Kotimaa Politiikka

Poliisin tiedonhankintakeinoihin esitetään muutoksia

Tiedote 17.11.2022

Poliisilain säännöksiä salaisista tiedonhankintakeinoista ja etsintäkuulutetun kiinniottamisesta on määrä ajanmukaistaa ja selventää. Hallitus antoi esityksensä eduskunnalle 17.11.

Lakiesitys liittyy hallituksen aiemmin eduskunnalle antamaan esitykseen pakkokeinolain ja esitutkintalain muuttamisesta. Kokonaisuuden tavoitteena on rikostutkinnan tehostaminen.

Etsintäkuulutetun kiinniottamista koskevaa sääntelyä selvennettäisiin niin, että se kattaisi myös muun kuin etsintäkuulutetun henkilön, jonka tuomioistuin on määrännyt noudettavaksi tuomioistuimeen, vangittavaksi tai otettavaksi säilöön.

Tiedonhankintakeinoja voisi käyttää nykyistä useamman rikoksen estämisessä

Poliisi voisi käyttää peiteltyä tiedonhankintaa tietoverkossa rikosten ennalta estämisessä. Peitelty tiedonhankinta tarkoittaa lyhytkestoista tiedonhankintaa, jossa poliisi voi käyttää vääriä, harhauttavia tai peiteltyjä tietoja.

Lupaa telekuuntelulla ja televalvonnalle ei jatkossa rajoitettaisi vain tiettyihin, luvan hakemishetkellä tiedossa oleviin teleosoitteisiin ja telepäätelaitteisiin.

Ylimääräisen tiedon käyttö mahdollistettaisiin tiettyjen uusien, yli kahden vuoden enimmäisrangaistuksella rangaistavissa olevien rikosten selvittämisessä. Ylimääräisellä tiedolla tarkoitetaan telekuuntelulla, televalvonnalla, tukiasematietojen hankkimisella ja teknisellä tarkkailulla saatua tietoa, joka ei liity rikokseen, vaaran torjumiseen tai koskee muuta rikosta kuin sitä, jonka estämistä tai paljastamista varten tiedonhankintakeinoa on käytetty. Tietoa voisi käyttää esimerkiksi lahjuksen antamisen tai huumausainerikoksen selvittämisessä, jos ylimääräisen tiedon käyttämisellä olisi erittäin tärkeä merkitys rikoksen selvittämiselle.

Peitetoimintaa voisi käyttää henkirikoksen estämiseen

Peitetoiminnan käyttö ei edellyttäisi nykyisenkaltaisia lisäedellytyksiä, jos tiedonhankinnalla estettäisiin henkirikos. Poliisi voisi käyttää peitetoimintaa yksittäisen henkirikoksen estämiseen. Peitetoiminnan käyttö ei edellyttäisi enää lisävaatimusta, jonka mukaan rikollisen toiminnan tulee olla suunnitelmallista, järjestäytynyttä, ammattimaista tai siihen liittyy ennakoitavissa olevaa jatkuvuutta tai toistuvuutta.

Lain on tarkoitus tulla voimaan noin puolen vuoden kuluttua siitä, kun se on vahvistettu.

Lisätietoja:

lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi, p. 0295 488 561, marko.meriniemi@govsec.fi

Lainsäädäntöhanke poliisilain muuttamiseksi

Sisäministeriö

26 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tuumailija

Elikkä kaikki naapurit, kaupan kassat, hyvänpäivän tutut, puliveivari jolle pistää pari euroa yms. henkilöön suoranaisesti liittymättömät on mahdollista saada tarkkailun alle ja jopa toimittaa kuultaviksi.
Tämähän se parantaa yhteisöllisyyttä ja yhteistyöhenkeä jos yksi ei ole lampaiden kanssa samaa mieltä, niin herätetään lampaissa paha veri kiertämään.

Eli jos olet kansallismielinen ja puhut asioita suoraan ilman filtteriä, joku tuntee tämän vuoksi olonsa ”turvattomaksi” ja tekee ilmoituksen, niin käännetään täysin sivulliset ihmiset tätä henkilöä vastaan alkamalla ahdistelemaan heitä sekä tietysti kertomalla heille että tämä miekkonen on syyllinen siihen että olet tarkkailun alla.

