Kotimaa Uutiset

Kutsunnat alkavat elokuussa

Kuva: Pixabay.

Puolustusvoimien aluetoimistot järjestävät asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat 15.8.-15.12.2022. Kutsuntavuorossa ovat vuonna 2004 syntyneet miehet.

Tiedote 8.8.2022

Vuoden 2022 kutsunnat alkavat 15. elokuuta. Aluetoimistot järjestävät syksyn aikana 540 kutsuntatilaisuutta 244 paikkakunnalla.

Kutsuntoihin osallistuu tänä vuonna noin 36 900 henkilöä. Kutsuntavuorossa ovat vuonna 2004 syntyneet miehet. Lisäksi kutsuntoihin osallistuvat aiemmilta vuosilta uudelleen tarkastettavaksi määrätyt sekä ilman laillista estettä kutsunnoista poisjääneet henkilöt. Jokaisen asevelvollisen on osallistuttava kutsuntoihin, ellei aluetoimisto ole erikseen vapauttanut häntä läsnäolovelvollisuudesta.

Lakisääteisissä kutsunnoissa määritetään asevelvollisen palveluskelpoisuus ja päätetään sen perusteella palveluksesta. Kutsuntatilaisuudessa asevelvolliselle selviää, missä ja milloin hän tulee palveluksensa suorittamaan. Palvelukseen liittyvät toiveet voi esittää tilaisuudessa kutsuntalautakunnalle.

Varusmiespalveluksen pituus ei selviä vielä kutsunnoissa, vaan palvelusaika ja -tehtävä määrätään koulutushaarajakson lopulla. Siviilipalveluksen kesto on 347 vuorokautta.

Kutsunnoilla on maanpuolustuksellisesti ja yhteiskunnallisesti tärkeä merkitys. Tilaisuuksissa tavoitetaan viimeistä kertaa koko miespuolinen ikäluokka, annetaan tietoa maanpuolustusvelvollisuudesta sekä edistetään kansanterveystyötä. Puolustusvoimille kutsunnat tarjoavat mahdollisuuden tavata asevelvollisia kasvokkain sekä pitää yhteyttä kuntiin ja paikallisiin viranomaisiin kokonaisturvallisuuden ja viranomaisyhteistyön kehittämiseksi.

Asevelvollinen, näin valmistaudut kutsuntapäivään

Tutustu palvelustehtäviin. Ennen kutsuntoja kannattaa pohtia omia toiveitaan palveluksen suhteen. Puolustusvoimissa on tarjolla yli 600 monipuolista palvelustehtävää, joista löytyy varmasti jokaiselle sopiva. Siviilissä hankittua koulutusta, osaamista sekä omia mielenkiinnon kohteita kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää palveluksessa. Mieti siis jo etukäteen, millaiset tehtävät sinua kiinnostavat ja valmistaudu kertomaan niistä kutsuntalautakunnalle.

Tarkista kutsuntatilaisuutesi paikka ja ajankohta. Kutsuntatilaisuuden paikka ja ajankohta selviävät intti.fi-sivustolta löytyvästä kutsuntakuulutuksesta. Mikäli tiedät jo etukäteen, että sinulla on este omalle kutsuntapäivällesi tai sairastut ennen kutsuntoja, ota yhteyttä omaan aluetoimistoosi ja sovi kutsuntavelvollisuuden hoitamisesta.

Saavu ajoissa kutsuntapaikalle. Kutsuntatilaisuuteen kannattaa saapua hyvissä ajoin ja varautua siihen, että tilaisuus voi kestää koko päivän. Mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen sekä tarvittavat lääkärin- ja opiskelutodistukset.

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 15.1.2023

Naiset hakevat vapaaehtoiseen asepalvelukseen erillisellä haulla. Kesäkuussa 2022 voimaantulleen uuden lain myötä haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen aikaistuu noin kuudella viikolla. Hakemukset tulee jatkossa jättää 15. tammikuuta mennessä. Seuraava haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy siis 15.1.2023. Lisätietoa ja hakuohjeet löydät täältä.

Katso myös:

Haku erikoisjoukkoihin. Erikoishaun kautta haettaviin tehtäviin ei määrätä kutsunnoissa. Useimpiin tehtäviin voi hakea vielä kutsuntojen ja palveluspaikan määrittämisen jälkeenkin, mutta jos mieluinen erikoisjoukko on jo tiedossa, kannattaa siitä kertoa kutsuntatilaisuudessa.

Lisätietoa kutsunnoista

Asevelvollisten usein kysymät kysymykset

Maavoimat

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Rudi

Luotettavalta taholta kuulin että varusmiesten motivaatio on parantunut merkittävästi kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Jopa ryhti on heillä kuulemma parantunut. Mikäpä sen hienompi juttu kun kerran asia näin.

juha II

NATO:n kuoleman katiskaan, jonne nielu vetää!

Tuo Suomen Siniristilippu on täyttä tuubaa, jolla vain muoviämpäriin uskovat kansalaiset pitävät vielä voimassa. Koko sinänsä kunnioitettava valtiolippu on vain kasiainen ongenkoukussa!
Ruotsissa sentään armeija vannoo lippuvalansa sateenkaarilipulle, jota lupaavat puolustaa kuolemaan saakka!

Ilkka Forsten

Miten kuuluu pöllön kutsuhuuto ? Pöllö, pöllö tänne pöllö, pöllö, pöllö tänne pöllö..

Matti

EU ja JENKKIEN riviin Itulandia
Ja jotkut Älykääpiöt haluaa Per_eR_ikiä puolustaa🤣🤣🤣

Sensuroimaton Totuus

Globalisti eliitti kutsuu sinua puolustamaan uutta maailmanjärjestystä.

Letunviuhake

Joo ja Victor Orban sanoi just jossain tilaisuudessa, että Globalistit voivat painua H…..IIN!!! Kannatan tätä ajatusta 100%!!

John Quiman

Jaha. Nyt joutuu kutsuntoihin jo vastikään syntyneet miehet. Tulipa nuo kutsunnatkin hoidetuksi omalta osalta jo 70-luvulla.

Vanha vitsi kutsunnoista: Nuorukainen asteli kutsuntavirkailijan eteen. Virkaa suorittava kysyi, että mitä hommia on tehty siviilissä. Nuorukainen vastasi, että sirkuspellenähän minä. Virkailija vastasi, että sama homma, on vaan pienemmät teltat.

Kata

😀

Ilkka Forsten

Mitä vasten alokas oli humalassa ? Halkopinoa vasten herra vääpeli. Ei kun minä tarkoitan minkä tähden, kolmen tähden herra vääpeli. Oletteko te uppiniskanen, ei, olen Matti Niskanen. Sukuni on lähtöisin varpaisjärveltä, josta se eri vaiheiden jälkeen muutti polvijärvelle. Sitten muutettiin reisijärvelle ja lopulta päädyimme lannevedelle. Alkuperäinen sukunimeni on muuten Pösö. Kirjuri, se kirjoitetaan sitten oikeaoppisesti Peugeot..

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten