Eurooppa Maahanmuutto Rikos

Puola: Uber ja Bolt -kyytipalvelusovellusten kuljettajat ovat ahdistelleet naisia seksuaalisesti. Mikä on kriisin taustalla?

Kuvituskuva. Kuva: Wikimedia Commons / Public domain CC0 / Dmitry G.

Kaukasukselta ja muualta tulleet siirtolaiset saapuvat Puolaan ja ottavat haltuunsa kyytipalvelusovelluksia, kuten Uberin ja Boltin. Samalla lukuisat puolalaiset naiset ovat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, mikä on saanut hälytyskellot soimaan.

Euroopassa ulkomaalaisten tekemät rikokset ja terroriteot, kuten ampumiset, kuorma-autoilla väkijoukkoon ajamiset tai pommi- ja räjähdeiskut, ovat vain pieni osa maahanmuuttoon liittyvästä kokonaisongelmasta. Puola ei onnekseen ole joutunut todistamaan tällaista yhteiskunnan tuhoisaa muutosta. Toisin kuin Saksassa, Puolan viranomaiset eivät ole avomielisesti houkutelleet maahan näihin tekoihin kytkeytyviä maahanmuuttajia, mutta se ei tarkoita, etteivätkö he olisi soluttautuneet maahan.

Tämän vuoden maaliskuussa georgialainen taksinkuljettaja pidätettiin Wrocławissa epäiltynä ”muusta seksuaalisesta kanssakäymisestä”, joka oli seksuaalista väkivaltaa ilman yhdynnän yritystä 23-vuotiaan naisen kanssa.

Rzeczpospolita-lehden vuonna 2022 raportoimista tapahtumista keskusteltiin laajasti myös Puolassa. Sanomalehti sai selville, että vuonna 2021 oli 11 tapausta, joissa ulkomaiset Uber- ja Bolt-kuljettajat sieppasivat heiltä kyydin varanneet naiset, veivät heidät syrjäisiin paikkoihin ja kävivät heidän kimppuunsa seksuaalisesti tai ahdistelivat heitä. Lainvalvontaviranomaiset kirjasivat toukokuuhun 2022 mennessä vielä yhdeksän vastaavaa tapausta, mutta ilmoittamattomia seksuaalirikoksia voi olla paljon enemmän.

Rzeczpospolitan mukaan 20 vahvistetusta tapauksesta tekijöinä oli kuusi georgialaista, kaksi uzbekkia, kaksi tadžikkia, yksi algerialainen ja yksi turkmenistanilainen. Muiden henkilöiden kansallisuutta ei määritetty. Uhrit olivat kotoisin Puolasta ja muista maista, ja nuorin uhri oli 16-vuotias.

Poliisiviranomaiset ovat havainneet näiden kuljettajien tekemissä rikoksissa yhtenäisen kaavan. Useimmat tapaukset tapahtuvat yöllä tai varhain aamulla, ja kohteena ovat naispuoliset matkustajat, jotka pyytävät kuljetusta baareista tai yökerhoista. Tekijät odottavat uhrien olevan alkoholin vaikutuksen alaisena, mikä heikentää heidän tarkkaavaisuuttaan.

Saavuttuaan sovittuun määränpäähän kuljettajat poikkeavat usein suunnitellulta reitiltä ja pysäyttävät auton syrjäiselle sivukadulle. Tämän jälkeen hyökkääjät siirtyvät takapenkille, jolloin osa matkustajista joutuu ahdistelun kohteeksi, kun taas toiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Polskieradio24.pl haastatteli taksinkuljettajia toimialan tilanteesta ja sai selville, että alalla on useita vaarallisia olosuhteita. ”Kun monet Ukrainan kansalaiset, myös taksinkuljettajat, lähtivät taistelemaan Ukrainaan, Kaukasukselta tulleet maahanmuuttajat tulivat heidän tilalleen Puolaan. Tämä on johtanut ongelmien kärjistymiseen”, kertoo eräs puolalainen taksinkuljettaja.

Hänen mukaansa aiemmin lisenssittömät Bolt- ja Uber-kuljettajat välttelivät kaduilla virallisia taksitolppia. Nykyään puolalaiset taksinkuljettajat eivät halua kohdata näitä kuljettajia, koska se johtaa välittömiin aggressiivisiin reaktioihin, jolloin on mahdotonta perustella näiden ulkomaalaisten kuljettajien väärinkäytöksiä tai pyrkiä selvittämään niitä. ”He turvautuvat väkivaltaan ongelmien ratkaisemiseksi”, kertoo taksinkuljettaja.

Tieliikennevalvonta, poliisi ja rajavartiosto tarkastavat suosittuja kyytipalvelualueita suurissa kaupungeissa. Tämä on johtanut viiden ulkomaalaisen, muun muassa entisten Turkin, Azerbaidžanin ja Kazakstanin kansalaisten, pidätykseen. Syksyllä 2022 rajavartijat tarkistivat Varsovassa palveluja tarjoavien ulkomaalaisten laillisen aseman mobiilisovelluksen avulla. Neljä miestä pidätettiin laittomasta oleskelusta Puolassa ja väärennettyjen asiakirjojen käytöstä. Heidät karkotettiin sittemmin maasta.

Lähde: Remix

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

Löyhästi liittyen. On taas valittu vuoden pakolainen.Minulle on jäänyt vähän hämäräksi mihin tällä kaikella oikein pyritää. Halutaanko että suomalaiset omaksuisivat vastaavan käytöksen. Uusimman juhlakalun mukaan kaikkien pitäisi päästä opiskelemaan, ei tosin sanonut onko se vain suomen veronmaksajien tehtävä tuon mahdollistaminen. Ehkä kohta sitten valitaan vuoden pankkirosvo tai huijari. Olen ymmälläni.

John Quiman

Tähän asti on ensin kehuttu lehdessä valittuja ”pakolaisia” ja sitten myöhemmin otettu kiinni ja tuomittu.

ilkka

Mitä hän on opiskellut ja missä oppilaitoksessa ?

Ilkka Manttari

Ei olennaista. Olennaista on asenne mitä kaikkea minulle kuuluu kun tulen pakolaisena suomeen, siis veronmaksajien kustantamana.

Marko Kyllönen

Täällä on Yango, tästä parvekkeen alta kulkee joka yö varmaan satoja yangoja.
Kerran oli ahdistelutapaus johon puutuin. Kauhea hätääntynyt huuto kuului kun kävelin yango taqksin ohi, avasin sen oven ja musta kuski oli sen nuoren naisen päällä pelkääjän penkillä.
No nainen lähti juoksemaan kovaa vauhtia ja taksi lähti ajamaan. Eli en tiedä mitä siinä oikeasti on tapahtunut, mutta voin arvata.

Ilkka Forsten

Helppo vastata, liian kuuma ilma, sehän ruotsissakin aiheuttaa nykyään kaikki ongelmat.

John Quiman

Pieniä maistiaisia ”monikulttuurisuuden” ihanuuksista, kun ”monikulttuurisuus” syntyy laittomasti maahan tunkeutuvista hyvin monokulttuurisista ihmisistä.

Uskaltavat sentään karkottaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman