Eurooppa Muu maailma Politiikka

Miksi Turkki haluaa estää Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon?

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Kuva: Wikimedia Commons /(CC BY 4.0).

Turkin hallitus on väittänyt, että sillä on ongelmia suostua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Tämä on herättänyt kummastelua Helsingissä ja Tukholmassa viikolla, jolloin Pohjoismaat toimittavat historialliset kirjelmänsä.

 

Kaikkien sotilasliiton 30 jäsenen on sovittava uusien jäsenten hyväksymisestä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kuvaili kuitenkin Suomea ja Ruotsia terroristiryhmien ”hautomoksi”. Erdogan toisti jo aiemmin kertomansa näkemyksen siitä, että Suomen ja Ruotsin ja delegaatioiden on turha vaivautua paikalle Turkkiin.

Samaan aikaan ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi, että molempien maiden on annettava selkeät turvatakuut ja poistettava joidenkin puolustusalan tuotteiden vientikiellot Turkkiin.

”Kantamme on täysin avoin ja selkeä. Tämä ei ole uhka – tämä ei ole neuvottelu, jossa yritämme hyödyntää etujamme”, Çavuşoğlu sanoi.

Myös turkkilaisen kansallismielisen puolueen johtaja sanoi, että Naton laajentuminen Ruotsiin ja Suomeen provosoisi Venäjää ja aiheuttaisi Ukrainan sodan laajenemisen. Hän kehotti Turkin lainsäätäjiä pitämään molemmat maat ”Naton odotustilassa”.

PKK kansallisen turvallisuuden ydinongelmana

Muut Naton jäsenmaat ovat pyrkineet vähättelemään Turkin uhkia, ja suomalaiset ovat olleet tyypillisen diplomaattisia pyrkiessään löytämään sovintoratkaisun mahdolliseen umpikujaan.

Mikä siis on Turkin uhkausten taustalla, ja mikä on Erdoğanin mahdollinen päämäärä?

Tukholman yliopiston Turkin tutkimuslaitoksen perustajajohtaja Paul Levin sanoi Euronewsille, että hänen mielestään Turkin ensisijainen huolenaihe on PKK:n aktivistien läsnäolo Ruotsissa.

”Se, mitä Turkki pitää PKK:n uhkana, on Turkin kansallisen turvallisuuden kannalta keskeinen huolenaihe. Ruotsi ei ole aivan samaa mieltä tästä uhasta”, Levin sanoi.

”Joten se on eräänlainen luonnollinen tilaisuus, kun Ruotsi nyt haluaa liittyä Natoon, että Turkki esittää kantansa ja vaatii Ruotsia tavallaan ottamaan sen huomioon.”

Levin uskoo kuitenkin, että Erdoğanilla on myös sisäpoliittisia näkökohtia, sillä kesällä 2023 pidettäviä vaaleja silmällä pitäen on spekuloitu, että niitä voitaisiin aikaistaa tähän syksyyn.

”Erdoğanilla ei mene hyvin gallupeissa. Hän näyttää olevan häviämässä. Tämä voisi olla myös jotain, joka sopisi hyvin laajemmalle turkkilaiselle yleisölle”, hän lisäsi.

Vaikka Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa on merkittävän suuri kurdiväestö, PKK on luokiteltu siellä terroristijärjestöksi, eikä se saa toimia vapaasti. On siis epäselvää, miten Erdoğanin vaatimus kurditaistelijoiden tukahduttamisesta Ruotsissa todella toteutuisi.

YPG on kompastuskivi

Sinan Ülgen, entinen turkkilainen diplomaatti ja Istanbulissa sijaitsevan ajatushautomon Centre for Economics and Foreign Policy Studiesin johtaja, sanoo, että hän ei usko Turkin loppujen lopuksi estävän Ruotsin ja Suomen jäsenyyshakemuksia. Sen sijaan Turkki saattaa vaatia vastapalveluksen siitä, että se suostuu päästämään ne Natoon.

”Mielestäni Turkilla on oikeutettuja vaatimuksia. Ruotsin pitäisi esimerkiksi poistaa asevientikielto Turkkiin. Ei ole järkevää olla Nato-maa ja määrätä asevientikieltoa toiselle liittolaiselle samassa liittoumassa”, hän sanoi Euronewsille.