Ei voi olla yhteensattumaa että kuulostaa liian tutulta entisistä itäblokin maista, usasta yms. maista sisäisten tiedusteluorganisaatioiden lokamaalittamistaktiikalta.

murre riepunen

Kuulustelu keinot täysin uusiksi, Jerry Cottonin aisaparina työskennellyt agentti kertoi kiinni otetun kuulustelussa hypätyn suoraan yli 1 ja 2 vaihe, siirtyen suoraan kolmos vaiheeseen, tulosta syntyi, kertoipa agentti, että konnat yleensä tunnustivat jo ennen kuulustelu tilanteen alkua, kertoivat kaverit, mahdolliseen saaliin kätköpaikat jne.

Runtiti-pou

Elikkäs kansallismieliset joukolla linnaan

Sopisi mieluummin parkkipirkoksi

”Poliisi voi käyttää vääriä, harhauttavia tai peiteltyjä tietoja.” TAPOSKA käyttää jo näitä, mutta SEHÄN ei olekaan mikään OIKEA poliisi. Joko SIITÄ on muuten tehty tutkintapyyntöjä VALHEELLISTEN mm. matukatujengitietojen levittämisestä?

Peter Kreisler

Eli virallistettaisiin vallitseva käytäntö näiltä uudistuksessa mainituilta osin.

Vesikuulustelut

Marakattia voidaan kyllä ”hieman” ravistella lisätietojen saamiseksi poliisille.

upea HS rattijuoppo

kun toinen journalisti kehuu toista
vaikka mikä olisi
 Kaius on hieno journalisti, näkemyksellinen johtaja, jonka luotsaamana
HS on rakentanut tulevaisuuttaan. Kiitos Kaius kaikesta, Mukka kirjoittaa.
PS
Kiitos Kaius kaikesta ILMAN KRITIIKKIÄ VAIKKA,,,

Helingin Snomien vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta En näe mahdollisuutta jatkaa tehtävässäni”silti
 Kaius on hieno journalisti, näkemyksellinen johtaja, jonka luotsaamana
HS on rakentanut tulevaisuuttaan. Kiitos Kaius kaikesta, Mukka kirjoittaa.

upea HS rattijuoppo

Maksaako journalisti liitto
 Kaius Niemen Sakot
ja samalla sättii oikeuslaitoksen maan rakoon
vaatien
HS –JOURNALISTIEN ON VÄLTÄMÄTTÄ SAATAVA AJAA AUTOA
HUUMEIDEN JA ALKOHOLIN VAIKUTUKSEN ALAISENA
MUU ON PANETTELUA

upea HS rattijuoppo

hulvatonta
ex YLE toimittaja NYKY SDP Ministeri Harakka
joka lahjoo tuki miljoonilla kaupallisen valtamedian hiljaiseksi
nyky hallituksen töppäilyiltä
juottaakin SDP LAHJOTUN HS Pää-toimittajan umpi tunneliin
HS n Bileissä
joka johtaa eroon
Eilen illalla Sanomatalossa Helsingissä järjestettiin juhlat Helsingin Sanomien jakaman kirjallisuuspalkinnon kunniaksi.
Paikalla oli muiden juhlavieraiden kanssa myös Kaius Niemi.
Muun muassa Liikenne- ja viestintäministeri
Timo Harakka julkaisi tänään yhteiskuvan Niemen kanssa Twitterissä juhlista.
Kuvassa pöydällä näkyy samppanja- ja viinilaseja.
Timo Harakka oli 3 prommillen humalassa
siksi hän pyysi Kaius Niemen rattiin
HAKEMAAN AUTOLLA LISÄÄ VIINAA
HS TOIMITUKSEEN
PERJANTAI AAMUNA

upea HS rattijuoppo

SDP Timo Harakka ON JAUHO-JENGIN JÄSEN
Karmein seurauksin
Timo Harakka vedetään viivat
HS KAIUS
EI VOI OLEN AUTOLLA LIIKENTEESSÄ
Timo Harakka
JUMALAUTA Kaius
VEDÄ NE VIIVAT ja juo HUIKALLA kossupullo TAI MUUTEN
SDP tuki miljoonat jää saamatta
PS
jauhojenkin ja Sanna Mariinin biletys video on jo tuloillaan HS Bileistä
Mitähän siitä seuraa
ehkä 3 maailman sota

