Kotimaa Politiikka

Perussuomalaisten Antikainen: Onko Marinin hallituksen perintö maakuntien Suomelle köyhyys ja sähkölaskujen maksattaminen sossussa?

Kuva: pixabay

Energian hinta on puhuttanut suomalaisia sähkön rajun hinnannousun seurauksena. Asia nousi pääaiheeksi torstain 9.12. kyselytunnilla, mikä kirvoitti vilkasta keskustelua sekä sähkön hinnasta että energiaremonteista. Sähkön ennätyksellinen hinnannousu on iskenyt etenkin sähkölämmitteisten pientalojen asukkaisiin kovien pakkasten saavuttua Suomeen. Kysymykseen siitä, kuinka pienituloinen selvitä sähkölaskusta, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) tarjosivat ratkaisuksi sosiaalitukia.

”Pienituloiselle sähkölämmitteisen pientalon asukkaalle äkillisesti satoja euroja noussut sähkölasku on oikeasti kova paikka, ja ministerit Saarikko ja Lintilä kehtaavat esittää avuksi toimeentulotukea ikään kuin sitä saisi pyytämällä. Suosittelen arvon ministereitä kokeilemaan henkilökohtaisesti, kuinka helppoa toimeentulotuen saaminen ja sosiaalituilla eläminen todellisuudessa on, sillä tämä ehdotus on täysin todellisuudesta vieraantunut”, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

Keskustelu sähkön hinnasta on jatkunut kiivaana vielä tiistaina 14.12. eduskunnan käsitellessä vuoden 2022 talousarviota.

”Hallituspuolueet puhuvat vihreästä siirtymästä samalla kun suomalaisten olot kurjistuvat pilviin kohonneiden lämmityskulujen vuoksi. Suomen päästöt ovat pisara meressä koko maailman mittakaavassa, mutta hallitus yrittää silti väkisin ajaa maatamme hiilineutraaliksi nopealla aikataululla, vaikka oman kansansa hyvinvoinnin uhraamalla. Pienituloisten suomalaisten selviytymisellä ei tunnu olevan hallitukselle mitään väliä, vaan tärkeintä on näyttää hyvältä muun maailman silmissä”, Antikainen moittii.

Myös toisenlaisia näkemyksiä ennätyshintoihin nousseesta pörssisähköstä on esitetty. Yle kertoi lauantaina 11.12. energiayhtiöiden nauttivan hinnannoususta täysin rinnoin, sillä rahantuloa ei käytännössä voi estää sähkön hinnan pysyessä korkealla.

”Ministerit tarjoavat ratkaisuksi sosiaalitukia samalla kun sähköyhtiöille vyöryy rahaa ovista ja ikkunoista. Tilanne on täysin absurdi. Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, kun kaikki muut varat on käytetty, mutta hallitus ehdottaa sitä avuksi sähkön korkeaan hintaan sen sijaan, että tekisi itse hinnalle jotain esimerkiksi laskemalla veroja. Kansalaisia ei saa ajaa päästökaupalla järjettömiksi kasvatetuilla energian hinnoilla köyhyyteen eikä toimeentulotuki saa olla suora tulonsiirto veronmaksajilta sähköyhtiöille. Onko keskustan mielestä oikein, että hallitus keskittyy maailmanpelastamiseen ja ilmastoposeeraukseen samalla, kun suomalaiset palelevat kodeissaan, kun omaa kotiaan ei enää ole varaa lämmittää?”, Antikainen kysyy.

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Forsten

Ei niitä kiinnosta minkään vertaa paljonko pienituloinen palelee, tämä on nähty. Ei niitä kiinnosta sekään paljonko ruoka maksaa, tai paljonko bensiinin litrahinta on, koska heille ei mikään ole mitään. Mutta jos afrikan sarvesta matkannut mumbaiheimon jäsen ilmoittaa että minu vilu, ei ola BMW persie alla, eikä saa hala-lammas kun tulla nälkä, niin johan herää parku miten ihmisoikeudet ei toteudu..

Sitten heidän ihmisoikeuksiaan aletaan korjaamaan kiireellä, eli otetaan siltä pienituloiselta kantaväestöön kuuluvalta yhä enemmän veroja, ja huudetaan kovalla äänellä EU:n suuntaan että huomasitteko, meillä on varaa, olemme ihmisoikeuksien mallimaa.

Tämänpäivän ESS:s sivulla oli taas kirjoitus joka nosti pulssin viiteensataan heti aamukahvin jälkeen. Toimittaja nillitti kuinka somessa ihmiset ovat niin vihaisia, ei suvaita mitään eikä muiden mielipiteitä saisi olla olemassakaan. Samaan hengenvetoon hän muistuttaa että on oltava oikeus sanoa mitä haluaa ilman pelkoa, sillä vähemmistöjen on voitava sanoa sanottavansa pelkäämättä miten kantaväestö reagoi. On siis ihmisoikeus hakkua Esko Valtaoja rasistiksi suorassa TV lähetyksessä, mutta valtaoja ei saisi sanoa että olet nyt käsittänyt sanomani väärin.

Kaunis julistus sananvapaudesta, mutta ah niin puolueellinen, ja joka tavalla typerä että ei voi enää typerämmäksi mennä. Eikö siinä juuri tullut esiin se, ettei niitä muiden mielipiteitä saisi olla olemassa, vai miten pitää tulkita avoin hyökkäys valtaojaa vastaan ? Jos tässä maassa ei kohta ala ihmiset järkiintymään, niin sitten heidät on jo rokotettu muumioiksi

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Eka Kettunen

Tässä vähän faktaa todellisuudesta vieraantuneille ministereille kuinka siellä ”soskussa” suhtaudutaan ylisuuriin sähkölaskuihin.

” Jos asumismenojesi kokonaiskustannukset ylittävät kuntakohtaisesti määritellyt rajat, sinua voidaan ohjata etsimään edullisempaa asuntoa. Ole yhteydessä kotikuntasi vuokra-asunnon tarjoajiin ja ilmoittaudu kunnan vuokra-asuntojonoon. Vuokra-asuntoa tulee hakea ilman perusteettomia rajauksia (esim. asuinalue tai mukavuustekijät). Vuokra-asuntoa tulee hakea myös yksityisiltä vuokra-asuntojen tarjoajilta. Sinulla on yleensä 3 kuukautta aikaa hakeutua edullisempaan asuntoon. Siihen saakka Kela huomioi asumismenot todellisten menojen mukaan.” lähde: Kela.fi

Kata

Mutta tämä koskee varmaan vain kantista….. nöyryyttävää.

Tuumailija

Aika moni romanimammakin asustelee 3h+keittiö kämpässä ihan itsekseen, ei ole kunta ajamassa ”pienempään”, kaipa se ”työura” vaikuttaa taustalla.

Sama koskee elintasosurffareita aka raketti-insinöörejä, ohituskaistalla ja yksilöille normi 2-3h+ keittiö (max.60 neliötä), viulut maksaa kunta sekä migri kiltisti mukisematta, ei juuri puhuta ”kuluista”.

Itse asunut max. 40 neliön vuokrakämpissä suurimman osan elämästä, koska ei edes hyväksytä 2h (50 neliötä) hakemusten joukkoon, ”et tarvitse suurempaa”.

Impivaaran isäntä

Mitä muuta vaihtoehtoa Suomella muka on kuin köyhtyminen ?

Työvoima eläköityy ja sitä korvaamaan haaveiltu maahanmuutto on pikemminkin Kelaperäistä kuin työperäistä,
”Käänteinen kehitysapu” lennättää maahamme kemuongelmia ja muita haittavastuita.
Etelä-Euroopan veropinnarimaat pääsevät EU:n vastuupottien kautta suomalaisten veronmaksajien kovalla työllä pystyttämälle hillotolpalle.

Savupirtti kutsuu veroperiferian renkiä ja piikoja.

seant

Jos Ruotsi ei olisi sulkenut kahta täysin toimivaa ydinvoimalaa, niin tilanne olisi ollut täysin normaali, koska etelä-Ruotsi olisi saanut tarpeeksi sähköä. Nyt sähkön hintaa nostaa Suomessa ja Norjassa Ruotsin siirtoyhteyksien pullonkaula pohjoisesta etelään. Tietenkin lisänä pohjoismaista siirtoyhteyksien parantuminen UK:n ja keski-eurooppaan nostaa sähkönhintaa myös täällä, koska siellä sähkö on paljon kalliimpaa.

ike

Nyt jo hitaampienkin pitäisi ymmärtää mihin nämä vihervariantit vievät maata. Ei muuta kuin turvetta ja kivihiiltä kehiin niin kyllä se siitä. Noiden energiamuotojen poikotoimnen kun ei auta ketään vai säästetäänkö niitä seuraavaa jääkautta silmällä pitäen. Vie vaan maan suurempaan ahdinkoon jollakin ideologisella hötöllä. Saattaahan se olla että viherlahko on jo tuhonnut tuon hiilen ja turpeen hyödyntämiseen käytettävät välineet. Lopulta kuitenkin on että viherkultin aiheuttamat mittavat vahingot revitään tavallisten suomalaisten selkärangasta.

Ilkka Forsten

Joku propelimetsän etuihin vannova ituhörhö julisti taannoin, ettei ole oikein jos kunnan asukkaat saavat sanoa sanansa mihin propelimetsä sijoitetaan. Hän muisti toki mainita että ei hänkään vastusta niitä, sillä uusi tuulivoimapuisto tulee kauas hänen kodistaan.. Niin, mutta se mikä on kaukana hänen kodistaan voi olla jonkun muun kodin pihapiiriä.

Ihan sama tilanne on matulähiöiden kanssa. Meille julistetaan että suvaitseminen tuottaa parhaan tuloksen kun ” kotoutuminen alkaa, ” joten emme saa valittaa mikäli omaan lähiöömme tule satamäärin somaleita tai aavikon ihmeitä. Sitten ilmoitetaan naama iloisena että minullakin on naapurina ulkomaalainen, Amerikkalainen diplomaatti, eikä ole koskaan ollut mitään ongelmia. Miksi se ilosanoman julistaja ei koskaan asu varissuolla, siihen emme sitten saakaan vastausta ?

Takavuosina kotikaupungissani eräs ituhörhö kertoili miten tulee suvaita kehitysvammaisille tarkoitettuja hoitopaikkoja, kuten tuleekin, mutta pointihan ei ollutkaan se, vaan myöhemmin tapahtunut asia. Kun hänen naapuriinsa oltiin kaavoittamassa kyseistä laitosta, ei asia ollutkaan enää hyvä juttu, Siinä kuulemma laskee hänen tonttinsa arvo ja talon jälleenmyynti olisi vaikeaa. Sen lisäksi harvinainen viitasammakkolaji purlaa hänen tonttinsa viereisellä lätäköllä, eikä uhanalaisen eläimen elinpiiriä saa häiritä.. VMP, eikä lyhenne tarkoita että vaihtaisin mopon pyörään.

Kata

Niin tyypillistä suvakkiutta.
Mutta viitasammakko kurlaa ja purlaa toki se pitää suojella…. 😀

Ilkka Forsten

Fransmannit syö niitä, joten se uhan-alaisuuskin on nyt todennettu.

Tuumailija

Vihreillä onkin ohjenuorana, että he tukevat maahanmuuttoa (vaikka laittomasti) propeli- ,aurinkopanelimetsiä yms. kunhan se on NIMBY.

Tuumailija

Jos et ole elintasosurffari, niin aika ohuella mennään toimeentulotuen kanssa. Monikaan eläkeläinen ei ole edes hakenut (tai häntä ole ohjeistettu hakemaan) toimeentulotukea useammaksi kuukaudeksi kerralla, vaan kuten sosiaalilaissakin sanotaan välttämättömään ja yllättävään tarpeeseen, tuskin virkamiehet edes tästä asiasta ohjeistavat asiakkaitaan.
Matuloisten ei tarvitse toimittaa tositteita saati dokumentteja tuloista yms. jotka vaaditaan kantaväestön edustajalta, vaan heidän kulunsa maksetaan automaatiolla olivat ne minkä suuruisia tahansa. Heiltä ei vaadita esim. tiliotteita, palkkakuitteja tms. tulotositteita, kun taas tavikselta vaaditaan hakemuksen liitteeksi, parhaimmillaan vielä jälkikäteen pyydetään kirjallinen selvitys liitteineen taloudellisesta tilanteesta.