Myös Levin ottaa tämän näkökohdan esille ja toteaa, että Turkki haluaa F-16-koneita. Lisäksi se haluaa, että Turkki pääsee jälleen mukaan amerikkalaiseen F-35-hankkeeseen sen jälkeen, kun se oli suljettu sen ulkopuolelle venäläisen ohjusjärjestelmän hankinnan seurauksena.

 

Lähde: Euronews

43 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Lieväasteinen

Itämainen basaari tuo lähinnä on.

1. Erdoğan taisi ehdottaa Putinille, että jos Putin maksaa avokätisesti, Turkki estää Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenyydet. Sittemmin hän sanoo Putinille, että olen kyllä yrittänyt kaikin voimin estää, mutta Yhdysvaltojen painostus osoittautui liian kovaksi. Kun Suomi ja Ruotsi pääsevätkin lopuksi NATO:on, Erdoğan ei palauta rahaa Putinille, koska maan tapa ja koska Putin on nykyään heikko.

2. Erdoğan kiristää mahd. paljon rahaa ja myönnytyksiä Suomelta, Ruotsilta, EU:lta, NATO:lta ja koko Länneltä, koska nyt siihen on oiva tilaisuus.

3. Miksi muuten Suomi ei voisi itse toimia turkkilaisittain? Voisi luvata vaikka kuun taivaalta  ja sitten, kun on NATO-päätös pöydällä, unohtaa nuo lupaukset, koska Turkkikin on useimmiten näin toiminut. Käsittääkseeni nuo Turkin vaatimukset eivät enimmäkseen ole kertaluonteisia. Alussa voi tehdä jotain, mitä Turkki vaatii, ja sitten joko peruuttaa tai lakata tekemästä.

Toisaalta Erdoğanin touhuissa on myös pointti, koska etenkin Ruotsista on tullut varsinainen terroristien ja ääri-islamistien pesäke. Vuonna 2015 Ruotsista tulvi Suomeen kymmeniätuhansia mahdollisia tai oikeita vierastaistelijoita ja terroristeja, jotka Suomi otti avosylin vastaan. ISIS-soluja on sekä Ruotsissa että Suomessa, Suomi suorastaan hakee ISIS-taistelijoita kurdien pidätysleireiltä yksityisillä VIP-lennoilla Suomen veronmaksajien piikkiin, kiitos Pekka Haaviston. Yhtä suotuisa maaperä on Suomessa ja Ruotsissa ilmeisesti myös kurdienkin äärijärjestöille. Olisi hyvä, että Erdoğan laittaisi samalla myös Suomen turvapaikkapolitiikan kuntoon, kun ei ole vielä myöhään kuten Ruotsissa.

Yleisesti ottaen NATO on periaatteessa länsimaiden tai ainakin demokraattisten maiden kerho ja on mysteeri, mitä tekee siinä ählymaan tapainen ja autoritaarinen Turkki. Tulisi ehkä potkaista tuo kiristäjä-Turkki NATO:sta ulos, mutta Yhdysvallat tuskin tekisi niin, koska Turkilla on erittäin tärkeä strateginen sijainti eikä NATO luopuisi jatkuvasta läsnäolostaan ko. alueella. Erdoğan tietää tuon hyvin ja käyttää tilannetta aina hyväkseen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
ike

Juuri näin, maantieteelle emme voi mitään. Ei myöskään Turkki, se tosin osaa käyttää sitä hyväkseen. Suomi ei osaa vaikka olisi minkälainen käsi. Kansainväliset sopimukset velvoittaa, vaikka eivät velvottaisikaan. Tuli kumminkin sanottua ja osalle se aina menee läpi.

Eetu

Analyysi juuri kohdalleen. Turkin sekoilu on jokseenkin pelkkää Turkin sisäpolitiikkaa, mutta tietenkin ottomaanilla on ottomania päällä ja ottaa niin paljon kuin suinkin saa maanisesti otettua.

Allahu akbar.

Eetu

Nettisaittien evoluutioon vaikuttaa kuuluvan, että ne alkavat jotensakin järkevästi, mutta varsin monet niistä pian luhistuvat MT-potilaiden pidäkkeettömiksi ilmaisualustoiksi. Ja mitä jotensakin radikaalimpi saitti alkuaan on, sen nopeammin mielenterveyskoit lentävät sen valoon.

