Maahanmuutto Muu maailma Politiikka

Kiina: 60% pitää Venäjästä

Kuvituskuva. Pixabay, CC0.

Kansainväliset ongelmat, kuten toistuvat tautiepidemiat, kauppa, Taiwanin ja Kiinan tulehtunut tilanne sekä Ukrainassa käytävä sota, ovat muokanneet kiinalaisten suhtautumista ulkomaihin ja ulkomaalaisiin.

Kansainvälinen turvallisuuden ja strategian keskus CISS sekä Tshinghuan yliopisto ovat tutkineet kiinalaisten asenteita muihin maihin vuonna 2023.

Tutkimuksen mukaan 39,4% prosenttia Kiinan väestöstä suhtautuu Venäjään myönteisesti ja 19% erittäin myönteisesti.

Kiinalaisten inhokkilistan kärjessä on Japani, johon suhtautuu erittäin kielteisesti 38,4% kiinalaisista ja kielteisesti 19,1%. Erittäin myönteinen käsitys Japanista on vain 2,3% kyselyyn osallistuneista.

Kakkossijalla on Yhdysvallat, johon suhtautuu erittäin kielteisesti 37,4% kiinalaisista ja kielteisesti 21,7%. Neutraali asenne Yhdysvaltoja kohtaan oli 28,7% kiinalaisista.

Erittäin myönteinen asenne Yhdysvaltoja kohtaan oli 3% kiinalaisista, mikä on sama luku kuin Venäjään erittäin kielteisesti suhtautuvien kiinalaisten määrä.

Euroopan Unioni ei herättänyt kiinalaisissa tunteita. Tutkimuksen mukaan 57,6 % Kiinan asukkaista suhtautuu Euroopan Unioniin neutraalisti. Erittäin kielteinen käsitys oli 9,3% ja erittäin myönteinen 3,3% kyselyyn osallistuneista kiinalaisista.

Samojen tilastojen mukaan 39% kiinalaisista saa tietonsa kansainvälisestä turvallisuuspolitiikasta Kiinan valtion mediasta, lähinnä televisiosta. Lisäksi 19% saa tietonsa hallituksen internetsivuilta ja virallisilta sosiaalisen median tileiltä. 1,7% kertoo saavansa tietonsa ulkomaitten sosiaalisesta mediasta sekä ulkomaisilta sivustoilta.

Kiinan väkiluku on noin 1,42 miljardia ihmistä.

Lähde Visual Capitalist

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ilkka

Kiinalaisilta on tainnut jäädä huomaamatta että koronavirus ja nykyinen lintuinfluenssa ovat heidän lahjansa maailmalle. Että se niistä toistuvista tautiepidemioista. Totta kai Kiina tukee venäläisten sotaa ukrainassa, itse he ovat olleet jo iät ja ajat paitsi Taiwanin kimpussa niin myöskin Tiibetin harmina. Mutta onneksemme he ovat luvanneet olla hiilineutraaleita jo 2085. ” Kunnianhimoinen ilmastotavoite ” on ollut niin kunnianhimoinen että sitä on kiitelleet suomenkin vihreät, sillä näin varhainen herääminen on harvinaista. Mieleen ei tule kuin yksi tyhmä pikkuvaltio joka yrittää päästä edelle, se on SUOMI jossa väkiluku on huikeat 5.4 miljoonaa. Täytyy aina muistaa suhteuttaa asioita, kiinalaisia on ” vain ” 1.42 miljardia joten meidän on moraalisista syistä luovuttava elintasostamme. Kulutamme jo nyt kaikki maailman luonnonvarat kolme ja puoli kertaa / vuosi, ja kuten näkyy, ilmastonmuutos senkun kiihtyy tämän täysin vastuuttoman elintapamme johdosta. Kiinan kaupunkien yllä leijuva sinertävä pilvi on vain vesihöyryä, sitä ei pidä tulkita saasteeksi.

John Quiman

Taiwanilla jos kysytään, saadaan aikalailla erilaisia tuloksia. Räikein ero taitaa olla siinä, että Taiwanilla arvostetaan ja pidetään Japanista ja japanilaisesta kulttuurista. Johtuu siitä, että Taiwan oli joitakin vuosikymmeniä Japanin vallan alaisuudessa ja sinä aikana Taiwan nousi taloudellisesti ja muutenkin reilusti. Kiina oli ennen sitä vallassa joitakin vuosikymmeniä, mutta elämä oli kurjaa ja köyhää. Kiinahan ei ole hallinnut Taiwania kovinkaan pitkää aikaa, joten Kiinan puheet siitä, että Taiwan on rotaamaton osa Kiinaa, on tyhjän päällä. Taiwan on ollut käytännössä itsenäinen noin 70 vuotta ja oli ennen Kiinan valtaa käytännössä itsenäinen jonkin aikaa.

Ilkka Manttari

Mielipidekyselyjen tekeminen totalitäärisissä maissa on jokseenkin turhaa.

Peter Kreisler

Mutta tuo Kiinan mielipidehajonta kertoo siitä, että Suomi on se totalitäärinen maa verrattuna Kiinaan, olisiko syytä huolestua?

ilkka

Venäjän median mukaan Putinin suosio on ennätyskorkealla, jopa 300 % rajapyykki meinaa kaatua.. Pieni ja vaatimaton erikoisoperaatio tosin venähti täydeksi sodaksi, mutta sitähän ei saanutkaan sanoa ääneen kun kannatusluvut ovat tuota luokkaa.

Peter Kreisler

Vaan eipä tuo Kiina pärjää Suomelle, jossa 99 prosenttia on tyytyväisiä presidentti Sauli Niinistöön ja osapuilleen 100 prosenttia on muuten tyytyväisiä yhteiskuntaan. Suomalaiset ovatkin maailman onnellisin kansa ja yksimielisinkin, kaikki vihaavat vihapuhetta ja maalittamista (toivottavasti ymmärsitte ironian).
Mutta Kiinan kohdalla Japani vastaisuuden voi nähdä johtuvan maiden välisistä sodista ja kaupallisesta kilpailusta. Muuten näyttää siltä, että pitkä kommunistihallinnon kausi ei ole saanut kiinalaisia ajattelemaan yhden kaavan mukaan, vaan mielipidehajontaa on yllättävän paljon. Ehkä kiinalainen omanarvontunto ja itsetietoisuus vaikuttavat asiaan.
Vaan nyt olisi Suomen ”vapaalla medialla” vientiartikkeli Kiinaan, menetelmä jolla jopa koulutettu ja älykäs Suomen kansa on saatu yhden mielipiteen taakse ja pistämään ns. ”aivot narikkaan”.

Uusimmat uutiset