Muu maailma Politiikka

Kiinan väkiluku laskee toisena peräkkäisenä vuonna

Kuvituskuva. Kuva: Pexels / CC0.

Kiinan väkiluku väheni kahdella miljoonalla hengellä vuonna 2023, mikä on toinen peräkkäinen vuotuinen vähennys.

Hallituksen äskettäisen ilmoituksen mukaan tämä suuntaus on seurausta seitsemän vuotta jatkuneesta syntyvyyden laskusta ja kuolemantapausten merkittävästä lisääntymisestä COVID-19-rajoitusten päättymisen jälkeen.

Kuolleiden määrä nousi 690 000:lla 11,1 miljoonaan, mikä on yli kaksinkertainen kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Väestön ikääntyminen ja laajalle levinneet COVID-19-taudinpurkaukset, jotka alkoivat joulukuussa 2022 ja jatkuivat seuraavan vuoden helmikuuhun, vaikuttivat osaltaan tähän merkittävään kuolleisuuden nousuun.

Kiinan kokonaisväestömäärä on nyt 1,4 miljardia, kuten tilastokeskus ilmoittaa.

Huolimatta hallituksen kannustimista ja yhden lapsen politiikan lieventämisestä siten, että viime vuosina sallitaan enintään kolme lasta, naiset saavat yhä vähemmän lapsia. Tämä suuntaus yhdistettynä terveydenhuollon parantumisesta johtuvaan pidempään elinajanodotteeseen johtaa siihen, että Kiinan väestö ikääntyy vähitellen, mikä saattaa haitata tulevaa talouskasvua.

Väestötieteilijät arvioivat, että väestön väheneminen jatkuu vuosikymmeniä, vaikka hedelmällisyysluku kääntyisikin nousuun. Tunnettu väestötieteilijä ja Shanghain yhteiskuntatieteiden akatemian entinen varapuheenjohtaja Zuo Xuejin arvioi, että 65 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä voi kaksinkertaistua ja ylittää 30 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Näihin väestörakenteen muutoksiin vastaamiseksi Kiinan hallitus on julkaissut suuntaviivoja, joissa keskitytään ”hopeatalouden” kehittämiseen ja ikääntyneiden kansalaisten hyvinvoinnin parantamiseen. Aloitteisiin kuuluu vanhustensairaaloiden ja vanhustenhoidon laajentaminen, ikääntyneille sopivien tuotteiden edistäminen, ikääntyneisiin kohdistuvien huijausten torjunta ja teknologian, kuten television, saatavuuden yksinkertaistaminen.

Myös paikallishallinnot ovat alkaneet tarjota kannustimia perheenlisäykseen. Kiinan siirtyminen väestönvalvontapolitiikasta syntyvyyden edistämiseen on kohdannut haasteita, sillä monet parit lykkäävät avioitumista tai jättävät lapset hankkimatta korkeiden koulutuskustannusten ja kilpaillun akateemisen ympäristön vuoksi. Myös hedelmällisessä iässä olevien naisten määrä on vähentynyt.

Jotkut asiantuntijat ennustavat, että väestön väheneminen saattaa hidastua tänä vuonna pandemian vaikutusten hiipumisen ja lohikäärmeen suotuisan vuoden vuoksi, mutta Nankain yliopiston professori ja Kiinan väestöyhdistyksen varapuheenjohtaja Yuan Xin lisäsi, että ”Kiinan kokonaisväestön vähenemissuuntaus on väistämättä pitkäaikainen ja siitä tulee luontainen piirre”.

Lähde: Big News Network

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Huolestuttavaa, ehdotankin että Kiina alkaa vastaanottamaan välimereltä tulevaa moniosaajien laumaa. Meillehän onkin jo vuosia valehdeltu ettei Suomi tai eurooppa pysty omalla syntyvyyydellään ylläpitämään hyvinvointia. Olen hyvin huolestunut kiinan tulevaisuudesta, ja olisin valmis uhraamaan muutamia kymmeniä tuhansia matuja jotta kiina pääsisi tästä vaikeasta ongelmasta yhtä hyvin eteenpäin kuin eurooppakin. Jos tulijoista ei olisikaan muuhun, niin kyllä ne oppii lapioimaan hiiliä voimaloihin jos vaan kiinan KELA on riittävän avokätinen harrasterahan suhteen.

Marko Kristian

Ei taideta Kiinassakaan enää tyttövauvoja heittää jokeen, ainakaan siinä määrin mitä ennen.
Kiinassa on myös varaa sitä syntyvyyttä laskea.
Maat joissa syntyvyys on ”räjähtänyt” tunkee juhlapaikanhakijoita eurooppaan.
Otetaan nyt esimerkkinä Intia, entistä enemmän eurooppaan tulevista ”turvapaikanhakijoista” on intialaisia, vaikka intialaisilla ei ole mitään perustetta turvapaikalle.
Mutta kun saa jalan rajan yli, niin sitten täällä ollaan ja suomalainen veronmaksja huolehtii kaikesta.