Eurooppa Tiede ja teknologia Uutiset

Ravut tuntevat kipua keitettäessä

Kuvituskuva, Pixabay, CC0.

Göteborgin yliopiston tutkimuksen mukaan ravut ja hummerit tuntevat kipua keitettäessä. Kuolema kattilassa on myös hidas, kertoo tutkija Lynne Sneddon.

Hänen tutkijaryhmänsä havaintojen mukaan ravut, hummerit ja muut äyriäiset tuntevat pelkoa ja ahdistusta sekä pystyvät oppimaan välttämään kipua aiheuttavia tilanteita. Havainnot on tehty tarkkailemalla äyriäisten kipureseptoreja.

”Rapuja ei ikinä pidä keittää elävältä”, Sneddon sanoo.

Hän ei kuitenkaan ole kieltämässä rapukestejä, vaan pyrkii ryhmänsä kanssa löytämään kivuttomia tapoja lopettaa ravut ennen keittämistä.

Lähde SVT

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ilkka

Mutta halal lampaan saa kuitenkin teurastaa rituaalin vaatimalla tavalla eikö niin ? Olen syvästi pohtinut sitä voiko porkkanan kuoria, vai syyllistynkö kidutukseen sillä mittareilla on osoitettavissa että viisarit värähtää kun koskee porkkanaan. Käsittääkseni myöskin lantulla ja nauriilla on herkkä sielunelämä, punajuuri on erittäin herkkä poliitiselle ivalle, sillä kommunistivitsin kertominen sen läsnä ollessa rikkoo räikeästi juurikkaan poliittisia arvoja. Retiisi on myöskin huono ymmärtämään värityksensä takia vitsejä joissa nauretaan kommunismille.

Lehtisalaatti närkästyy jos sen seurassa arvostelee ohisaloa, samoin herneet ja muut palkokasvit, poislukien ruskeat pavut. Ne herkistyvät kun vitsi kohdistuu nee***hin tai jollakin tavalla saman sävyisiin. Kiwi hedelmä on myöskin suojattu ulkoisella värityksellä, joten olkaa valppaita mitä puhutte siinä ostoksia tehdessänne. Sitten kannattaa muistaa että jos pihvinne on sitkeä, se johtuu hyvin suurella todennäköisyydellä siitä että nauta ammu****iin ylämäkeen jolloin jäi veto päälle.

John Quiman

Ohjeesi ovat hyvin äärivihreitä periaatteessa, mutta ymmärtävätkö vihreät kuinka plajon tuottavat tuskaa kasvikunnalle vieläpä jyrsiessään niitä elävinä.

Teen elämäni helpommaksi myöntämällä, että olen ihminen, siis eläin joka raa’alla tavalla popsii muita eläimiä ja kasveja, tosin usein ensin keittämällä ne. En kyllä jää kuuntelemaan kuinka porkkana ulisee keittovedessä. Eläimistä saa hengen aika kivuttomasti, kunhan ei telo itseään, mutta esityksesi perusteella kasvien teurastamista tulisi kehittää. En ainakaan tiedä kuinka porkkana teurastetaan ystävällisellä tavalla. Onhan veitsellä pilkkominen aika raakaa touhua. Miltä itsestä tuntuisi, jos kunnollisen teurastamisen sijaan paloiteltaisiin pataan isolla tylsällä veitsellä.

Koska kaikki tuo on niin monimutkaista, taidan tyytyä kokkaamaan kuten ennenkin, enkä edes pyytele anteeksi. Olisihan anteeksipyytely aika turhaa, koska ei sitten uskottaisi, että ihan oikeasti pyysin anteeksi, jos en tee jotain katumisseremonioita, joista en edes tiedä millaisia seremonioita pitäisi suorittaa, jotta anteeksipyyntö olisi kaikkien mielestä aito.

ilkka

Ratkaisin ongelman ostamalla vihannekset pakasteena. Jätin sen julmuuden ja epäinhimillisen käytöksen muiden synniksi. Nyt tiedän syöväni vain valmiiksi kuolleita kasviksia. Anteeksipyynnön aitous onkin nykyään kovassa muodissa. RKP pyytää aitoa anteeksipyyntöä ja irtisanoutumista kaikista PS:n periaatteista voidakseen mennä huojentuneena på Riksdagspäiville. Kun tämä huojentava anteeksipyyntö on saatu, ilmoittaa RKP että se ei lähde hallitukseen jossa ei muut pidä kiinni periaatteistaan, ja niin päästään taas pyytelemään anteeksi. Tällä nollasummapelillä he haluavat jatkaa neljä vuotta, voidakseen hyveliputtaa ja kertoa ennen seuraavia vaaleja ettemme olleet rasisteja, ja pidimme kiinni periaateistamme vaikka painostus oli kovaa.

