2015 ei onnistunut.

Rudi

Eu ja Suomi ovat kusessa, eivät toki niin pahassa kuin Venäjä mutta venäläiset kestävät paremmin kusessa olemista kun ovat sitä niin kauan harjoitelleet. Tällä hetkellä euroopassa tuskaa helpottaa se että ollaan yhtenäisiä ja ollaan siitä ylpeänä. Kukaan ei nyt muista eteläisten eu-maiden katastrofaalista velkaantumista, ja energia-ahdinko voitetaan tuulimyllyillä kun vaan yhdessä päätämme. Eppäillä soppii. Melkoinen keitos on kasassa, saas nähdä mitä vielä seuraa. Meset ja Bemutkin kun tarvisi saada jotenkin tehtyä.

ike

Minua on alkanut vaivaamaan tuo sanonta ”vihervasemmisto”. Jos nyt ajattelisin positiivisesti niin vasemmiston täytyisi ajaa tavallisissa töissä käyvien asiaa, ei aja.Heidän oma määritelmänsä jo siltä ajalta kun olen politiikkaa seurannut n.50 vuotta, nuorempana oli muita kiinnostuksen kohteita, sen tulisi ajaa luontoarvoja, no ei aja. Sen tulisi ajaa kaikkia hyviä asioita Suomi nimisen kansakunnan kansalaisille, no ei aja. Sen ei ainakaan tulisi osallistua Suomi nimisen yhteiskunnan alasajoon ja konkurssiin, no osallistuu. Ainoa mysteeri minulle on miksi tuo suuntaus saa niin paljon ääniä. Siihen on kaksi mahdollista vastausta. Joko vaalit eivät ole sitä mitä meille halutaan esittää tai ihmiset eivät nyt oikein näe missä mennään. No sitten vähän Venäjästä Totta on tuo että Venäläiset kestävät paremmin kusessa olemista, siinä emme heitä voita. Puhun tuon kokemuksesta. Paljon Venäjällä matkanneena, en edes enää muista kuinka paljon (Kyse on sadoista matkoista, ehkä tuhansista kun tässä rajan pinnassa asun), pari tiukkaakin tilannetta on tullut eteen. Jos ei välitöntä apua niin sitten soitellaan ja homma hoituu. Verkostot Venäjällä sata kertaa tärkeämpiä kuin Suomessa. Kumma kyllä tuo myös on pätenyt Venäjän viranomaisiin joten en voi valittaa. Toivottavasti tämä nyt ei ole se suuri reset, toivoin että se olisi vain taloudellinen. Siinä vaiheessa voisimme aina nälän yllättäessä alkaa syömään toisiamme, no eiköhän se jo ole menossa. Jos joku haluttaa minua alkaa mätkimään niin siitä vaan. Mielstäni Putin on sotarikollinen ja psykopaatti, Biden on vaan seniili, keulakuvat usein ovat. Muistan aina kun vaimoni (venäläinen kuten jotkut tietävät). saanoi kun Putin tuli presidentiksi että nyt tulee suuria ongelmia. En sitä kovin paljon ajatellut, naisilla on tuo tapa puhua paljon, mutta hän toisti tuon saman jo kymmenien vuosien saatossa monta kertaa. Sen sijaan siskoni aviomies joka oli työskennellyt vuosikausia Moskovassa, ei tätä ymmärtänyt vaan sanoi että jos ei Putin niin siten kuka? Vaimo oli vähän ymmällään että miten se propaganda puree, ja siskon mies ei ole mikään tyhmä mies vaan puhuu aika montaa kieltä. Kiitos jos luitte tämän. Oli pisin johon olen sortunut. No maailma menee menojaan kaikesata huolimatta.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Rudi

Venäläinen ajattelu ja sielunmaisema on sellainen vyyhti josta täällä on aika vaikea päästä perille. Varsinkin se että venäjän johto on täysin erillään kansasta, on ollut sitä aina. On ollut myös tietysti aina niitä ”äänestyksiä” joissa kansa on valinnut johtajan, joka olisi yhtä hyvin tullut valittua ilman kansaakin. Tämä samahan koskee kaikkia autoritäärisiä hallintoja. Paljon telkkarissakin viime aikoina ollut entinen tiedustelu-upseeri Martti J. Kari on tutkinut venäläisyyttä, ja vaikka en kaikkia hänen lopputulemiaan nielaise, niin kyllä hän hyvin saa avattua ainakin osan siitä kuinka venäläiset ajattelevat, ollaan me niistä ajatuksista sitten mitä mieltä tahansa täällä lännessä. Laitan tähän linkin hänen luentoonsa jos joitain asia kiinnostaa. https://www.youtube.com/watch?v=bUHhBw73_L4

ike

No en nyt aivan kokonaan tuota vielä katsonut kun oli jotenkin tuttua. Venäjän johto kokee koko ajan olevansa sodassa. Olen todennut sen jo vuosia sitten tälläkin palstalla.Se ei voi syntyä kuin suuresta alemmuuskompelksista. En ole tietenkään pätevä tuota arvioimaan, mutta noin sivistynyt arvaus. Miten maa jonka koulutus ei häpeä minkään maan koulutukselle voi siitä kokea alemmuuskompleksia. En tiedä.Eivät luota kansalaisiinsa jotka ovat synnyttäneet suuria matemaatikkoja ja fyysikkoja. Miksi. Ehkä jonkun kumman sattuman vuoksi Venäjälle on muodostunut valtaapitävien ryhmä joka ei anna kunniaa koulutukselle. No se ainainen ristiriita koulutuksen ja politiikan välillä.

juha II

Aikomus on alasajaa koko Suomen maatalous pois ylikansallisten ruokajättien tieltä. Tämä on EU:n politiikkaa kuten myös WEF:n globalistie, jossa kaikki ”pienyrittäjät” siivotaan pois kuleksimasta monopolifirmojen tieltä niin että ne toimittavat ”valtion” virkaa ent. kommunistisessa yhteiskuntajärjestelmässä! YK ja NWO:n nilkjakkeet WEF:n ajaman sloganin ”Olet onnellinen kun et omista miotään”

juha II

…larppaavat itse kommunistista puoluetta ja sen nomenklaturaa, jolla on hillot ja datsat sillä aikaa kun tavikset syövät pahnoja kuten Pohjois-Koreassa sillä aikaa kun pullean pojan jalat eivät enää tahdo painoaan kantaa.

jep

Emma Kari yrittää kerätä irtopisteitä ja on olevinaan samaa mieltä. Vihreitä kiinnostaa todellisuudessa vain pitää suomalainen maanviljelijä löysässä hirressä kiimaisella ympäristöpolitiikallaan. Sähkön ja bensan hinnan pito karmeissa lukemissa osoittaa sen.