Muutamien satojen eurojen eläke katsotaan luokkaan suurituloinen tai hyvin toimeentuleva, koska kelan laskuopin on nähtävästi Stubb suunnitellut, siinä menotkin muuttuvat tuloiksi ja veroja ei oteta huomioon. Puliveivaamisella saadaan tulot näyttämään niin suurelta, etteivät ne täytä toimeentulotukihakemuksen minimirajaa. Miten sitten on mahdollista saada edes sähkölaskuun apuja?

Ei ole ensimmäinen kerta, kun kelalta ja sosiaalitoimelta tulee kielteinen päätös anotusta tuesta, perustuen välttämättömyyteen. Esimerkiksi vanhemmalla ihmisellä (+50v.) ajokortin lääkärintarkastus ei kuulu sosiaalitoimen kustannettavaksi, koska heidän mielestään suomessa ei ajokortti ole välttämättömyys! Miksi sitten matuloisille kustannetaan nämä?

Sosiaalilaki toimeentulotuen piiriin kuuluvista kustannettavista on myös vanhentunut. Edelliseen viitaten a-korttikustannus olisi 65 €/5v, mutta esimerkiksi punikkilehti Helsingin Sanomat kustannetaan (n. 292€/v) (”päivittäislehdet” kuuluvat korvattavien piiriin). Lehtitalot tahkoavat tulosta ja saavat valtion suoraa tukea, miksi vielä tätä kautta tuetaan valtion varoista ts. tuplatulot valtiolta?

Tällaista on se parempi yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.

Hekku

Muistetaanpa vielä se, että toimeentulotukea et saa jos on omaisuutta. Sossu(Kela) sanoo rahapulassa olevalle valkoihoiselle työtätehneelle ihmiselle, jolle on joskus kerääntynyt omaisuutta: Myy omaisuutta, sillä rahalla voit maksaa laskusi!
Eli siis pienituloinen eläkeläinen, joka asuu työuransa aikana hankkimassa omistusasunnossa muuttotappioalueella joutuu asumaan kylmässä talossa, kun sossurahaa ei saa ja asuntoakaan ei saa myydyksi.

Kata

Todellakin sairaan järkyttävää ja nöyryyttävää ihmiselle joka yrittää vain tulla toimeen!On se yhtä skeidaa koko touhu!

Hekku

Toki moni moni noista nykyään hallintoeliitin pohjasakaksi luokittelemista aikoinaan kovasti työtä tehneistä äänesti ja edelleen äänestää kommunistisia ja maalaisten puolueita (SDP, komukat, vihreät, kepu).
Puolueet huomasivat, että kaukomaan väellä tienaa paremmin, saa Euroopasta äärimmäisen rahakkaita virkoja ja ”vaalirahaa” suurkorporaatiolta eli oman maan kansan voi laittaa ’lahtipenkiin’ niitä ei kukaan kaipaa.

Jussiboy

Älä puhu palturia vaikka se teidän tyylinen onkin, pitäytykää faktoissa. Suomessa oleleskelevalle ulkomaan kansalaiselle voidaan tt-tukea maksaa samoin edellytyksin kuin maassa asuville Suomen kansalaisillekin. Samat tositteet ja muut selvitykset, joiden perusteella lasketaan tt-tukioikeus. Nämä kaikki faktatiedon voi tarkistaa Kelan ja maahanmuuttovirasto sivuilta, jos vain viitseliäisyyttä riittää mutta eihän sitä teillä ole vaan toistelette serkun kummin kaimalta kuultua urbaania legendaa. Minä voisin syyttää teitä selvästä valehtelusta mutta en viitsi syyttää, koska eihän teiltä voi liikaa vaatia.

Pehtoori

Älä nyt viitsi, itse Järvenpäässä ollessani työmaapäällikkönä purettavalla rivitaloalueella minut majoitettiin alueelle näiden Afrikasta tulleiden kanssa. Sanoivat suoraan että tulivat Suomeen kun täällä maksetaan kaikki. Italiassa kuulemma ei. Joka ainoan luukun edessä oli auto. Yksi ilmoitti lähtevänsä syksymällä ”lomalle” Afrikkaan. Helppo huomata että joukossa oli laittomiakin. 12/13 vuotiaita likkoja oli käsikynkässä. Reissuhommissa näin paljon vastaava. Ei kannata sinun levitellä valheitasi täällä, kalliiksi tulee teidän janttareiden touhut, ettekä edes häpeä.