Niin täälläkin.

ike

Vuosikausia tätä palstaa seuranneena ja kirjoittaneenakin, se on ollut yleistymään päin, liekö jotakin Rasmuslaisia tms. tullut mukaan. Syynä on varmaankin Korona, ei se että esim Italialaiset tekee energiaremontteja suomen veronmaksajien rahalla, samoin Espanja lyhentää työaikaa. Kun otetaan huomioon kuinka paljon hallitus on kaatanut suomalaisten rahoja muualle niin ei kai pitäisi tulla yllätyksenä että nuoret eivät pääse terapiaan tai hoitajat eivät saa vertailukelpoista palkkaa muihin maihin verrattuna. Ei ole mitään puskureita valtion taloudessa, velkaa kyllä otetaan oli nousu- tai laskusuhdanne. Taisi se joukko-opin opettaminen aikoinaan koulussa olla aikamoinen virhe. Lapset eivät käsittäneet sen yhteyttä matematiikkaan vaan ilmeisesti ajattelivat että ulkoisilla joukoilla on sitten oikeus kerätä suomen veronmaksajien rahat. Nuo nuoret ovat kai nyt sitten vastuussa suomen taloudenpidosta.

juu

Ai että miksikö Turkki haluaa estää Suomen natojäsenyyden?
Siihen on hyvin selkeä syy.
Se syy on se että Turkissa ” oma kansa ensin” ajattelu ei ole vahingollista niin kuin Suomessa ja Suomen demareissa.

Juha

Yllätys, yllätys…

No niin Natopellet.. turvallisuutenne paranee pian huomattavasti. Lähtekäähän rajalle ottamaan kovin kaipaamanne Venäjän armeijan tarjoilema yllätys vastaan.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008826943.html

Suomi ei päässytkään Natoon.. eikä mitään turvatakuita tullutkaan.

Mutta jotain sentäs saatiin.. sieltä tuleekin sotilaallinen yllätys..

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Juha
Ilkka Forsten

Jos yksi ählämi alkaa kuvittelemaan että hänen takanaan on koko NATO:n päätäntävalta, niin poistetaan Turkki natosta. Väitän että suomi ja ruotsi on miljoona kertaa paremmat liittolaiset kuin yksi kalifaatin niljake, joka ei itse asiassa pitäisi olla ollenkaan mukana länsimaiden liittoutumassa. Ja mitä tulee sopimuksiin, niin sovitaan vaan asekaupoista, ja kun ollaan sisällä natossa perutaan puheet, ei siinä Erdogan sotaa suomelle julista. Sivuimennen sanottuna ne PKK:n jullikat kyllä voisi häätää pois, ne on kommunisteja eikä mitään käsitystä sitä miten pitäisi elää länsimaissa.

Kata

Kiva lukea vielä täyttä asiaa täällä…moni sohellus menee yli hilseen.Ehkä olen niin ”oppimaton”… 🙂

ike

Varo tuollaista ajatuskulkua. Et ole oppimaton vai olitko häiritseässä liikennettä Helsingissä viime tapahtumassa tai kuulutko vihreään puolueeseen. Tuskin. Kyllä tällä palstalla ne järkevät mielipiteet erottuvat. Vihreitten tapana vain on puhua niinpaljon että ihmisten ajattelu menee yhtä tukkoon kuin heidän omansa, onneksi se on vain väliaikaista tavallisille ihmisille mutta harva vihreä on siitä selvinnyt.Sen verran vakavia vaurioita jättää pitkäaikainen mantrojen toisto ja niille altistuminen.

ville vallaton

Turkki on USA:n ulkopuolella voimakkain Nato-maa ja USA:lle on välttämätöntä pitää Idlibin lentotukikohta, joten tilanne ei ole aivan niin yksinkertainen kuin haluat sen esittää olevan!
PKK ja muut kurdit voitaisiin kyllä hyvin lähettää kotiuttamislennoilla Elbiriin tai PKK:n jäsenet suoraan Ankaraan, mutta se niin ihana ja ilmava riisi!

ike

Noinkohan. On kuitenkin olemassa Ranska ja Britannia, nuo USA:n kanssa ovat aika kova kolmikko. En ole asiantuntija mutta sellainen värinä on että nyt yksinkertaistat. Mitenkähän kävisi jos Turkki esim. suljettaisiin Naton tiedustelutiedon ulkopuolelle.

Piikkilampaat

Kyllä saa nauraa, muka isänmaalliset täällä jotka valittaa natosta, on samanlaisia terroristeja siis kun turkki väkineen, eikö tunnu mukavalta nuolla karvaisia isis muslimeita?

