Eurooppa Koti ja perhe Maahanmuutto

Ruotsalaistutkimus: Kolmannen maailman maista adoptoiduilla on edelleen alhainen älykkyysosamäärä – vaikka he ovat asuneet koko elämänsä Ruotsissa

Kuvituskuva. Kuva: Kansalainen.

Ruotsalaistutkimuksen tiedot osoittavat, että älykkyysosamääräerot Ruotsissa kasvaneiden kolmannen maailman adoptiolasten välillä ovat edelleen olemassa.

Amerikkalainen tutkija Bryan Caplan on yksi niistä, jotka ovat kirjoittaneet siitä, että ympäristöllä on – verrattuna synnynnäisiin ominaisuuksiin – hyvin vähän merkitystä älykkyyden kehittymiselle.

Verkkosivustollaan Caplan toteaa, että tutkimukset osoittavat, että kolmannen maailman maista adoptoitujen lasten älykkyysosamäärä näyttää nousevan tilapäisesti varhaislapsuudessa – mutta tämä nousu ei jatku aikuisuuteen.

Bryan Caplan löysi aihetta koskevia tutkimuksia etsiessään ruotsalaisen tutkimuksen vuodelta 2008, jossa tarkastellaan asepalveluksen aikana tehtyjen älykkyystestien tuloksia. Mukana on 342 526 ei-adoptiolasta, 780 adoptiolasta Etelä-Koreasta ja lisäksi 1 558 adoptiolasta muista ei-länsimaisista maista.

Bryan Caplan sai yhden tutkijoista, professori Bo Vinnerljungin, julkaisemaan ruotsalaistutkimuksen tiedot, joista käy ilmi adoptiolasten jakautuminen alkuperämaan mukaan.

Ulkomaalaisten adoptiolasten keskimääräinen älykkyysosamäärä oli 88, kun taas muiden kuin adoptiolasten keskimääräinen älykkyysosamäärä oli 99. Jos eteläkorealaiset adoptiolapset tarkastellaan erikseen, heillä on tietojen mukaan hieman korkeampi ÄO kuin ruotsalaisilla keskimäärin.

”Niiden, jotka kaikesta päinvastaisesta tutkimuksesta huolimatta väittävät, että kansainväliset älykkyysosamääräerot johtuvat täysin ympäristöstä, on vaikea selittää korealaisten ja ei-korealaisten adoptoitujen välistä eroa”, Caplan sanoo.

Lähde: Fria Tider

14 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kauko Aalto

Älykkyyosammäärä ei Flynnin ilmiön (Flynnin ilmiö tarkoittaa älykkyyttä mitattaessa esiintyvää pitkän aikavälin kehitystä, jossa tulosten keskiarvo väestötasolla nousee ajan myötä.) mukaan nouse islmin kaltasissa maissa, koska tämän uskonnon olemassaolo perustuu obskurantismiin (valistuksen vastaisuuteen), kansan älykkyysosamäärä ei nouse jos ei ole ajatuksevapautta, ja koulutus on koraanikoulun koraanin päähän pänttäämistä, jossa suurin saavutus on tämän tekeleen ulkoaosaaminen. Ei muslimien älykkyysosamäärä länteen muuton jälkeen mitenkään voi nousta, kun heidän annetaan harjoittaa omaa ”kulttuuriaan” ja kylvää se jälkeläisiinsä.

Peter Kreisler

Kaikki uskonnot, toimivat ajattelun ja kehityksen jarruina. Myös yhteiskunnalliset ja poliittiset ”uskonnot” saavat aikaan saman efektin.

Kauko Aalto

Se on totta, mutta puhun nyt islamista, joka on eniten ongelmia tuottava uskomujärjestelmä niin Suomessa kuin koko Euroopassa.

John Quiman

Kehityksen jarruna toimivat mitkä tahansa uskomukset, joita pidetään itsestään selvinä totuuksina, totuuksina, joita ei voi kyseenalaistaa. Jos jotain ei voi kyseenalaistaa, toimii se tulppana paremmalle ymmärrykselle.

Ihan sama, jos uskomus perustuu jonkun henkilökohtaiseen ehdottomaan varmuuteen tietonsa paikkansapitävyydestä, uskonnollisiin ehdottomiin totuuksiin tai poliittisiin ja ideologisiin ”totuuksiin” tms.

