Eurooppa Kotimaa Muu maailma Politiikka

Marko Meretvuo: Ilmassa on paljon vihaa ja inhoa, eikä aseiden laulamisen loppuminen ole näköpiirissä

Kuva: Marko Meretvuo

Toimittajana Miro Sarola

Kansalainen haastatteli kirjailija ja turvallisuusasiantuntija Marko Meretvuota. Kysyimme hänen näkemyksiään Ukrainan sodan kulusta ja sotaakäyvistä osapuolista asiantuntijan näkökulmasta.

Ukrainan sota jatkuu. Minkälaisia ajatuksia asiantuntijalle on herännyt siltaiskusta ja muista tapahtumista viime aikoina?

– Erilaisia iskuja tehdään puolin ja toisin, kuten sodan luonteeseen kuuluu. Valitettavasti sodan kulusta on vaikea saada todellista kuvaa, sillä suuri osa informaatiosta on jommankumman osapuolen sotapropagandaa, mikä sekin on sinänsä ihan luonnollista tällaisessa tilanteessa. Moni helmikuussa tekemäni ennakkoarvio on kuitenkin osoittautunut oikeaksi: jotkut väittivät tuolloin Venäjän kykenevän nopeaan voittoon, toiset taas olivat ensimmäisten viikkojen jälkeen sitä mieltä, että Venäjä on aivan pian häviämässä sodan logististen ja muiden syiden takia. Kuten ennakoin, kumpikaan ei pitänyt paikkaansa, vaan sota jatkuu edelleen. Sen sijaan monen muun asiantuntija-arvio on mennyt mönkään, mikä johtuu siitä, että lännessä kuvitellaan Venäjän arvioivan riskejä samalla tavalla, kuin me itse teemme. Venäjänhän ei joidenkin mukaan pitänyt aloittaa koko hyökkäystä, koska sillä oli siihen liian vähän joukkoja käytettävissä, eikä sen pitänyt aloittaa liikekannallepanoa, koska riski sen epäonnistumisesta piti olla liian suuri. Valitettavasti Putin on ottanut nämä molemmat riskit. Toivottavasti samanlaisia epäonnistuneita arvioita ei tehdä nyt, kun arvioidaan Venäjän valmiutta käyttää joukkotuhoaseita tai aloittaa uusi rintama joko Ukrainassa tai muualla.

Varsinkin pro-Putin leiri on luonut hyvin mustavalkoista mielikuvaa. Voit olla Ukrainan, Ukrainan johdon ja NATO puolella tai Venäjän puolella. Vaikuttaa, että Zelenskyn puheet ydiniskusta Venäjälle ovat rikkoneet tätä mielikuvaa?

– Zelenskyn lausunto ennalta estävistä toimista sai siivet alleen tulkintavirheen takia, kun lauseessa luultiin tarkoitetun ennalta estäviä iskuja. Kremlin propagandakoneisto tarttuu mielellään tällaisiin, ja valitettavasti monet virheelliset tulkinnat leviävät kulovalkean tavoin myös Suomen kansallismielisissä piireissä. Jokainen voi tietysti olla millä puolella haluaa, mutta sodan tarkastelu objektiivisesti näyttää tällä hetkellä todella vaikealta. Tämä olisi kuitenkin erityisen tärkeää, jos pyritään arvioimaan tapahtumien kulun seuraavia vaiheita. Elämme erilaisten narratiivien maailmassa, jossa kaikki tapahtumat pakotetaan ennalta määrättyihin muotteihin, palvelemaan jonkun osapuolen tavoitteita. Tilanne on eskaloitunut merkittävästi viime viikkoina, ja lännessä ei ehkä huomata, että olemme itsekin retoriikan tasolla eräänlaisessa eskalaatiokierteessä, jossa puheille rauhasta ei ole lainkaan sijaa. Ilmassa on paljon vihaa ja inhoa, eikä aseiden laulamisen loppuminen ole näköpiirissä. Päinvastoin, ennakoin tilanteen kehittyvän loppusyksyn ja talven aikana vielä huonompaan suuntaan.