Jostain syystä voisin pudottaa sinne kattilaan myöskin RKP:n tillien sekaan, niin saisi aikaan sopan jota ei syö koiratkaan. Pyydän jo etukäteen anteeksi sitä etten heti pyytänyt anteeksi, mutta pyydän nyt anteeksi ettei syytetä takakäteen anteeksi pyytelystä. Irtisanoudun rasismista, en kirjoita enää nimimerkillä Riita Snurra edes näkemistäni ongelmista, koska syvä katumukseni estää minua näkemästä ongelmia. Yritän tämän lisäksi oppia ruåtsin kielen ettei sanottaisi oppimattomaksi juntiksi. Titta ulle, min kakka på pöksy till baka alli huuppa.

John Quiman

Siinä tuli ihan hyvää pakkoruotsia. Samalla tasolla kuin eduskunnan avajaisissa, kun suomenkieliset puhuvat ruotsia näytelmän luonteeseen kuuluen.

ilkka

Olen aina kuunnellut vieraita kieliä hyvin sujuvasti. Min plättar kärähti på lettupannu, okso tykker svarta plättarna und jördguppare hillo. Das ist bettre talonmiehen seurassa with mellan öl kyytipoikana. Njet bonimaj, ei hätä airot nou, ei voi soutaa.

Minä sitä kirjoitin ykstoista ällää, nyt on bemari ja rahaa millä mällää. Näistä ylioppilaskirjoituksista puheen ollen, muuan naisoletettu julisti erään lehden sivulla, olevansa seitsemän ällän ylioppilas, kun joku tarkisti faktat ja sanoi ettei pidä paikkaansa, muuttui kertomus muotoon. ” niin mutta olin ehdolla saada seitsemän ällää.”

Minäkin olen ollut ehdolla saada Nobelin rauhanpalkinnon, mutta se myönnettiin jollekin Obamalle ???

John Quiman

Niitä ällien lukumääriä hehkutellaan, mutta aika harva niistä useamman ällä saajista tekee koskaan mitään merkittävää. Älykkyysosamäärääkin aika usein hehkutellaan, mutta harva niistä korkean äo:n tyypeistä tekee mitään mullistavaa elämänsä aikana.

Valitettavasti viisautta ei hehkutella. Olisi hyvä innostaa kansaa pyrkimään sellaiseen päämäärään. Mutta viisaita ei voi ostaa hankkimaan kyseenalaisin keinoin rikkaille lisää rahaa, eikä mediassa ole oikein ketään, joka ymmärtäisi mitä se tarkoittaa. Viisaus toisi paremman maailman, ei politiikka, joka on keskinkertaisuuksien taistelukenttä ja petosten tyyssija.

ilkka

Toisinaan laiskuus ja nerokkuus yhdistyy, mutta tämä koskee vain valkoista yhteiskuntaa. Sanotaan että sen jälkeen kun miehetkin joutuivat pesemään pyykkiä, keksittiin nopeasti pesukone. Tätä keksintöä ei ole afrikassa, koska siellä yhä synnytyskone pesee pyykit sikäli kun ehtii vedenhakureissuiltaan kotiin ennen Ibrahimin ruokatuntia. Ruokatunnin jälkeen on aika väsätä jälleen yksi suu lisää YK:n avustusohjelman piiriin ja toivoa että Jutta Urpilainen, ( Afrikkakomissaari SDP ) saisi riittävästi valtaa että voisi jakaa koko suomen BKT:n ikuisesti nälkäisille.

