Eurooppa Maahanmuutto

Puola: Siirtolaiskriisi rajalla, josta kukaan ei puhu

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla marraskuussa 2021. Kuva: Flickr.

Puolan rajavartiosto arvioi, että tänä vuonna noin 10 000 laitonta siirtolaista on yrittänyt päästä Valko-Venäjän vastaiselle rajalle.

Puolan ja Valko-Venäjän erottavan Świsłocz-joen varrella on edelleen suuria jännitteitä, ja sinne kerääntyy päivittäin kymmeniä siirtolaisia, jotka vaativat turvallista pääsyä Eurooppaan.

Uutistoimisto Associated Pressin (AP) viime viikolla julkaisemassa kuvamateriaalissa joukko siirtolaisia seisoi Puolan hallituksen pystyttämällä 190 kilometrin pituisella raja-aidalla ja rukoili viranomaisia päästämään heidät EU:n alueelle.

”Puola! Puola! Puola!”, ryhmän kuultiin huutavan, kun he roikkuivat kiinni edessään olevasta metalliaidasta. Kyseinen aita on auttanut pysäyttämään laittoman maahanmuuton, jota Puolan hallituksen mukaan Minskissä sijaitseva, Venäjän kanssa liittoutunut Alexander Lukašenkon hallinto on edistänyt eräänlaisena ”hybridisodankäyntinä” länttä vastaan.

Paikalla olleet pakolaisjärjestöt kehottivat Puolan rajavartiolaitosta päästämään ryhmän maahan ja väittivät, että he olivat jo Puolan alueella. Lisäksi he väittivät, että Valko-Venäjän viranomaiset ”kieltäytyivät ottamasta heitä takaisin, ja heitä kidutettaisiin, jos he yrittäisivät palata”.

”Valko-Venäjän viranomaiset, kuten tämä ryhmä on meille kertonut. Ne uhkailevat heitä sillä, että jos he palaavat, heidät hakataan tai tapetaan”, aktivisti Marta Staniszewska selitti toimittajille.

Puolan viranomaiset ovat kuitenkin pulassa, sillä ryhmien päästäminen sen itärajalle rakennetun mahtavan infrastruktuurin läpi loisi ennakkotapauksen ja kannustaisi lisää siirtolaisia lentämään Venäjälle tai Valko-Venäjälle ja sitten kokeilemaan onneaan päästä Eurooppaan Puolan rajan kautta.

”Kaikki siirtolaiset menevät Moskovaan ja sieltä Valko-Venäjälle”, Puolan rajavartiosto sanoi aiemmin tässä kuussa. Viranomaiset väittivät, että monille rajalle suuntaaville ulkomaalaisille on viime päivinä myönnetty Venäjän viisumi.

EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin julkaisemien virallisten lukujen mukaan vähemmän tunnettua itäistä maareittiä kulki tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana 1 561 siirtolaista. Puolan viranomaiset uskovat kuitenkin, että luku on paljon suurempi, ja laittoman toiminnan luonteen vuoksi kaikki luvut ovat luonnollisesti liian alhaisia.

Aiemmin tässä kuussa Puolan rajavartiolaitos paljasti, että se on kirjannut tänä vuonna yli 9 400 laitonta ylitysyritystä Valko-Venäjältä Puolaan, joihin on osallistunut siirtolaisia yli 40 maasta.

Lähde: Remix

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Jos Valkovenäjä on ensin päästänyt ne rajalleen tunkemaan Puolaan, ja nyt väitetään että niitä kidutetaan ellei rajanylitys onnistu,niin menkää rankaisemaan valkovenäjää, sehän siinä rikkoo ihmisoikeuksia. Puola on suvereeni valtio jolla on oikeus kieltäytyä. Mikään EU:n tai YK:n artikla ei voi pakottaa tekemään itsenäisestä valtiosta sosiaalitoimistoa koko maailman kansoille.

John Quiman

Valko-Venäjällä ei ole oikeutta päättää ketkä pääsevät Puolaan. Normaali systeemi rajoilla on, että jos joku maa laskee omalta puoleltaan raja-asemaa jonkun läpi, mutta vastaanottava maa ei laske, palautetaan henkilö lähtömaahan, eikä lähtömaa estä palautusta.

Mikäli jotkut yrittävät laittomasti rajan yli, ei ole vastaanottavalla maalla ole velvollisuutta laskea läpi, vaan oikeus estää se ja tarvittaessa palauttaa, vaikka laiton rajan ylittäjä ehtisi rajan yli. Siinäkään tapauksessa lähtömaalla ei ole oikeutta estää laitonta rajanylittäjän palauttamista. He voivat pidättää ja tuomita rajarikoksesta, mutta eivät estää paluuta.

Valko-Venäjä toimii Puolan rajalla laittomasti ja osa sitä laittomuutta on se, että tietoisesti antavat ihmismassojen pyrkiä ylittämään raja laittomasti ja suorastaan auttavat siinä.

On varsin läpinäkyvää terroria tuo touhu. On myös läpinäkyvää tuo turvapaikan hakeminen, kun keskenään keskustelevat eduista ja siitä, mitä tarinoita kannattaa kertoa, jotta saisi helpoiten oleskeluluvan. Tätä ei vaan halua media nostaa esille, koska media haluaa pimittää kansalta turvapaikan hakijoiden valheellisuuden ja sen, että ne eivät ole mitään turvapaikan hakijoita. Media ja poliitikot tukevat suvakkien ja turvapaikan hakijoiden valhetta tietoisesti ja samalla valehtelevat kansalle päin naamaa..