Ennustaminen on aina vaikeaa, mutta minkälaisia mielikuvia sinulla on Venäjän sisäisestä tilanteesta. Kritiikistä Putinia kohtaan uutisoitiin jonkin verran noin kuukausi sitten. Onko vallanvaihdos tai Venäjän sisäiset konfliktit missä määrin todennäköisiä?

– Lähestyn asiaa tiedusteluanalyysin näkökulmasta, jota minut on yliopistossa koulutettu tekemään. Siinä ennustamiselle ei ole sijaa, vaan arvioiden tulevasta pitää perustua kurinalaiseen työskentelyyn mahdollisia kehityskulkuja kuvaavien indikaattorien matemaattisten todennäköisyyksien kanssa. Niiden perusteella Venäjän sisäiset konfliktit ovat pidemmällä tähtäimellä hyvinkin todennäköisiä, mutta juuri nyt Putinilla on rautainen ote hallintokoneistostaan, joka taas pystyy pitämään kansan kapinoivan vähemmistön kurissa väkivallan avulla. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua nopeastikin mikäli sodassa tapahtuu jotain yllättävää esimerkiksi joukkotuhoaseisiin liittyen. Valitettavasti Suomen osalta meillä on Venäjän suhteen vain huonoja vaihtoehtoja: sisäiset levottomuudet saattavat johtaa miljoonien venäläisten pakolaisvirtoihin Suomeen, ja palatsivallankumouksen seurauksena valtaan tuskin nousisi länsimielistä johtajaa, vaan Putinia sodassa epäonnistumisesta syyttävä ja entistäkin hyökkäävämpää ulkopolitiikkaa harjoittava taho. Nähdäkseni Yhdysvallat harjoittaa Venäjää kohtaan tällä hetkellä ns. verenvuodatusstrategiaa, jossa se tietoisesti pyrkii kuluttamaan Venäjän asevoimat loppuun. Sotilaallisesti heikko Venäjä on luonnollisesti Suomen etu, mutta esimerkiksi Kaukasuksen ja Lähi-Idän suunnalla tämä saattaa aiheuttaa levottomuuksia ja jopa uusia sotia, joista onkin jo olemassa ns. heikkoja signaaleita.

Lisätietoa:

M.A. Meretvuo, FM, on kirjailija ja turvallisuusasiantuntija. Hän valmistui keväällä 2021 Jyväskylän yliopistosta ensimmäisenä turvallisuutta ja strategista tiedustelua suomalaisessa siviiliyliopistossa pääaineena opiskelleena.

Lue lisää:

Akselerationismin ja vakaan maailman vertailua – kirjailija Marko Meretvuon haastattelu

Meretvuo: Sota yhdistää kansan aiemmista poliittista jakolinjoista riippumatta

 

23 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Runtiti-pou

Venäjä alkaa näköjään olla kypsä rauhaan, kun kuriirit kirjoittavat tällaisia

juha II

Sotapropaganda on läsnä sodassa kuin sulhanen morsianta häissä. Ja vain jälkimmäinen voi kusta!

Runtiti-pou

”Tilanne on eskaloitunut merkittävästi viime viikkoina, ja lännessä ei ehkä huomata, että olemme itsekin retoriikan tasolla eräänlaisessa eskalaatiokierteessä, jossa puheille rauhasta ei ole lainkaan sijaa”
Sodan kuuluisi eskaloitua ja eskalaatio olisi nimenomaan saatava päämaaliksi. Näin Venäjä häviää varmasti. Eikö ole jo korkea aika hävittää Trans-Dnestria maailmankartalta ym? Kaukasuksella voi tietenkin Armenia joutua hätää kärsimään, jos isoveli heikkkenee, Toisaalta Kaukasuksen kansat vapautuvat Venäjän ikeestä.
Aivan hullua puhua rauhasta tai vastaavasta, kun se tällä hetkellä merkitsisi vain voittoa ja alueita Venäjälle

