Eurooppa Kotimaa Maahanmuutto Maahanmuutto Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsalaisperheet pakenevat jengiväkivaltaa Ahvenanmaalle

Ahvenanmaan pääkaupunki Maarianhamina. CC BY-SA 4.0. Wikimedia Commons.

Ilmiö, jossa maahanmuuttajien määrän, ja rikollisuuden, lisääntyessä, kantaväestö alkaa muuttaa muualle kotiseudultaan, on tunnettu jo vuosikymmeniä. Vain 25-30 vuotta sitten ”white flight” suuntautui esimerkiksi Hollannista Ruotsiin, mutta viime vuosina kantaruotsalaiset ovat alkaneet lähteä maasta turvallisempaan ympäristöön.

Ruotsissa on vakava jengiongelma, ja ihmisiä ammutaan sekä pommeja räjäytetään säännöllisesti. Maan poliisi ei ole kyennyt suitsemaan pääasiassa ulkomaalaisista koostuvien rikollisjengien väkivaltaa.

Vuodesta 2015, jolloin Ruotsiin saapui 100 000 turvapaikanhakijaa, Ruotsista on muuttanut Suomelle kuuluvaan Ahvenanmaan maakuntaan noin 400 ihmistä vuodessa. Tulijat ovat käytännössä kaikki suurkaupungeista muuttaneita kantaruotsalaisia perheitä. Ruotsissa syntyneet muodostavat tällä hetkellä 10,5% Ahvenanmaan väestöstä.

Syy muuttoon Ahvenanmaalle on saarten rauhallisuus. Ahvenanmaalla on Manner-Suomeen, ja erityisesti Ruotsiin verrattuna vähäinen rikollisuus.

”Täällä en pelkää liikkua pimeällä tai puistossa, en edes Maarianhaminan keskustassa”, kehuu perheineen Ahvenanmaalle muuttanut Victoria Johansson.

”Heti, kun lapsemme oli tulossa, mietimme muuttoa turvallisempaan paikkaan. Pois Tukholmasta ja Västeråsista”, hän jatkaa. ”Tunnemme ihmisiä, jotka ovat nähneet ampumisia ja puukotuksia, keskellä kirkasta päivää, ja vaikka meille ei ikinä sattunut mitään, koko ajan oli huoli päällä. Muutimme (Ahvenanmaalle) vuonna 2015, ja sen jälkeen väkivalta (Ruotsissa) on vain lisääntynyt”.

Kiinteistönvälittäjä Markus Fellman on huomannut riikinruotsalaisten kiinnostuksen muuttaa Ahvenanmaalle.

”On selvää, että kiinnostus on kasvanut”, hän kommentoi. ”Muuttajat ovat pääasiassa perheitä, jotka etsivät turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä”.

Maahanmuuttajien ja väkivallan lisääntyessä Ruotsissa, ja myös emämaa Suomessa, on epäselvää kauanko Ahvenanmaa säilyy turvallisena. Autonominen maakunta sääntelee tiukasti, ketkä saavat kotiseutuoikeuden, eli eräänlaisen kansalaisuuden maakuntaan, ja ruotsinkielinen Ahvenanmaa torjuu suomenkielisten asettumista saarille.

