Eurooppa Politiikka

Perustuslakituomari Tamás Sulyok ehdolla Unkarin presidentiksi

Unkarin presidenttiehdokas Tamás Sulyok. Kuvakaappaus: YouTube.

”Tasavallan presidenttinä voin palvella yleistä etua ja ilmaista kansakunnan yhtenäisyyttä ennen kaikkea puolustamalla oikeuden perusarvoja”, Tamás Sulyok sanoi vahvistaessaan, että hän on ottanut ehdokkuuden vastaan.

Unkarin hallituspuolue Fidesz-KDNP on sopinut yhteisen ehdokkaansa Tamás Sulyokin asettamisesta Katalin Novákin seuraajaksi Unkarin presidentiksi.

Hallitsevan parlamenttiryhmän piirikokouksessa valtuutetut hyväksyivät pääministeri Viktor Orbánin ehdotuksen Sulyokista seuraavaksi valtionpäämieheksi.

”Ehdotamme perustuslakituomioistuimen presidenttiä Tamás Sulyokia valtionpäämieheksi”, sanoi ryhmän johtaja Máté Kocsis Balatonalmádin suositussa lomakohteessa kokoontuneille.

Hän sanoi, että parlamentti päättäisi entisen valtionpäämiehen erosta 26. helmikuuta, ja korosti, että nimitysprosessi riippuu myös siitä, asettavatko oppositiopuolueet ehdokkaan, ja vaalipäivä voitaisiin asettaa sen valossa.

Samana päivänä Sulyok antoi lyhyen lausunnon, jossa hän vahvisti hyväksyvänsä ehdokkuuden ja ilmaisi halunsa tehdä parhaansa edustaakseen kansakunnan yhtenäisyyttä.

”Perustuslakituomioistuimen presidenttinä minulle oli kunnia tulla nimitetyksi valtionpäämiehen virkaan. Juristina ja tasavallan presidenttinä voin palvella yleistä hyvää ja ilmaista kansakunnan yhtenäisyyttä ennen kaikkea puolustamalla oikeuden perusarvoja. Kiitän teitä kunnioittavasti ehdokkuudesta tasavallan presidentiksi ja otan ehdokkuuden vastaan”, Sulyok sanoi.

Sulyok, 67, perusti oman yksityisen asianajotoimiston vuonna 1991 ja on myös opettanut valtiosääntöoikeutta vuodesta 2005. Parlamentti valitsi hänet maan perustuslakituomioistuimen johtoon vuonna 2016.

Sulyokilla ei ole puoluesidoksia, ja omien sanojensa mukaan hän ”välittää vain laista”.

Lähde: Remix