Ilkka Forsten

Meidän on nyt nopeasti saatava yhteys tiettyihin henkilöihin. Nämä ovat avain-asemassa. He ovat Sylvester Stallone, Bruce Willis, Dolf Lundgren, Arnold Swarzenegger sekä Captain America.. Heiltä kuluu noin 1h 45 min minkä tahansa konfliktin hoitamiseen, sillä he ovat jo tuhonneet kokonaisia armeijoita mainitussa ajassa. Mikäli reserviä tarvitaan, ollaan vielä yhteydessä Steven Spielbergin kanssa, tai George Lucas:n niin saamme koko tähtilaivaston kaukaisesta galaksista tukemaan ponnistelujamme, joilla hillitä laukkaavaa inflaatio, jota nopeutetaan puheilla Putinin suurista sotaunelmista sekä yhäkin voimissaan olevasta ilmastohätätilasta.

ike

😂

Kolmossivun tyttö

Ilmassa on paljon unhoituksen hämärää, harhautuksen sumua ja suuren urheilujuhlan tuntua. Olen joskus ennenkin kirjoittanut siitä, etteivät ihmiset näe nenäänsä pidemmälle. Tilattavissa liikennevaloissa he eivät näe kanssakulkijaa, joka on jo painanut nappia, vaan jokaisen pitää saada painaa sitä nappia itse. Junassa ihmiset eivät näe edessään seisovaa matkustajaa, joka on jo painanut ovenavauspainiketta. He ja vain he ovat jäämässä asemalle ja ovi avautuu vain heille. Myöskään junaan astuessa ei ajatella, että ihmisiä on myös jäämässä pois ja sisään rynnätään kuin vauhkoontunut sonnilauma. Juuri tällaiset ihmiset menevät helposti Venäjä murskaa Ukrainan, Ukraina voi jopa voittaa, Venäjältä loppuvat ammukset tyyliseen uutisointiin. He elävät ikäänkuin kuplassa, jonka sisälle mahtuu vain yksi asia kerrallaan ja kaikki on tässä ja nyt. Toisaalta Ukrainan sodan uutisointi tuntuu olevan valta- ja ikävä kyllä myös vaihtoehtomedian osalta kapeaa ja yksipuolista. Sodan kulkua joutuu päättelemään sekä Ukrainan menestystä suitsuttavien uutisten että täydellisen hiljaisuuden perusteella. Objektiivisempi ote olisi tervetullut siksikin, että mekin saisimme tietää, mikä meitä ehkä odottaa. Mihin omaisemme ja me itse joudumme ehkä. Millaista vanhemmillamme, isovanhemmillamme tai isoisovanhemmillamme oli.

Niinpä nytkin ihmiset on saatu heiluttamaan Ukrainan ja Venäjän lippuja, maalaamaan Ukrainan lippuja parkkiruutuihin ja Z-kirjaimia liikennemerkkeihin ym. Ikäänkuin olisi kysymys kahden urheilujoukkueen kannattajista. Kollektiivinen muisti siitä, millaista sota on, on hävinnyt. Toisaalta vieraiden valtioiden tunnukset on otettu käyttöön miettimättä niiden symboliikkaa, vaikka Suomessa asuvina ja suomea puhuvina meidän pitäisi vaalia omiamme. Näitä lippuja heiluttelevat nekin, joille siniristi ja leijona olivat vielä alkukeväästä rasismia.

Sinänsä viha, inho ja vastenmielisyys ovat normaaleja tunteita ja ne koettavat kertoa meille jotakin. Niiden kääntöpuolena tulisi kuitenkin olla rakkaus omaa, ei jonkun toisen, isänmaata kohtaan. Pelkästään vihan varassa ei pitäisi toimia, koska silloin toimii reaktiivisesti ja lyhytjänteisesti.

Taas NATO

Koittakaapa nyt ymmärtää että ei sodassa ole mitään tutkittavaa tai analysoitavaa. Tapahtumat ENNEN sotaa ja tapahtumat jotka JOHTIVAT siihen ovat sen tutkimisen ja analysoinnin kohteita.

Miksi siis NATO ja USA aloittivat tämän Ukrainen konfliktin? Kas kummaa… jälleen kerran demokratia (eli luonnonvarojen) vuoksi.