Se on muuten ihan tutkittua tietoa ettei esimerkiksi monen suuryhtiön perustaneilla ollut juurikaan korkeakoulutusta. Koulun penkillä istuminen ei siis takaa menestystä, mutta saahan sieltä jonkinlaisen yleis-sivistyksen.. Toisaalta, se nykyinen yleis-sivistävä opetusmateriaali on tuottanut monisukupuoliset WC:t joita nyt puretaan kun monisukupuolisuus ei ollutkaan todellista. On olemassa vain mies, nainen ja WTF persoona.

Ilkka Manttari

Muistaakseni tähän pätee se että älkää tehkö muille sitä mitä ette haluaisi itsellenne tehtävän. Tiedän, aika laaja juttu, mutta käsittääkseni islamissa ei edes ole tuon kaltaista lähestymistapaa.

Peter Kreisler

Islamilaisuuteen kuuluu vääräoppisten pitäminen arvottomina ja heidän tuhoamisensa, tämä perustuu jonkin vanhan kirjan sanomaan. Väkeä, joka ajattelee tuolla islamin tavalla voisi pitää riskinä, joka konkretisoituu vielä entisestään.
Eniten olen ihmetellyt suvakkien ja vihreiden myönteistä suhtautumista porukkaan, joka kohtelee naisia, vähemmistöjä, eläimiä ja vääräoppisia väkivaltaisesti. Kun vielä kerrotaan, että kaikki ongelmat johtuvat rasismista, niin olisi mielenkiintoista kuulla miten se rasismi ilmenee käytännössä.

Ilkka Manttari

Jos joku ajatusmalli katsotaan uskonnoksi niin ilmeisesti se antaa oikeuden tehdä mitä tahansa. Puuttumatta nyt esim. natsien tekemisiin enemmän, niin olisiko heidänkin ollut parempi julistaa ideologiansa uskonnoksi, jos sitä sitten joku vastustaisi, olisi todella suvaitsematon.

ilkka

Olen kirjoittanut tällekin foorumille että jos aiot perustaa puolueen, nimeä se uskonnolliseksi liikkeeksi. Jos se yritetään kieltää, voit aina vedota uskonvapauteen, ja jos sanotaan ettei uskossakaan saa sanoa mitään toista loukkavaa, niin sitten voi ottaa ässän hihasta ja kartoa että menkääpäs sanomaan sama muslimeille. Jos puolue, joka on siis uskonnollinen liike kuitenkin kielletään, se on ennakkotapaus ja sitä voi käyttää sen jälkeen minkä tahansa muun uskonnon tai puolueen kieltämisen.

Näin toimien niin sanotulta vihapuheelta välttyy, ja kuten kirjoitin, jos ei välty, voi aloittaa valituksen siitä ettei muitakaan vastaavia yhteisöjä rajoiteta millään tavalla. Niin kommunistinen tämä maa ei vielä ole, että jokainen oikeus-oppinut väistäisi velvollisuutensa puolustaa syytettyä. Jos puolustajaa ei löydy, ei tarvitse välittää laeistakaan yhtään mitään. Se paljon mainostettu tasa-arvo kun jää toteutumatta, eikä siinä ole mitään tekemistä demokratiallakaan.

Peter Kreisler

Nyt löytyi aihe, josta on vaikea saada aikaan järjellistä ja tunteista vapaata keskustelua.
Yleisesti eläinten hyvinvoinnista huolestuneita pidetään ”viherpiipertäjinä” sekä vihervasemmistolaisina kun taas välinpitämättömyys eläinten oikeuksista yhdistetään oikeistolaisuuteen ja miehekkyyteen.
En ole löytänyt näiden asioiden väliltä mitään asiayhteyksiä ja olenkin itse oikeistolainen, mahdollisimman kaukana vihervasemmistosta, mutta silti pidän eläinten oikeuksia yhtä tärkeinä ja arvokkaina kuin ihmisten oikeuksia.

Toni Lajos

Tutkimukset siitä, kuinka paljon kantaväkeen kuuluvat tuntevat tuskaa maahanmuuttajien aiheuttamana, tätä tulosta voisivat mm. Yle ruotia, meilläkin samasta aiheesta tutkimus.

John Quiman

Lisäkysymys: kuinka paljon kanta-asukkaat kokevat tulevansa syrjityiksi vieraiden vuoksi tai vieraiden taholta?

Uusimmat uutiset