Eurooppa Politiikka

Pitäisikö idioottien saada äänestää? Konservatiivipuolue ehdottaa ”tietotestiä” äänioikeuden saamiseksi

Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED / TeaMeister.

Voisivatko demokratiat säätää lakeja, joilla syrjitään tyhmyyttä ja rajoitetaan idioottien osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan? Puolalainen poliittinen kommentaattori Grzegorz Górny esitti tämän provokatiivisen kysymyksen.

Antiikin Kreikasta peräisin oleva termi ”idiootti” viittasi henkilöihin, jotka keskittyivät vain yksityiselämään eivätkä olleet kiinnostuneita politiikasta tai yhteiskunnallisista asioista ja joita pidettiin siksi tietämättöminä.

Nykyaikaisissa demokraattisissa maissa ”idiootit” – jotka ovat välinpitämättömiä yhteiskunnallisesta elämästä ja politiikasta, mutta käyttävät silti kansalaisoikeuksiaan vaaleissa – muodostavat ainutlaatuisen haasteen. Ilmiö on herättänyt keskustelua siitä, onko viisasta antaa tietämättömien ihmisten vaikuttaa tuleviin päätöksiin äänestämällä.

Bulgariassa yritettiin puuttua tähän ongelmaan vuonna 2016, jolloin vaalilakiin tehtiin muutoksia, joiden mukaan kansalaisilta poistetaan äänioikeus, jos he jättävät äänestämättä kahdessa peräkkäisessä samantyyppisessä vaalissa. Nämä henkilöt poistetaan äänioikeusrekisteristä, mutta he voivat saada äänioikeutensa takaisin hakemalla uudelleenrekisteröintiä. Tällä toimenpiteellä pyritään kannustamaan kansalaisten sitoutumista ja epäsuorasti karsimaan epäkiinnostuneita tai tietämättömiä henkilöitä.

Tämä ratkaisu ei kuitenkaan ratkaise ydinongelmaa, joka koskee tietämättömien äänestäjien osallistumista vaaleihin. Tšekin konservatiivisen puolueen johtajan Jan Kubalcíkin ehdotuksessa ehdotetaan innovatiivista lähestymistapaa, jossa vaaditaan, että kansalaisten on läpäistävä perustietotesti ennen äänestämistä.

Testin, joka koostuu kymmenestä kysymyksestä, jotka tietokone valitsee satunnaisesti tuhannesta kysymyksestä, tarkoituksena on sulkea päätöksentekoprosessin ulkopuolelle ne, joilla ei ole riittävää poliittista ja yleissivistävää tietämystä. Kriitikot väittävät, että tämä menetelmä syrjii tietämättömiä, mikä herättää kysymyksiä tällaisten toimenpiteiden oikeudenmukaisuudesta ja käytännöllisyydestä.

Huolimatta konservatiivipuolueen pitkäaikaisesta läsnäolosta Tšekin politiikassa se ei ole vielä saavuttanut merkittävää vaikutusvaltaa lainsäädännössä, ja Kubalcík myöntää, että hänen ehdotuksensa hyväksymismahdollisuudet ovat vähäiset.

Tämä jatkuva dilemma korostaa kamppailua valistuneen äänestäjäkunnan varmistamisen ja osallistavien demokraattisten periaatteiden säilyttämisen välillä, minkä vuoksi yhteiskunnat joutuvat pohtimaan, ovatko ne todellakin ”tuomittuja idioottien armoille” vaaliosallistumisen suhteen.

Lähde: Remix