Eräs Suomen ylimillä portailla oleva sotilashenkilö sanoi privaatisti illanvietossa ”jos jossain on sota niin se on NATO:n aloittama”. Ja joku vissiin väärä ihminen kuuli sen koska varmalta näyttänyt urapolku tyssäsi siihen.

Ilkka Forsten

Muistaakseni niissä Ukrainaan vyöryneissä tankeissa oli Z kirjain. Tietenkin voimme kääntää tuon kirjaimen pystyasennosta oikealle kyljelleen, jollon siitä tulee N, joka on koodi sanalle NATO… Voi kuinka rakastan näitä kryptattuja viestejä. Kuulin myös että kaikki radioliikenne jota Z, siis N tankeista lähetetään eteenpäin, on alunperin englantia, mikä wikipedian kääntäjällä muokataan kuulostamaan Venäjän kieleltä. Onneksemme tämä tuli nyt ilmi, niin voimme perua natoon liittymisemme, mutta tehdään se sanskriitin kielellä Z siis N tankkien kautta, josta tieto välittyy USA:le ( Puna)valkoiseen taloon minkä googlen earth paikallistaa Kremliin. Putin on oikeasti Biden, hän vaan käyttää TV lähetyksissä Mission Impossiblesta tuttua kuminaamaria sekä äänisyntetisaattoria piilottaakseen todellisen minänsä.

HIMARS järjestelmä on todellisuudessa valtava vessapaperin sisärulla, joka tilattiin Kiinasta Shanghain ilotulitetehtaalta ennen koronaviruksen väitettyä leviämistä. Se mitä näemme TV:n välityksellä on Hollywood:n suurissa studiohalleissa vihreää taustakangasta vasten kuvattua huttua, ja tuhot ukrainassa on graafista animaatiota mitkä tuottaa alan erikois-osaajat Lights & illusion periaatteella. Venäläisiä ei ukrainassa ole, he ovat punaisella torilla hyvässä järjestyksessä ja nuhteessa, koska putin, ( se aito ) on sanonut ettei kommunistinen valtio käytä koskaan väkivaltaa tavoitteidensa ajamiseen. Nato on siis syyllinen, tämä kiistaton väittämä ja eri tason mahdolliset huijaukset huomioiden, päädymmekin tulemaan että Suomi aloitti sodan, päästäkseen nopeutetusti NATO:n jäseneksi. Tätä tukee sanna marinin vakavalla naamalla pidetty puhe haukottelevalle EU komissiolle, jossa hän julisti suomen olevan sotaa käyvä maa. Biden tuhosi Nordstream putket, koska Marin halusi sitä. Maria Ohisalo kannatti ajatusta, sillä näin saatiin metaanipäästöt tappiin ja lisää uskottavutta ilmastohätätilalle. Putin vastusti asiaa, mutta hänen puheensa ohitettiin vaikka siinä oli järkeä enemmän kuin suomen koko hallituksella krapula-aamun jälkeen.

Moskva lippulaivaa ei koskaan upotettu, se on yhä olemassa, siihen voi nykyään tutustua sukellusryhmän kanssa. Kertsinsalmen siltaa ei räjäytetty, se oli todellisuudessa NATO:n lapsityövoimalla Sierra -Leonessa kyhätty paperimassapitoinen pienoismalli. Volodymyr Zelenskyi on hänkin oikeasti biden, mutta hänen vaimonsa on tiettävästi ihan kamala harris, sillä biden ei saanut valita vähemmän kamalaa vaimokseen, kapitalismin hankaluuksia, myönnetään. Onneksemme kaikki on nyt paljastettu, bluffit huomattu ja saatu Z näyttämään N kirjaimelta, joten olkoon allahu akbar jatkossakin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Ilkka Forsten

” Syvä iskumme on viha voittamaton, meil armoa ei kotimaata.”

Juha

Hienoa että Kansalainen antaa mikrofoonin jollekkin muulle kuin UPIn (Council of Foreign Relations) Mika Aaltolalle, jolla on ollut valemedian monopoli Ukrainasodan analyyseihin.