Ilkka Forsten

” Luotan nykyään enemmän siihen mitä luodit sanovat.”
Standartenführer Rudolf Lange.

Jussiboy

Sinun sietäisi hävetä, kun levität tuollaisia valheita. Esitä edes pikkuisen todisteita väitteittesi tueksi, etkä vain kuulopuheita. Minulla ensikäden tietoa, koska olen toiminut sosiaalityöntekijänä. En ole koskaan myöntänyt mitään ylimääräistä täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea. Kela perustoimeentulotuella ei autoja korvata, välttämättömiä asumiskuluja voidaan korvata niin maahanmuuttajille kuin kantasuomalaisillekin yhtäläisten kriteerien perusteella.

Lieväasteinen

Mikäli olet toiminut sosiaalityöntekijänä, tiedät varmasti perustoimeentulotuen lisäksi myös HARKINNANVARAISESTA toimeentulotuesta, ja mille ryhmälle tai ryhmille sitä lähes aina ja eniten myönnetään. Kantasuomalaiset eivät kuulu ko. ryhmään.

Ilkka Forsten

Kaikki ei sosiaalitoimistossa olekaan niitä jotka päättää mitä jaetaan ja kenelle. Oletko koskaan miettinyt että abdullah ja hänen 12 jalkavaimoaan saa sitä ” välttämätöntä ” asumiskulua, vaikka suomi EI OLE moniavioinen maa.

Mitä luulet kokoomuksen silloin tarkoittaneen kun he selittivät että lapsilisiin on saatava tuntuva korotus, etenkin niiden osalta joilla on paljon jälkeläisiä. Ketähän ne paljolla jälkikasvulla siunatut mahtavat olla ? Sen ryhmän poikalasten yleisin etunimi ei ole Pekka, mutta Muhamed osuukin jo lähemmäs.

Vaikka sinä et myöntäisi yhtään mitään, työantajasi pakottaa sinut myöntämään mitä tahansa, sillä et asuntovelkaisena uskalla sanoa vastaan vaikka näkisit selvää väärinkäytöstä. Näin se on, muut jutut on tuuleen huutamista.

Ilkka Forsten

Samat on edellytykset mökin mummolla ja somalilla, paitsi että somalilla on BMW ja asumistuet,lapsilisät, muuten vaan saatavat alennukset ja etuoikeudet sekä oikeus haukkua mökinmummo rasistiksi, jos tämä ottaa asian puheeksi.

Jussiboy

Nyt faktoja kehiin muuten sanomasi on pelkkää valhetta vain. Ai niin, ettehän te niitä esitä.

Kristiina

Abdullah myös käsittääkseni taitaa saada suomen kieltä ja kelan kapulakieltä osaavan avustajan, mikä kyllä helpottaisi kelan kanssa taistelemista. Suomalainen mummo ei, koska osaa kieltä, paitsi ei ehkä sitä kapulakieltä, eikä niitä ohjeita ole aina ihan helppo tulkita. Eikä se tiskin takana oleva virkailijakaan aina osaa neuvoa oikein, jos paikan päälle menee tekemään anomusta, koska hänellä ei ole aikaa ottaa kunnolla selvää asiasta varsinkin jos siinä sattuu olemaan vähän enemmän kommervenkkejä. Eikä yleensä kunnolla aikaa minkäänlaiseen neuvomiseen kun jono takana kasvaa.

Ilkka Forsten

Emme saa kuulemma vastustaa tällaista, se olisi diktatuurin suosimista ja demokratia on parempi vaihtoehto..?

Vapaamuurari 33

Lauma vapaamuurari rottia tuhoaa tätä maata turtiaista lukuunottamatta! Ei mitään häpyä! Suuret hirttäjäiset edessä!

Hämmentynyt

Vapaamuurari 33 onko hallituksen vapaamuurarit siis jotenkin pettäneet teidän aatteen?

Kansalaisen verkkokauppa