Kotimaa Politiikka Talous

MTK:n liittojen puheenjohtajat: Suomella edellytykset lisätä tuntuvasti ruuantuotantoa – nyt suunta on väärä

Kuva: Pixabay.

Suomalaiset viljelijät pystyvät turvaamaan maamme ruokaturvan, lisäämään tuotantoa ja menestymään erikoistumalla myös vientimarkkinoilla, kunhan heille annetaan siihen mahdollisuus, toteavat MTK:n tuottajaliittojen puheenjohtajat. He peräävät vastuuta markkinoilta, joiden toimimattomuus ajaa nyt kotimaista tuotantoa alas maailman ruokakriisin kynnyksellä. ”Suunta on väärä”, puheenjohtajat painottavat kannanotossaan.

Koronapandemia ja Venäjän hyökkäysota Ukrainassa ovat nostaneet ruuan riittävyyden ja huoltovarmuuden päätöksenteon keskiöön. Niiden turvaamiseksi tarvitsemme tuotannon vastuullisuuden rinnalle vastuullisuutta myös markkinoilta, MTK:n alueellisten tuottajaliittojen puheenjohtajat vaativat.

Puheenjohtajien mukaan maatilojen talouskriisi ja kaupan ennätystulokset kertovat vakavasta ristiriidasta ruokaketjun sisällä. ”Kauppa tekee tulosta ruuan myynnillä mutta myös myymällä tuotantopanoksia, kuten lannoitteita, viljelijöille. Samaan aikaan alkutuotanto riutuu kannattamattomana ”, MTK-liittojen puheenjohtajat painottavat.

Ruokaa tuottavien tilojen määrän lasku jatkuu kyselyiden mukaan nopeana. ”Kuka tulevaisuudessa tuottaa suomalaisen ruuan? Tilojen lopettamistahti on saatava hallintaan, ja ala tarvitsee myös uusia yrittäjiä. Kaikki osapuolet tulisi nyt saada ymmärtämään tilanteen vakavuus”, puheenjohtajat vetoavat.

Tuottajaliittojen puheenjohtajat kannustavat kriisien keskellä huomaamaan, että suomalaisen maatalouden näkymät pidemmällä aikavälillä ovat varsin hyvät. Tulevaisuus tarjoaa ennusteiden mukaan jatkuvasti paranevia kasvuolosuhteita, kun tilannetta verrataan vaikkapa Etelä-Euroopan ongelmiin kuivuuden kanssa.

”Viljelijöiden käytössä ovat huippuunsa kehitellyt, pohjoisiin oloihin soveltuvat nurmi- ja viljalajikkeet. Kotieläintuotannossa eläinaines on laadukasta ja tuotannon laatu maailman huippua monilla mittareilla mitattuna”, liittojen puheenjohtajat muistuttavat.

MTK-liittojen puheenjohtajat kokoontuivat kesäkokoukseensa tänä vuonna Hämeessä. Ohjelmaan kuuluivat myös vierailut Luonnonvarakeskuksen Jokioisten tutkimusyksikköön, Boreal Kasvinjalostukseen, Trans Farmille sekä alueen maatiloille.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

17 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

WEF ja Bill Gates!

Maatalous lopetetaan kuten valtamedian ohittamat Alankomaat ja Kanada, jossa maataloustuottajilta riistetään elinkeino perustelemalla sitä valheellisella keppihevosella ”ilmastonmuutos”.

Molemmissa maissa ja varsinkin Alankomaissa ollut jo kohta kuukauden maajussien traktori mielenosoituksia WEF:n talliin kuuluvan pääministerin toimia vastaan, joka on samanlainen kanalja kuin Kanadan Justin Trudeaukin (WEF).
Poliisi on avannut tulen maajussien mielenosoituksessa ja valtamediat aivan kuten Ranskan Keltaliivien mielenilmaisuissakin (dieselin hinnan nosto) demonisoivat mielenosoittajat rikollisiksi ja huligaaneiksi, vaikka nämä kaikki taistwelevat oman elämänsä ja elinkeinonsa puolesta. Alankomaissa useat maainviljelijät ovat päätyneet itsemurhaan, koska sinulta viedään kaikki niin kuin Suomessa kävi useille 1990-luvun pahimman laman aikana!

Psykopaattiset raakalaismaiset narsistiset yltiörikkaat globalistit, jotka aikovat pystyttää maailmanjärjestyksen, jossa vain HE ja kunniattomat paskiaispoliitikot kokevat maanpäälliseksi paratiisiksi jättäen harvoille henkiinjääneille torakoille elettäväkseen maanpäällisen helvetin!!!