Sotahullut ovat nyt vallassa eikä juuri kukaan etsi rauhan mahdollisuutta. Suomessa rauhanaktivistit ja natovastaiset rinnastetaan välittömästi putinisteiksi ja venäjämielisiksi. Vaikka kaikkien jätjellä ajattelevien olisi puhuttava rauhan puolesta. Suomi oli 80 vuotta idän ja lännen välissä aktiivisesti liennyttämässä osapuolien välejä. Kauppasuhteemme Venäjään oli vaurautemme perusta.

Nyt kansa on viety sotaan propagandan, ptovokaation ja manipulaation keinoin. Samanlainen mielten muokkaus on ollut käynnissä kuin alkuviikosta paljastuneessa covid-rokotehuijauksessa. Mieleltään vahvat ja älykkäät ihmiset eivät ottaneet ameriikkalaisten geenimanipulaatiota. Nämä samat kansan viisaat näkevät myös tämän sotamanipulaation läpi.

Kuka hyötyy käynnissä olevan Ukraina konfliktin seurauksena? Samat pankkiirit jotka käärivät dollarit taskuunsa koronahuijauksessa ja nauravat koko matkan pankkiin asti.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Juha
Ilmari

Rauha tulee heti kun Venäjä vetäytyy Ukrainan alueelta.

Juha

Taisit ottaa sen geenipiikin.. ja buusterinkin..

Pyhä yksinkertaistus

Rauha pitää solmia niin, ettei kumpikaan osapuoli tunne hävinneensä, muuten tulee revanssi. Vertaa I. ja II maailmansota.

Jäitä hattuun

Miksi pitäisi uskoa tuollaista?

Eihän sitä rauhaa ollut tuolla alueella ennen Venäjän hyökkäystäkään (siis ennen 24.2.2022) joten miksi ihmeessä pitäisi kuvitella, että Venäjän vetäytyminen jotenkin saisi aikaan rauhan?

Sotaahan on tuolla alueella käyty jo vuodesta 2014 lähtien. Siis jo paljon ennen kuin Venäjä puuttui asiaan.

John Quiman

Venäjä puuttui asiaan 2014 miehittämällä Itä-ukrainan ja lavastamalla sinne kansannousun. Siinä samalla miehittivät Kriminkin. Nuo alueet ovat olleet Venäjän tiukassa hallinnassa alusta asti. Siis käytännössä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Venäläisen propagandan mukaan ovat siellä tukemassa sorrettuja venäjänkielisiä. Se propaganda on niillä aluieilla ainoa sallittu. Siellä ei minkäänlaiseesa mediassa ole muille mielipiteille tilaa.

Jostain kumman syystä esim. Harkovan kaupungin, joka on liki täysin venäjänkielinen, asukkaat eivät halunneet Putinia vapauttamaan heitä, vaan torjuivat venäläiset hyökkääjät. Eikö mitenkään ole tullut mieleen, että on outoa, kun vain Venäjän miehittämillä alueilla on sorrettuja venäjänkielisiä?

Ilkka Forsten

Menee vähän samaan kategoriaan kuin se että euroopassa on vain valkoisten sortamia ja orjuuttamia mustia hakemassa oikeuksiaan. Yksikään afrikan valtio ei hae mitään korvasta toisilta afrikan mailta, vaikka he ovat myyneet orjia vielä nykyäänkin toisille mustille. Saudi-Arabiaa ei mustat arvostele vaikka se kieltää koskaan tehneensä mitään väärään, ja on kieltänyt esimerkiksi somaleilta pääsyn maahan.

Kaikesta tästä huolimatta, siis siitä että eurooppa jakaa kaiken ilmaiseksi tulijoille, väittää tulijat yhä olevansa sorrettu hauras vähemmistö vailla mitään oikeuksia.

Limonaditehtailija Milan ” Jaffa ” laulaa pelkkää propagandaa joka syyttää valkoisia heidän oman ryhmänsä tyhmyydestä, ja poliisin ylin johto nyökyttelee hyväksyvästi kertoen kantaväestölle että toiseuttaminen on rikos.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
John Quiman

Valkoisten eurooppalaisten syyttämisellä voi tienata ja saada etuja, koska valkoisten eurooppalaisten ja eurooppalaisperäisten joukossa on oman rotunsa pettäviä syyllistäjiä ja valkoisten lypsämistä järjesteleviä voimia. Jos afrikkalaiset syyttelevät toisiaan, ei siitä kostu mitään, eikä saudienkaan sättiminen tuota mitään.