Marko Kristian

Minun mielestä on ihan selvä että iso osa siitä ”älykkyydestä” tulee ihan syntymästä asti ympäristöstä.
No jos Ruotsiin tai Suomeen muuttaneet afrikkalaiset elää kuin siellä afrikassa, niin miten ihmeessä se jälkikasvu sen älykkäämpi olisi?

Ismo Meinander

Ympäristön vaikutusta ei voi väheksyä, mutta tulee yksiselitteisesti ottaa huomioon myös perimä (etnisyys, rotu). N-ri voi lähteä Afrikasta, mutta Afrikka ei lähde N-ristä. Värisokeus voi aiheuttaa vakavia haittoja todellisuuden hahmottamisessa.

Marko Kristian

Ei älykkyys ole myöskään kiinni mistään syntyperästä tai ihonväristä.
Minä tiedän olevani kaikkien testien perusteellakin älykkäämpi kuin suurin osa ihmisistä.
Mutta enpä ole käyttänyt sitä älykkyyttä mihinkään hyödylliseen.
Mutta kasvatus on se mikä ohjaa oikeasti älykkäät ihmiset oikeille urille.
Jos se kasvatus on samaa kuin siellä savimajassa, niin vaikeeta on siitä nousta.

Ismo Meinander

Älykkyys on sekin monisyinen asia, kun on mm. tunne-älyä ym., mutta havaittu tosiasia on, että lähi-idän arabeilla ja mustilla älykkyys on keskimäärin alhaisempi, ja he ovat kyvyttömiä pärjäämään korkean teknologisen kehityksen pitkälti määrittelemässä ympäristössä/yhteiskunnassa. On tietysti eri asia se, onko tekninen älykkyys ihmisen arvostettavia ominaisuuksia määrittelevä asia, mutta kyllä se antaa viitteitä siitä, kuinka kykenevä ihminen on toimimaan esim. informaatio-yhteiskunnassa. Älykkäästä n-ristä tai arabista tulee länsimaisessa yhteiskunnassa usein ainoastaan valkoisen miehen ideoiden kopioija ilman minkäänlaista omalaatuista panosta, ja heitä me kutsumme ”hyvin integroituneeksi”.
”Älykkäitä eläimiä” meidän tulisi pelätä kaikista eniten, mutta samalla sanoisin, että ”jedem das seine”; ei valkoinen mies pärjäisi kovin hyvin jossain afrikkalaisessa heimoyhteisössä tai ympäristössä itsekseen, ja aivan samoin mustien ja arabien tulisi antaa elää luontaisessa ympäristössään, jossa he voivat menestyä omilla avuillaan parhaansa mukaan.

Marko Kristian

Lähi-idän ja afrikan ihmisillä ainakaan ei ole mitään impulssikontrollia.
Eli toisinsanoen kiihtyvät 0-100 välittämättä mitään seurauksista.
Sitähän ne naiset nykyään niin arvostaa, ovat niin tulisia.
Sitähän tuo oli just USA:kin, pienen riidan päätteeksi ammutaan 30 ihmistä.

Ilkka

Opettelin peruuttamaan kamelia, mutta en löydä sille taidolle mitään käyttöä. Mitä siis pitäisi tehdä ? Nykykäsityksen mukaan maa johon vaativan kamelikoulutuksen saanut tulee ” työnhakijana, ” joskin ilman yhtään todistusta mistään, olisi hommattava kameleita korvaamaan päästöjä tuottava rekkaliikenne ja siirryttävä Ahmedin karavaaniin. Näin taatelit kulkee kauppaan ajallaan eikä ilmasto kärsisi. Ahmed ei myöskään lakkoile, ellei joku kiellä häneltä mahdollisuutta pitää neljästi päivässä vapaata minareettien kutsumana.

Ilkka

Paljonko on 1 + 1 ?

Marko Kristian

Se on pari, mutta nykyään se voi olla myös kolmen kimppa jos elää polyamorisessa parisuhteessa.

Ilkka

Oikea vastaus on siis 3.

John Quiman

Erään hyvin suvaitsevaisien naismatemaatikon mukaan se ei välttämättä ole kaksi, vaan se voi olla vaikka kolme, koska parille voi syntyä lapsi ja sitten se on kolme.

60-luvulla oli ihan vitsinä sellainen, että 1 + 1 = 3. Ilmeisesti se tuolle matikkanaiselle ei ollutkaan vitsi, vaan matematiikkaa puhtaimmillaan.