yhdet vielä

Kaikki ymmärtää Kaiusta. Duuni ja vastuu. Nyt vaan itkeä tirauttamaan, että ”minäkin olen vain ihminen.” Voi tätä ilon ja onnen päivää. Nyt eläkepaperit vetämään vielä ennen joulukuuta, että ehtii siihen ”kaikkien aikojen eläkeiden korotukseen.”

Pekka is pest

”kun toinen journalisti kehuu toista vaikka mikä olisi”
Klikkasin Kansalaisen sivuille, kun ajattelin, että edes siellä uutisoitaisiin Kaiuksen ”auton siirtelystä” (erikoista, että joillekin kännissä aina tulee tarve siirtää autoa. Ei ole tapahtunut ainakaan minulle. Miksi sitä autoa pitää siirtää? Eikö olisi parempi nukkua aamuun asti siinä baaripokalin vieressä?)
No eipä ollut Kansalaisessa vielä uutista, mutta heti ensimmäinen kommentti on asian ytimessä. Kansalaisjournalismi!!!!
HS:n vahtimestari on sankari. Kiitos! Saatoit säästää jonkun hengen.

Jäitä hattuun

Mitä ilmeisimmin kyseessä oli ansa, joka oli viritetty Kaiukselle.

Jotkut halusivat päästä hänestä eroon, ja keinoksi sitten valittiin rattijuopoksi lavastaminen, koska se tunnetusti puree!

(Tietysti ”lavastaminen” on huono sana siinä mielessä, että Kaius itse ne viinat joi eikä kukaan muu niitä hänen kurkkuunsa kaatanut, mutta tarkoitan sitä että kovin ”sopivasti” ne vaksit osuivatkin juuri paikalle puhalluttamaan Kaiuksen.)

Ilmeisesti taustalla oli tyytymättömyys Kaiuksen otteisiin Hesarin puikoissa. Hänen olisi haluttu vetävän vieläkin jyrkempää ja ehdottomampaa vihervasemmustolais-globalistista linjaa kuin mihin hän on tähän mennessä kyennyt.

Poliisimestari Sössö

Taposen kavereiden toimintaraportti, rekisteröity klo.13.30: ”Twiittausten ja muun paheksuttavan toiminnan perusteella meillä on syytä epäillä henkilöiden X, Å ja Ö:n uhanneen suojavärihenkilö Y:n ja politikko Z:n henkeä. Kielenkäytön ja muun tyylin perusteella meillä on syytä epällä että kyseiset henkilöt ovat kirjoittaneet uskottavat uhkausviestit jotka Y ja Z vastaanottivat klo. 13.29.

Henkilöiden X, Å ja Ö kaikkea teletoimintaa ja kaikkia yhteyksiä aletaan valvoa. Tätä jatketaan tilapäisesti kunnes ei enää katsota tilapäiseksi.”

Ilkka Forsten

XY ja Z ovat tässä tapauksessa syyttömiä, koska ÅZ ja Y ovat mahdollisesti Ö:n lisäksi olleet tietämättömiä suomen laeista. Sen sijaan paikalla ollut K ja XJ katsotaan rasistisin motiivein toimineiksi, koska heillä on yhteyksiä R ja Ä ääriryhmiin. Näin oikeis katsoo, että poliisilla on oikeus puuttua ennakoivasti WQEPITYBKHGDXS ryhmän toimiin voidakseen ennalta ehkäistä uhkausviestien lähettämistä XY ja X / Ö vähemmistöille jotka ovat tunnetusti haurasta ja jo muutenkin uhattuina olevia uskontonsa perusteella.

