Kotimaa Politiikka

Puolustusministeri Häkkänen haluaisi Suomelle varautumiseen keskittyvän ministeriryhmän

Kuva: Puolustusministeriön kuvapankki / CC0.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) haluaisi perustaa Suomeen varautumiseen ja kokonaisturvallisuuteen keskittyvän ministeriryhmän.

Ryhmää voisi Häkkäsen mukaan johtaa pääministeri. Siihen kuuluisivat jäseninä kaikki varautumisen kannalta keskeiset ministerit.

Ryhmälle olisi tarvetta, sillä kokonaismaanpuolustus eli siviili- ja sotilasalojen yhteistoiminta kaipaa nykyistä parempaa koordinaatiota, Häkkänen sanoi puheessaan 247. maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä.

Häkkäsen mukaan kokonaismaanpuolustuksen koordinointivastuu on määrätty puolustusministeriölle, mutta ministeriöllä ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia tai toimivaltuuksia arvioida eri hallinnonalojen varautumista.

Häkkänen viittasi Suomessa vuosina 1957–2000 toimineeseen puolustusneuvostoon, joka johti kokonaismaanpuolustusta ja jonka tehtävänä oli hahmotella eri hallinnonalojen varautumisen ohjeet.

Puolustusneuvoston lakkauttamisen vuoksi kokonaiskuva Suomen varautumisen tasosta on Häkkäsen mukaan hämärtynyt.

– Meillä saattaa pahimmassa tapauksessa olla varautumisessamme aukko, jonka vaikutukset voivat olla kohtalokkaita yhteiskunnalle ja sen myötä sotilaalliselle maanpuolustukselle, Häkkäsen sanoi puheessaan.

Sijoituspaikaksi puolustusministeriö

Häkkäsen mukaan Suomeen voitaisiin perustaa myös varautumiseen keskittynyt poikkihallinnollisen valmistelun ja seurannan toimielin. Tässä kokoonpanossa olisivat edustettuna kaikki varautumisen hallinnonalat ja sen tehtävänä olisi sovittaa yhteen eri varautumistoimet.

Kokoonpanon osana toimisi erillinen sihteeristö, joka kokoaisi ja valmistelisi edellä mainitun ministeriryhmän päätöksenteon edellyttämän materiaalin. Sihteeristön luonteva sijoituspaikka olisi Häkkäsen mukaan puolustusministeriö.

STT

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kristian

En ole putinin trolli tai venäjämielinen, tai edes kulkutautimyönteinen.
Minä näen asian niin että meitä käytetään hyväksi ja meidän poliitikkojen suosiollisella avustuksella.
Toivon että olen väärässä, mutta uskon että USA tulee sotimaan venäjää vastaan Suomen maaperällä.
Meille jää sitten rauniot ja ruumiskasat, Ei ole ensimmäinen kerta kun USA jättää jälkeensä rauniot ja ruumiskasat.

John Quiman

Jos Venäjä hyökkää, puolustautuu Suomi ja saa mahdollisesti liittolaisilta muutakin kuin materiaali tukea, ilmatukea, meritukea ja tiedustelutietoja. Siinä tapauksessa Suomi saa avukseen sotilaita mm. USA:sta.

Liittoutumisen ja vahvan puolustuksen tarkoitus on luoda niin vahva vastus, että Venäjä ei lähde yrittämään.

Jos Nato-maiden tarkoitus olisi ollut hyökätä Venäjälle, eivät olisi Naton jäsenmaiden puolustusvoimat niin laiminlyödyssä tilassa. Olisihan Venäjälle ollut helppo hyökätä 90-luvulla, un se oli todella heikko. Vaan eivät länsimaat sitä halunneet, vaan halusivat auttaa Venäjää kasvamaan demokraattiseksi ystäväksi.

Nuo puheesi ovat venäjämielisten propagandan tuotetta. Haluavat pelotella, ettei vaan oltaisi liittoutuneita ja nyt kun ollaan, pelotella, että USA tulee Suomeen ja hyökkää Venäjälle. Pelkkää puppua pohjalla.

Marko Kristian

Niin ongelmahan tässä ei tietenkään ole että venäjä hyökkäisi Suomeen, vaan se että USA aloittaa sodan ja lavastaa venäjän aloittamaksi, siksihän ne on mediankin ottanut kontrolliinsa, saadaan ihmisille annettua se kuva mitä halutaan.

Pekka Viherä

Paras tapa ennustaa tulevia tapahtumia, on tarkastella realistisesti menneitä tapahtumia. Tähän perustuu myös aidon tieteen kehitys.

John Quiman

Pöh! Silkkaa mielikuvitusta ja vastaheränneen kuvaus painajaisunistaan.

Marko Kristian

John
En ole koskaan edes käynyt venäjällä.
Mutta sen sijaan USA:ta tunnen paljonkin.
USA on aika paljon pahempi kuin venäjä.
Kyllä venäjä on aika ikävä maa, mutta USA on montakertaa pahemepi, jos et sitä ymmärrä niin olet tyhmä.

John Quiman

Olen käynyt molemmissa. USA:ssa useammankin kerran. Puheesi on puppua.