Kata

Niin totta..USAssa on jo ”Presidentti Snow” ja vp(nainen oletetusti) yhtä kahjo kuin Hunger Games-kirjoissa.Lienee heillä herännyt ajatus näistä mutta huonosti sitten kävi Snowlle ja veepeelleKIN.

Ja kansan ,sen osan joka ei tottele,eristäminen ja nälkään näännyttäminen…ja demonisoiminen.

Pahinta on että pölvästit näkee mutta uskoo jotain makaroonia tai lespaavaa lässyttäjä-Just-inniä.
Ne puhuu korukieltä…

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Kata
omistajalobbausministeri Tuurå

Todellinen huoltovarmuus edellyttää, että ruoantuotanto ja energiantuotanto maksimoidaan kunkin kansallisvaltion rajojen sisällä.
Samoin tarvitaan omaa rokotetuotantoa, lannoitetuotantoa yms, sekä ainakin jonkinlaiset perusvalmiudet miltei kaikenlaiseen sellaiseen teolliseen tuotantoon jota kussakin maassa on joskus ollut.

Jori

EU on koko sen ajan minkä suomi on siinä jäsenenä ollut koettanut lopettaa mataloustuotannon Suomessa. Ainoastaan kansallisen tuen avuulla se on säilynyt henkitoreissaan tähän päivään asti, ei enää.

Timppa

Näin se on, ja suomessa toimii pettureiden viides kolonna, eli vihreät ja sdp jotka sisältäpäin pyrkii samaan.

Tuumailija

Poliittinen hyvävelijärjestelmä on korruptoinut MTK:in, muuten olisi jo puolen vuosisataa sitten alkanut ajamaan oikeasti maatalouden asiaa tulevaisuutta varten, nyt suunta on ollut päin vastoin ilman suurempia ulostuloja, on vain annettu tapahtua.

Maatalouden painopiste on muuttunut hyvän ja laadukkaan ruoan tuottamisesta teollisuuden vaatimaan hieman alle keskiverron laadultaan olevaan laatuun ja suureen määrään heidän tarpeisiinsa. Juuri tällainen toiminta tukee suurtiloja (Bulk) ja näennäisesti antaa ponnen pientilojen kannattamattomuudelle.

Kuitenkin suomen omavaraisuus on aikoinaan ollut hajautettu maataloustuotanto, kun on monta pientä tekemässä niin ei haittaa vaikka muutamalle kato tms. iskee, sellainen ei heilauta tuotantoa (teollisuutta) niin rajusti kuin megamaatilan satojen hehtaarien kato tai eläinten sairastuminen/ karanteeni. Pienistä puroista jne.

murre riepunen

Suomalaisuuden rippeet, niitä mitä vielä hivenen jäljellä on, tullaan hautamaan vihreiden toiveiden mukaan syvälle kallioiseen maaperään, sinne niin, ydinjätteen joukkoon.
Vihreän siirtymän loikkaan valmistautuva suomi kokee tylyn kohtalon, nälän kurniessa jo muutoinkin riutuvassa kehossa, talven kylmyyden ja viuhuvan pohjoistuulen runtelema suomalainen kiroaa istuvan hallituksen ja vihervasemmiston silmittömät iskut kantaväkeä kohtaan.
Toivon mukaan saavat kokea 100 kertaisen sen, mitä rahvas nyt.

Peke

Suomen hallitusta ei kiinnosta mikään muu kuin ilmaston lämmpeneminen, vihreä siirtymä, sukupuoliasiat, maahanmuuttajien oikeudet ja Venäjän vastustaminen.

Rudi

Kun asumme täällä kylmässä periferiassa joka on käytännössä saari, niin liittyminen EU:hun oli käytännössä maan ruoantuotannon loppulaukaus. Elintarvikkeiden vapaa liikkuvuus romahdutti edellytykset kilpailla ja siitä seurauksena vielä edelleen jatkuva maatilojen alasajo. Mikäli olisimme liittymistä edeltävässä tilanteessa niin ei tarvitsisi olla huolissaan ruokapulasta mutta elintervikkeet olisivat kyllä kalliimpia ja tuottajakin saisi osansa. EU:n koko budjetista maatalouden osuus on vajaa 40%, eli se on tavallaan helvatin suuri maataloustukikoneisto joka on sotkenut markkinat täydellisesti. Oikeastaan kaikki syötävä on tuettua ja tukien jako määrää markkinat. En usko että Suomen maataloutta saadaan enää koskaan elvytettyä ilman EU:sta eroamista.

Maukka

Ituhipit haluavat alasajaa kotimaisen ruoantuotannon, koska se kuulemma saastuttaa ja tuhoaa luontoa. Lapselluset eloapinatkin (pääosin taitelija/velttoilija tyttöjä ja homoseksuaaleja) syövät mieluummin ulkomailla tuotettuja ja tänne asti roudattuja banaaneja. Huumeet näköjään tehneet tehtävänsä…

juu

Ruokapulaa, ihan niin kuin kaikkea muutakin ajetaan ihan tarkoituksella.
Syytetään venäjää että aiheuttavat afrikkaan ja lähi-itäään ruokapulan hah hah.
Lähtösin USA:sta mistäpä muualtakaan.
Viimeiset 2-vuotta on Bill Gates ostanut kaikki viljelysmaat USA;ssa mitä vain saa, eikäå viljele niissä yhtään mitään.
Osavaltioiden hallinto lähetti siellä viljeliojöille kirjeitä, että saavat 1,5 kertaisen hinnan sadostaan, ja jos eivät suostu myymään niin ne myrkytetään.
Alankomaissa puolestaan ”vihreän siirtymän” takia on ajettu maatilat siihen pisteeseen että suurin osa maatiloista joutuu laittamaan pillit pussiin.
Ja sama tapahtuu koko ajan ympäri maailmaa.
Joku voi sanoa että tää on jotain salaliittoteoriaa, mutta ei ole vaan ihan WEF suunnitelman mukaan tässä mennään koko maailman kattavaan nälänhätään ja pulaan kaikesta.
Meidän Super Sanna on myös siellä WEFissä, joten ei hyvältä näytä Suomenkaan kannalta.

Kata

Valitettavasti totta.Hulluus on vallalla.

Kata

”Suomalaiset viljelijät pystyvät turvaamaan maamme ruokaturvan, lisäämään tuotantoa ja menestymään erikoistumalla myös vientimarkkinoilla, kunhan heille annetaan siihen mahdollisuus”…….ja mihin osoitteeseen tämä tieto nyt hyvä herrat?No tiedätte ketä painostatte ja lujaa!
”Pidemmällä aikavälillä hyvä näkymät”..entä se välitila?Jokainen normi-ihminen tietää että tähän on panostettava NYT eikä viidestoista päivä.

otto suni

Kaupan katteet ovat Suomessa käsittämättömän korkeat ja siksi ruoan tuottajat saavat liian heikon tuoton työlleen aiheuttaen monen maatalousyrittäjän luopumaan. Suomessa on viljelysmaata riittävästi, mutta mihin tarkoitukseen ovat kauppojen hyllyillä metreittäin erilaisia jugurtteja, ketshuppeja, sinappeja yms. eli varsinaiset perustarvikkeet löytyvät helpoimmin jostakin Lidl-ketjun kaupan tarjouksista.
K.kauppiaat ovat S-ketjun kanssa hoidelleet politiikot myötämielisiksi suojelemaan heidän intressiään ja siten ovat osa rakenteellista korruptiota. Suomi pystyy helposti tuottamaan kaiken tarvitsemansa puutavaran, paperin, turpeen ja jopa energian mikäli vihreä siirtymä siirretään ”nurkan taakse”!

juu

Täällei köyhä kun on niin ruuan hinnan nousun kyllä huomaa.
Jos menen tänään ostamaan jotain ja sitten viikon päästä ostamaan samat ruuat, niin ne on viikon päästä todennäköisesti monta euroa kalliimpia.
Mistä se johtu? Se ei johdu venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, se johtuu pääosin sähkön ja polttoaineiden hinannnoususta.
Mistäs se hinnannousu sitten johtuu? No se johtuu ihan poliittisista päätöksistä.
Öljyä esimerkiksi saisi jopa halvemmalla kuin aikaisemmin, mutta meidän poliittiset päättäjät kierrättää venäläisen öljyn intiaan, ja sitten ostaa sen sieltä moninkertaiseen hintaan.
Mä en mitenkään voi uskoa että meidän päättäjät on näin tyhmiä, niiden täytyy olla läpeensä pahoja.

Kata

Änweeoo….sitä ne ajaa.Kiilto pupilleissaan.Hilloa, hilloa ,valtaa….kansa polvilleen niin almun voi antaa.

Ilkka Forsten

” Muukalainen, jos etsit täältä kultaa, löydät lyijyä.”