John Quiman

Tuostahan menee pää niin pyörälle, että ei ihme, jos rivipoliisi ei oikein tiedä mitä se on tekemässä.

kotoutuskotkotus

Wikipediasta:

”Kriminologian asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei ole tarvetta suurelle määrälle poliiseja, koska suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pyrkii hoitamaan ristiriidat jo ennen kuin poliisia tarvittaisiin, esimerkiksi tarjoamalla sosiaaliturvaa ja maksuttomia peruspalveluita sekä hillitsemällä alueiden ja yhteiskuntaluokkien välistä eriytymistä”

Tuo on saattanut olla totta vielä vuosituhannen vaihteessa, mutta sen jälkeen railo todellisuuden kanssa on revennyt yhä leveämmäksi.

Pekka is pest

” hyvinvointiyhteiskunta pyrkii hoitamaan ristiriidat ”
Eikö tuollainen höttöpuhe laita ketään vihaiseksi?
On aika selvaa, että, jos osapuolet eivät edes puhu samaa kielta, niin ”pyrkiminen” on lähinnä idealistista höttöä, jolle ei ole MITÄÄN käytännön kokemuksiin perustuvaa selitystä. On käsittämätöntä, ettei valtamedian ja viranhaltijoiden tyhjille argumenteille kukaan laita vastetta. Valtamedia on menettämyt täysin statuksensa. Valtamedia, miltä tuntuu olla huora?

yhdet vielä

HS:n toimitus kerää nimiä kannanottoon Kaius Niemen puolesta. Niin ne arvot! Edes vankilassa näitä rattijuoppoja ja raiskareita ei arvosta kukaan. Tämä osa rikollisista ei pidä itseään edes syyllisinä mihinkään rikolliseen tekoon ja ovat linnassakin siksi sitä ”lisko-osastoa.” He kuvittelevat olevansa niitä parempia rikollisia. Hävetkää!! Entäs, jos tämä Kaius on radikalisoitunut kännipäissään ja ajatellut lähteä tekemään nk. Skaniat? Mistä näistä juopoista tietää. Delirium?

kotoutuskotkotus

YK:n Agenda 2030 on pullollaan vastaavia epärealistisia ”pyrkimyksiä”.

Saahan kaikenlaisia toiveita ja ihanteita olla, mutta eräiden seurantaraporttien mukaan Suomikin on ihan aikuisten oikeesti lupautunut toimimaan niiden mukaisesti.

Eipä ole siis ihme, että turvattomuus lisääntyy esimerkiki Vantaalla.

Ertsi

Muuten olisi todennäköistä että Abdibrahim ”Husu” Hussein kirjoitti uhkausviestin itselleen ehkä jonkun IT:tä ymmärtävän avulla ja teki tutkintaoyynnön, mutta se että uhkausviesti oli kirjoitettu vain minuuttia ennen toimintaraporttia paljastaa että Taposen kaveri oli luultavimmin itse kirjoittanut uhkausviestin päästäkseen vakoilemaan inhokkejaan, kuten käpy- ja banaanivaltion poliiseilta voikin odottaa.

Eka Kettunen

Kauheasti on poliisilla keinoja, mutta silti sattumuksiin ajautuneet läpsyttelevät täysin vapaasti ulkomaille.

Jukka

Lainsäädäntö tähtää vain rikollisten suojeluun, kaltoin kohdellut todistakoon toisin! Voi hel…..tin v…ttu!

Voitto Ikunen

hei ! tämä ollut käytössä jo vuosia , koska aivan liian helppoa
leikkiä kgb:tä..? kansan viholliset kohtaa aina voittajansa.

otto suni

Näin on, poliisi on harjoittanut salaisten tutkintakeinojen käyttöä jo koko EU:ssa olon ajan, joten tällä esityksellä pyritään vain hakemaan lakiin perustuvia oikeuksia. Jo puoli vuosisataa sitten poliisi laittomasti kuunteli Kurun veljesten puheluja asianajansa kanssa ja jäi kiinni oikeudessa, mutta ei saanut rangaistusta!

Ilkka Forsten

En tunne ketään Kuruja, mutta he ovat voineet syyllistyä Casus Bellyyn, joka on toisaalta mahdotonta, koska kumpikaan heistä ei tunne koko casus bellyä. Ei tunne poliisitkaan, mutta he ovat oikeutettuja virkansa puolesta leikkimään asiantuntijaa.

Uusimmat uutiset