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Manttari

Valko-Venäjä ja Venäjä lietsovat ehdoin tahdoin eurooppaan epävakautta tai uutta sotaa. Jos Tulijat pysäytetään aseellisesti siitä alkaa melkoinen poru, jos heidät päästetään EU:n alueelle he luovat rikollisuudella niin paljon epävakautta ja vievät niin paljon resursseja jotka eivät heille kuuluisi että kanta-eurooppalaiset eivät sitä katso, ja taas ollaan sodassa kun poliisi ei riitä pitämään järjestystä. On euroopan kohtalonkysymys että laiton maahantunkeutuminen pysäytetään. Vaihtoehtoja ei ole jos kehtaatte katsoa lapsianne ja lastenlapsianne silmiin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Manttari
Ilkka

” Nykyään uskon enemmän siihen mitä luodit sanovat.”

-SS Standartenführer Rudolf Lange-

Ilkka Manttari

Olet valitettavasti oikeassa. Tätä samaa on jatkunut jo ainakin muutaman tuhat vuotta. Toisen maailmansodan jälkeen sanottiin että ei koskaan enää. Näyttääkö siltä?

Suurin virhe, aivan euroopan lähihistoriassa, oli että ei annettu Ukrainalle heti kaikkea mitä puolustus vaatii, ja ehkä olisi pitänyt antaa, ehkä vähän enemmänkin.Ei ole mitään syytä olettaa että tämä aika olisi jotenkin muutamaa aikaisempaa tuhatta vuotta kummempi. Edes ydinaseet eivät muuta tuota arviotani. On jopa tiettyjä viitteitä että ei ”sivilisaation” ydinaseisiin tuhoutuminen edes tällä planeetalla olisi ensimmäinen kerta. Ajatelkaa maapallon ikää, ja sitä aikaa kun ihminen, tai sen esi-isät, ovat olleet vallitseva laji. Eiköhän noita muutama (monta) tuossakin kehityskaaressa jo tuohon aikaan sovi. Saa nähdä miten tällä kertaa käy.

Ilkka

Edesmennyt Isäni joka oli ateisti, sanoi aina että hän uskoo ihmiskunnan tuhonneen sivilisaationsa moneen kertaan historian aikana. Jotenkin olen alkanut uskomaan ihan samalla tavalla.

John Quiman

Jos kuvittelisimme, että nykyinen sivilisaatio tuhottaisiin atomiaseilla tai vaikka rokotteilla takaisin kivikauteen, ei tuhannen vuoden jälkeen olisi sivilisaatiosta jäljellä kuin kertomuksia, joita kuulijat eivät voi ymmärtää, koska kukaan ei enää tiedä esim. mikä on auto. Siitä tulee sitten jokin kertomusten mystinen laite ja kymmenen tuhannen vuoden kuluttua historioitsijat pitävät kertomuksia pelkkinä kansantarinoina.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka Manttari

No melko samoin. Aikoinani kysyin (kyselyikä pahimmillaan tai parhaimmillaan) että mitä sitten kuoleman jälkeen. Vastaus oli että ei mitään, se oli siinä). Hän oli tieteeseen perehtynyt ( ei ollut edes nettiä, mutta luki kaiken aikaa) . Ei mennyt mukaan haihatuksiin, siinä mielessä humanisti että korosti sitä miten ihmisten kuitenkin pitäisi toisiaan kohdella. Jos mieli on avoin, ainoastaan silloin voi ajatella uusia asioita, monasti koulutus estää tuon. Tiede kyllä katsoo monia asioita haihatukseksi ja ”normit” elävät elämäänsä. Tämäkin ajatus monista tuhoutuneista sivilisaatioista saa aika vähän kannatusta, samoin moni muu asia joka on tieteen rajalla, vasta siirtymässä sen piiriin.

No sitten tuo kuoleman jälkeinen ”tila”. Eihän siitä kukaan tiedä. Teorioita on monia. Yksi kiehtova on sellainen että olemme vasta kehittyviä olentoja (lapsia) jotka laitetaan maailmaan joka sopii heidän kehitysasteeseensa, kasvamaan (toivottavasti et jää luokalle 😊) jotta joskus sitten monien ”kasvukierrosten” jälkeen olemme kasvaneet aikuisiksi (mitä se merkitseekään).

John Quiman

Pakolaisjärjestöt pyrkivät kaikin keinoin tukemaan ihmissalakuljetusta tietyistä kehitysmaista Eurooppaan. He ovat vastuuttomia valehtelijoita ja rikollisia, jos lakia luetaan niin kuin se on kirjoitettu.

Toni Lajos

Ylimmän kuvan kaltainen tilanne toivottava myös meidän rajoilla, kovat piipussa, lippaat täytettyinä, arkailu aseen käytössä katsotaan pelkuruudeksi ja sopimattomaksi kyseiseen hommaan.

John Quiman

Ei niitä voi pysäyttää ymmärtämällä ja paapomalla. Voi pysäyttää ainoastaan ehdottomuudella ja kovalla linjalla.