Kotimaa Maahanmuutto Rikos

Rajavartiosto otti 18 rajan ylittänyttä ihmistä kiinni Imatralla

Venäjältä Suomeen pyrkiviä tulijoita. Kuvakaappaus: X.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoo ottaneensa torstaina kiinni 18 ihmistä Imatralla rajanylityspaikan pohjoispuolelta. He ylittivät valtakunnan rajan maastoteitse ja hakivat turvapaikkaa.

Joukko koostui rajavartioston mukaan miehistä, naisista ja lapsista. Alustavan tiedon mukaan he ovat Lähi-idästä.

Rajanylitys paljastui rajavartioston suorittaman valvonnan tuloksena, rajavartiosto kertoo tiedotteessa.

Viestinnästä vastaava toimistoupseeri Ville Kuusisto Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo STT:lle, että ihmiset ylittivät valtakunnanrajan torstain vastaisena yönä puolen yön jälkeen. Kuusisto mukaan joukko ylitti rajan jalkaisin metsässä. Kuusisto ei täsmennä tarkkaa paikkaa eikä sitä, millaisen valvonnan yhteydessä heidät havaittiin. Rajavartiosto ei myöskään erittele Kuusiston mukaan julkisuuteen sitä, kuinka monta lasta rajan ylittäneiden joukossa on. Sitäkään ei eritellä, minkä ikäisistä lapsista on kyse.

Itäraja henkilöliikenteeltä kiinni

Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspaikat ovat olleet viime vuoden lopusta lähtien henkilöliikenteeltä suljettuina itärajan kasvaneen turvapaikanhakijamäärän vuoksi.

Viime elokuusta lähtien yli 1 300 ihmistä on hakenut turvapaikkaa Suomesta itärajan kautta. Kasvaneen turvapaikanhakijamäärän taustalla on Suomen viranomaisten mukaan se, että Venäjän rajaviranomaiset ovat alkaneet päästää Suomen rajanylityspaikoille sellaisia ihmisiä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa.

Suomen valtionjohdon mukaan kyse on ollut Venäjän Suomeen kohdistamasta hybridioperaatiosta.

Muitakin luvattomia ylittäjiä ollut

Rajasulun aikana Suomen valtakunnanrajan on ylittänyt myös muita ihmisiä luvatta, ja ihmiset ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa. Esimerkiksi aiemmin tammikuussa Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi ottaneensa kiinni 11 ihmistä Lappeenrannasta Joutsenon ja Nuijamaan väliseltä alueelta.

Tuolloin rajavartiosto kertoi, että esitutkinnassa oli tullut viitteitä siitä, että ryhmää olisi Venäjän puolella avustettu rajan ylityksessä.

Kuusisto Kaakkois-Suomen rajavartiostosta ei torstaina ottanut kantaa siihen, onko vastaavasta havaintoa nyt rajan ylittäneiden ihmisten tapauksessa.

– Ihmisten puhuttaminen on vielä kesken, ja se ottaa oman aikansa, hän kertoi noin puoli kahden jälkeen torstaina iltapäivällä.

Talvisten olosuhteiden vuoksi hän kuvailee rajan ylittämistä maastosta vaikeaksi.

STT

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Minä erittelen puuttuvat tiedot. Mukana ei ole yhtään lasta, ikä jota pidetään yhä lapsena on noin 25 vuotta, viitteet siitä että tulijoita autettiin ryssän puolelta, pitäisi soittaa hälytyskelloja, mutta eihän etninen profilointi ole sallittua. Turvapaikkaa ne ei tarvitse, työntäkää joka sorkka takaisin itään.

John Quiman

Venäjä on niille ihan turvallinen maa, joten aivan typerää huolia yhtäkään Suomeen. Ruotsin rajalla sama juttu.

Toni Lajos

Hakemukset käsiteltävä rajalla, mikäli katsotaan, että ählämin hakemus on aiheeton, puutteelinen, muutoksenhakuun ei mahdollisuutta, paluumatka alkakoon sillä siunaamalla.

John Quiman

Jos joku anoo turvapaikkaa, ei kun kertoo, että sitä saa hakea Venäjällä ja luukku kiinni.