Kotimaa Politiikka Talous

Komissio hyväksyi sähköhyvityksen

Kuva: Nina Metsälä

Tiedote 23.3.2023 | Työ- ja elinkeinoministeriö

Euroopan komissio on hyväksynyt 23.3.2023 takautuvasti maksettavan sähköhyvityksen maksamisen valtiontukena. Komission hyväksyntä vaaditaan, että hyvitystä voidaan uuden lain mukaisesti maksaa sähköyhtiöiden laskutuksen kautta sähköenergiaa ostaneille henkilöasiakkaille. Eräät sähköyhtiöt ovat saattaneet lähettää huhtikuussa erääntyvät sähkölaskunsa ilman hyvitystä.

Lain mukaan sähköyhtiöiden tulee maksaa asiakkailleen sähköhyvityksen ensimmäinen erä viimeistään huhtikuussa erääntyvässä sähköenergialaskussa, ja hyvityksen toinen erä sitä seuraavalla laskulla. Jos laskua ei toimiteta huhtikuussa, niin hyvitys maksetaan ensimmäisessä huhtikuun jälkeen erääntyvässä sähköenergialaskussa.

Sähköhyvityksen ensimmäinen erä maksetaan vuoden 2022 marras-joulukuun sähköenergian kulutukseen perusteella. Toinen erä maksetaan tammikuun 2023 kulutuksen perusteella kaksinkertaisena. Näin sähköhyvitys maksetaan laskennallisesti neljää kuukautta vastaavalta ajalta.

Lisämaksuajan myöntäminen elinkeinonharjoittajalle

Samassa yhteydessä komissio antoi valtiontukihyväksynnän myös lisämaksuajan myöntämisestä elinkeinonharjoittajien sähköenergialaskuille sekä sähköyhtiöiden maksuvalmiuden väliaikaisesta tukemista. Tämä on edellytyksenä maksuajan antamiseksi elinkeinonharjoittajille.

Sähköenergialaskujen maksuajan pidentämisestä ja sähköyhtiöiden maksuvalmiuden väliaikaisesta tukemisesta annetun lain mukaan sähkön vähittäismyyjien tulee asiakkaansa pyynnöstä myöntää lisämaksuaikaa kuluttajille ja elinkeinonharjoittajille näiden 1.1.–30.4.2023 tapahtuneeseen sähköenergian kulutukseen liittyville erääntymättömille sähköenergialaskuille.

Sähköhyvityksen maksaminen saattanut viivästyä joissakin sähköyhtiöissä
Komissiolle on toimivalta päättää yrityksille tai yritysten kautta myönnettävien tukien soveltuvuudesta sisämarkkinoille. Suomi on toimittanut tarvittavat ilmoitukset komissiolle asianmukaisesti. Komissiota on myös informoitu tiiviisti jo suomalaisen tukijärjestelmän valmistelun aikana.

Sähköhyvityksen ensimmäinen erän maksaminen on saattanut viivästyä niissä sähköyhtiöissä, joiden huhtikuussa erääntyvät sähkölaskut ovat lähteneet ennen 23.3. tullutta tietoa komission hyväksynnästä.

”Saamiemme tietojen mukaan eräissä sähköyhtiöissä huhtikuun sähkölaskut ovat lähteneet asiakkaille jo aiemmin tässä kuussa, mutta komission valtiontuen hyväksynnän puuttuessa laskuihin ei ole voitu tehdä lain määrittelemää sähköhyvitystä. Tilanne on erittäin valitettava”, toteaa teollisuusneuvos Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lisätiedot:

teollisuusneuvos Petteri Kuuva, TEM, p. 0295 064 819

Komission tiedote 23.3.2023 Valtiontuet: Komissiolta hyväksyntä Suomen miljardin euron yritystukiohjelmalle

Energiaviraston ohjeita kuluttajille sähköhyvityksestä (kysymyksiä ja vastauksia)

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Valtio ottaa rahaa taskustasi ja ojentaa ne sinulle hyvityksenä korkeista sähkölaskuista, jotka typerä politiikka on aiheuttanut vähämielisen sähköpörssin myötävaikutuksella.

Marko Kyllönen

Sähköpörssin kauttahan tässä taas siirretään sekä ihmisten että valtioiden rahat sen promilen rikkaimpien taskuun.
Sitähän se ”great reset” tarkoitti.
Mutta ne eivät halunneet pelkästään meidän rahoja, vaan halusivat myös täyden vallan, maailmanhallituksen jota johtaa suuryhtiöt.
Et omista mitään ja olet onnellinen, koska et tiedä paremmasta.
Kaikki ihmissuhteet on netissä, työt tehdään etänä jne..

John Quiman

Sanovat, että olet onnellinen. Sitä samaa kommunistitkin lupasivat, kun Neuvostoliiton perustivat. Varmaan samalla lupauksella kerättiin kansa taistelemaan Pohjois-Korean puolesta sotimaan, jotta Pohjois-Korea saatiin lopulta luoduksi. Eiköhän tuo Maokin luvannut punaisessa kirjassaan kaikkea hyvää kiinalaisille, jotka sitten auttoivat Maoa luomaan Kiinan kommunistisen valtion. Venezuelassakin luvattiin parempaa yhteiskuntaa, kunhan äänestää kommunistit valtaan. No, Venezuelahan romahti vauraasta ja toimivasta köyhäksi kaaokseksi. Kuubaankin luotiin työläisille paratiisi, mutta huomasivat liian myöhään, että heistä olikin tarkoitus tehdä valtion orjia.

Se onnellisuus vaan ei ottanut tullakseen, eikä ”Great Reset” tuo sitä onnellisuutta vaan ihan saman orjuuden kuin muidenkin totalismia kehitelleiden ihanneyhteiskunnat.

Ilkka

Itänaapurimme setä kehittää omaa putreset malliaan yhdessä kinuskien kanssa. Virallisesti kinuskit ei ole samaa mieltä, mutta epävirallisen virallisesti ovat sittenkin.

Marko Kyllönen

Tässäkin taas sama, en ota mitään kantaa sähkötukeen, mutta miten me ollaan itsenäinen valtio kun ei saada tehdä mitään ilman EU:n lupaa?
Niinistöstä alkaen pitäisi poliitikot laittaa vastuuseen itsenäisyyden tuhoamisesta.
Ja se vaan jatkuu naton kanssa, nythän ne ketkut ajaa meitä sotaan.

Ilkka

No ei nyt sotaan tarvitse lähteä yhden Niinistön takia.