Eurooppa Kotimaa Rikos

KRP osallistui kansainväliseen operaatioon liittyen epäiltyihin törkeisiin veropetoksiin

Keskusrikospoliisi Vantaa. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Hezzu

Tiedote 7.6.2023 | Poliisi

Keskusrikospoliisi on tehnyt yhteistyössä Alankomaiden ja Saksan viranomaisten kanssa etsintöjä ja kiinniottoja liittyen lähdeverojen kiertämiseen liittyviin rikosepäilyihin.

Keskusrikospoliisi on mukana Suomen, Saksan ja Alankomaiden yhteisessä tutkintaryhmässä, joka puuttuu lähdeveron kiertämiseen tähtäävään rikosilmiöön. Suomessa KRP tutkii yhteistyössä Verohallinnon kanssa ilmiöön liittyviä epäiltyjä törkeitä veropetoksia. Esitutkintaan liittyen järjestettiin tutkintaryhmän jäsenmaiden yhteinen operaatiopäivä, jossa otettiin kiinni kaksi epäiltyä Suomessa ja Alankomaissa.

– Tutkintaryhmä on alustavasti arvioinut, että vältetyn veron määrä Suomessa, Alankomaissa ja Saksassa on rikosepäilyjen osalta kymmeniä miljoonia euroja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Merja Laitinen-Jaakkola Keskusrikospoliisista.

Esitutkinta asiassa on kesken ja poliisi tiedottaa asiasta uudelleen, kun se on esitutkinnan kannalta mahdollista.

Rikosepäilyt kytkeytyvät laajempaan ilmiöön

Lähdeveron välttämiseen tähtäävät järjestelyt ja niin kutsutut cum/ex- ja cum/cum -kaupat ovat laajamittainen kansainvälinen ilmiö, joka on aiheuttanut merkittäviä veronmenetyksiä useissa Euroopan maissa. Ilmiöllä tarkoitetaan osingon maksuhetken ympärillä tapahtuneita järjestelyjä ja kauppoja, joilla pyritään saamaan perusteettomia veroetuja.

– Kyse on monimutkaisesta kansainvälisestä ilmiöstä, jossa tarvitaan aina osallistujat ainakin kahdesta eri maasta. Järjestelyssä hyödynnetään eri valtioiden välisiä verosopimuksia, joiden perusteella osingoista ei peritä lähdeveroa. Järjestelyt sisältävät monimutkaisia rakenteita ja järjestelyissä on mukana useita erilaisia tahoja eri maista. Suomessa ilmiön tutkiminen ja torjuminen ovat tärkeitä tavoitteita poliisille ja Verohallinnolle, Laitinen-Jaakkola sanoo.

Linkki Eurojustin tiedotteeseen operaatiosta: Eurojust coordinates actions in Netherlands and Finland against dividend fraud and tax evasion.

Poliisi

6 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

Bines as usual.

Suursijoittajat, muiden muassa isot eläkefirmat, ovat tehneet tätä puljausta jo vuosikausia. Juuri ennen osingonmaksua osakkeet myydään halvemman verokohtelun yhtiölle ja heti osingonmaksun jälkeen ostetaan takaisin.

Kun kaupat tehdään «pörssin» kautta, ei ketään voi syyttää keskinäisestä sopimisesta sillä takaisinhan ei osteta ’noita «samoja» osakkeita. Niissä on eri numerot.

Kyse ei ole vain muutamasta kymmenestä miljoonasta, ei edes sadasta.

John Quiman

Noin tekisi varmaan jokainen, jos olisi mitä myydä ja millä tehdä parempi tili tuolla tavalla. Varsin harvalla on haluja maksaa veroja mahdollisimman paljon.

Valtiosta on tullut vuosien mittaan melkoinen verenimijä verotuksellaan. Tosin tästäkin kärsii se tavallinen ihminen eniten. Hän ei voi kierrättää rahojaan veroparatiisien kautta tai kikkailla muuten verot pienemmiksi. Hän voi korkeintaan ostaa viiden euron pizzan ja unohtaa pyytää kuittia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
John Quiman

EU-maat haluavat ottaa lähdeveron jokaisesta eurosta, jonka tienaa joku yksityinen henkilö, joka asuu EU:n ulkopuolella. Veroa pitää maksaa, vaikka verotettava ei ole nauttimassa mistään eduista missään EU-maassa. Kovin on ahneeksi mennyt tämä verotustouhu. jokin määrä vuosia sitten ei tarvinnut maksaa lähdeveroa, jos asui ulkomailla, tai EU:n ulkopuolella.

Ilkka Manttari

Aina hymyilyttää kun joskus näkee että EU ja demokratia mainitaan samassa lauseessa. Ei pitäisi, onhan se niin surullista.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Manttari
John Quiman

EU on teoriassa demokratia, mutta EU:n poliitikot huolehtivat siitä, että demokratia ei pääse sotkemaan heidän kuvioitaan, vaan heillä säily kontrolli kansan mielipiteistä huolimatta. Esimerkiksi hallitsematonta maahanmuuttoa vastustaa taatusti enemmistö euroopalaisista, mutta eipä se vaikuta poliitikkojen touhuihin pätkääkään. He täyttävät EU-maita sossupummeilla ja kansa maksaa, vaikka kansa ei sitä halua.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka

Jonkunhan siitä on maksettava että kehitysmaista tulevat voidaan elättää. He kun eivät maksa koskaan veroja.

Uusimmat uutiset