Näin on

Niinpä niin. Kaikki ongelmat pyörivät muslimien tai ryssän ympärillä.

jompi kumpi

Muslimi maissa on ongelma  isänmaallisille
turkkisakin on sama ongelma
eikö tunnu mukavalta nuolla karvaisia isis muslimeita?
En tiedä kun he olivat 5 minuuttia sitten
vielä maltillisia turkkilaisia
Radikalisoituminen perheen isästä isisiin
käy jouheammin kuin suomen natojäsenyys
tai että mistä  isänmaallinen voi tietää edes
kuka on terroristi turkissa ja kuka Maltillinen kebab myyjä
koska he ovat joka toinen päivä
Euroopan uutisissa jompi kumpi
riippuu aiheesta

Piikkilampaat

Se on kumma kun tuo ”5 minuuttia” on yli 50 vuotta kun turkki on ollut pelkkä terroristimaa, islamisteja puhtaimassa p..kamuodoissaan.

jompi kumpi

SEURAVAKSI TURKKI EROTETAN NATOSTA
JA SEN JÄLKEEN ALKAA 3 MAAILMAN SOTA
T -Lepäävä Lasse Pöysti –
PIKKU KAKKOSEN ilta sadun lukija
Kiva rauhoittava satu
SEURAVAKSI TURKKI EROTETAN NATOSTA
JA SEN JÄLKEEN ALKAA 3 MAAILMAN SOTA
kiitos Lasse painajaista

öö Vihreä nato sotilas-häh

jos turkki erotetaan natosta suomen ja ruotsin nato hakemus dissauksen takia
suomi on sodassa sen jälkeen turkkia vastaan
aika erikoinen konkelo nato jäsenyyden sivu tuotteena
No jos me sodimme natomaana entistä nato maata vastaan
niin vähintään pitää ottaa mukaan Nato suomi VS ex Nato turkki sotaan
Backgammon PELI Turkkilaisten suosituin lauta peli
kun turkki ottaa suomi nato pojan sota vängiksi
kuoleman voi välttää ehkä pitämällä Backgammon uhkapeli turnajasia
vankileireillä
ja niillä rahoilla voi sitten lahjoa turkkilaiset sota poliisit
Katsokaa tulevaisuuden joe bidenin puolesta taistelevat
turkissa olevat suomi sotilaat tämä leffa
luulisi sotimisen maistuvan viimeisen mieheen
enemmin kuin tämä rumba
Keskiyön pikajunaOriginal title: Midnight Express
Pekka haavisto vihreät pilven polttajat
kirjoitti nato sopimuksen mutta suomalaisille vihreille nato sotilaille
juuri turkki on paha maa
 Keskiyön pikajuna
on kuvaus jenkkiläisestä yliopisto-opiskelijasta Billy Hayesista, joka yrittää kuljettaa hashista pari kiloa Turkista kotimaahansa. Heppu jää kiinni ja tämä passitetaan turkkilaiseen vankilaan kidutettavaksi

Runtiti-pou

Eihän Suomi voi alkaa luovuttamaan johinkin diktatuuriin tapettavaksi henkilöitä joidenkin diktaattorien roskapuheiden perusteella. Juuri sen vuoksihan natoon mentiin, että ei jouduttaisi mihinkään Putinilaan. Eikö Natoa mainostettu demokraattisten maiden yhteisönä? Tuohan on ihan muuta ja melkoinen sirkus vielä, kun ei etukäteen puhuta näistä yllätyksistä. Minusta tuntuu jo, että pitäkää tunkkinne

yksin vain -sotaa näin la la lalaa

Kuka suomalainen taistelee joe Bideenin käskystä Nato sotilaana
esim Jossain viidakon pers lävessä tai öö turkissa
tiedän vain yhden sellaisen hepun
hän on Sauli Niinistö

Runtiti-pou

Kyllä se pysyy vapaaehtoisena tuo ramboilu ulkomailla

ike

Jokainen sopimus on aikansa lapsi. Turkin Natoon liittymisen aikaan tilanne oli vähän toinen. Jos se yrittäisi liittyä nyt niin vähän epäilen olisiko kovinkaan tervetullut.