Lähde SVT

Tilaa
Ilmoita
7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka Manttari

En ole koskaan ymmärtänyt miksi Ahvenanmaalla on oikeus rajoittaa suomalaisten muuttamista sinne. Tässä tullaan tosin toisen tosiasian eteen. Kantasuomalaisuus täytyy erottaa niistä jotka ovat saaneet sen maahanmuuton tuloksena (ennalta ehkäisevä toimenpide). Meillä ei yksinkertaisesti ole muuten varaa tähän elämäntapaan. Se tulee tapahtumaan tavalla tai toisella. Pahin skenaario on tietenkin jos tilanne päästetään niin pitkälle että se purkautuu väkivaltana. Se on edessä jos esim. tulijoiden annetaan määrittää mitä suomessa saa tehdä (esim. koraaninpoltot). Suomi on itsenäinen ja vapaa maa (ainakin ihmiset niin luulevat) joten esim. uskonnollisille ryhmille ei saa antaa yhteiskunnan käyttäytymisessä mitään periksi. Jo puheet esim. homojen rangaistuksista (eräs imaami a-studio vuodelta Elvis) pitäisi riittää vankilatuomioon. En tosin kannata mistään puheista mitään tuomioita mutta nyt ei kaikki ole tasapainossa. Jos vastaavia lausuisi vaikka Islamista niin eiköhän siinä helposti häkki heiluisi vihapuheesta. Vielä eräs asia kun aina niin ollaan huolissaan suomen väestömäärästä. Ei se helpota jos tänne haalitaan lisää elätettäviä. Pitää oppia tulemaan toimeen vähemmällä väestöllä (Monacokin tulee). Toinen vaihtoehto on se että lasten lukumäärällä olisi joku vaikutus eläkkeen määrään, heidän maksettavaksihan ne lopulta jäävät.

John Quiman

Ulkoministeriön sivulta: ”Ahvenanmaan kotiseutuoikeuden saa syntymässä henkilö, jonka jommallakummalla vanhemmalla on kotiseutuoikeus. Maakuntaan muuttanut henkilö voi hakea kotiseutuoikeutta, jos hän on asunut siellä viisi vuotta, on Suomen kansalainen ja osaa riittävästi ruotsin kieltä.”

Etsin tuon, koska muistelin tuon kotiseutuoikeuden saamisen olevan mahdollista, mutta vievän muutaman vuoden. Ennen kuin saa kotiseutuoikeuden, voi saada myönnytyksiä, kuten luvan ostaa tontti ja rakentaa asunto tai ostaa asunto yms.

Ilkka Manttari

Tekisi mieli esittää naiivi kysymys, onko se oikein, suomen sisällä. No mikä on. Kaikkea voidaan kyllä väännellä asentoon jos toiseenkin. Vähemmistöt pitävät noista poikkeuksista ja nuo kansainväliset sopimukset joiden noudattaminen on vähän tapaus- ja tulkintakohtaista.

John Quiman

Taipuminen oikeauskoisten mielistelyyn on suuri virhe, joka vesittää niiden haluja kotoutua, kun huomaavat, että hei mehän voidaan muuttaa Suomi meidän mieleiseksi. Eivät varmaan kotoutuisi muutenkaan, mutta nöyristelevä yhteiskunta ei saa niiltä arvostusta, vaan halveksuntaa.

Omissa maissaan ne ovat oppineet arvostamaan voimaa ja voimankäyttöä. Heidän maissaan he eivät uskalla tehdä mitään sellaista, mitä Suomessa tekevät ja vieläpä kehuskelevat sillä. Raiskaavat, pahoinpitelevät ja ryöstelevät ihmisiä sekä videoivat tekosiaan ja laittavat niitä nettiin ylpeinä.

Viimeksi muokattu 9 päivää sitten by John Quiman
Ruoste Iskee

Mikä oikeus on saarella olla yhtäkään hurria, ei se niille kuulu vaan Suomelle. Tuo pitäsi vallata ja heittää mereen joka hurri!

John Quiman

Jos historiaa tongitaan oli saarilla alun perin suomalainen asutus, mutta viikinkien ryöstelyt saivat asukkaat muuttamaan mantereelle ja ajan kanssa sinne muutti ruotsalaisia, jotka ovat olleet sen verran eristyksissä Ruotsista, että on muodostunut omanlaisensa, hieman riikinruotsista poikkeava ruotsinkieli ja kulttuuri.

Tällä en nyt kuitenkaan tarkoita, että se pitäisi ”vallata ja heittää mereen jokainen hurri”. Enkä myöskään kiellä ruotsalaisten muuttamista Ahvenanmaalle sen enempää kuin kieltäisin ruotsalaisten muuton manner-Suomeen.

Viimeksi muokattu 9 päivää sitten by John Quiman
Ruoste Iskee

Minä kieltäisin hurrien muuton koko Suomeen ja heittäsin noista rotista jokaisen omaan maahansa, se ei ole Suomi.

Uusimmat uutiset