Ilmari

Venäjä on miehittänyt Ukrainan alueita vuodesta 2014. Sota on alkanut siitä

otto suni

Todella hyvä, että on annettu mahdollisuus tuoda esille muutakin kun Mediapoolin valitsemia ”asiantuntijoita”! Hybriidiosaamiskeskus, UPI ja koko hallintokoneistomme on unohtanut objektiivisen tarkastelun sodan syistä ja siksi kansalaisia viedään ”kuin sokeaa pajukossa”!
Meretvuo on nuori, mutta hänestä voi kehittyä erinomainen asiantuntija, joten on hyvä pitää mielessä hänen nimensä tulevaisuutta ajatellen!

John Quiman

Venäjänkauppa ei ollut vaurauden perusta. Se ei ollut erityisen kannattavaa ja Venäjä esteli kauppasuhteiden luomista länteen. Niitä toki luotiin, mutta Venäjä niitä viivytti ja laimensi.

Suomi oli 80 vuotta pelko takapuolessa ja kakit housuissa Venäjän puristuksissa. Muut jutut olivat koristetta karun todellisuuden päälle.

Ukrainan sodasta Venäjä arveli hyötyvänsä, mutta ei tainneet toiveet toteutua, mutta koska Venäjä uskoi hyötyvänsä, se hyökkäsi. Ei tuohon tuon kummempaa selitystä tarvitse kehittää, vaikka monien mielestä jotenkin on asiaan sotkettava nato, länsimaat ja erityisesti USA.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Venäjän toimista koituu heille itselleen taloudellinen alamäki hyvin pitkäksi aikaa, eikä vähiten siksi että sikäläisten aseteollisuuden tuotteita ei kohta halua kukaan. Se miten niitä on tuhottu, ja miten huonosti niillä menestytään missään on erittäin surkeaa mainosta. Kaiken lisäksi venäjän omalla armeijalla tulee olemaan pulaa modernista sotakalustosta, ja sekin puoli pitäisi pystyä hallitsemaan, koska huonosti aseistettu suurvalta ei vakuuta ketään. Itse asiassa myönnän olleeni yllättynyt miten surkea armeija itänaapurilla loppujen lopuksi on. Mahti on perustunut valheille vahvasta sotaan kykenevästä valtiosta, mutta nyt ollaan nähty että kyse onkin bluffista. Neuvostoliiton tuhoutuminen taisi sittenkin olla vielä kovempi isku idän suurvallalle kuin länsimaiset analyytikot osasivat odottaa. Neuvostoliiton raunioille ei jäänytkään mahtava sotilaallinen voima, sinne jäi ammattitaidoton armeija ja huonosti motivoitunut kansa jota alettiin heti uunottaa uuden valtion taholta. Entinen KGB:n agentti kokosi ympärilleen uskollisia mutta kyvyttömiä tekijöitä, mikä on nyt nähty.

John Quiman

Eräs USA:lainen poliitikko sanoi ehkä vuosikymmen sitten, että Venäjä on mafian johtama bensa-asema, joka on olevinaan valtio. Siellä ovatkin rikastuneet ihan muut kuin kansa miljardituloista huolimatta.

Talven mittaan venäläinen tykistö tuonee paikalle hyppyheikkejä.

Puolueeton

Ei nuori ihminen voi selvitellä haastattelussa tai hallintotehtävissään monimutkaisia asioita terävällä logiikalla, kun kokemusta puuttuu. Myös yliopistojen taso tällä hetkellä länsimaissa on surkea. Suurin osa julkaisuista perustuu huolimattomuuteen, virheisiin, ohjattuun tutkimukseen tai jopa hujaukseen. Mutta haastateltava on oikeilla jäljillä selvittäessään Ukrainan tapahtumia ja niiden perustaa.