Runtiti-pou

Eihän Suomi voi alkaa luovuttamaan johinkin diktatuuriin tapettavaksi henkilöitä joidenkin diktaattorien paskapuheiden perusteella. Juuri sen vuoksihan natoon mentiin, että ei jouduttaisi mihinkään Putinilaan. Eikö Natoa mainostettu demokraattisten maiden yhteisönä? Tuohan on ihan muuta ja melkoinen sirkus vielä, kun ei etukäteen puhuta näistä yllätyksistä. Minusta tuntuu jo, että pitäkää tunkkinne

murre riepunen

Takki auki mennään, Haavisto meinasi jämäkästi, kauppaa ei käydä Turkin ei muidenkaan kaa, hyvä niin. Maahamme ei kohditu aseellista uhkaa on vannottu usealla suulla, noh hyvä. Ählämit sekä muut yhteiskunnan kulmakiveä nakertavat kyttyrät voipi siirtää, vaikkapa Turkkiin.

Runtiti-pou

Aseidenvientikiellon nyt voisi purkaa, mutta luovutksia jonain sodan osapuolena ei kiitos

Runtiti-pou

Öykkäröinnistä päätellen saattaa olla Putin tuon kaiken sabotoinnin takana eli ei edes tule jäsenyyttä vaiukka myönnytäisiin kaikkeen

ville vallaton

Kannattaisi vakavasti pohtia mahdollisuutta pästä eroon näistä pizzeriansa polttajista ja nuoren tytön elävänä polttaneista, ilmavaa riisiä ja kepabbia valmistavista. Lento Ankaraan niin saadaan vauhtia asioihin: Voitaisiin nyt myös Somalialandiin järjestää kotiutuslentoja Ulkoministeriön laskuun!

Runtiti-pou

Puolet niistä pizzankääntäjitsä ja kebabkioskeista on turkkilaisten itsensä puljuja. Puolet kurdeja

Maila Laukas

Koska saa neukuilta voitelerahaa. Missä muslimi, siellä ongelma -pätee taas.

Maila

voitelu

Näin on

Kyllä on tuska hirveätä , kun nyt mennään natoon. Ja koko Skandinavia on Natossa. Mikään ei muutu loppujen lopuksi. Nyt on vaikeata mukamas. mutta loppujen lopuksi. Raha puhuu. Ja kauppa alkaa käymään. Ja istutaan samoilla pöydillä. Niin se vain menee. Siihen menee vuosia, mutta ennemmin tai myöhemmin.

Pulteri

Nahkatakkinen tyttö maksaa kyllä mitä basaarikauppias vaatii.

Nato korvaa jopa* järjen* loistollaan

Jens Stoltenberg otti Suomen Nato-hakemuksen vastaanJULKAISTU 18.05.2022 | 09:23
Verkko uutiset
4 kommenttia juttuun
kuvittelisi että niitä on ainakin 1000
jos me enemmistönä olemme niin kokoomuksen linjoilla
Pääsihteeri Stoltenberg kiitti hakemuksista ja totesi kyseessä olevan hyvä päivä.
tämä on vain yksi esimerkki
kuinka epä-demokraattisesta junailu kusetuksesta on kyse
ja sen pää-arkkitehti on suomen valtamedian sekopäiset journalisti päätoimittajat
kaivakaa jostain psykiatri joka kertoo että valtamedian nato uutisointi on tervettä
tuskin löytyy
sykli mielenvikaisten ihmisten konttoreilla
5 minuuttia 5 nato juttua
tälläiset poliittiset yhden asian yhden näkökannan fanaatikot
ollaan luokiteltu ennen
vaaralisiksi itselleen ja muille psykopaateiksi
ja heidät on pakko eristetty hullujen huoneelle määräämättömäksi ajaksi
katso ampparit hakusanalla Nato J
Siis pelkkä ,,J,, Nato sanan jälkeen
tulos 3635 yksipuolista nato kiima aivopesi juttua alle 1 kk
vetää mykäksi miten tämä on edes mahdollista
Noin niin kuin työsuorituksena
kun miettii suomalaisten valtamedia journalistien määrää
ja heidän jokaisen saman mielisyytä
Nato Rules ja Canceloi kaikki muut ajatukset
Cancel-kulttuuri
Cancel-kulttuuri on nettiaktivismia, jossa boikotoidaan
”vääriä” mielipiteitä esittävää ihmistä tai järjestetään hänelle potkut työpaikasta
Kukaan valtamediassa ei ole saamassa potkuja
Niin Natoisaan he kaikki Yksi tuumaisesti ovat
vai ovatko
vai pelkäävätkö juuri nato-kiima juttuja rustaavat toimittajat
että heidät Canceloidaan
ja siksi he peloissaan kirjoittavat 10 minuutissa
10 Nato kiima juttua pakotettuna agendaan,
ja *käsky siihen tuli* suomen hallitukselta
joka kyllä sitten taas jakaa miljoonia SDP Harakan pussita
kaupanlisille ostetulle valtamedioille,
2
Perhekin on toissijainen asia
VALTAMEDIAN JOURNALISTILLE TÄSSÄ KUVIOSSA
joka totellee Suomen hallituksen Slougania kritiikittä
**Nato korvaa perheen**
Tai siis kaiken inhimillisen elämän
PS
On todella reteetä ajaa siirrettävää ydinpommi laukaisu alustaa Natona
Rinta kaarella T -Valtamedia
VAIKKA Valtamedia on 40 vuotta kirjoittanut juuri päinvastoin
Agendaa ,,, EI YDINASEITA Tai VARUSTELUA
Mutta Uusi **päivitetty**V-Raketti 2022 ajattelu
Nato *korvaa **kaikki*** mielipiteet** ,,,,,Muutti senkin ,,,,
Eli
Naton **ydinaseet**takaavat** rauhan*** suomessa
Ja kaikilla on *tietty* juuri siksi
**Nato**Rauha* sielussa,,, ööööööö
VAIKKA VENÄJÄ ALKOI JUURI VIHAMAAN MEITÄ
80 VUODEN TAUON JÄLKEEN SYYSTÄ ETTÄ –
Usan Ydin-pommi pelotteen laajentuminen
On 50 CM än päässä Suomen ja Venäjän rajasta

Känkkä

Nato luotiin aikanaan kommunismin uhkaa vastaan, siksi olisi kai paikallaan, että Suomessa lopetettaisiin kommunististen terroristijärjestöjen suojeleminen. Siinä voi olla tekemistä, kun meillä on kymmeniä vuosia tarjottu näille kurditaustaisille turvapaikkoja. Varsinkin täällä vuosia olleiden luovuttaminen Turkkiin tomittavaksi voi olla, jonkinlainen kynnyskysymys (koska ne kuuluisat vasemmiston aina ylistämät kansainväliset sopimukset).
EU tietysti haluaa Suomen Natoon, kun sitä kautta Suomi ajautuu entistä tiiviimmin EU:n jäseneksi ja liittovaltiokehitys saa uuden perustelun turvallisuusuhkien välttämisen muodossa. EU uhittelee sulkevansa Turkin kaiken yhteistyön ulkopuolelle, kun se laittaa kapuloita rattaisiin, mutta Turkin vaatimus samassa mittakaavassa on EU:n täysjäsenyys. Siinä voi olla sopimuksessa vähän tekemistä.
Natoon Suomi menee vaikka väkisin, mutta ei sitten huudella, kun tänne sijoitetaan jossain välissä ulkomaisia Nato-joukkoja ja siitä aiheutuu ongelmia, kuten nyt vaikka naisten raiskaukset (tapahtunut Saksassa ja Japanissa) tai vaikka yleiset järjestyshäiriöt, kun soltut rentoutuvat pubissa. Samanlaisia ulkomaalaisia ovat kyseiset koulumattattomat ja hädin tuskin lukutaitoiset (jenkit ja britit) Suomessa kuin muutkin haasteita aiheuttavat ryhmät, mutta näillä on aseet valmiiksi.
Ainoa asia, jossa Suomi ja erityisesti Erdogan ovat samaa mieltä, on Muslimiveljeskunnan toiminnan rahoittaminen. Tätä Suomi on sentään tehnyt rahoittamalla erilaisia yhdistyksiä. Erdogan on käyttänyt Muslimiveljeskuntaa gülenisteja vastaan,

respectiä

Hyvä Turkki! Pidätte suomalaisten puolta globalistihörhöjä vastaan.

marko

Yllättävältä suunnalta tulee apuja meille 🙂
Ei haittaa.. kaikki apu kelpaa.

Juha

Hyvä Turkki. Turkki taistelee Suomen itsenäisyyden puolesta Natoterroristeja vastaan.

loikkamiina

Ne ”Natoterroristit” kultaisia noutajia verrattuna puta-armeijan panslavistipaviaanien laumaan.

Maanpetturit,natottajat, olette kirotut

Valitettavasti Turkki vain käyttää Suomea ja Ruotsia vipuvartena omille hyödyille, kuten asekaupparajoitusten purkuun ym.
Kurdit ovat Turkille ongelma joten se on eräs toinen komponentti.
USA ja muut sotakiimaiset varmaankin suostuvat Turkin vaatimuksiin, kunhan ensin yrittävät tingata. Vastaavasti Turkki ei oikeasti odota natomaiden suostuvan kaikkiin vaatimuksiin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Maanpetturit,natottajat, olette kirotut
ville vallaton

Kurdit ovat jatkuva ongelma Lähi-Idässä ja on syytä muistaa, että jo 70-luvulla Turkilla oli vakavia ongelmia kurdien kanssa. Suomessa jouduttiin varautumaan ennen Etyk 75 kokousta myös kurditerroristeihin, asian tietävät vielä elossa olevat Supon tarkastajat. Turkin lähetystö ja residenssi sai rakenteellisia suojia kuten Israelin lähetystö Helsingissä, joten Erdoganin huoli on todellinen ja koskettaa Suomessa sisäministeriön toimialaa, sekä ulkoministeriötä, joita molempia hallinnoi vihreä ministeri!
On vähintään typerää puhua basaarikaupasta tai tinkimisestä turkkilaiseen tapaan kun samaan aikaan USA:n demokraatti presidentin tulisi ulkoministerinsä avulla saada Erdogan vakuuttuneeksi siitä, että Ruotsi ja Suomi tekevät asialle jotakin. Erdogan muistaa hyvin Obaman jonka Ulkoministeriö oli ilmeisesti järjestellyt vuoden 2016 vallankaappausyrityksen Turkissa!
Kaikilla asioilla on monta puolta, mutta poliittisesti lahjaton kansa kuten suomalaiset eivät ymmärrä pitää suutaan nyt kiinni, kannattaisi Mika Aaltoloiden olla hieman sordiino päällä sillä kyllä Turkin suurlähettiläs Suomessa tietää tarkoin mitä lehdistö kirjottelee!

loistokas Enemmistön 0

Mika Aaltola kirjoittaa,
että ”lukemattomat sukupolvet suomalaisia lepäävät nyt rauhallisemmin,
kun järkevä päätös on viimein saatu aikaan”.
Kommentteja: 0
ei jumalauta tuosta 0 kommenttia
voisi vetää jotain johtopäätöksiä
Eli kuka vit ,,meitä aivopesee
kun sen suuriman media näkyvyyttä saavan Nato ihmisen jutun
kommentteja- ja kiinnostus 0
kokoomuksen verkkosivuilla

pikku-kalle Nato juttuja

En tajua onko tämä mies ihan tööt
yleensä kun ihminen kuolee hän ei voi enää levätä
Päikkärit YLE UUTISET Mika Aaltola VIARAANA
3000 KERTAA
YKSIN ILMAN VASTAVOIMIA DEPATTIA
JÄÄVÄT SIINÄ KOHTAA VÄLIIN
Mutta Mika Aaltola Nato voittoisana
 kaivoi sukulaistensa luut esiin KATSOMAAN IHMETTÄ
JOKA TUO RAUHAN
Mutta SAMALLA hän rikkoi hauta rauhan
ja ne rauhassa levänneet edes menneet Aaltolat kelkottiin
katsomaan ylen uutisia Natosta Mika vieraana
Aaltoloiden kesämökille
eli päinvastoin mitä hän väittää
että ”lukemattomat sukupolvet suomalaisia lepäävät nyt rauhallisemmin,
kun järkevä päätös on viimein saatu aikaan”.
Siis ukko voisi kyllä noudattaa ensin omia yliapuvia teesejään
koska Aaltolan vainajat pistetään takaisin multiin YLE Nato uutisten jälkeen
aivan siivottomassa kunnossa
poliisi epäilee että he ovat juoneet litra tolkulla ensin Nato shampanjaa
ja sen jälkeen tapelleet puukoin
elävää Pojan poikansa vastaan

Piikkilampaat

Nato alkaa tekemään sitä mitä odotettiin, eli kohta alkaa suunnittelu turkin heittämisestä h..vettiin puolustusliitto natosta, eli voi, voi kaikille putinisteille täällä.